Page 2 of 2 FirstFirst 12
Results 11 to 16 of 16
  1. #11
    WC Premium alan's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    ClickBank.com 917 S. Lusk Street, Suite 200 Boise ID 83706
    Posts
    7,479
    Thanks
    70
    Thanked 149 Times in 73 Posts

    Default



    kalau nak byk lagi cerita, blh-lah baca Jutawan Senyap

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #12
    Active Member sayyidbest's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Kajang , Selangor
    Posts
    1,341
    Thanks
    0
    Thanked 5 Times in 3 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mirlme View Post
    MENGENANGKAN kehidupannya yang miskin lebih 25 tahun lalu, siapa sangka beliau boleh menjadi jutawan hanya mengusahakan keropok.

    Itulah pencapaian menakjubkan Taib Muda, 53, atau lebih dikenali sebagai Pak Embong yang tidak mengenal kegagalan atau putus asa dalam perniagaan bagi memastikan impiannya menjadi usahawan berjaya tercapai.

    Bagi penggemar keropok kering dan lekor dari dalam dan luar Terengganu, produk Keropok Ori keluaran Pak Embong bukanlah asing kerana terkenal dengan keenakan dan keasliannya.

    Pem****tan awal Pak Embong dari Kampung Kubang Bujuk, Serada, Kuala Terengganu, dalam bidang itu bermula pada 1985 apabila bertekad keluar daripada kepompong kemiskinan untuk memulakan perniagaan secara kecil-kecilan.

    Beliau ketika itu yang bekerja sebagai buruh terpaksa menanggung tujuh anak dengan pendapatan tidak menentu.

    “Bayangkanlah dengan gaji sebagai buruh yang tidak seberapa saya terpaksa menanggung ramai ahli keluarga hingga ada ketika mengikat perut semata-mata untuk memastikan anak cukup makan dan pakaian,” katanya yang kini Pengarah Urusan Orisahanif Enterprisetika.

    Selepas berbincang bersama isterinya, Suri Ngah Taib, 40, yang setia mengharungi kesusahan dihadapi mereka, Pak Embong mendapat ilham untuk memulakan perniagaan keropok kering dan lekor secara kecil-kecilan.

    Walaupun pernah ada kata-kata sinis dilemparkan kepada dirinya dan keluarga ketika memulakan perniagaan, ia dianggap sebagai asam garam dan pencetus semangat untuk terus berjaya.

    Dengan bermodalkan RM200, beliau yang masih muda ketika itu membuang perasaan malu apabila sanggup mengayuh beca sejauh 25 kilometer setiap hari bagi mendapatkan bekalan ikan dari jeti Jabatan Perikanan di Pulau Kambing.

    Menurutnya, keropok lekor yang siap diproses bersama isterinya itu dijual di sekitar kampung dan bandar Kuala Terengganu.

    Rutin mengayuh beca dengan menjaja keropok berterusan lebih sepuluh tahun sebelum keuntungan yang dikumpul dijadikan modal untuk membuka kedai menjual makanan tradisi itu di Paka, Terengganu dan Johor Bharu, Johor pada 2001.

    Bagaimanapun, perniagaan berkenaan diserahkan kepada rakan niaganya untuk diuruskan sebagai strategi memperkenalkan jenama Keropok Ori.

    Walaupun terpaksa menempuh jatuh dan bangun, termasuk ditipu pada peringkat awal, ia bukan penghalang buat Pak Embong untuk terus bangkit memanfaatkan modal yang dikumpulkan untuk membuka kedai keropok di Kampung Losong Haji Su pada 2006 selain berniaga di pasar malam.

    Ternyata usaha dan strateginya tidak sia-sia apabila keropok keluarannya menerima sambutan hangat, terutama daripada orang luar yang bertandang ke perkampungan berkenaan.

    Menyedari potensi perniagaan ter****t untuk dikembangkan, Pak Embong berkata, beliau melebarkan sayap perniagaan dengan membuka empat lagi cawangan kedai keropok di Cameron Highlands, Pahang dan Gua Musang, Kelantan awal Januari lalu.

    Kini operasi perniagaan keropoknya berjalan lancar dan semua cawangan berkenaan memberi pulangan seperti diharapkannya dengan purata keuntungan RM30,000 sebulan.

    Keuntungan itu juga mampu mencecah RM100,000 sebulan pada musim cuti sekolah dan perayaan.

    Dengan memegang prinsip `di mana ada kemahuan di situ ada jalan’, beliau kini boleh berbangga kerana usahanya untuk keluar daripada kancah kemiskinan berjaya, malah mampu memperoleh pendapat lumayan hasil perniagaan keropok.

    Pak Embong sekarang banyak menghabiskan masanya mengurus semua cawangan kedai keropoknya selain turun ke padang bertemu pelanggan.

    Selain itu, bagi menampung permintaan tinggi bekalan keropok, beliau membuka pusat memproses yang berkemampuan menghasilkan satu tan keropok lekor dan kering setiap hari.

    Walaupun hidup semakin mewah dengan hasil perniagaan keropok, Pak Embong tidak pernah melupakan kesusahan dilalui, terutama ketika terpaksa mengayuh beca untuk menjual keropok.

    Malah, beliau sanggup menggunakan beberapa kereta mewah miliknya seperti Mitsubishi Evolution, BMW dan pacuan empat roda mengangkut isi ikan yang siap diproses dari pusat memproses sebelum dihantar ke kedainya.

    Bagi Pak Embong, kejayaan diperoleh umpama mimpi daripada seorang buruh kini dirinya mampu memiliki kehidupan lebih baik berbanding ketika mula-mula menjalankan perniagaan berkenaan.

    “Semuanya ini hasil daripada hasil doa selain keberkatan Tuhan terhadap usaha gigih saya untuk mengubah kehidupan ke arah yang lebih baik.

    “ Walaupun kejayaan ini tidak dikecapi dengan mudah, ia sebenarnya satu hikmah kepada saya supaya sentiasa menginsafi diri walaupun sudah berjaya,” katanya.

    Ternyata, pelawat yang datang ke Terengganu menjadikan kedai Pak Embong sebagai destinasi persinggahan yang pasti untuk membeli keropok kering dan lekor.

    “Kebiasaannya bas rombongan menjadikan kedai kami ini sebagai pelengkap lawatan mereka bagi mendapatkan keropok yang enak sebagai santapan pulang ke negeri mereka.

    “Dengan harga munasabah dan dengan slogan ‘Rasa Dulu Baru Beli’ membuatkan pelanggan berasa selesa untuk mencuba sebelum membeli,” katanya.

    BIODATA
    Nama: Taib Muda
    Umur: 53 Tahun
    Asal: Kampung Banggol Katong, Serada, Kuala Terengganu
    Jawatan: Pengarah Urusan Orisahanif Enterprise
    Pendidikan: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM)
    Isteri: Suri@Ngah Taib

    credit to Metro
    Tulis Pem****tan Pun tak Boleh Ker.

  4. #13
    Normal Member mnashriq's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Posts
    190
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by sayyidbest View Post
    Tulis Pem****tan Pun tak Boleh Ker.
    Sensored...sensored...:rolleyes:

  5. #14
    WC Premium
    Join Date
    May 2007
    Posts
    6,614
    Thanks
    5
    Thanked 72 Times in 54 Posts

    Default

    ter****tan memang takleh... kalo penglibatan boleh laa...

  6. #15
    WC Premium
    Join Date
    May 2007
    Posts
    6,614
    Thanks
    5
    Thanked 72 Times in 54 Posts

    Default

    best jugak citer keropok nih... keropok rangup dan sedap...

    cerita keropok kat sini memang naik hangin jadinya....

    http://www.irfankhairi.com/blog/pern...angka-panjang/

  7. #16
    WC Premium Amirul Hafiz's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    5,179
    Thanks
    537
    Thanked 209 Times in 123 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by alan View Post
    kalau nak byk lagi cerita, blh-lah baca Jutawan Senyap
    my fav.........

    chef li

Page 2 of 2 FirstFirst 12

Similar Threads

  1. evolusi jutawan
    By pjutawan aka mhnizam in forum WTS : Pengiklanan & Pemasaran
    Replies: 21
    Last Post: 08-22-2012, 10:16 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •