Page 1 of 3 123 LastLast
Results 1 to 10 of 21
  1. #1
    WC Premium Anas Asarani's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,355
    Thanks
    0
    Thanked 220 Times in 110 Posts

    Smile Bagaimana membuka akaun ASB?



    Hi,

    Sape tau?

    1-Apa yg diperlukan
    2-Proses
    3-cawangan dll


    Ade sape yg boleh kongsi?

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Normal Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    123
    Thanks
    4
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    sory bro blh tnya ckit? berapa bnyk yg bro nak saving setiap bulan ni?...nt saya bg tau mna bank terbaik utk buat saving...selain ASB.

    klu buka ASB.. just pg pejabat mereka bawa ic & sijil lahir
    smpi sna mereka suru isi form lr..

    cawangan x tau, yg sa tau ASB ada bangunan/pejabat khas...

  4. #3
    WC Premium mfahmi's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    kedah ~ shah alam
    Posts
    1,388
    Thanks
    235
    Thanked 40 Times in 25 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by tiyei View Post
    sory bro blh tnya ckit? berapa bnyk yg bro nak saving setiap bulan ni?...nt saya bg tau mna bank terbaik utk buat saving...selain ASB.

    klu buka ASB.. just pg pejabat mereka bawa ic & sijil lahir
    smpi sna mereka suru isi form lr..

    cawangan x tau, yg sa tau ASB ada bangunan/pejabat khas...
    bank ape tu? bagi tau la

  5. #4
    Normal Member puteriseroja's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Posts
    32
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    salam,

    idea bagus tu...
    Satu-satunya tempat di mana, bila kita chatting, hantar message, promote biz kita atau update wall kita, add friends, invite friends, reply message, jemput kawan atau dapat kawan baru, kita dibagi ganjaran points=usd:
    SERTAI KEGILAAN INI!

  6. #5
    WC Premium Anas Asarani's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,355
    Thanks
    0
    Thanked 220 Times in 110 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by tiyei View Post
    sory bro blh tnya ckit? berapa bnyk yg bro nak saving setiap bulan ni?...nt saya bg tau mna bank terbaik utk buat saving...selain ASB.

    klu buka ASB.. just pg pejabat mereka bawa ic & sijil lahir
    smpi sna mereka suru isi form lr..

    cawangan x tau, yg sa tau ASB ada bangunan/pejabat khas...
    dlm rm300++ sbln

  7. #6
    Normal Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    123
    Thanks
    4
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    maaflr lmbt replay kt sni...

    ASB(Amanah Saham Bumiputra) skim simpanan dibawah ASNB(Amanah Saham Nasional Berhad)= Institut Kewangan Bukan Bank.
    so, Buka ASB kena pg ke pejabat2 ASNB/ejennya.
    kat tpt saya(Kota Kinabalu-SABAH) pejabat ASNB ada kat Asia City.
    tpt2 lain sy x tau...x prna pg semenanjaug lg...tp, untuk pengeluaran wang dari ASB boleh buat kat May-Bank/Pejabat Pos...so, Anda Boleh lr coba2 tnya kt Maybank/pejabat pos tu mna tau mereka ni ejen untuk buka Akaun ASB jg.....

  8. #7

  9. #8
    Normal Member
    Join Date
    Sep 2009
    Posts
    123
    Thanks
    4
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    ikut pengalaman saya..10-20 minit selesai...

    Banyak jg ya saudara anas ni buat simpanan....untuk msa depan ke?

    Klu untuk msa depan,,, Simpan dengan AmBank Group(Am Assurance) lebih baik kot! dalam pelan simpanan Amflexi2 mereka...

    Amflexi ni adalah pelan simpanan untuk masa depan seperti untuk pendidikan anak2 dan untuk persaraan.

    Keistemewaannya pla adalah simpanan kita tu akan dilaburkan dan mendapat dividen 6%-10.30% setiap tahun mcm menyimpan kat asb jg lr. ini yg pertama, keduanya pla simpanan kita tu akan diberi perlindungan insuran secara automatik dan percuma(ar ni x dlm ASB). tp, perlindungan ini adalah untuk kes Hilang upaya kekal(lumpuh) dan khirat kematian sj.

    perlindungan yg diberikan pula bukan mcm insurans2 yg lain....contoh dalam Amflexi2 ni jika si penyimpan(pemegang polisi) membuat simpanan sebanyak 10,000 tiba2 mengalami musibah seperti terlibat dlm kemalangan dan terjadi perkara seperti diatas(lumpuh/kematian) dan pada ketika itu pemegang polisi ini berumur 34tahun ke bawah.....kadar perlindungan(nilai pampasan) yang diberikan adalah 40x ganda daripada nilai simpanan yang dibuat so, 10,000 x 40= 400,000 (diberikan kepada pemegang polisi/waris)

    kadar gandan perlindungan ini bergantung kepada umur, max umur yang layak membuat simpanan dlm Amflexi ni 60th gandaan perlindungan sebanyak 29x utk org yg berumur 60th. umur minimum pla adalah 1th

    nilai minimum untuk membuat simpanan kt amflexi adalah rm1000(simpan setahun sekali sj).

  10. #9
    WC Premium cikgu zahran's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    166
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 1 Post

    Default

    promosi insurance pulak.

    ASB ada dua jenis akaun

    1-Buku simpanan
    2-Sijil pelaburan

    1-Buku simpanan-unit asas bernilai RM 1 dan boleh beli minimun 10 unit dan gandaan seunit sehingga 200,000 unit maksimum.so kalau ada yang nak letak sejuta dalam asb dan makan untung tanpa kerja.....hehehe.lupakanlah jer.max 200k shj.
    2-Sijil pelaburan-minimun RM1000 atau 1000 unit dan boleh ditambah dalam gandaan 1 lot(1000 unit).

    nak bukak akaun asb?Anda boleh membuat urus niaga tersebut di Pejabat-Pejabat ASNB atau di Ejen-ejen ASNB iaitu Malayan Banking Berhad, CIMB Bank Berhad, RHB Bank Berhad dan Pos Malaysia Berhad.

    dokumen:
    mykad
    isi form

    P/s;setakat ini tiada pelaburan(yang sah) lain yang boleh mengatasi ASB dari segi keuntungan tahunan.Bak kata azizi ali.."melaburlah dalam ASB"

  11. #10
    WC Premium Anas Asarani's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Shah Alam
    Posts
    1,355
    Thanks
    0
    Thanked 220 Times in 110 Posts

    Talking

    Quote Originally Posted by tiyei View Post
    ikut pengalaman saya..10-20 minit selesai...

    Banyak jg ya saudara anas ni buat simpanan....untuk msa depan ke?

    Klu untuk msa depan,,, Simpan dengan AmBank Group(Am Assurance) lebih baik kot! dalam pelan simpanan Amflexi2 mereka...

    Amflexi ni adalah pelan simpanan untuk masa depan seperti untuk pendidikan anak2 dan untuk persaraan.

    Keistemewaannya pla adalah simpanan kita tu akan dilaburkan dan mendapat dividen 6%-10.30% setiap tahun mcm menyimpan kat asb jg lr. ini yg pertama, keduanya pla simpanan kita tu akan diberi perlindungan insuran secara automatik dan percuma(ar ni x dlm ASB). tp, perlindungan ini adalah untuk kes Hilang upaya kekal(lumpuh) dan khirat kematian sj.

    perlindungan yg diberikan pula bukan mcm insurans2 yg lain....contoh dalam Amflexi2 ni jika si penyimpan(pemegang polisi) membuat simpanan sebanyak 10,000 tiba2 mengalami musibah seperti terlibat dlm kemalangan dan terjadi perkara seperti diatas(lumpuh/kematian) dan pada ketika itu pemegang polisi ini berumur 34tahun ke bawah.....kadar perlindungan(nilai pampasan) yang diberikan adalah 40x ganda daripada nilai simpanan yang dibuat so, 10,000 x 40= 400,000 (diberikan kepada pemegang polisi/waris)

    kadar gandan perlindungan ini bergantung kepada umur, max umur yang layak membuat simpanan dlm Amflexi ni 60th gandaan perlindungan sebanyak 29x utk org yg berumur 60th. umur minimum pla adalah 1th

    nilai minimum untuk membuat simpanan kt amflexi adalah rm1000(simpan setahun sekali sj).
    short term je..simpan sbulan rm300...dlm 3 tahun kumpul nk beli umah & kawin

Page 1 of 3 123 LastLast

Similar Threads

  1. akaun paypal kena limited access-settlekan dalam masa 15 minit
    By mijie in forum JV Centre & Prelaunch!
    Replies: 95
    Last Post: 08-25-2011, 02:56 AM
  2. Akaun Business vs Akaun Premier?
    By SiRPunK in forum Ebay
    Replies: 18
    Last Post: 09-19-2009, 06:10 PM
  3. Replies: 2
    Last Post: 08-07-2009, 03:25 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •