Results 1 to 5 of 5

Thread: Jenayah Cyber

  1. #1
    SFX
    SFX is offline
    Active Member SFX's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    kelate
    Posts
    1,910
    Thanks
    0
    Thanked 10 Times in 6 Posts

    Default Jenayah Cyber



    SERDANG: Sifat tamak dan cepat teruja dengan tawaran lumayan dalam Internet seperti skim cepat kaya dikenal pasti menjadi punca utama menyebabkan jenayah siber semakin bermaharajalela, sehingga sesiapa saja boleh menjadi mangsa dan mengalami kerugian dalam sekelip mata.

    Ketua Pegawai Eksekutif CyberSecurity Malaysia, Lt Kol (B) Husin Jazri, berkata melalui penyelidikan dan siasatan pihaknya mendapati sifat tamak sesetengah individu menjadi penyumbang besar kepada kes jenayah siber.

    Menurutnya, individu yang mudah teruja, ditambah dengan sifat ingin cepat senang dan kaya dalam tempoh singkat tanpa usaha sewajarnya boleh menyebabkan semakin tinggi peluangnya untuk menjadi mangsa kepada penipuan di alam siber.

    Kami dapati ancaman terbesar kepada jenayah siber ini ialah diri kita sendiri iaitu perasaan tamak dari dalam diri serta kurangnya pengetahuan dan kemahiran mengenai teknologi maklumat.

    “Inilah punca utama kita dieksploitasi dan membuka peluang kepada penjenayah siber untuk menipu, lebih-lebih lagi bagi individu yang gagal mendisiplinkan dirinya,” katanya ketika ditemui selepas menerima kunjungan Timbalan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Fadillah Yusof, di pejabatnya di Seri Kembangan, di sini, semalam.
    sumber : http://www.hmetro.com.my/Current_New...cle/index_html
    Jana 80 dollar seminggu dengan Adsense for domain sudah tidak mustahil lagi klik sini, Rahsianya? sign up dulu kat sini

    Teknik & Tips Menjana Lebih 5USD Sehari Dengan Adsense beserta bonus percuma 350 premium wordpress themes Klik Sini

    Jom promosi link adsense for domain anda klik link ini atau private message saya.

    Google dah banned ramai penggiat adsense di malaysia kerana mengamalkan blackhat.Dapatkan segera ebook whitehat klik sini

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    SFX
    SFX is offline
    Active Member SFX's Avatar
    Join Date
    Apr 2008
    Location
    kelate
    Posts
    1,910
    Thanks
    0
    Thanked 10 Times in 6 Posts

    Default

    setuju benar yang di boldkan tu...kerana terlalu tamak dan nak cepat...Sume org dah tak kira halal haram...ish ish
    Jana 80 dollar seminggu dengan Adsense for domain sudah tidak mustahil lagi klik sini, Rahsianya? sign up dulu kat sini

    Teknik & Tips Menjana Lebih 5USD Sehari Dengan Adsense beserta bonus percuma 350 premium wordpress themes Klik Sini

    Jom promosi link adsense for domain anda klik link ini atau private message saya.

    Google dah banned ramai penggiat adsense di malaysia kerana mengamalkan blackhat.Dapatkan segera ebook whitehat klik sini

  4. #3
    WC Premium Imabiz's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    http://www.pakarbuatblog.com
    Posts
    13,523
    Thanks
    220
    Thanked 335 Times in 224 Posts

    Default

    nape la masih ade yang terpedaya... kan dah selalu kuar benda nie...

  5. #4
    Active Member zakeri's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    University of Washington Seattle
    Posts
    4,831
    Thanks
    247
    Thanked 134 Times in 92 Posts

    Default

    hmmmmm.... hmmmmmm.... pengajaran..... hmmmmmmmmmmm


  6. #5
    WC Premium Amirul Hafiz's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,194
    Thanks
    537
    Thanked 209 Times in 123 Posts

    Default

    sokong tu..

    sikap tamak selalu memakan diri

Similar Threads

  1. Cara Nak Beriklan di Wang Cyber
    By RajaKamil in forum Berita & Pengumuman
    Replies: 142
    Last Post: 04-15-2014, 08:49 AM
  2. Cyber Cafe Untul Dijual
    By dulukini in forum Sembang Umum
    Replies: 38
    Last Post: 10-11-2009, 04:37 PM
  3. Tips hindar jenayah rogol
    By safetyera in forum Sembang Umum
    Replies: 18
    Last Post: 09-15-2009, 12:28 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •