Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 26
  1. #1
    Normal Member OsmanAdnan's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    906
    Thanks
    1
    Thanked 13 Times in 11 Posts

    Default 15hb Ogos 2012 (bersamaan 15 Ramadhan, Jumaat), tarikh malapetaka dunia paling worst



    Saya cuma nak share info yang baru saya tahu ni. Sama-sama kita kaji, tanya ustaz ke, betul ke tak info yang ditagged kat facebook saya ni. Kalau betul hadis tu hadis sahih, kita wajar ambil tahu tentang info ni.

    Cuba lihat kalendar untuk tahun 2012 kat google... 1 Ramadan pada tahun 2012 jatuh pada 20 Julai hari Jumaat, jadi 3 Ogos 2012 bersamaan 15 Ramadan jatuh juga hari Jumaat. Sama dengan hadis Nabi pasal huru hara besar yang akan terjadi pada tengah malam pertengahan bulan Ramadan iaitu hari Jumaat 15 Ramadan di bumi ini yang akan mengejutkan semua orang yang sedang tidur, pasal satu suara yang amat dahsyat akan kita dengar dekat langit,bukan kiamat tapi huru hara tersebut akan melenyapkan umat manusia di atas muka bumi ini sebanyak 2/3,yang tinggal cuma 1/3 shj.(yang NASA Amerika ada beritahu pada 21-12-2012 planet X akan lintas di bumi)Adakah kita semua ni tergolong dalam 1/3 tu.......ALLAH sahaja Maha Mengetahui.. ......... .. cuba kita tengokHadis Nabi di bawah ini dan kenyataan pasal Kalendar Islam 2012

    Nu'aim bin Hammad meriwayatkan dengan sanadnya bahwa Rasulullah saw. bersabda:
    Bila telah muncul suara di bulan Ramadhan, maka akan terjadi huru-hara di bulan Syawwal...". Kami bertanya: "Suara apakah, ya Rasulullah?" Beliau menjawab: "Suara keras di pertengahan bulan Ramadhan, pada malam Jum'at, akan muncul suara keras yang membangunkan orang tidur, menjadikan orang yang berdiri jatuh terduduk, para gadis keluar dari pingitannya, pada malam Jum'at di tahun terjadinya banyak gempa. Jika kalian telah melaksanakan shalat Subuh pada hari Jum'at, masuklah kalian ke dalam rumah kalian, tutuplah pintu-pintunya, sumbatlah lubang-lubangnya, dan selimutilah diri kalian, sumbatlah telinga kalian. Jika kalian merasakan adanya suara menggelegar, maka bersujudlah kalian kepada Allah dan ucapkanlah: "Mahasuci Al-Quddus, Mahasuci Al-Quddus, Rabb kami Al-Quddus!", karena barangsiapa melakukan hal itu akan selamat, tetapi barangsiapa yang tidak melakukan hal itu akan binasa".

    So macam mana? Berdebar hati saya bila baca info ni..Dekat sangat dah kita dengan hari kemusnahan kalau betul info ni dan hadis yang diriwayatkan tu sahih. Ada ustaz kat sini yang boleh confirmkan?

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium Imabiz's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    http://www.pakarbuatblog.com
    Posts
    13,497
    Thanks
    220
    Thanked 330 Times in 221 Posts

    Default

    semuanya telah tersurat... Allah yang Maha Mengetahui... Kita Sebagai Hambanya Wajib Melaksanakan PerintahNya Walau Apa keadaan sekali pun.. wallahuaklam..

  4. #3
    Normal Member OsmanAdnan's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    906
    Thanks
    1
    Thanked 13 Times in 11 Posts

    Default

    Betul Cik Ima..Sumenya di tangan Allah..Sama-samalah kita berpesan-pesan untuk kebenaran ya..

  5. #4
    Active Member hapizi84's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    shah alam
    Posts
    1,123
    Thanks
    18
    Thanked 10 Times in 9 Posts

    Default

    Hanya Allah yg Maha Mengetahui..

  6. #5
    Normal Member halimijuliana's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bersembang dgn Pakcik G
    Posts
    959
    Thanks
    136
    Thanked 69 Times in 40 Posts

    Default

    Betul atau tidak kita semua harus berdoa Allah melindungi kita ... Apa2 nak jadi tak kira sebelum, masa tu atau selepasnya ... Wallahualam ...

  7. #6
    WC Premium Masrizal Mastor's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    A, A
    Posts
    1,767
    Thanks
    18
    Thanked 29 Times in 11 Posts

    Default

    cepat2 la bertaubat..... dan yg belum kawin tu, cepat2 la kawin....

  8. #7
    Izo
    Izo is offline
    WC Premium Izo's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    1,329
    Thanks
    72
    Thanked 69 Times in 39 Posts

    Default

    Hadis dari Nu'aim bin Hammad yang berkaitan perkara yg berlaku di akhir zaman dikategorikan sebagai hadis dhoif jiddan..

  9. #8
    WC Premium usri's Avatar
    Join Date
    Apr 2006
    Location
    seluruh Malaysia
    Posts
    1,534
    Thanks
    1
    Thanked 21 Times in 15 Posts

    Default

    kiamat yg paling dekat adalah kematian
    adakah kita semua bersedia menghadapi mati???

  10. #9
    WC Premium
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,901
    Thanks
    17
    Thanked 82 Times in 49 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Izo View Post
    Hadis dari Nu'aim bin Hammad yang berkaitan perkara yg berlaku di akhir zaman dikategorikan sebagai hadis dhoif jiddan..
    Walaupon hadis dhoif, tp cuak gak aku dgr. Biar lah orang tak tau ni hadis dhoif jd kan pengajaran. kecut perut gak aku dgr ni.. huhu..

  11. #10
    WC Premium KMZack's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    KLIA
    Posts
    3,899
    Thanks
    221
    Thanked 377 Times in 190 Posts

    Default

    hadis lemah leh rujuk sini

    http://halaqah.net/v10/index.php?topic=7683.0;wap2

    hanya berita ramalan

    penerangan oleh ustaz syarqowy

    ni saya ambik dari next page website tadik tuh

    Ini jawapan dari JAKIM

    Hadith ini mengikut Dr Fahd Salman Audah adalah Do'if Jiddan atau Maudu'. Tidak boleh langsung berhujjah dengannya. Hadith ini memang sudah banyak tersebar secara meluas

    Salah seorang perawi hadith ini ialah Nuaim bin Hammad. Ramai ahli ilmu yang menyatakan hadith yang diriwayatkan oleh Nuaim bin Hammad dalam Musonnifnya berkaitan cerita-cerita berkenaan kisah akhir zaman adalah adalah Munkar. Berkata Imam Az-Zahabi dalam kitab Siar A'lam Nubala' ; " Tidak boleh seseorangpn berhujjah dgn hadith Nuaim bin Hammad kerana dia telah mengarang kitab tentang fitnah akhir zaman dengan mendatangkan keajaiban2 dan banyak yang dibawanya adalah Munkar. Dia banyak mengambil hadith dari Kaab bin al-Ahbar yang dikenali kerana berpegang dengan kitab-kitab Israiliyyat.Dia juga banyak mengambil hadith dari org2 yang tidak dikenali dan diragui.

    Begitu juga dgn Abdul Wahhab salah seorang perawi hadith ini mengikut Al-Hakim dalam Lisanul Mizan adalah orang yang tidak diketahui (majhul).

    Wallahu a'lam...semoga kita berhati2 dgn hadith2 seumpama ini..dan menjaga nas syariah seperti yang sebenarnya...

    Wassalam...

    Bahagian Penyelidikan JAKIM
    Cawangan Akidah,
    P.P (T.T)
    29 Julai 2009"
    Last edited by KMZack; 08-24-2010 at 05:33 AM.
    NOW AVAILABLE FOR U : >> TO Buy YouTube Views & Retention YouTube Views

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. 100 manusia paling berpengaruh di dunia
    By buzzupteam in forum Sembang Umum
    Replies: 21
    Last Post: 07-15-2014, 08:16 AM
  2. ~ Orang paling sibuk di dunia
    By sweetmango in forum Motivasi & Inspirasi
    Replies: 6
    Last Post: 03-06-2014, 05:23 AM
  3. 3 Ramadhan (24 Ogos) Cabaran Emas Akan Kembali Lagi!!
    By JaMaL in forum JV Centre & Prelaunch!
    Replies: 20
    Last Post: 08-14-2009, 08:37 PM
  4. The 25 Worst Web Sites : 25 Web paling hampeh!
    By mysticmind in forum Sembang Umum
    Replies: 9
    Last Post: 09-27-2006, 11:48 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •