Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 15
  1. #1
    WC Premium
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    limbo of time
    Posts
    427
    Thanks
    63
    Thanked 81 Times in 34 Posts

    Default [Laporan Khas]Kelebihan Dan Kekurangan Menerima Bayaran Melalui Paypal Di Malaysia



    Apakah kelebihan dan kekurangan PAYPAL dlm menerima bayaran di malaysia?


    Baru-baru ini saya ada melancarkan satu produk yang berupa experimental iaitu dengan menggunakan PAYPAL semata-mata untuk menerima bayaran. Setelah mendapat beberapa orang pembeli, saya telah menilai semula sama ada penggunaan PAYPAL sebagai saluran menerima bayaran di malaysia itu membawa kebaikan atau keburukan kepada bisnes saya.

    Paypal adalah medium transaksi duit digital yang diperkenalkan syarikat Ebay(syarikat lelongan terbesar di internet) untuk memudahkan urusan jual beli di ebay.com. Paypal telah diperkenalkan sejak awal 1998 dan sejak itu ianya menjadi medium transaksi digital terbesar dunia.

    Ciri-cirinya yang memudahkan pembeli mengirim dan menerima wang hanya melalui internet tanpa perlu mendedahkan kad kredit atau kad debit, menyebabkannya menjadi popular.

    Di Malaysia, paypal mulai boleh withdraw duit ke bank tempatan sejak 2009. Oleh itu penulis telah mengambil langkah melakukan satu case study menggunakan paypal sebagai satu-satunya medium transaksi. [rujuk sini]

    Selepas beberapa hari, case study ini telah menampakkan beberapa perkara yang sangat ketara... hmmm nak bg tau ke tak nak?

    ok la alang2 dah ada kat sini, penulis bgtau saja ya.

    Di bawah adalah beberapa pemerhatian yang dapat penulis buat. iaitu:


    ::KELEBIHAN PAYPAL::


    1. duit terus masuk ke akaun paypal
    2. senang nak buat buy now button yang dah set harga bayar siap2.
    3. senang nak buat pembayaran. lepas klik butang buy now, trus masuk ke akaun paypal sendiri dan bayar.
    4. boleh set link download produk auto send kat email buyer



    Setakat ni, dua kelemahan paypal yang paling ketara dpt dikesan iaitu:



    ::KELEMAHAN PAYPAL::

    1. ada fee buyer bayar 1usd, seller dapat 0.67usd. selebihnya 0.33usd PAYPAL ambil
    2. pembeli selalu keliru, lepas bayar sepatutnya kene tunggu page loading untuk pergi ke download page. tp kebanyakan pembeli akan terlepas part ni. so kene manual send download page.


    :: KESIMPULAN ::

    Penggunaan paypal sebagai medium penerimaan bayaran di malaysia, pada pendapat penulis, masih lagi belum mencapai potensinya yang sebenar. Dari segi fee yang dipotong, iaitu 0.33usd sepatutnya difikirkan penulis dr awal. Mungkin ianya boleh dimasukkan sebagai harga jualan produk. Jika tidak, jangan terkejut jika tiba2 lari bajet disebabkan terlepas pandang kat FEE yang paypal kenakan.

    Selain itu, perlu juga diletakkan dalam website anda sedikit maklumat tambahan untuk meminta pembeli tunggu sampai page loading untuk mendapatkan download page selepas pembayaran dibuat di paypal.

    Kepada mereka yang nak berjinak2 menggunakan paypal semata-mata kerana ianya autosend link download, bolehlah pertimbangkan beberapa kelemahan yang telah penulis highlightkan di atas.

    Sekian.

    TQ kerana membaca sampai habis.



    - Matieu Magic

  2. The Following 2 Users Say Thank You to matieu For This Useful Post:

    Mujahid Al-Akhund (06-19-2011), shamshulkamal (06-22-2011)

  3. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  4. #2
    WC Premium Kasimo Aloi's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Lahad Datu,Sabah
    Posts
    5,340
    Thanks
    109
    Thanked 85 Times in 72 Posts

    Default

    takde cara nak elak fee tu ka?

    aku ada tgk SS yang takde fee....
    Jadikan Landing Page Anda Tersebar Secara Viral Dengan Percuma
    Melalui Medium Facebook Yang Mempunyai Berjuta Pengguna

    Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut

  5. #3
    WC Premium fuhhh™'s Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    3,438
    Thanks
    273
    Thanked 209 Times in 167 Posts

    Default

    Cara nak elak fee, pilih Personal Payment sewaktu nak transfer fund tu,
    JANGAN pilih Online Payment.

  6. The Following 2 Users Say Thank You to fuhhh™ For This Useful Post:

    Mohd Zulhilmi (06-24-2011), Mujahid Al-Akhund (06-19-2011)

  7. #4
    Active Member bertong's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Mukah
    Posts
    3,372
    Thanks
    41
    Thanked 96 Times in 79 Posts

    Default

    aku lom pernah guna paypal ni..tak tau le benda2 ni
    Cabaran affialiate hadiah rm50k suda bermula sila register untuk membolehkan diri anda turut serta dalam pertandingan ini -----> CABARAN AFFIALIATE HADIAH 50K

  8. #5
    WC Premium Kasimo Aloi's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Lahad Datu,Sabah
    Posts
    5,340
    Thanks
    109
    Thanked 85 Times in 72 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by fuhhh™ View Post
    Cara nak elak fee, pilih Personal Payment sewaktu nak transfer fund tu,
    JANGAN pilih Online Payment.
    boleh buat "buy button now"
    Jadikan Landing Page Anda Tersebar Secara Viral Dengan Percuma
    Melalui Medium Facebook Yang Mempunyai Berjuta Pengguna

    Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut

  9. #6
    WC Premium fuhhh™'s Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    3,438
    Thanks
    273
    Thanked 209 Times in 167 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Kasimo Aloi View Post
    boleh buat "buy button now"
    Cuba contact bro pendita_gila007, boleh je dia buat - http://www.wangcyber.com/forum/servi...mpir-50-a.html

  10. The Following User Says Thank You to fuhhh™ For This Useful Post:

    matieu (06-21-2011)

  11. #7
    New Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    KL
    Posts
    9
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    rujuk ini gak bro...


    techguidefortravel.com/2010/10/05/how-to-avoid-paypal-fees-and-send-money-for-free

    berhasil gak :-)

  12. The Following User Says Thank You to ibnujusup For This Useful Post:

    matieu (06-21-2011)

  13. #8
    WC Premium Kasimo Aloi's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Lahad Datu,Sabah
    Posts
    5,340
    Thanks
    109
    Thanked 85 Times in 72 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by fuhhh™ View Post
    Cuba contact bro pendita_gila007, boleh je dia buat - http://www.wangcyber.com/forum/servi...mpir-50-a.html
    Quote Originally Posted by ibnujusup View Post
    rujuk ini gak bro...


    techguidefortravel.com/2010/10/05/how-to-avoid-paypal-fees-and-send-money-for-free

    berhasil gak :-)
    pergh mantap......
    Jadikan Landing Page Anda Tersebar Secara Viral Dengan Percuma
    Melalui Medium Facebook Yang Mempunyai Berjuta Pengguna

    Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut

  14. #9
    WC Premium
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    limbo of time
    Posts
    427
    Thanks
    63
    Thanked 81 Times in 34 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by fuhhh™ View Post
    Cara nak elak fee, pilih Personal Payment sewaktu nak transfer fund tu,
    JANGAN pilih Online Payment.
    customer blh pilih2 ke? sbb sy mmg guna buy now button siap2.. rujuk thread produk terbaru saya 8 kaedah 8 hari take action tu.(sori mode bukan promote cuma nak bg contoh perbincangan)

    Quote Originally Posted by Kasimo Aloi View Post
    boleh buat "buy button now"
    yup mmg buy now button

  15. #10
    Normal Member MyIkhtiar's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    Putrajaya
    Posts
    947
    Thanks
    12
    Thanked 39 Times in 21 Posts

    Default

    kalau bayar, tapi tak dapat barang, leh open dispute kat seller...
    tu antara kelebihan paypal...

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. [Panduan Percuma] Kelebihan dan Kekurangan Pemasaran Joint Venture (JV)..
    By Peter Jay in forum Teknik Pemasaran Internet
    Replies: 0
    Last Post: 03-04-2010, 02:40 PM
  2. Bagaimana menerima bayaran?
    By jugolam in forum Perniagaan Internet
    Replies: 13
    Last Post: 11-24-2008, 10:57 PM
  3. Replies: 0
    Last Post: 08-02-2008, 09:22 PM
  4. Menerima bayaran check
    By Filzan in forum Perniagaan Internet
    Replies: 12
    Last Post: 04-03-2007, 04:33 AM
  5. Proces utk menerima bayaran Malaysian?
    By lcf in forum Perniagaan Internet
    Replies: 40
    Last Post: 06-23-2006, 07:36 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •