Welcome to the forums
Community
Navigation
WC Navigation
Main Page
Article Directory
Affiliate Directory
IM Blog Directory
Download Directory
Forum Menu
Home
Register
FAQ
Members List
Calendar
Search
Today's Posts
Mark Forums Read
Mark Forums Read
View Forum Leaders


Sponsor
Klik Disini Untuk Menaja!.
Terima kasih diucapkan kepada pihak-pihak yang telah sudi menaja kewujudan website ini..



Iklan Berbayar
Klik Disini Untuk Mengiklan!.


Debt Settlement
iKobo
Credit Reports
Loans
0 Credit Cards

 


Welcome, Unregistered.
Member Panel
Go Back   WangCyber.com - Komuniti Usahawan Internet Malaysia > Umum & Rileks > Survey & Poll

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 06-07-2006, 03:53 PM
Junior Member
 
Join Date: Mar 2006
Location: peneng
Posts: 98
nina
Send a message via Yahoo to nina
iTrader: (0)
Default apa pendapat warga wangcyber tentang keahlian MLM

saya nak tanya.

misti dalam forum ni ramai yang join MLM kan.

saya nak tanya skit. banyak menceritakan tentang piramid dan macam macam. contoh seperti e-book. hanya jadi ahli dan mencari ahli..

jika anda mendaftar menjadi ahli MLM yang betul, berapakah anda kena bayar?


Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 06-08-2006, 12:22 AM
muhdmuax's Avatar
Missing In Action
 
Join Date: Mar 2006
Location: Penang Hogward High School
Posts: 795
muhdmuax is an unknown quantity at this point
Send a message via Yahoo to muhdmuax Send a message via Skype™ to muhdmuax
iTrader: (0)
Default

Saya menyertai perniagaan MLM sejak 13-15 tahun yang lalu. Saya menyertai Era Edar Marketing SDN BHD. Walaupun pelan ganjaran tak menarik lansung tapi produk yang dikeluarkan berkualiti. Keahlian RM50 . Takda bonus kemasukan ahli baru cam kebanyakan company MLM lain. Produk yang berasaskan Homeopathy dan Biochemist.


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 06-11-2006, 12:51 PM
Pioneer Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 1,008
zinedine is an unknown quantity at this point
iTrader: (0)
Default

MLM yg betul adalah MLM yg adil sistemnya..ciri-cirinya:

1)- Ada yuran keahlian..lain syarikat lain yurannya..semasa daftar jadi ahli,kita tak diwajibkan beli barang terus.cukup sekadar jadi ahli jer dulu.

2)- Setiap barang yg dibeli di syarikat/stokis yg kita jadi ahli,kita akan diberi nilai mata atau Point Value (PV).bonus bulanan ahli dikira berdasarkan jumlah PV yg mampu dikumpul.

3)- Terpulang kepada ahli samada nak cari ahli bawahnya (Downline) atau tidak..boleh juga jadi ahli sebagai pengguna sahaja atau beli barang di stokis kemudian jual balik barang itu...tetapi lebih baik kalau kita cari ahli di bawah kita supaya kita dapat bonus kepimpinan & penghargaan dari syarikat.

4)- Ahli yg dpt downline yg ramai akan ditawarkan pangkat & bonus tertentu kerana kita telah jadi upline yg membentuk kumpulan kita sendiri.sekiranya kita masih jugak takde downline,kita tetap akan dapat bonus syarikat jika kita mengekalkan pembelian bulanan (Maintain bulanan) dan kumpul PV setakat yg kita mampu..tapi upline kita akan dapat bonus lebih sebab dia punya downline ramai..kalau kita nak dapat bonus lebih macam upline kita,kita kenalah berusaha cari downline macam dia jugak..kalau kita tak cari downline tapi cuma maintain bulanan jer,bonus kita setakat PV yg kita kumpul tu je la..bonus kepimpinan kumpulan takde la.

5)- Ahli digalakkan maintain bulanan mengikut kemampuan untuk mengumpul PV supaya ahli tadi dakan dapat bonus dari syarikat.

6)- Tempoh masa untuk meningkat berjaya adalah lama..terpulang kepada usaha masing2..paling cepat ahli yg berjaya yg saya pernah dapat tau dari MLM sistem ini adalah 7 bulan..dah guna keta,pendapatan 5 angka sebulan..

7)- Susah..kena usaha betul2..kena gigih..

MLM yg longgar/kurang adil sistemnya:

1)- Ada yuran keahlian juga tapi setiap orang yang nak daftar jadi ahli mesti wajib beli barang sekali..tak boleh daftar jadi ahli saja..mesti bayar dengan barang sekali..kira pksa belilah ni..dan yurannya+harga barang adalah sangat mahal sehingga mencapai ratusan ringgit.

2)- Barang yg dibeli oleh kita juga ada PV tetapi syarikat tidak menumpukan kepada penjualan produk dan pengumpulan PV ahli.PV seakan tiada nilai di mata syarikat.bonus bulanan ahli juga tidak dikira berdasarkan PV.

3)- Sesapa yg dah jadi ahli,mesti cari ahli baru di bawahnya atau downline untuk mendapatkan bonus syarikat..setiap ahli mesti membuat kumpulannya sendiri supaya kumpulannya berkembang..ahli hanya akan dibayar bonus apabila dia berjaya tarik ramai orang menjadi ahli kumpulannya..kalau ahli itu tidak dapat cari ahli baru dalam kumpulannya,maka dia tak dapat apa-apalah.walapun ahli itu mempunyai PV yg tinggi tetapi dia tidak ada downline,dia juga tetap tidak dapat apa-apa bonus..

4)- Upline akan bertambah kaya kerana syarikat membayar bonus overridding (Bonus yg dibayar setiap kali ada kemasukan ahli2 baru di bawah ahli2 baru yg lain)..setiap kemasukan ahli baru,upline akan dapat duit..duduk goyang kaki dapat duit..downline di bawah berhempas pulas cari ahli untuk membina kumpulannya sendiri tapi upline dia jugak yg makin banyak dapat duit..sistem ini menekan org bawah dan tidak adil kepada ahli2 yg baru..hanya mengkayakan upline sahaja..

5)- Ahli yg jadi downline,kalau nak kaya duduk goyang kaki dapat duit macam uplinennya,mestilah ikut cara uplinenya dengan membina kumpulan sendiri..cthnya, lepas dapat 2 orang ahli baru di sebelah kiri & kanan,suruhlah ahli di kiri & kanan tu ikut cara kita cari lagi 2 org di bawah kita,cari lagi oprg di bawah kita sampai berantai-rantai..

6)- Syariakt tidak menggalakkan maintain bulanan utk mengumpul PV kerana syariakt tidak menggunakan sistem pembayaran bonus melalui jumlah PV tetapi melalui berapa ramai orang baru yg kita dapat tarik..yg kaya di sini adalah upline kita dan tentunya syariakt itu..

7)- Nasihat dari pakar MLM,jauhi syarikat MLM yg tidak menggalakkan pembelian bulanan/maintain PV kerana syariakt seperti ini tidak kaan bertahan lama kerana dia kana kekurangan modal pusingan untuk membeyar bonus ahli2nya yg terlampau ramai..duit syarikat hanya dapat melalui kemasukan ahli2 baru bukannya jualan produk.

Harap info ini berguna untuk mereka2 yg berminat menceburi MLM..


Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 06-11-2006, 01:39 PM
muhdmuax's Avatar
Missing In Action
 
Join Date: Mar 2006
Location: Penang Hogward High School
Posts: 795
muhdmuax is an unknown quantity at this point
Send a message via Yahoo to muhdmuax Send a message via Skype™ to muhdmuax
iTrader: (0)
Default

Boleh bagi tahu saya company MLM mana yang tak mementingkan maintain bulanan? tetapi mementingkan 'head hunting'?


Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 06-12-2006, 03:08 PM
New Member
 
Join Date: Jun 2006
Location: pahang
Posts: 2
myrealtime
Send a message via Yahoo to myrealtime
iTrader: (0)
Default

zinedine..

saya dah baca aa yang ditulis..

soalan saya,

berapakah RM? yuran keahlian untuk MLM yang sebenar?


Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 06-13-2006, 07:49 AM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Shah Alam
Posts: 139
waldin is an unknown quantity at this point
iTrader: (0)
Default

Quote:
berapakah RM? yuran keahlian untuk MLM yang sebenar?
-Kurang RM100.
Quote:
Boleh bagi tahu saya company MLM mana yang tak mementingkan maintain bulanan? tetapi mementingkan 'head hunting'?
Ciri-cirinya:
-Modal sekali/bayar hanya sekali
-Tak payah menjual
-Tak perlu maintain dll.
-Harga barang tak berpatutan
contoh uptrend,ICA network,superglobal,myrealtime etc.


Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 06-13-2006, 01:37 PM
New Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 4
ubiznet
iTrader: (0)
Default

Quote:
Ciri-cirinya:
-Modal sekali/bayar hanya sekali
-Tak payah menjual
-Tak perlu maintain dll.
-Harga barang tak berpatutan
contoh uptrend,ICA network,superglobal,myrealtime etc.
Mana u tau yang uptrend tidak mengamalkan maintain bulanan?
Internet bussinessman memang takkan paham MLM ni.


Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 06-13-2006, 02:13 PM
New Member
 
Join Date: Feb 2006
Posts: 14
malayguy
iTrader: (0)
Default

Anda perlu sedar bahawa berniaga dalam perniagaan jualan langsung ini hampir sama dengan gambaran piramid terbalik dan menegak.Piramid menegak mewakili kerja anda sementara piramid terbalik mewakili hasil usaha anda. Apabila anda bermula (lihat dasar/tapak piramid menegak), banyak masa yang terpaksa anda korbankan, tetapi hasilnya amat sedikit. Lama-kelamaan, dengan kesabaran, anda naik sedikit demi sedikit. Apabila anda berada di atas/puncak, semakin sedikit kerja anda, tetapi hasil usaha anda adalah besar.
Oleh itu, anda jangan terlalu excited untuk berjaya dengan cepat. Jika anda terlalu excited, akhirnya anda akan kecewa dan terus enggan melakukan perniagaan ini. Anda perlu bersabar. Berusahalah perlahan-lahan. Tawakkal. Lambat-laun anda akan sampai ke puncak juga.

__________________________________________________ _________
Masih mencari syarikat MLM yang memberikan anda $$$$$$$ .
clik kat --->http://www.cybershop2u.net?member=cyberworld
__________________________________________________ _________


Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 06-13-2006, 03:19 PM
Junior Member
 
Join Date: Feb 2006
Location: Shah Alam
Posts: 139
waldin is an unknown quantity at this point
iTrader: (0)
Default

Quote:
Mana u tau yang uptrend tidak mengamalkan maintain bulanan?
Internet bussinessman memang takkan paham MLM ni.
-Dlm plan B menyatakan maintain rm152(maybe...).rm152 harga 2 kotak kopi(contohnyee..) yg mengandungi 20 peket.kalau syarikat lain 20 peket berharga <rm20++.Saya pernah tengok kopi uptrend ditawarkan pd harga rm15(memang sepadan dgn harga tu.. pun).Jadi ini bermakna produk macam syarat/boneka yg mana harga selebihnya itu dibayar pd upline2.
-How band belt you MLM knowledge?..
-How genuine u MLM knowledge?.. walaupun dah lama terlibat dgn MLM pun.

Dalam forum ni dah banyak membicarakan uptrend u cari sendiri..
Take u time read here:
http://www.wangcyber.com/forum/viewtopic.php?t=352


Reply With Quote
  #10 (permalink)  
Old 06-13-2006, 06:16 PM
New Member
 
Join Date: May 2006
Posts: 4
ubiznet
iTrader: (0)
Default

Quote:
-Dlm plan B menyatakan maintain rm152(maybe...).rm152 harga 2 kotak kopi(contohnyee..) yg mengandungi 20 peket.kalau syarikat lain 20 peket berharga <rm20++.Saya pernah tengok kopi uptrend ditawarkan pd harga rm15(memang sepadan dgn harga tu.. pun).Jadi ini bermakna produk macam syarat/boneka yg mana harga selebihnya itu dibayar pd upline2.
Maaf RM152 tu bukan untuk kopi 2 kotak tapi 10 kotak . Harga bagi sekotak kopi jatuh kepada rm13. Kalau kopi 2 kotak rm152 tak delah aku join.


Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 04:50 AM. - Forum style by ForumMonkeys
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0