Welcome to the forums
Community
Navigation
WC Navigation
Main Page
Article Directory
Affiliate Directory
IM Blog Directory
Download Directory
Forum Menu
Home
Register
FAQ
Members List
Calendar
Search
Today's Posts
Mark Forums Read
Mark Forums Read
View Forum Leaders


Sponsor
Klik Disini Untuk Menaja!.
Terima kasih diucapkan kepada pihak-pihak yang telah sudi menaja kewujudan website ini..



Iklan Berbayar
Klik Disini Untuk Mengiklan!.


Loans
Retro Football Shirts
Mortgages
Loans
Cell Phones

 


Welcome, Unregistered.
Member Panel
Go Back   WangCyber.com - Komuniti Usahawan Internet Malaysia > Umum & Rileks > Sembang Umum

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1 (permalink)  
Old 10-25-2007, 11:50 AM
WC300
 
Join Date: Feb 2006
Location: kl
Posts: 897
gmos is an unknown quantity at this point
Send a message via Skype™ to gmos
iTrader: (18)
Default Website dijual tanpa pengetahuan owner

Pagi tadi ada la sorang brother cina ni tel saya,dia tanya betul ke saya nak jual website saya.
Saya balas bila masa pulak saya nak jual website.
Dia cakap dia ada nampak ads saya di sitepoint yang saya nak jual website tu.
Jadi dia pun belek2 belek website saya tu utk dapat contact dan telefon saya untuk dapat kepastian.
Saya cakap dengan dia yang saya tak terpikir lagi untuk jual site tu.
Jadi kesimpulannya orang yang post iklan utk jual website saya tu ialah scammer.

saya mintak brother ni bagi details iklan tu kat email dan memang betul ada mamat niyang mengaku website saya sebagai wabsite dia.
Yang saya hairan,mamat scammer ni dah reg setahun lebih di sitepoint..tengok dari posting dia pun macam orang nak wat biz betul.
tapi kenapa dia sanggup tipu?tak ke merosakkan reputasi namanya..

kalau benda ni jadi pada rakan wangcyber yang macam mana?apa tindakan wajar yang kita buleh buat?

ni page scammer tu buat iklan : http://www.sitepoint.com/marketplace/auction/14930


Reply With Quote
  #2 (permalink)  
Old 10-25-2007, 12:15 PM
taqiyuddin's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Kuala Lumpur
Posts: 387
taqiyuddin is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to taqiyuddin
iTrader: (0)
Exclamation ko try la contact mamat tu

kaau aku la kan..aku try contact..mesti ada no ip mamat tuh yang hantar email tuh...


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 10-25-2007, 12:48 PM
sleepsheep's Avatar
New Member
 
Join Date: Jul 2007
Location: Putrajaya
Posts: 36
sleepsheep is on a distinguished road
Send a message via Yahoo to sleepsheep
iTrader: (2)
Default

huh..built reputation just utk bagi org percaya dia bukan scammer..iskk2..sib baik potential buyer tuh terlintas nak contact ko..kalo tak..pasti dia akan merana..


Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 10-25-2007, 12:50 PM
iskandar's Avatar
Junior Member
 
Join Date: Jan 2006
Location: Asal Manjoi, tinggal di Segamat
Posts: 191
iskandar is an unknown quantity at this point
iTrader: (1)
Default

Contact terus mod sitepoint, minta further info on the guy,ask mod to investigate further

Pass tu aku akan jugak contact webhost aku, manala tau dia dah hack site tu dan ada access utk file2. aku gak akan tukar password utk domain registar aku. Mana la tau kalau2 dia dah ada usernam, psswd aku. senang2 je dia boleh auhorize transfr.

Kadang2 pc kita dah kena compromise kita pon tak perasan .. maklumla asyik berforum je hehe ..

Bukannya apa, aku ni paranoid sikit.

Tapi kalau dia mmg takdeaccess, ni mmg gatal nak scam atau nak test market je la nih.
__________________
WE were born to succeed, not to fail.
:: My-Inspirational-Quotes.com

Last edited by iskandar; 10-25-2007 at 12:56 PM.


Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 10-25-2007, 05:00 PM
hafiz's Avatar
WC300
 
Join Date: Apr 2007
Posts: 193
hafiz is on a distinguished road
iTrader: (1)
Default

keterlaluan nye mamat tu. sampai web orang dia nak jual. kalau nak kata salah letak link tu tak mungkin pulak. ada tak dia letak sia punya contact kat situ?
__________________


Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 10-25-2007, 05:28 PM
neubiz's Avatar
New Member
 
Join Date: Oct 2007
Location: tawau
Posts: 17
neubiz is on a distinguished road
iTrader: (0)
Default

biasalah kat internet, kena pandai-pandailah bawa diri.


Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 10-25-2007, 05:51 PM
e-fun's Avatar
WC300
 
Join Date: Dec 2006
Location: Shizuoka, Japan
Posts: 593
e-fun is on a distinguished road
iTrader: (21)
Default

Quote:
This bidding has been terminated. The real owner/partner that asking help from me is now not reply anything when i told him that he is not the owner of this site. No Wonder he cannot read my test email send to administrator of that site.

I am just helping him since he is not a member of this Site Point site...and thanks for helping me before involved in a scam project and might get me in a worse situation.

Regards.
Perkhh.. die reply ayat mantap..
Saya ni benci gile kat orang yang macam ni.. Die dah build reputation, then die scam orang.. Bile dah kantoi, wat ayat2 macam ni.. Pandai betul die mengelak..

Dah banyak sebenarnya orang macam ni.. slalu terdedah kat forum2 luar...

Perkh... tabek kat gmos sbb site tu mmg mantap dan mmg patut harga die mcm tu.. name domain pon sedap tu..Nyum2.. hehe
__________________
Diari hidup saya. www.SangPelangi.com

Last edited by e-fun; 10-25-2007 at 05:56 PM.


Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 10-25-2007, 06:14 PM
aku's Avatar
aku aku is offline
WC300
 
Join Date: Apr 2006
Posts: 2,032
aku is an unknown quantity at this point
iTrader: (15)
Default

bro gmos,

Quote:
This bidding has been terminated. The real owner/partner that asking help from me is now not reply anything when i told him that he is not the owner of this site. No Wonder he cannot read my test email send to administrator of that site.

I am just helping him since he is not a member of this Site Point site...and thanks for helping me before involved in a scam project and might get me in a worse situation.

Regards.
Perhatikan ayat yang aku bold tu.. kalau ko tak dapat email seperti yang dia maksudkan, nampaknya dia nak pusing untuk cover scam dia.. rasanya ko patut bagitau sume members di situ.


Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 10-25-2007, 06:42 PM
WC300
 
Join Date: Feb 2006
Location: kl
Posts: 897
gmos is an unknown quantity at this point
Send a message via Skype™ to gmos
iTrader: (18)
Default

Thanks guyz atas cadangan2 tu..terutamanya cadangan Iskandar..lain kali kalau saya dapat hint yang site saya ada kebarangkalian menjadi mangsa keadaan akan saya praktikkan cadangan tu.

ada juga kemungkinan dia nak test market macam iskandar cakap tu..kiranya dia ni nak jadi orang tengah ..makan atas angin la ye..

masalah nya ada ayat2 nya yang digunakan agak mencurigakan..
macam "Things have happened in my life and I just need to sell it off since I don’t have the time for it."...
dari ayat tu seolah2 dia macam terdesak untuk jual website yang sebenarnya bukan milik dia...macam ayat geng2 nigger email scam...

reply akhir tu yang tak tahan tu..
memula dekat permulaan topik cakap dia ni dah terdesak so nak jual site tu,
takde pulak cakap sebagai wakil kepada sapa2 utk jual site ..
tapi last2 cakap orang lain yang punya(real owner/partner) yang mana xdapat dihubungi..apa cakap berbelit ni..

harap2 aku punya site takde papa dan mintak2 dijahui dari jadi mangsa keadaan..buat ikhtibar dimasa hadapan..


Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On
Forum Jump


All times are GMT +8. The time now is 03:15 AM. - Forum style by ForumMonkeys
Powered by vBulletin® Version 3.7.0
Copyright ©2000 - 2008, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.2.0