Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20
  1. #1
    WC Premium ramzy0's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Kuala Terengganu
    Posts
    1,619
    Thanks
    2
    Thanked 6 Times in 5 Posts

    Default Matrikulasi vs IPTA (urgent, need your guide)



    Salam,

    sebelum nih dah ade thread pasal ni, tapi lebih cenderung kepada IPTA vs IPTS. so, skrg ni saya memerlukan pandangan member2 kat sini yg kebanyakannya dah makan garam dulu, comparison between matrikulasi dan ipta. which is better and safe ?

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Active Member titaniumhijau's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Damak
    Posts
    2,476
    Thanks
    21
    Thanked 34 Times in 16 Posts

    Default

    kalau safe and better. Of course goes to Ipta. Sijil laku apa. Sijil matrik hanya laku untuk apply universiti je. Apply keje, sijil matrik tak laku punyer..

    Tapi klu dari sekolah terus gi universiti, tak banyak program ijazah disediakan. mostly layak untuk diploma saja. Tapi pakai sijil diploma dah layak apply kerja.

    Jika korang nak sijil ijazah sarjana muda, cara short-cut adalah dengan masuk matrik 1 tahun setengah. Lepas tu, dengan sijil matrik, apply universiti. Biasanya memang dapat tempat punya kat mana2 universiti yang korang apply tu..

    Pengalaman aku. Lepas sekolah. Aku apply matrik. Lepas matrik. Apply universiti. Lepas universiti. Cari kejala..

    Ps: Apapun. Sijil SPM laku gila sampai bila-bila kat malaysia.

  4. #3
    WC Premium Nurul Luvleey's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Tanjung Malim, Perak
    Posts
    192
    Thanks
    1
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Cadang nak apply kursus apa?

    Klu ikut pengalaman, ambik matrikulasi, tapi memang struggle, klu setengah semester kecundang, memang kau-kau kena buang. Kalau habis pun jika result tak berapa elok, akan dilempar ke kos-kos seperti perikanan, perkayuan, perhutanan di Universiti nanti. Jadi jika pilih matrikulasi, walaupun short cut, tapi tak bley main-man, kena study hard..jerawat pun akan tumbuh satu muka sebab tension..

  5. #4
    WC Premium Labanon's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Kelantan
    Posts
    1,781
    Thanks
    0
    Thanked 38 Times in 18 Posts

    Default

    Saya dapat diploma komp engineering kat universiti malaysia perlis... ok ker nak pergi kat sini? hehe.. diploma... 3thn -_-"
    <a target="_blank" href="http://flarebiz.com">Web Rasmi Flarebiz Network</a> <b>|</b><a target="_blank" href="http://adlymukhtar.com"> Blog Remaja Jiwa Kacau!</a>

  6. #5
    arm
    arm is offline
    WC Premium arm's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    WY, United Kingdom
    Posts
    864
    Thanks
    47
    Thanked 52 Times in 25 Posts

    Talking

    Nak senang ambil lah diploma. Dulu masa tahun 1998 member aku amik diploma 3 tahun. Lepas abis diploma terus masuk tahun kedua degree kat university oversea. Lepas 2 tahun, balik mesia terus keje.

    Aku dulu amik A-Level (equiv. to STPM) 2 tahun. Lepas tuh masuk degree 4 tahun. Member aku yang sorang lagik, amik matriks 2 tahun, lepas tuh masuk degree 4 tahun.

    Ada kawan aku lagik sorang dulu lepas SPM, amik STPM 2 tahun. Pastuh amik diploma pulak 3 tahun. Pastuh sambung degree 2 tahun. Pastuh buat Masters setahun. Pastuh buat PhD 4 tahun. 12 tahun beb belajor... mau botak kepala dibuatnya. Tapi skang dah bertaraf professor madya. gaji 5,000 sebulan.

    Orang yang keje 15 tahun jadi engineer pon belum tentu dapat gaji banyak tuh....

    Terpulanglah pada korang nak amik mana satu. Sebab mungkin sistem pendidikan kat mesia skang ni dah banyak berubah. Tak sama macam zaman aku muda2 dulu.

    Yang aku citer ni semua cerita 10 tahun yang dulu. Time tuh Labanon baru umur 8 tahun (darjah 2).

  7. #6
    New Member
    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ramzy0 View Post
    Salam,

    sebelum nih dah ade thread pasal ni, tapi lebih cenderung kepada IPTA vs IPTS. so, skrg ni saya memerlukan pandangan member2 kat sini yg kebanyakannya dah makan garam dulu, comparison between matrikulasi dan ipta. which is better and safe ?
    Matrikulasi? Tak guna pun kalau kau ambik. Baik ambil STPM atau terus je ke IPTA/IPTS ambik diploma. Lagipun STPM pun kualitinya sama taraf ngan diploma. Nak further study ke peringkat degree atau apply job kat mane mane pon lebih senang pakai STPM, lebih lebih lagi kalau kau terer atau power dalam STPM. Tapi aku nasihatkan lepas habis STPM, usaha habis-habisan untuk apply job ngan kerajaan ataupun masuk kursus keusahawanan dan bukak bisnes sendiri yang kau minat walaupun secara kecil-kecilan. Pengalaman kerja tu penting untuk melangkah ke tahap yang lebih tinggi. Bile dah ada duit baru further study ke degree.

  8. #7
    WC Premium biznezprepaid's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Sarawak
    Posts
    992
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    wah....cam sama je...aku rasa nanti aku nak terus ambil IPTA je..Tapi nak gak masuk matrik walaupun terpaksa struggle hard..susah sekarang lebih baik dariipada susah kemudian ??Betulkan???Lagipun matrik short cut hanya setahun kan>??Struggle hard for 1 tahun okay lagi??Tapi terpaksa la tinggalkan yang tidak utama...utamakan yang utama dahulu...Selebihnya terpulang kepada rezeki masing2
    berehat sebentar...

  9. #8
    WC Premium e-fun's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Wangsa Melawati, KL
    Posts
    617
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    For me, matrik or IPTA dua-dua sama. Kedua-dua menuju misi yang kita rancangkan (ijazah/kerja). Sebab yang penting cuma usaha. Ada laluan sukar, ada laluan senang.
    Laluan sukar (matrikulasi), faedahnya tempoh belajar pendek, tapi kena sentiasa hardcore pulun.
    Laluan senang (ipta,diploma), tempoh belajar dah la panjang, so momentum belajar tu bermusim.

    Aku ada kawan, 11A masa SPM, tak dapat tawaran luar negara, kena sambung di matrik. Dia ingat dah cukup mantap, akhirnya kena tendang masa semester kedua sebab pointer teruk gila. (biasalah, awek matrik lawa-lawa +bijak beb. Aku pon terpikat. Haha..)

    Kawan aku lagi sorang, SPM biasa-biasa, tapi kat matrik dapat 4.0flet. Ditawar biasiswa sambung bidang perubatan di New Zealand.

    Diploma perlahan kayuh. Tapi, aku lagi respek budak diploma. Siapa boleh lawan experience rate diorang. Sebelum masuk degree dah join internship. Silibus base study diploma dah separuh dari ijazah. That's y sijil diploma laku pergi kerja.

    Study diploma lagi banyak kenangan sebab masa dia panjang. Kehidupan balance, sebab ada masa untuk enjoy, ada masa untuk study. Kalau matrik, pejam celik je tau-tau dah habis. Sebab hidup terlalu sibuk dengan study sahaja.

    Aku sempat matrik Tangkak 2minggu je, sebab JPA panggil untuk persediaan di UTMKL 2 tahun dengan budak diploma. So, banyak beza yang aku tengok antara keduanya. Tapi, yang sama, bergantung pada kesungguhan masing-masing.

    So, ingat pesan Bang Bil,
    (gaya Abang Bil dengan tangan kanan ke atas.)
    "Aaaa.. Lu pikir la sendiri..."
    Assalamualaikom!!!!

  10. #9
    WC Premium Kasimo Aloi's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Lahad Datu,Sabah
    Posts
    5,330
    Thanks
    109
    Thanked 98 Times in 75 Posts

    Default

    kalau nak cepat n tak selamat amik matrik
    kalau nak lambat tapi selamat amik ipta...

    Tapi kalau bijak pandai masuk matrik
    Jadikan Landing Page Anda Tersebar Secara Viral Dengan Percuma
    Melalui Medium Facebook Yang Mempunyai Berjuta Pengguna

    Klik Sini Untuk Maklumat Lanjut

  11. #10
    WC Premium ramfir's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Malaysia
    Posts
    1,647
    Thanks
    31
    Thanked 47 Times in 29 Posts

    Default

    Kalau matlamatnya nak ambil Degree,

    Maka:

    Kalau nak jimat masa, ambik matriks, belajar setahun, habis matriks, ambil degree, belajar lagi 3@4 tahun

    (jumlah tahun untuk belajar - Matriks-> Degree = 4~5 tahun)

    Kalau nak ambik masa, ambil STPM, belajar 2 tahun, habis STPM, Ambil ambil degree, belajar lagi 3@4 tahun.

    (jumlah tahun untuk belajar - STPM-> Degree = 5~6 tahun)

    Jimat satu tahun.

    Matriks tak susah sebenarnya. Senang...Yang buat Matriks susah, adalah diri sendiri.

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. IPTA vs IPTS
    By Labanon in forum Sembang Umum
    Replies: 58
    Last Post: 05-07-2008, 12:53 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •