Page 1 of 10 12345 ... LastLast
Results 1 to 10 of 98
  1. #1
    WC Premium mamatpenang's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    http://www.rahsiafirdaus.com
    Posts
    2,265
    Thanks
    0
    Thanked 40 Times in 28 Posts

    Exclamation Kenapa Bangsa Cina kaya di Malaysia walaupun tidak bersekolah? Satu Kenyataan



    Assalamualikum

    Semoga diberkati Allah

    Topik kali ini amat sensitif maka saya harap thread ini saya bina untuk buka fikiran saya dan melayu dan niat saya bukan anti perkauman cuma saya nak bantu Bangsa melayu saya hebat dan bangun dari segi ekonomi dan pendidikan

    Cuba anda lihat sekeliling kamu siapa yang menguasai ekonomi kita bangsa Cina dan mengikut statistik di keluarkan kerajaan 85% ekonomi Malaysia dimonopoli bangsa cina bukan kita

    Pelikkan setelah merdeka 1957 hingga sekarang juga bangsa melayu mempunyai Agung dan sultan berdaulat serta ada hak istimewa kenapa kita masih ketinggalan dari segi ekonomi?????????

    Ini adalah kajian saya semata mata kenapa bangsa cina ini memonopoli ekonomi kita

    1) Majoriti bangsa Cina terlibat diri dalam perniagaan baik halal dan haram.Seperti kata Nabi Muhammad 9 per sepuluh rezeki adalah dari Perniagaan.Tapi malangnya Bangsa cina yang kebanyakan bukan islam merebut sunnah nabi manakala melayu kebanyakannya bila dipelawa untuk bisnes dan buat duit akan berkata bisnes nie penipu ada yang berkata sakit kepala la buat bisnes baik kerja saja

    Majoriti berkata tak payah la kita nak buat duit banyak banyak bukan duit itu boleh masuk kubur pun

    Akibat dari ayat di atas kita makin mundur dan ke belakang

    Tahu kenapa??

    Jika bangsa kita cari banyak duit dan kita mati duit itu boleh dijana bangsa kita masa akan datang dan boleh terus maju

    Ini adalah kenyataan tahukah anda bangsa cina mempunyai pertubuhan kongsi yang menjaga bisnes dan pendidikan bangsa

    Bila ada bangsa nya ingin meniaga atau teruskan perniagaan pertubuhan kongsi ini akan terus menyalurkan bantuan tahu sebab apa sebab bangsa nya tak berhenti cari duit bila mereka masuk kubur pun duit orang yang usaha masuk kubur tue bantu bangsa nya berjaya

    Memang gila fakta saya tapi fikirkan jika anda dapat cari RM1juta dalam hidup anda dan tiba tiba anda mati anda boleh fikir untuk wakafkan duit anda untuk pendidkan bangsa melayu dan bila banyak bangsa kita berpendidikan maka ekonomi kita meningkat juga dengan wang kita cari itu bila kita mati kelak kita boleh beri pada bangsa kita yang ingin memulakan perniagaan

    Jadi perlukah kita cari duit sebanyak mungkin walaupun kita akan masuk kubur.Jawapannya amat perlu

    Lagi satu bangsa cina mempunyai semangat bangsa yang begitu tinggi untuk meningkatkan bangsanya.Ia tidak akan membiarkan bangsanya hidup susah

    Ini adalah kenyataan di Pulau Pinang kebanyakan bangsa cina di sini bila dah kaya mereka akan buka pelbagai perniagaan untuk bagi bangsa mereka pekerjaan dan duit

    Manakala kita melayu yang kaya bukan semua yang bantu akibatnya bangsa kita banyak menganggur dan masalah sosial melayu makin teruk

    Yang paling best saya lihat bangsa Cina mereka suka merebut bidang kemahiran dan sukakan subjek yang mencabar

    Lihat sekeliling anda jika nak buat rumah nak apa pun bangsa ini yang senang dihubungi manakala bangsa melayu kita hanya sedikit yang ada

    Teruskan berusaha dan jangan gentar

    Saya berpesan pada diri saya dan juga anda

    Kita harus bangkit dan usaha jangan pernah putus asa

    Usaha tangga kejayaan cari kelemahan anda dan perbaiki untuk jadi lebih hebat

    Semoga berjaya amin
    Komisyen Tunai RM70,000 ke akaun bank anda dengan saya call 016-4650338 atau
    lawati web saya http://www.rahsiafirdaus.com saya akan bantu dapatkan RM70,000 ke Akaun bank anda

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Active Member sayyidbest's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Sg Kantan ,CarJunk
    Posts
    1,340
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Senang jer nak jawab
    Orang cina rajin berkerja dan bukan macam orang melayu(bukan nak ejek sapa-sapa tapi kenyataan).Dorang tak kira apa kerja janji dapat duit.Dan suka berbisnes.Orang Melayu sekarang suka memilih kerja sangat.Sebab tu lar kurang yang berjaya.



    MESEJ DIATAS TIDAK ADA PERKAUMAN YER....

  4. #3
    WC Premium JaMaL's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    5,537
    Thanks
    8
    Thanked 239 Times in 79 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by sayyidbest View Post
    senang jer nak jawab
    orang cina rajin berkerja dan bukan macam orang melayu(bukan nak ejek sapa-sapa tapi kenyataan).dorang tak kira apa kerja janji dapat duit.dan suka berbisnes.orang melayu sekarang suka memilih kerja sangat.sebab tu lar kurang yang berjaya.



    Mesej diatas tidak ada perkauman yer....
    pandai adik ni bagi pandangannya...

  5. #4
    Active Member sayyidbest's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Sg Kantan ,CarJunk
    Posts
    1,340
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Ngeh4.lama lar tak nampak azli online.Aku suka tengok semangat dia.

  6. #5
    WC Premium highlander's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Posts
    1,641
    Thanks
    21
    Thanked 102 Times in 23 Posts

    Default

    Diorang nie kebanyakan bwat keje berkumpulan....
    masing2 support antara satu sm lain
    ssh n senang bersama:rolleyes:

  7. #6
    WC Premium mfahmi's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    kedah ~ shah alam
    Posts
    1,389
    Thanks
    235
    Thanked 36 Times in 23 Posts

    Default

    ape yang aku nampak..
    org m***** ni nak berbisnes
    tapi nak cepat kaya.
    modal RM2..
    nak untung RM2000
    dalam masa 2 hari..

  8. #7
    New Member
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    4
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Talking

    ermm...wak rasa mau bilang satu saja..mereka2 wong cino ni okeh seng rho alif jim ya nun...hehehe..terkeluar pulak bahasa jawa wak..sape2 x paham jawa bolehlah tanya kwn2 seng reti ngomong jowo..hehehe

    salam dari wak kanchong
    Berkarya dan membaca sepuasnya di sini =)




    [SIZE="4"]

  9. #8
    WC Premium syuxx's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kuching, Sarawak
    Posts
    3,357
    Thanks
    0
    Thanked 54 Times in 36 Posts

    Default

    Selalunya mereka ni memang berusaha keras.
    Orang Melayu pun ada yg berusaha keras jugak untuk berjaya.

    tapi yg bezanya orang kita ni suka dengki bila yg lain dah berjaya.
    Sangat kontra dgn sikap bantu membantu orang cina.

  10. #9
    Normal Member
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    Johor Barat
    Posts
    105
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    peniaga melayu kaki dengki tak boleh tengok persaing dia berjaya. pengguna melayu pula selisih 10 sen pun berkira. pasaraya melayu tu mahal 10 sen terus masuk pasaraya tesco yahudi.

    kat kampung pulak semua orang tau pemborong sawit cina beli harga mahal tapi timbang lari. pemborong sawit jawa harga ada murah se dua ringgit tapi timbang betul.

    bukak balik kitab delima melayu ada cerita peraih pinang beli 10 sen. datang saudagar entah dari mana beli 20 sen habis semua orang kampung jual pinang pada saudagar ni. perangai tak berubah dari zaman dulu lagi.

    berapa banyak kawasan parlimen majoriti melayu dibagi pada mca. lepas tu salahkan cina.

  11. #10
    Normal Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    111
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    takda reason yg tepat.

    mungkin kita banyak tengok cina yg berjaya, so kita assume cina lebih berjaya. Yg aku nampak, dorang mmg rajin. Bangun awal pagi, sembahyang, buka kedai awal, and tak give up. Kedai dah uzur, pelanggan pon takda, tapie still buka juga. hebat. Cara manage income pon bagus, even ada untung banyak, tak keluar pon keta baru. dari segi motivasi pon hebat, everyday asik cita hal duit saja, apa saja petua yg berkait dengan kaya, sihat, mesti dorang fancy gila.

    Banyak juga yg komen dengan perangai melayu, if semua berpendapat itu adalah faktor kelemahan melayu, thn its a good point for us. i mean, dah tahu la mana yg perlu di ubah and di baiki. Ada juga jumpa peniaga melayu yg bisnesnya OK, income bagus, tapi bisnes tak berkembang even dah dekat 5 tahun. Maybe kita ada "lacking" dengan ilmu perniagaan. Mungkin juga kita kurang jelas dengan halatuju perniagaan. i duno. it just maybe. But, still, ramai juga yg berjaya.. cuma kurang exposed.

    Soal memilih kerja, bagi aku, perlu memilih kerja. Kenapa plak tak boleh memilih kerja, if kita layak memilih? And kenapa perlu kita buat kerja yg kita tak suka? kenapa perlu dahulukan duit sebagai perkara asas mengatasi keinginan diri. Mungkin faktor bla bla, but aku tetap berpendapat, Kita perlu buat kerja kerja apa yg kita nak and suka.

Page 1 of 10 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •