Page 252 of 650 FirstFirst ... 152202242248249250251252253254255256262302352 ... LastLast
Results 2,511 to 2,520 of 6499
  1. #2511
    Normal Member
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    22
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default



    Quote Originally Posted by saifuls View Post
    ni bukan jerung2 tabung haji, epf atau pnb. Kalau semua ni.. true investor.. aku tak risau sangat. Yg main satu dua hari ni ialah sindiket2. Diorang ni la yg push harga saham naik mencanak2 dlm satu dua hari. lepas tu bila ramai orang dah kejar.. diorang start menjual. Nak main cara ni kena ada skill nak baca tick dan yg paling penting boleh mengadap depan komputer sepanjang hari. Kalau tengok share yg diorang mainkan tu.. share yg tak kenal pun.

    aku selalu baca news yg keluar kat maybank2u. tengok bila epf beli satu2 kaunter.. lepas tu check harga pada hari dia beli tu. kalau dia beli pada harga tinggi.. dan harga sekarang murah dari harga dia beli... ada peluang epf akan push harga tu naik balik. Ambil contoh Gamuda.. EPF ada beli pada 11,12,13/8 hari tu. harga pada hari tu lebih dari rm3.20. hari tu gamuda jatuh sampai bawah rm3.. sekarang dah naik balik.. aku pasti EPF akan push balik ke harga diorang beli hari tu atau lebih tinggi lagi. Ni cara selamat nak main dengan ikut EPF punya share. Tapi semua ni bergantung pada keadaan pasaran.
    bro...saya setuju..
    maybe kite kne gak ikut company2 besar main..tp kne tgk harga kaunter gk..bila dah banya k company besar acquire stock kaunter tu...kne cuba follow la..bro saiful ade pengalaman tk follow camtu..klu ade cerita skit..hari ni FBMKLCI tutup tinggi skit..mungkin ada peluang utk esok atau lepas merdeka bak kate bro shukor..setakat ni aku main kaunter yg bg dividen 0.05 sen ke atas. beli dalam 3 minggu sblm ex-date. I'syaallah..berkat bulan ramadhan ni dapat la klu xbanyak skit pun jadila...buat belanja raya nanti..

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. #2512
    Normal Member saifuls's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    754
    Thanks
    0
    Thanked 7 Times in 6 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by exlupeex7 View Post
    bro...saya setuju..
    maybe kite kne gak ikut company2 besar main..tp kne tgk harga kaunter gk..bila dah banya k company besar acquire stock kaunter tu...kne cuba follow la..bro saiful ade pengalaman tk follow camtu..klu ade cerita skit..hari ni FBMKLCI tutup tinggi skit..mungkin ada peluang utk esok atau lepas merdeka bak kate bro shukor..setakat ni aku main kaunter yg bg dividen 0.05 sen ke atas. beli dalam 3 minggu sblm ex-date. I'syaallah..berkat bulan ramadhan ni dapat la klu xbanyak skit pun jadila...buat belanja raya nanti..
    aku mmg monitor kaunter2 yg dibeli oleh epf macam gamuda, wct, spsetia, axiata, air asia, knm & proton. Aku dok main warrant2 yg berkaitan dgn kaunter ni.. kecuali proton aku beli mther share je sebab takde warrant. gamuda-ch, axiata-cb, airasia-cf & knm-cb memang menarik.. tunggu mother dia start nak naik boleh la masuk. wct & spsetia warrant dah mahal dah, tak sesuai nak main lagi.

    kaunter2 ni memang ada potensi untuk naik lagi tinggi. Kalau tengok sejarah diorang harga dia memang pernah naik lagi tinggi. Kalau nak beli kaunter2 ni kena tunggu harga dia jatuh sikit & stabil.. baru boleh masuk. Sekarang ni aku rasa Gamuda dah boleh masuk. tengah nak naik balik. wct tak sure.. macam nak naik balik tapi malu2 je. airasia masih nak jatuh lagi. proton tengah uptrend. aku cukup berminat dgn proton ni dan tengah mengumpul share dia. beli sikit2 je. KNM tengah jatuh lagi.. bila nak berhenti tak tahu lagi. Axiata.. tgh nak stabil.

    overall market kita aku rasa tengah mencari arah mana nak pergi. masa ni kena pandai pilih kaunter. jangan dok terjah je.. kali ni tak sama macam naik masa bulan 4 hingga bulan 6 hari tu. masa tu apa kaunter pun naik. sekarang ni kena pilih kaunter yg fundemental bagus & tengok bisness dia.. untung ke rugi company tu. proton dah umumkan keuntungan hari tu. Axiata.. esok nak umum.. patutnya hari ni.. mungkin nak adjust sikit kot nombor dia. Airasia dah umum.. ada untung.. tapi minyak nampak macam nak naik je. ada effect kat air asia kot. Gamuda & WCT construction company.. diorang ni selalu dapat project. WCT tengah tunggu keputusan bidaan dia kat timur tengah. result bulan sept kot. tak pasti. KNM.. aku tak pasti.. harga minyak naik.. tapi dia tak naik pun. dia ni speculatif kauter ke fundamental kauter.. tak pasti.. tapi yg aku pasti ... knm-cb memang nampak mnarik.
    Last edited by saifuls; 08-26-2009 at 11:29 PM.
    'trade at your own risk'

  4. #2513
    Normal Member ariza79's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Posts
    186
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    bro saiful...warrant gamuda-ch, axiata-cb, airasia-cf & knm-cb memang menarik...tapi adakah warrant ni patuh syariah?takde pon simbol bulat kecik yg menunjukkan dia patuh syariah...tapi mother share dia semua syariah...boleh bro jelaskan...

  5. #2514
    Active Member shukor76's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kedah
    Posts
    1,202
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ariza79 View Post
    bro saiful...warrant gamuda-ch, axiata-cb, airasia-cf & knm-cb memang menarik...tapi adakah warrant ni patuh syariah?takde pon simbol bulat kecik yg menunjukkan dia patuh syariah...tapi mother share dia semua syariah...boleh bro jelaskan...
    bro ariza..kebetulan dalam minggu ni aku dok wat extensive study pasal warrant..so, aku just mencelah utk bagi opinion ttg warrants...

    main saham dah biasa...warrant je x brapa pandai lagi...so ni pendapat aku...

    1. setahu aku hukum warrant adalah harus..bukan haram...tetapi ada syarat2 khas yg mesti dipatuhi sama macam saham...

    2. paling pentingnya ialah mothersharenya mestilah ada tanda halal...a.k.a ada tanda serban (bulat kecik)...

    bleh juga rujuk sini utk hukum saham/warrant etc
    ~> ust zaharuddin

    jangan susah hati...
    wallahuaqlam...
    Last edited by shukor76; 08-27-2009 at 08:38 AM.
    Visit my blog: Diari Pelabur Bilis di Pasaran Saham Malaysia
    klik sini~> http://investorsplanet.blogspot.com/

    Find your gems...ride the waves ...control your emotions :cool:

  6. #2515
    Normal Member saifuls's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    754
    Thanks
    0
    Thanked 7 Times in 6 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ariza79 View Post
    bro saiful...warrant gamuda-ch, axiata-cb, airasia-cf & knm-cb memang menarik...tapi adakah warrant ni patuh syariah?takde pon simbol bulat kecik yg menunjukkan dia patuh syariah...tapi mother share dia semua syariah...boleh bro jelaskan...
    yg ni saya tak boleh nak komen. yg saya tahu ibu dia ikut syariah. mungkin sebab warrant jenis ni keluar sekejap2.. antara 6-18bulan... itu yg tak ada orang nak kaji dia.
    'trade at your own risk'

  7. #2516
    Normal Member amriros's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Penang
    Posts
    134
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by shukor76 View Post
    bro ariza..kebetulan dalam minggu ni aku dok wat extensive study pasal warrant..so, aku just mencelah utk bagi opinion ttg warrants...

    main saham dah biasa...warrant je x brapa pandai lagi...so ni pendapat aku...

    1. setahu aku hukum warrant adalah harus..bukan haram...tetapi ada syarat2 khas yg mesti dipatuhi sama macam saham...

    2. paling pentingnya ialah mothersharenya mestilah ada tanda halal...a.k.a ada tanda serban (bulat kecik)...

    bleh juga rujuk sini utk hukum saham/warrant etc
    ~> ust zaharuddin

    jangan susah hati...
    wallahuaqlam...
    bro shukor dah berminat nk main warrant nampak nye.. aku pun mula2 was2 gak nk beli warrant yg takde tande serban tu.. yg aku perasan kalau call warrant kebanyakan nye takde.. kalau warrant wa.. wb.. bnyak yg ade.. ikut mothershare dia.. anyway bro shukor.. thank for the link utk hukum saham/warrant tu..

  8. #2517
    Normal Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    15
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Salam semua, aku dah mula main saham warrant mulanya dengan Axiata-cc. Tapi aku tak berapa faham kat mana nak tengok saham yang ada tanda serban tu sebagai lambang halal. Seperkara lagi, dulu aku pernak check senarai saham yang dibenarkan oleh syariah dan aku dapati tiada pun senarai Proton. So, boleh ke teman-teman tunjukkan kat mana nak tanda Serban dan juga kat mana saham Proton tu yang menunjukkannya halal.

  9. #2518
    Active Member shukor76's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kedah
    Posts
    1,202
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by feizal View Post
    Salam semua, aku dah mula main saham warrant mulanya dengan Axiata-cc. Tapi aku tak berapa faham kat mana nak tengok saham yang ada tanda serban tu sebagai lambang halal. Seperkara lagi, dulu aku pernak check senarai saham yang dibenarkan oleh syariah dan aku dapati tiada pun senarai Proton. So, boleh ke teman-teman tunjukkan kat mana nak tanda Serban dan juga kat mana saham Proton tu yang menunjukkannya halal.
    rujuk kat platform trading...tepi nama stock..sebelah kanan atas patut ada tanda bulat kecik...tu tanda ikut syariah...

    klu ikut senarai dalam star plak..klu x salah tanda empat segi...tp aku tgk star x selalu update kaunter syariah pun..nape?
    Visit my blog: Diari Pelabur Bilis di Pasaran Saham Malaysia
    klik sini~> http://investorsplanet.blogspot.com/

    Find your gems...ride the waves ...control your emotions :cool:

  10. #2519
    Normal Member ariza79's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Posts
    186
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by shukor76 View Post
    bro ariza..kebetulan dalam minggu ni aku dok wat extensive study pasal warrant..so, aku just mencelah utk bagi opinion ttg warrants...

    main saham dah biasa...warrant je x brapa pandai lagi...so ni pendapat aku...

    1. setahu aku hukum warrant adalah harus..bukan haram...tetapi ada syarat2 khas yg mesti dipatuhi sama macam saham...

    2. paling pentingnya ialah mothersharenya mestilah ada tanda halal...a.k.a ada tanda serban (bulat kecik)...

    bleh juga rujuk sini utk hukum saham/warrant etc
    ~> ust zaharuddin

    jangan susah hati...
    wallahuaqlam...
    oooo...jadi kalu 'mak' dia Islam, 'anak' pon Islam la ye...camtu la kot no...anyway thanks for the comments......pasni boleh try warrants lak...tp camne nak tahu expired dia?

  11. #2520
    Active Member shukor76's Avatar
    Join Date
    May 2009
    Location
    Kedah
    Posts
    1,202
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Lagi psl warrant from ust. zaharuddin...


    Waran Panggilan (Call Warrant)

    Warran panggilan adalah satu hak, tetapi bukan kewajiban untuk membeli sesuatu asset atau saham dengan kuantiti tertentu dengan harga tertentu dalam tempoh masa yang tertentu.


    Ia diterangkan oleh investopedia sebagai


    "A warrant that gives the holder the right to buy the underlying share for an agreed price, on or before a specified date"


    Call warrant adalah harus menurut Majlis Penasihat Shariah Suruhanjaya Sekuriti dengan syarat saham yang berkaitan dengan waran ini ialah saham patuh Shariah. (Keputusan Majlis Penasihat Shariah, hlm 66)
    Visit my blog: Diari Pelabur Bilis di Pasaran Saham Malaysia
    klik sini~> http://investorsplanet.blogspot.com/

    Find your gems...ride the waves ...control your emotions :cool:

Similar Threads

  1. Pelaburan Unit Amanah, pulangan 12% setahun
    By XploR in forum Kewangan, Perbankan & Pelaburan
    Replies: 286
    Last Post: 08-21-2013, 09:18 AM
  2. Jom Main FIFA online 2
    By arzul27 in forum Sembang Umum
    Replies: 24
    Last Post: 03-31-2009, 12:41 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •