Bagaimana cara nak jual product sendiri di internet?

Discussion in 'Perniagaan Internet' started by raineh09, Aug 13, 2009.

  1. raineh09

    raineh09 New Member

    Joined:
    Jun 15, 2009
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Hai ! kawan kawan semua, saya nak tanya kepada sesiapa yang mempunyai pengelaman dalam perniagaan internet. Sekiranya saya mempunyai product sendiri,bagaimana saya
    memulakan perniagaan internet ke luar negara atau dalam
    negara. Adakah ia memerlukan kos yang tinggi?

    http://www.klikjutawan.com/recommends/aimyjutawan
     
  2. nalzaron

    nalzaron New Member

    Joined:
    Jun 13, 2009
    Messages:
    1,000
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    TEACHER
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kos tinggi atau tidak bergantung pada iklan yg anda ingin gunakan :)

    p/s.. saya bukanlah org yg berpengalaman dlm bisnes internet, hanya sekadar beri pendapat :)
     
  3. chibobski84

    chibobski84 WC Premium

    Joined:
    Apr 2, 2009
    Messages:
    4,476
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    duk depan komputer 16 jam sehari
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    kos domain name, hosting, dan pengiklanan

    domain name = RM35 atau less
    hosting = Rm100 setahun atau less
    iklan = lagi byk labur, lagi tinggi percentage utk barang terjual..

    nak jual barang apa?

    link tuh, taruk kat signature..
     
  4. worldezam

    worldezam WC Premium

    Joined:
    May 13, 2009
    Messages:
    2,087
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    ape produk..banyak cara nk jual ade....pasaran malaysia atau luar semua boleh...
     
  5. malcolmX

    malcolmX New Member

    Joined:
    Aug 14, 2009
    Messages:
    32
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Apa kata anda melawat www.trosworld.com kerana mereka buat promosi sekarang sehingga 1hb September 2009. Anda akan dapat ecommerce website dgn shopping cart, utk seumur hidup dan premium account mereka perccuma untuk setahun jika daftar sekarang. Juga sesuai untuk mereka yang tiada produk sendiri seperti internet marketer atau affiliate program untuk produk orang lain. Tak payah pening kepala nak domain, hosting, listing atau nak buat website sendiri. Selamat berniaga!
     
  6. pjutawan aka mhnizam

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    1,584
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    produk sendiri tu dalam kategori apa?fizikal or digital?

    kalau untuk produk fizikal

    terdapat pelbagai kaedah boleh dibuat iaitu dengan 1)menjualnya di ebay,lelong atau mudah.com.my...kelebihan disini adalah tiada laman web dan trafik memang ada cuma perlukan kajian...keburukan byk sgt syarat2

    2)Membina kedai online sendiri menggunakan zencart atau sistem kit niaga or lain-lain sistem kedai online...anda perlu tahu cara pembinaan sistem kedai ini....kelebihan anda bebas syarat-syarat tertentu...keburukan perlu kerja keras untuk tarik trafik....

    kalau untuk produk digital

    anda perlukan minisite

    anda perlukan cover ebook
    @cover cd.....

    utk digital product perlukan niche yang dicari....buat kajian sebelum buat ebook atau cd
     
  7. rahmaan

    rahmaan Missing In Action

    Joined:
    Mar 21, 2006
    Messages:
    278
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    Perunding Unit Trust Public Mutual
    Ratings:
    +1 / 0 / -0
    apa-apa pun utk memulakan perniagaan internet, anda perlu ada website dgn domain sendiri, kos tak tinggi, cuma rm35 sebulan, boleh daftar DISINI

    kemudian baru design website dan pengiklanan

    *yang penting register website dulu DISINI
     
  8. pjutawan aka mhnizam

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    1,584
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    smell like somebody advertise something......hmmmm...
     
  9. ainulhayat

    ainulhayat New Member

    Joined:
    Aug 15, 2009
    Messages:
    1
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    salam.saya ahli baru di wc ini.saya juga baru saja memulakan perniagaan online ini.tapi ialah budak baru tentulah terlalu banyak yang perlu dipelajari.banyak yang saya tak faham tentang online buisness ini sebab bukan bidang saya sebab itu saya masih tercari2 seorang mentor.kadang2 pening nak belajar semua dalam masa serentak..tolonglah saya.
     
  10. pjutawan aka mhnizam

    Joined:
    Aug 3, 2008
    Messages:
    1,584
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    sebenarnya kat sini byk je yg boleh dibelajar..cr thread yg berkaitan dulu..cth jika anda tak tahu nk buat promosi g kt thread teknik promosi....baca dulu kalau tak phm ty....
     
  11. Azwan

    Azwan New Member

    Joined:
    Dec 7, 2006
    Messages:
    315
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Occupation:
    IT Officer, Freelancer Software Engineer, Part Tim
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

    Tahniah sebab dah ada produk sendiri. Bagi saya, anda hanya perlu mula mempromosikan produk anda, buat minisite sendiri atau menggunakan khidmat orang lain, cari domain yang sesuai dengan produk anda, senaraikan cara promosi yang sesuai dengan budget anda.

    Anda boleh beli panduan 10k dari team Flarebiz, rahsia newbies dari saudara Ammar :). Boleh ikut cara yang mereka bongkarkan di dalam ebook mereka. Banyak lagi panduan yang telah otai-otai IM bongkarkan yang tak dapat saya senaraikan di sini.
     
  12. myrizq

    myrizq New Member

    Joined:
    Feb 2, 2010
    Messages:
    232
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    siapa nk sofware untuk wat minisite blh PM sy...free of charge je:)
    _________________
    PRODUK PERCUMA UNTUK KORANG!

    Dapatkan produk bisnes anda secara percuma sekarang!
    (download segera sebelum tawaran percuma ini di tarik balik!)
    klik link di bawah untuk download


    DOWNLOAD FREE
     
  13. Erynz

    Erynz New Member

    Joined:
    Dec 12, 2011
    Messages:
    17
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Salam semua...saya baru dalam perniagaan internet ni....
    wc boleh tolong jelaskan bagaimana cara utk setting bende2 ni :
    Traffic.png
    tq...
     
  14. diskaunmy

    diskaunmy New Member

    Joined:
    Dec 15, 2011
    Messages:
    57
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
  15. Hazli Khalim

    Hazli Khalim New Member

    Joined:
    Jul 20, 2011
    Messages:
    22
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    Betul saya sgt setuju kata2 mhnizam,

    Dekat forum boleh banyak belajar!

    Tapi kalau betul2 serius tentang perniagaan online, saya cadangkan invest dalam ilmu... :)
     
  16. toophat005

    toophat005 New Member

    Joined:
    Dec 23, 2011
    Messages:
    24
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Ratings:
    +0 / 0 / -0
    thanks.....
     

Share This Page