Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11
  1. #1
    WC Premium hazwandi's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    London
    Posts
    810
    Thanks
    12
    Thanked 12 Times in 10 Posts

    Arrow Cara dakwah berkesan pada remaja: sumbangkan idea anda



    Assalamualaikum,
    Saya ingin warga WC berkongsi pendapat, idea, cadangan yang bernas. Masing-masing diantara kita mempunyai latar belakang keluarga yang berbeza.

    Pada generasi tahun 2000 ini. Kita sentiasa sibuk memikir kenapa umat Islam kini tidak nampak keperibadian Islamnya. Yakni, dari segi pemakaian, pertuturan, pergaulan, ke open mindednya. Dan bermacam aneka jenis lagi.

    So, pada generasi 2000 ini. Sudah tentu cara pendekatan dakwah berbeza. Sila berikan idea anda mengikut ilmu yang anda ada.

    Kita tidak dapat mengharapkan golongan ustaz, ulamak, ilmuan agama dan sebagainya untuk berdakwah. Setiap orang Islam mempunyai tugas ini sama ada mereka sedar mahupun tidak sedar.

    Jadi dengan itu marilah kita berkongsi sama-sama moga sedikit sebanyak boleh membantu dalam menegakkan Islam ini. Walaupun ianya 1% sahaja.

    Amaran: Sila jangan meng-Spam dengan ayat yang acuh tak acuh. Jika tiada idea, diam lebih baik.
    Hazwandi
    Baitulbytes is web hosting specialist based on cPanel and Cloudlinux (More than 5 Years)
    Website: www.baitulbytes.com.my / www.baitulworks.com.my | E-mail: hazwan@baitulbytes.com.my

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Rez
    Rez is offline
    Normal Member Rez's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    678
    Thanks
    5
    Thanked 12 Times in 12 Posts

    Default

    Sumenie mudah aje. Ajaran agama yg x kuat. Lau kuat benda nie InsyaAllah x kan jadi punya.

    Satu lagi pengaruh media2. Aq x nk la tujukan kat mana-mana tapi tu lah hakikatnya.

    Try la wat camnie yerk:

    Ibu-bapa sumenye ikut perintah agama. MAsa semayang pi semayang sama-sama. Sistem pentadbiran guna stail Khalifah. Syariah guna hukum hudud dan kisas.

    Masa semayang, sume sistem berhenti. Siaran televisyen, Radio internet, sistem kerajaan. Sume sekali. Untuk bagi laluan kat org Islam untuk semayang.

    Kelab2 malam dan seumpamanya diharamkan sama sekali. Arak x leh bawak masuk ke negara.

    Yg penting. Ajaran agama Islam mesti diterapkan dengan mendalam dalam jiwa pelajar sejak dari tadika lagi.

    Tu la. Antara cadangan aq.
    [Untuk Expert Sahaja] 5 Langkah Membina Autoblog Cara Aq.

    1. Hosting,di sini
    2. Install Wordpress
    3. Dptkn Plugin di sini.
    4. Install dan configure sendiri la.
    5. Dftr Graboid Aff di sini. promote kat blog baru tuh.

  4. #3
    Normal Member GT500's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    746
    Thanks
    1
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Rez View Post
    Masa semayang, sume sistem berhenti. Siaran televisyen, Radio internet, sistem kerajaan. Sume sekali. Untuk bagi laluan kat org Islam untuk semayang.

    Kelab2 malam dan seumpamanya diharamkan sama sekali. Arak x leh bawak masuk ke negara.

    Tu la. Antara cadangan aq.
    Bro,

    Awak pun tahu cadangan sebegitu tak mungkin dilaksanakan.Lebih baik kita cari jalan lain yang lebih catchy untuk attract remaja-remaja ni,atau dengan kata lain lebih realistik dengan keadaan sekarang ni.

  5. #4
    WC Premium
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    511
    Thanks
    0
    Thanked 6 Times in 4 Posts

    Default

    berdakwah melalui blog dan video di internet

  6. #5
    WC Premium Razif's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    TuneTalk.Asia
    Posts
    3,186
    Thanks
    62
    Thanked 66 Times in 34 Posts

    Default

    Ada antara rakan saifulislam menjadikan medium internet

    cth: facebook dalam penyebaran dakwah kepada remaja.

    Penulisannya disini: http://saifulislam.com/?p=6714

  7. #6
    WC Premium syuxx's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kuching, Sarawak
    Posts
    3,357
    Thanks
    0
    Thanked 72 Times in 42 Posts

    Default

    cara paling berkesan, orang yang lebih tua perlu lah berubah lebih dahulu.
    hehe.

  8. #7
    Normal Member GT500's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    746
    Thanks
    1
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    Penguatkuasaan undang-undang terhadap remaja yg lebih ketat dan tegas.

    Ambil peluang masjid-masjid dan surau-surau untuk menyampaikan amanat dan majlis-majlis ilmu,bukan sekadar solat marghrib dan balik.

    Perkenalkan satu kempen keagamaan,"satu orang utk 2 orang" for instance,macam kempen2 anti dadah dan sebaginya.Remaja untuk remaja.

    Banyakkan aktiviti-aktiviti futsal,paintball.Ajak ustaz2,guru2 ni main futsal sekali.

    Kahwinkan anak cepat-cepat.

  9. #8
    Normal Member
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    385
    Thanks
    0
    Thanked 15 Times in 2 Posts

    Default

    1. Yang nak berdakwah, timba ilmu masing2, tambah pengetahuan dengan mengikuti tazkirah, ceramah, kuliah-kuliah2 agama secara istiqamah. Terutama waktu antara Maghrib dan Isyak dan juga kuliah subuh/dhuha.

    2. Laksanakan "sami'na wa-ata'na", tidak kira pada waktu atau tempat apa pun, apa yang diperintahkan dan ditegah dan dilarang oleh Allah dilaksanakan. Ajak rakan-rakan untuk melakukannya juga. Jika menerima Alhamdulillah dan lakukan secara istiqamah dan jika sebaliknya nyatakan akibat melakukan perkara tersebut beserta amaran Allah dan kemudian jika mereka masih berdegil tinggalkan tempat/perkara tersebut.

    3. Teruskan berkawan dengan mereka pada perkara-perkara yang baik dan dibenarkan oleh Islam dan meninggalkan mereka pada perkara2/tempat2 yang dilarang oleh Islam setelah memberi amaran Allah.

    4. Bersabar, walau apa jua pandangan, cercaan, tomahan, dipulaukan, atau sebagainya. Sesungguhnya orang yang benar dan membenarkan kebenaran Allah dilindungiNya dan mendapat pertologanNya.

    5. Berdoa kebaikan & mohon dibukakan pintu rahmat untuk mereka tidak kira apa jua yang mereka lakukan kepada kita dan lakukanlah semua yang di atas semata-mata IKHLAS kerana Allah dan REDHA akan semua ketentuanNya.

    Affordable Web Hosting and Domain Name! - From RM 30/yr!!
    Shared, Reseller, Unmanaged & Managed VPS Hosting, VDS (Virtual Dedicated Server), Dedicated Server Available!
    Copyright 2007 - 2011. Follow: @Cubiex on Twitter Now!

  10. #9
    Normal Member GT500's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    746
    Thanks
    1
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    Ahh dan lagi satu dalam semua usaha-usaha kita untuk mempertabatkan remaja/rakan2 Islam harini adalah dengan DOA.

    "Barang siapa yang mendoakan rakannya/seseorang secara senyap-senyap,nescaya akan turun malaikat-malaikat untuk meng"amin"kan doa tersebut"

  11. #10
    WC Premium mijie's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    cyberjaya>shah alam
    Posts
    2,107
    Thanks
    1
    Thanked 24 Times in 12 Posts

    Default

    diri sendiri yang penting, jadikan diri kita contoh untuk rakan2

    sbgai contoh, apabila keluar shopping or lepak ngan kengkawan, bila tiba time smayang, ckp nak gi smayang jap, memula biar je dioarang tgk

    pastu lelama diorang akan segan la...so jadikan diri kita contoh yg baik

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 117
    Last Post: 12-28-2013, 04:07 AM
  2. Kita Wajib Pandai Berenang....
    By ZahrulAzua in forum Motivasi & Inspirasi
    Replies: 64
    Last Post: 07-18-2011, 04:32 PM
  3. Teknik Efektif Mendapatkan Traffic Percuma Ke Laman Web Anda
    By aqifdg in forum Perniagaan Internet
    Replies: 38
    Last Post: 11-09-2010, 11:00 PM
  4. Replies: 26
    Last Post: 07-09-2010, 03:31 AM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •