Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Normal Member wiraindrawan's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    kajang,selangor
    Posts
    64
    Thanks
    0
    Thanked 18 Times in 13 Posts

    Default Khasiat Epal..Perlu anda tahu!!




    Memang tidak dinafikan epal merupakan antara contoh buah-buahan yang berkhasiat tinggi.
    maka tidak hairan lah mengapa epal dijadikan sajian pencuci mulut selepas waktu makan kerana segala
    vitamin yang terkandung di dalamnya diperlukan oleh tubuh badan kita.

    antara khasiat yang terdapat dalam epal:-

    1) Mengandungi serat yang tinggi dan antioksidan seperti flavonoid, betakarotena dan fitokimia.
    Selain itu, ia juga mengandungi vitamin C, vitamin A dan vitamin B kompleks.

    2) Kandungan agen antioksidan yg terdapat dalam epal mampu menentang radikal bebas serta dapat
    melambatkan proses penuaan yang menyebabkan kulit wajah cepat berkedut.Ia juga memperbaiki
    tekstur kulit wajah dengan memperbaharui sel-sel kulit dengan segera. Purata air lebih kurang
    115.82 gram yang terkandung dalam sebiji epal juga dapat melembapkan kulit yg kering.

    3) Dalam pada itu, fitokimia yang dijumpai dlm epal bukan sahaja membantu menghalang salur darah
    drpd tersumbat(penting untuk menghalang sakit jantung) malah ia juga menghalang sel kanser
    daripada merebak ke seluruh badan untuk keadaan tertentu.

    4) TIP PENTING!!! jgn biarkan epal terdedah lama selepas dipotong kerana ia boleh menyebabkan
    antioksidan mudah terbebas ke udara sebaik shj epal dipotong.

    5) Epal yang mengandungi kandungan serat dan kalori yang tinggi penting dalam membantu proses mengawal
    berat badan. Serat dapat melambatkan kita dari berasa lapar manakala kalori pula dapat
    memberikan kita tenaga.

    6) Berita baik!! kandungan kolestrol serta lemak tidak terdapat dalam epal. So, sesiapa yang
    hendak berdiet,epal sesuai menjadi snek terbaik untuk mengalas perut dan juga membantu menguruskan badan

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium Muaz Hadi's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Posts
    1,050
    Thanks
    2
    Thanked 46 Times in 30 Posts

    Default

    ada beza tak kandungan active ingredient dalam epal hijau dan epal merah. epal fuji dan epal thailand.?
    - Don't Assume.. ASK!

  4. #3
    Normal Member Aze @ Ajam's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    http://teknik-buat-duit-online-tanpa-modal.blogspot.com/
    Posts
    287
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    best! lepas ni nak makan epal lah...

    p/s: aku tak tipu kay. kat dalam peti rumah aku memang ada epal. Ummi aku dapat gift semalam. ni pun tak dapat tidur lagi. esok nak drive ke KL lepas subuh. aduyai... nak makan jap. mana tahu boleh tidur ke... huhuhu...

    anyway, thanks for the info. buat blog epal lah bro.
    JOM SEWA SIGGY NI. HARGA: 10SEN/BULAN/SEORANG. BERMINAT? SO, CEPAT2 PM ME KAY.

    ((( saya hanya akan terima 3 orang yang bertuah setiap bulan )))

  5. #4
    Active Member ajisaziz's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Depan Laptop
    Posts
    1,370
    Thanks
    4
    Thanked 6 Times in 4 Posts

    Default

    aku tak suka epal
    tambah2 bila kulit dia tak kopek
    aku suka mkn epal kalau ada org yg kopekkan kulitnya
    hehehe

  6. #5
    WC Premium mijie's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    cyberjaya>shah alam
    Posts
    2,107
    Thanks
    1
    Thanked 9 Times in 5 Posts

    Default

    sy suka makan buah-buahan tempatan

  7. #6
    Active Member zakeri's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    University of Washington Seattle
    Posts
    4,833
    Thanks
    247
    Thanked 113 Times in 81 Posts

    Default Sama

    Quote Originally Posted by mijie View Post
    sy suka makan buah-buahan tempatan
    Durian + Manggis..... perghhhhhh....

    Betul ker buah epal drpd new Zealand atau cina direndam dalam bahan kimia untuk memastikan kesegarannya? Sebab epal-epal ni boleh tahan jauh jugak diterbangkan sebelum sampai ke malaysia. Aku ader dapat satu email ttg ini....
    So, sekarang dah tak makan epal... makan buah-buahan tempatan sahaja


  8. #7
    Normal Member l3b4h's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    208
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    bagi aku cam ni jerk apapun...Anugerah 'TUHAN' kepada manusia adalah saksama dan maha adil.

    Kita perhatikan kepada makanan yang kita makan.

    Katakan buah mempelam dimakan oleh penduduk2 sawah. Dan pokoknya ditanam kat M'sia.

    Buah apple pula ditanam di australia umpamanya: dimakan oleh orang Inggeris.

    Untuk membesar, pokok2 mempelam dan apple ditanam diatas tanah.. kemudian membesarlah pokok2 itu dgn menyaring pati2 tanah, sehingga mengeluarkan buah2 yang kita makan.

    Tetapi kita lupa bahawa buah2 itu pada asasnya ialah dari pati tanah. Dan apa yang dimakan oleh semua manusia adalah pada haqiqatnya 'Tanah'. Tidak kira kita Presiden ke, perdana menteri ke, raja ke, bintang filem ke...... akan memakan benda yg sama , seandainya kita dianugerahi ketelitian... Disinilah Kasful Asrar/ laduniyah bagi yang 'dipintar'kan.

    Kita terasa terhina jika mengambil port perbezaan pada bentuk, rupa, warna, rasa... kerana kita lupa pada usulnya...Sama2lah kita fikir...

    mana ada kelebihan jerk tak semestinya buah apple bila sesuatu benda disetkan dengan kepercayaan di triggering center benda ni baik dan bagus lama2 jadi bagus lah..hingga leh sembuh penyakit...

  9. #8
    WC Premium emet's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Banting, Malaysia
    Posts
    603
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Aku suka jus epal... Biasa aku beli kat tesco je, kalau makan kat restoran pun order jus epal. heheh

  10. #9
    Normal Member l3b4h's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Posts
    208
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    apapun matsalleh ni akan kaji apa jua kelebihan ttg epal utk meluaskan pasaran...tapi buah tempatan kita plak cam ne bukan ada kelebihannya ?

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •