Page 1 of 7 12345 ... LastLast
Results 1 to 10 of 61
  1. #1
    WC Premium galadriel's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Selangor, Kuala Lumpur, Terengganu dan Sarawak.
    Posts
    511
    Thanks
    0
    Thanked 16 Times in 3 Posts

    Default Newbie: Cara Menggunakan Fungsi SEARCH Pada Forum



    Assalamualaikum ...

    Posting ini khas ditujukan pada para Newbie yang mungkin ingin tahu cara menggunakan fungsi SEARCH pada Forum Wangcyber ni.

    Fungsi SEARCH - apakah kegunaannya?
    1.) Fungsi search digunakan bagi membolehkan ahli Forum mencari topik atau maklumat yang ingin dicari dengan mudah.

    2.) Fungsi search juga digunakan bagi memastikan topik atau soalan yang ingin anda tanya belum lagi pernah ditanya di Forum.

    Dimanakah terletaknya Fungsi SEARCH?
    1.) Sila lihat pada FORUM MENU di sebelah kiri pada Forum ini.
    2.) Klik pada link yang bertulis "Search".

    Bagaimana menggunakan Fungsi SEARCH?
    1.) Pada kotak 'keyword(s)', sila taipkan topik yang ingin dicari.
    Contoh: adsense, ATAU paypal, ATAU affiliate.

    2.) Jangan taipkan topik-topik berlainan sekaligus. Kalau nak cari tentang Adsense, taipkan 'adsense' sahaja ataupun 'tip adsense' atau 'apakah adsense'.
    Jangan campur-adukkan keywords dari topik lain seperti 'paypal' atau 'kad debit' pula.

    3.) Anda boleh mencari posting berdasarkan paling banyak reply, tarikh terkahir posting dan sebagainya. Buat masa ni, anda bolehlah abaikan saja fungsi-fungsi lain itu.

    4.) Pastikan anda pilih 'Search All Open Forums' bagi memastikan anda dapat cari dalam seluruh forum.

    5.) Tekan butang SEARCH NOW dan tunggu hasil yang keluar.

    6.) Klik ke hasil search (tajuk topik) yang relevan bagi anda.

    7.) Jika hasil 'search' atau carian kurang tepat cuba taipkan keywords yang lebih mendalam pada kotak 'keywords' pada SEARCH, seperti: "panduan adsense" dan sebagainya.

    Terima kasih.


    Kak Galadriel.
    Launch Akan Datang: Coming soon on WangCyber! ... berkenaan Twitter!

    My Website: www.internetmelayu.com | My Twitter: Twitter.com/pemasaranIM

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium Labanon's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    Kelantan
    Posts
    1,781
    Thanks
    0
    Thanked 37 Times in 18 Posts

    Default

    Insyallah dapat kurangkan thread yang mintak tolong tapi benda yang dah ada dalam forum ni
    <a target="_blank" href="http://flarebiz.com">Web Rasmi Flarebiz Network</a> <b>|</b><a target="_blank" href="http://adlymukhtar.com"> Blog Remaja Jiwa Kacau!</a>

  4. #3
    WC Premium WiraSyah's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    FB & Twit
    Posts
    511
    Thanks
    3
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Bagi sticky lah kat thread ni... Boring jugak tengok tajuk thread yang sama jerk... Minta tolong benda yang sama...
    PHP, ASP, JSP, Java Script, jQuery, jSon, RoR, CSS, HTML-5,
    WordPress, Joomla, Drupal, eCommerce, CMS?
    --Contact Me--

  5. #4
    sky
    sky is offline
    Normal Member sky's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Posts
    176
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    hmm btol tu mod..semoga mereka berjaya dlm pencarian mereka..
    Sell Genuine KaserskyInternetSecurity 2010(RM37) and KasperskyAntiVirus 2010(rm32) license code key..sms me

    ym: skyinfected@yahoo.com
    sms:0192236645

  6. #5
    WC Premium ikram84's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Posts
    1,102
    Thanks
    4
    Thanked 19 Times in 16 Posts

    Default

    tapi saya tekan button search tak boleh....

  7. #6
    WC Premium smartusaha's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    SmartUsaha.com
    Posts
    3,781
    Thanks
    1
    Thanked 111 Times in 51 Posts

    Default

    Thanks kak G.

    Tak semua orang rajin guna fungsi ni. Bila tak ada orang jawab, maka mulalah kata tak ada orang nak membantu. Padahal orang dah bosan dengan soalan2 yg lebih kurang sama.

    Apa yg saya perhatikan, soalan2 yg amat kerap dibuka ialah "bagaimana nak mula ebiz". Dah banyak sangat topik pasal ni, bahkan otai2 mcm Saifulsham dan Amirul pun dah sediakan panduan yang mudah difahami. Tapi ada lagi tu yang bertanya soalan yg sama.

    Tambahan
    Selain daripada tahu menggunakan fungsi Search, kenalah tahu juga bagaimana nak membuka topik dengan betul.

    Jangan bazirkan masa orang lain dengan menggunakan tajuk topik yg terlalu general.

    Contoh: Tolong!

    Apalah yg mahu ditolong itu? Spesifikkan!

  8. #7
    WC Premium biznezprepaid's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Sarawak
    Posts
    992
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    Quote Originally Posted by smartusaha View Post
    Thanks kak G.

    Tak semua orang rajin guna fungsi ni. Bila tak ada orang jawab, maka mulalah kata tak ada orang nak membantu. Padahal orang dah bosan dengan soalan2 yg lebih kurang sama.

    Apa yg saya perhatikan, soalan2 yg amat kerap dibuka ialah "bagaimana nak mula ebiz". Dah banyak sangat topik pasal ni, bahkan otai2 mcm Saifulsham dan Amirul pun dah sediakan panduan yang mudah difahami. Tapi ada lagi tu yang bertanya soalan yg sama.

    Tambahan
    Selain daripada tahu menggunakan fungsi Search, kenalah tahu juga bagaimana nak membuka topik dengan betul.

    Jangan bazirkan masa orang lain dengan menggunakan tajuk topik yg terlalu general.

    Contoh: Tolong!

    Apalah yg mahu ditolong itu? Spesifikkan!
    Betul tu macam zul smartusaha cakap...
    dah terlalu banyak persoalan yang timbul...
    maybe new member tu yang pas mendaftarkan diri kat wangcyber nie patut di 'link' kan terus kan threads2 tutorial...atau yang dah sticky tu....

    Bukan orang lain tak nak tolong jawap....tapi tolong ler diri sendiri dgn fungsi search tu dengan persoalan yang general...
    Kalau rasa ada soalan yang nak tanya lebih baik tanye je terus kat otai2 dengan menggunakan pm...kan lebih senang..
    walauapapun jangan lah nak menyepam kat ruang pm tu(out off topic plak)hehehe...sorry2....

    Sudah tentu ada yang akan menjawap....

    p/s sekadar pesanan dan cadangan saya yang tidak seberapa nie...maaf yea kalau ada yang terasa ekk...sorryy
    berehat sebentar...

  9. #8
    WC Premium ijamidayu's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Putrajaya
    Posts
    3,039
    Thanks
    102
    Thanked 42 Times in 20 Posts

    Red face

    Quote Originally Posted by biznezprepaid View Post
    Betul tu macam zul smartusaha cakap...
    dah terlalu banyak persoalan yang timbul...
    maybe new member tu yang pas mendaftarkan diri kat wangcyber nie patut di 'link' kan terus kan threads2 tutorial...atau yang dah sticky tu....

    Bukan orang lain tak nak tolong jawap....tapi tolong ler diri sendiri dgn fungsi search tu dengan persoalan yang general...
    Kalau rasa ada soalan yang nak tanya lebih baik tanye je terus kat otai2 dengan menggunakan pm...kan lebih senang..
    walauapapun jangan lah nak menyepam kat ruang pm tu(out off topic plak)hehehe...sorry2....

    Sudah tentu ada yang akan menjawap....

    p/s sekadar pesanan dan cadangan saya yang tidak seberapa nie...maaf yea kalau ada yang terasa ekk...sorryy
    Hmm. betl jugak... cadangan setuju.. xperlu la cari dan bnyk juga newbie yg malas nak explore.. tu sikap yg otai2 xder.. tapi bnyk newbie ada... itu yg selalu terdidik kot.. org baru bg komen.. :twisted:

  10. #9
    WC Premium whitelim's Avatar
    Join Date
    Jan 2007
    Posts
    546
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Panduan kepada new bee.
    <a href="http://www.vodahost.com/partner/idevaffiliate.php?id=6576_1_3_9" target="_blank">Free Website Builder - You will love it!</a>

  11. #10
    Normal Member luqman's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Sungai Petani
    Posts
    75
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    nicelah kak G. wat bazir space je dok tanya soklan sama.

Page 1 of 7 12345 ... LastLast

Similar Threads

  1. A Tips 4 Newbie : Nak Bisnes Apa Di Internet: Niche
    By saifulsham in forum Perniagaan Internet
    Replies: 811
    Last Post: 10-03-2014, 02:34 AM
  2. Replies: 125
    Last Post: 07-01-2013, 06:44 PM
  3. Replies: 57
    Last Post: 01-06-2012, 05:43 AM
  4. Forum adsense revenue sharing
    By titaniumhijau in forum Program Jana Wang Online
    Replies: 20
    Last Post: 10-22-2009, 12:55 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •