Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21
  1. #1
    mat
    mat is offline
    Normal Member
    Join Date
    Nov 2007
    Posts
    31
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default Sijil SPM Hilang, Apa perlu buat?



    Saya nak tanya kawan2 disini yang pernah kehilangan atau kecurian sijil spm asal,
    apa yang perlu dilakukan untuk dapat semula sijil tu?

    adakah kita perlu pergi ke sekolah lama atau rujuk kepada pejabat pendidikan?

    Harap ada yang dapat membantu.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Normal Member mumtahanah's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    kuala lumpur
    Posts
    669
    Thanks
    17
    Thanked 12 Times in 4 Posts

    Default

    dulu sijil muet saya hilang just apply throgh website kementerian pendidikan..ada dorg sediakan borg bg sijil2 hilang..download then fill the form utk dorg sediakan balik sijil sekian2..then dorg akan post balik..tp itu kisah 3-4 tahun yg lalu..boleh godek2 website kementerian tue balik..
    Tidak akan aku biarkan sesiapa pun melihatku lalu berkata, "Apa yang kamu tahu? ".
    Mungkin saya tidak mengetahui tentang sebegitu banyak perkara tetapi SAYA SANGGUP BELAJAR ...!!

    The Greatest Rewards Are Reserved Only for Those Who Never Quit!

  4. #3
    WC Premium zyan's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    2,313
    Thanks
    356
    Thanked 159 Times in 59 Posts

    Default

    nampak gayanya kene amik spm semula :p

    sori2 gurau jer

    mcm ni.. bro jumpa jer cikgu atau pihak sekolah mintak setel masalah ni.. nanti diorang akan hubungi kementerian tapi mungkin kene amik masa sikit la nak process..
    Banyak Info Menarik & Pedas >>> www.Internetmudah.com
    >> http://pemasaranvideo.com << BARU!! - Jana Pendapatan Pasif Setiap Bulan Menggunakan Video
    --------------------------

  5. #4
    WC Premium khairilz's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Kota Bharu,Kelate.. [http://tera-biz.com]
    Posts
    2,520
    Thanks
    23
    Thanked 129 Times in 48 Posts

    Default

    ambil je sijil spm orang lain pastu scan dan edit pakai photoshop, hoho
    buat banyak sikit A1

  6. #5
    Active Member olskool's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Leicester,UK
    Posts
    1,750
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by khairilz View Post
    ambil je sijil spm orang lain pastu scan dan edit pakai photoshop, hoho
    buat banyak sikit A1
    hebat skill ko
    ko xbuat untuk diri sendiri ke
    bleh la aply JPA....hik3

  7. #6
    WC Premium yoji's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    PM,kelate
    Posts
    1,989
    Thanks
    106
    Thanked 17 Times in 14 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by khairilz View Post
    ambil je sijil spm orang lain pastu scan dan edit pakai photoshop, hoho
    buat banyak sikit A1
    style gak cara khairilz nie.. apelagi bt la..

    xdela gurau je... btul ape yg diorg ckp tu... try jumpa cikgu2

  8. #7
    WC Premium JaMaL's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    5,536
    Thanks
    8
    Thanked 267 Times in 91 Posts

    Default

    bukan jmpa cikgu..pegi kementerian pelajaran..aku pernah ada mslh camtu

  9. #8
    Normal Member
    Join Date
    Aug 2008
    Posts
    151
    Thanks
    1
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    senang je g kat PPD( pejabat pendidikan daerah) pas2 minta borang kat kerani tu cakap sijil spm hilang.. isi borang tu g minta cop kat mahkamah.. pas2 anta blk beserta duit bape ringgit ntah aku pn lupa.. dlm ms 2 bulan dpt la ko blk sijil spm ko tu...

  10. #9
    WC Premium Amirul Hafiz's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,194
    Thanks
    537
    Thanked 209 Times in 123 Posts

    Default

    alamak aii..
    camner lak kalu macam aku?
    sijil spm
    sijil pmr
    sijil upsr
    tak pernah amik pon salinan asal?

  11. #10
    Normal Member
    Join Date
    May 2007
    Posts
    289
    Thanks
    1
    Thanked 62 Times in 21 Posts

    Default

    pegi PPD. diaorang kasik borang. isi.
    pegi jumpa pesuruhjaya sumpah. sign dan cop. ada kos kat sini. hantar borang tersebut ke ... (lupa plak ke mana) kementerian rasanya.
    dalam masa beberapa minggu diaorang akan hantar sijil tu ke rumah. tapi sijil tak sama mcm sijil asal lah.

    * seperti mana yg pernah diceritakan.

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. [Free] Cara Bina Blog Auto Pilot
    By khairilz in forum Freebies
    Replies: 197
    Last Post: 11-05-2011, 09:35 AM
  2. Panduan Percuma---> Bagaimana anda boleh buat duit dengan msmasyuk
    By Kasimo Aloi in forum WTS : Pengiklanan & Pemasaran
    Replies: 43
    Last Post: 01-29-2010, 06:03 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •