Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    Normal Member Luqman-S's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Death Valley
    Posts
    890
    Thanks
    30
    Thanked 28 Times in 11 Posts

    Question Nasihat kawan kepada seorang kawan (Oh, yakinkan dia!)



    Saya harap betul tempat 'motivasi & inspirasi' ni..

    Baik, begini ceritanya. Sebenarnya masih ramai lagi
    ragu-ragu malah tak percaya tentang perniagaan internet ni.
    Perkara ni berlaku pada saya..ketika mana saya nak bukak forum WC
    ulang, saya bukak forum WC ni, BUKAK JE..
    luqman
    Adalah seorang mamat ni (kawan saya la..) die tegur,
    "Eh, ko ni jangan percaya sangat dengan duit2 internet ni.."
    - die berkata selepas die nampak 'WangCyber' ni.

    Saya jawablah, ini forum da~~ mungkin dia tak percaya lagi..
    saya tunjuk paypal saya..silent. (takde la banyak, tapi boleh la..)
    luqman
    Akibatnya, saya pun segan2 nak bukak forum WC secara terbuka! huhu..(sampai ke situ ye..)

    Baik, ada pulak sorang mamat ni..(bukan mamat tadi, ni mamat lain)
    dia pandai buat web html/css, wordpress theme pun pandai! (die selalu bace tutorial)
    design banner dan sikit2 grafik punye kerja. (budak multimedia)
    tapi sayangnya dia tak pandai nak buat duit melalui kerja2 tersebut..
    (mungkin dia tak jumpa WC lagi kot, entahla.. MUNGKIN SEBAB KES 1 tadi kot..)

    Ha, dia pernah dengar adsense dan tau cara nak jana pendapatan dari adsense..
    tapi sayangnya...
    Dia hanya pandai buat web adsense je.. tapi tak pandai promote.
    Sebab apa tak promote? SEbab die tak yakin..
    "ade ke orang nak baca blog aku ni?", "kalau aku letak kat digg, sape lah nak baca.."

    Hai..saya pun kata.."aah, betul gak." (haha! pematah semangat aku ni!)

    Jadi, saya mintak warga WC bagi la ayat camne nak yakinkan bahawa kerja2 die tu
    boleh menjana pendapatan.. boleh la dia dapat income walapun sikit~

    Thanks.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Normal Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    111
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    nak yakinkan member yang pandai design tu ke?
    Aku kongsi cita skit.. ni kisah time aku study dulu. Aku tinggal serumah dengan budak web designer. Mmg kemahiran dia pada design web saja. Gaji dia cukup makan. Apa yang aku buat, aku postkan di forum lowyat tentang kemahiran member aku ni, dan kasi contoh web yg dia dah buat and contact number. Dalam bulan pertama, job sampingan dia ja dah sama macam gaji.

    Dia mmg rajin, siang malam buat web. Mmg minat katanya. So, aku nasihatkan dia register di getafreelancer.com and bid job kat sana. Dengan kemahiran and harga yang dia tawarkan, dia banyak dapat job. Skrang ni.. boleh cakap agak selesa.

    Berbalik pada kes kawan ko, aku rasa elok ko tunjukkan jalan pada kawan ko, tolong dia earn dulu. Lepas tu mmg keyakinan tu datang sendiri (dah terbukti la kan). Kawan aku skrang, dah ada team design sendiri. Nampak macam income utamanya dari internet. Alhamdulillah.

    Ramai yang takot dengan "duit internet" ni mungkin sebab selalu terdedah dengan iklan tah hapa2. Duit senang, cepat kaya and so on. "Pertahanan diri" pon jadi tinggi melangit, and kalo orang sebut ja "duit dari internet" automatik otak dia rejek. Tapi kalau dah start earn, dah nampak camna internet boleh membantu dorang. Inysaallah.. keyakinan datang sendiri.
    Last edited by ryan; 05-28-2010 at 12:57 PM.

  4. #3
    WC Premium PinguSpy's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    NONEXISTENT
    Posts
    7,353
    Thanks
    459
    Thanked 765 Times in 363 Posts

    Default

    aku selalu sembang ngn membe aku....
    1 melayu dulu x percaya..skang percaya...
    1 lg melayu bersungguh2 nk suh aku ajar...
    1 lg cina bersungguh gak nk belajar... n suh aku ajar...

    tp aku ckp aku malas... kalau nk masuk WC

  5. #4
    Active Member zakeri's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    University of Washington Seattle
    Posts
    4,831
    Thanks
    247
    Thanked 134 Times in 92 Posts

    Default

    ko tolong promote site adsense dia... hhhahahaha.....


  6. #5
    Normal Member Luqman-S's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Death Valley
    Posts
    890
    Thanks
    30
    Thanked 28 Times in 11 Posts

    Default

    promote site adsense? hoho..tak boleh..
    sebab saya punye adsense pun ntah ape2..haha..
    tu sebab jadi pematah semangat..

  7. #6
    Moderator faezil's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    6,943
    Thanks
    305
    Thanked 464 Times in 333 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Luqman-S View Post
    Saya harap betul tempat 'motivasi & inspirasi' ni..

    Baik, begini ceritanya. Sebenarnya masih ramai lagi
    ragu-ragu malah tak percaya tentang perniagaan internet ni.
    Perkara ni berlaku pada saya..ketika mana saya nak bukak forum WC
    ulang, saya bukak forum WC ni, BUKAK JE..
    luqman
    Adalah seorang mamat ni (kawan saya la..) die tegur,
    "Eh, ko ni jangan percaya sangat dengan duit2 internet ni.."
    - die berkata selepas die nampak 'WangCyber' ni.

    Saya jawablah, ini forum da~~ mungkin dia tak percaya lagi..
    saya tunjuk paypal saya..silent. (takde la banyak, tapi boleh la..)
    luqman
    Akibatnya, saya pun segan2 nak bukak forum WC secara terbuka! huhu..(sampai ke situ ye..)
    Semua ni gara2 himpunan program jana wang yang mengarut tu la...

    Bila membidas sesuatu program mengarut, mula ada suara2 sumbang

    - tak boleh tengok orang melayu senang
    - tak nak join sudah, kitorang tak paksa
    - program ini menyusahkan jualan produk anda ke ?


    dan bermacam2 lagi ayat2 ba****g

    Tapi tengok la.... kerana program2 jana wang yang mengarut ni, imej perniagaan Internet menjadi buruk dan busuk.

    Kalau tak dikawal, IM bakal jadi seperti MLM..... bila sebut je MLM... semua orang lari lintang pukang, kaitkan dengan benda negatif dan melanggar syara'... sehingga terpaksa lantik pegawai syariah utk meyakinkan orang... sedangkan perniagaan lain tak perlu pun pegawai syariah...nampak sangat imej MLM terlalu serong.

    Jangan sampai nanti nak jual ebook, web service pun kena lantik pegawai syariah jugak.... haru beb
    Last edited by faezil; 05-29-2010 at 06:22 AM.
    Wall-Ads TV ingin mencari 'tukang share' iklan di laman social. Setiap share bernilai sehingga RM25.
    Berminat ? PM saya

  8. #7
    Active Member KhairulMN's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Location
    Petaling Jaya
    Posts
    1,249
    Thanks
    80
    Thanked 175 Times in 73 Posts

    Default

    kalau bab keyakinan ni... mmg payah nk ckp. tapi, cara sy motivate student2 dulu, sy suruh mereka cari apa kepakaran mereka. kalau da ada kepakaran (mcm member TT), sy akan tanya, "Kau rasa kau confident tak dengan kaunye skill ni?"

    Org yg yakin sket akan ckp, "Okay2 ah..tapi kalau besar2 nye project aku takut nak amek. Lagipon, blog aku ni sapa nk baca. Tul tak?"

    Jawapan mcm tu selalu sy terima. dan jawapan saya? "Okay beb, kita try sama2. kalau tak try, kita tk tahu. bukannya payah pon. kau da ada skill..aku pon da ada skill. Yg penting kene cuba."

    Lepas tu datang tahap, "pendapatan ciput dari adsense, so malas nak teruskan"

    sebelom datang sindrom ni, bagi contoh Mi Siput yg laris dijual online. Kalau da mi siput bole jual online, apa lagi dia yg da mmg ada kemahiran? Kalau tak tahu cara, boleh belajar dan sama2 belajar. tk rugi kalau belajar.

    Muslim Niaga - Platform Dropship Produk Islamik No.1 Asia
    Mentor Dropship - Kami Mentor Sampai Anda MUNTAH!

  9. #8
    Active Member alfirus's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Posts
    1,019
    Thanks
    0
    Thanked 22 Times in 15 Posts

    Default

    Kawan TT ade kepakaran buat web dan design yerk? Kalau dia pandai dynamic web, aku nak hire dier.

    Aku adalah sama dengan kawan TT. aku dah buat kerje sendiri nak masuk 6 bulan. Dibawah adalah pendapatan kasar aku

    Bulan 1 = 0
    Bulan 2 = 250
    Bulan 3 = 580
    Bulan 4 = 1800
    Bulan 5 = 400
    Bulan 6 = 13 000
    Promosi 130 akaun web hosting dengan harga RM10 setahun untuk Web Hosting Basic. Kupon: AeraPromo2012. https://ebaseworks.com/whmcs/link.php?id=1
    Nak duit raya? https://ebaseworks.com/berita/108-ca...e-2012-bermula

  10. #9
    Normal Member
    Join Date
    Jul 2010
    Posts
    25
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by alfirus View Post
    Kawan TT ade kepakaran buat web dan design yerk? Kalau dia pandai dynamic web, aku nak hire dier.

    Aku adalah sama dengan kawan TT. aku dah buat kerje sendiri nak masuk 6 bulan. Dibawah adalah pendapatan kasar aku

    Bulan 1 = 0
    Bulan 2 = 250
    Bulan 3 = 580
    Bulan 4 = 1800
    Bulan 5 = 400
    Bulan 6 = 13 000
    hebattt!!!

  11. #10
    WC Premium Imabiz's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    http://www.pakarbuatblog.com
    Posts
    13,514
    Thanks
    220
    Thanked 331 Times in 222 Posts

    Default

    join la TEPI imabiz... imabiz bagi percuma je teknik... kat internet nie.. promosi adalah amat penting.. kalau tak pandai seo... huhu...

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Pelaburan Unit Amanah, pulangan 12% setahun
    By XploR in forum Kewangan, Perbankan & Pelaburan
    Replies: 286
    Last Post: 08-21-2013, 09:18 AM
  2. Cabaran - Aku Seorang Blogger
    By RajaKamil in forum Cabaran WC
    Replies: 91
    Last Post: 07-05-2010, 01:32 PM
  3. Terhad untuk 15000 pendaftaran sahaja !!! ---> Aku Seorang Blogger
    By edward in forum WTS : Pengiklanan & Pemasaran
    Replies: 13
    Last Post: 05-19-2010, 01:31 PM
  4. MENANGIS KRN tAKUT KPD ALLAH TA'ALA
    By muwiras in forum Motivasi & Inspirasi
    Replies: 4
    Last Post: 05-01-2010, 12:59 AM
  5. Replies: 10
    Last Post: 02-03-2010, 04:37 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •