Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    WC Premium alfatihstudio's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Gombak
    Posts
    1,122
    Thanks
    44
    Thanked 49 Times in 30 Posts

    Default Apa procedure dan kos untuk buka kedai pakaian?



    Assalamualaikum,

    Saya nak tanya apa procedure dan anggaran kos untuk buka kedai pakaian?
    Biasanya apa yang perlu dipertimbangkan?

    Jika sesiapa yang dah ada kedai sendiri, tak kisah kedai apa pon, boleh tak nak minta tolong share, apa risiko dan bagaimana cara tanganinya...

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium
    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    1,545
    Thanks
    23
    Thanked 65 Times in 49 Posts

    Default

    wah.. dah nak buka kedai pakaian pula ya bro....
    tahniah diucapkan...... seronok bila tgk org melayu kembangkan bisnes.....

    yg saya nampak bisnes pakaian nie.. kalo di JB yg laris kat area shopping center dan hypermarket.....

  4. #3
    Normal Member jutawanzaman's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    aku tgh setup pusat tuisyen....byk prosedurnya...sewa kedai,PBT,JPN,BOMBA,plan dll...belanja setakat ni dlm 20k...kalau buka kedai pakaian...rasanya lagi mudah...

  5. #4
    WC Premium alfatihstudio's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Gombak
    Posts
    1,122
    Thanks
    44
    Thanked 49 Times in 30 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Hairul Hissam View Post
    wah.. dah nak buka kedai pakaian pula ya bro....
    tahniah diucapkan...... seronok bila tgk org melayu kembangkan bisnes.....

    yg saya nampak bisnes pakaian nie.. kalo di JB yg laris kat area shopping center dan hypermarket.....
    Sebab try jual memang laku pakaian ni, tak masuk online lagi pun, just tudung je dulu.
    Tu yang terfikir untuk buka kedai jika ada rezeki.

  6. #5
    WC Premium alfatihstudio's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Gombak
    Posts
    1,122
    Thanks
    44
    Thanked 49 Times in 30 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by jutawanzaman View Post
    aku tgh setup pusat tuisyen....byk prosedurnya...sewa kedai,PBT,JPN,BOMBA,plan dll...belanja setakat ni dlm 20k...kalau buka kedai pakaian...rasanya lagi mudah...
    Owh, pusat tuisyen dah masuk dalam pendidikan, memang agak rumit kan.
    20k tu buat pinjaman ye?

  7. #6
    Normal Member jutawanzaman's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Posts
    33
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by alfatihstudio View Post
    Owh, pusat tuisyen dah masuk dalam pendidikan, memang agak rumit kan.
    20k tu buat pinjaman ye?
    alhamdulillah...setakat ni tidak berhutang mana2 lagi...

  8. #7
    WC Premium alfatihstudio's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Gombak
    Posts
    1,122
    Thanks
    44
    Thanked 49 Times in 30 Posts

    Default

    Oo, hebat, insyaAllah saya pun sedang emngumpul modal, kalau boleh memang tak mahu buat pinjaman. Tapi masih di peringkat perbincangan. Cadangan di hypermarket tu pun terbaik juga..

  9. #8
    Normal Member
    Join Date
    Feb 2012
    Posts
    14
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    boleh start kedai dengan online sekali.....online modal tak banyak.
    perlu bantuan online, boleh PM saya.
    Visit KidzMostWanted for your baby and kids clothes. Register Now for RM5 credit.

  10. #9
    Normal Member NoorAza's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Alor Setar
    Posts
    74
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    saya pun baru buka kedai pakaian bulan 7 tahun nie selepas menjual online selama 2 tahun. Sebenarnya kos renovation, hiasan dalam kedai dan kos pada stok paling banyak. Procedure PBT, Bomba etc tu tak leceh pun. cuma pergi mintak borang, bagi aje apa yanng di minta macam layout kedai, map ke kedai, beli safety aid kit dan fire extinguisher.

    Kalau plan nak buat grand opening tu, tambah la lagi kosnya dan jangan lupa kos marketing.. saya suggest sebelum buka kedai, duduk dulu, dan pertimbangkan bukan sahaja dari segi kos yang nak dikeluarkan tapi juga komitment. Sebab kalau nak dapatkn staff yang betul2 boleh diharapkan pada mula2 ni,susah jugak sebab melibatkan cash. mungkin kita kena sentiasa berada ke kedai sehingga ada staff yang betul2 boleh dipercayai...

    anyway, good luck dan jangan lupa jemput nanti!

  11. #10
    Normal Member
    Join Date
    Aug 2013
    Posts
    15
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    I really liked this*information.

Similar Threads

  1. Replies: 13
    Last Post: 12-15-2013, 01:46 PM
  2. bercadang nak buka kedai komputer..ada cadangan?
    By mnf in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 2
    Last Post: 04-04-2011, 01:38 AM
  3. Kedai Online Kini Di Buka - Dapatkan Produk Percuma
    By suhairi in forum WTS : Pengiklanan & Pemasaran
    Replies: 10
    Last Post: 11-24-2008, 04:24 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •