Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    zis
    zis is offline
    WC Premium zis's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    414
    Thanks
    5
    Thanked 6 Times in 6 Posts

    Default Isu Semasa - UiTM Lendu Berhantu?



    ahakzzz..

    Isu Semasa - UiTM Lendu Berhantu?


    Kewujudan makhluk halus di Kampus UiTM Lendu hangat diperkatakan dalam laman blog, Twitter dan Facebook.

    ALOR GAJAH - Dakwaan kewuju-dan makhluk halus serta kejadian histeria membabitkan siswa Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu, di sini yang heboh diperkatakan menerusi laman siber menggemparkan pelajar di situ.

    Isu itu menjadi bertambah hangat apabila ada pihak turut mendakwa berlakunya kejadian pukau dan kehilangan barangan pelajar.

    Malah, terdapat beberapa laman blog termasuk yang dipercayai dikendalikan pelajar institusi berkenaan turut memuatkan foto menunjukkan kelibat wanita seolah-olah penari Mak Yong di belakang salah seorang pelajar ketika mengambil gambar.

    Cerita berkenaan kini hangat diperbincangkan di laman Twitter menerusi beberapa 'hash tag' yang diwujudkan khas untuk isu berkenaan termasuk #HantuDiUiTMLendu dan #PrayForLendu.

    Yang pastinya, dakwaan mengenai makhluk halus berkenaan bukan saja mencetuskan ketakutan lebih 9,000 pelajar di kampus berkenaan, tetapi turut mengakibatkan perdebatan antara mereka yang percaya dan tidak dengan cerita mistik berkenaan.


    Kewujudan makhluk halus di Kampus UiTM Lendu hangat diperkatakan dalam laman blog, Twitter dan Facebook.

    Akui pernah berlaku histeria

    Walaupun cerita mengenai wujud hantu di UiTM Lendu sedang hangat diperkatakan, namun bagi pelajar universiti berkenaan, kebanyakan pelajar tidak mengambil kisah mengenai perkara itu.

    Walaupun mereka akui pernah berlaku kejadian histeria di kampus berkenaan dan adakalanya mereka risau dan takut, namun setakat ini belum ke tahap membimbangkan seperti mana dilaporkan dalam laman siber.

    Seorang pelajar yang hanya dikenali sebagai Nurul Amalina, 20, berkata, walaupun terdapat dalam laman blog, Twitter dan Facebook mengenai kewujudan hantu di UiTM Lendu, namun ia masih boleh dipertikaikan.

    “Saya sendiri tidak pasti akan kesahihannya. Bagaimanapun, memang ada pelajar yang balik ke rumah mereka kerana takut,” katanya ketika ditemui Sinar Harian di kampus berkenaan, semalam.

    Menurut pelajar Fakulti Komunikasi dan Pengajian Media itu, gangguan histeria berlaku di kalangan pelajar sebelum ini mungkin disebabkan teka-nan dihadapi atau lemah dari segi kerohanian.

    Bagaimanapun, seorang pelajar yang hanya mahu dikenali sebagai Ika, 20, berkata, kejadian histeria tidak mustahil boleh berlaku di mana-mana saja.

    Sebagai pelajar, katanya, aspek ibadah dan rohaniah perlu mantap bagi memastikan pelajar tidak lemah semangat berhadapan pelbagai bebanan tugas sebagai seorang pelajar.

    “Memang benar perkara ini kecoh diperkatakan kini. Saya rasa rakan-rakan perlu berhati-hati," katanya.

    Belum ada bukti dipukau

    Selain kemunculan makhluk halus yang heboh diperkatakan ini, dakwaan berlakunya kejadian pukau dan kehilangan barangan pelajar turut menjadi antara topik perbualan hangat.

    Pihak pentadbiran universiti terbabit bagaimanapun menafikan dakwaan berkenaan kerana menurut mereka, setakat ini, belum ada bukti wujudnya kejadian seperti yang dilaporkan itu, sekaligus mendakwa kemungkinan ia dilakukan pelajar kampus itu sendiri.

    Walaupun demikian, sebagai langkah berjaga-jaga, pihak universiti dikatakan telah memasang kamera litar tertutup (CCTV) di setiap blok asrama pelajar sebagai langkah berjaga-jaga.

    Mana-mana pelajar yang didapati terlibat dengan sebarang kes kecurian boleh didakwa di bawah Akta 174 Tatatertib atau sekiranya serius, akan dirujuk kepada polis untuk tindakan.

    UiTM sifatkan kejadian sebagai kes terpencil

    Sementara itu, pihak pengurusan Universiti Teknologi Mara (UiTM) Lendu, di sini mengakui wujud kejadian pelajarnya yang tinggal di kampus berkenaan diganggu histeria.

    Bagaimanapun, mereka mendakwa, keadaan kampus berada dalam keadaan baik dan terkawal dan turut berharap semua pihak mengelak dari membuat komen peribadi, terutama di alam siber kerana dibimbangi akan mencetuskan rasa kurang senang terutama di kalangan ibu bapa.

    Koordinator Unit Komunikasi Korporat UiTM Melaka, Muhammad Anwar Fahmi Abdullah berkata, kejadian histeria , penemuan makhluk halus dan laporan kehilangan barangan pelajar di asrama adalah kes terpencil dan peristiwa berlaku secara berkala.

    Bagaimanapun, katanya, setakat ini tiada kes kronik sehingga menyebabkan pelajaran mahasiswa terganggu atau terpaksa berhenti pengajian berikutan masalah itu.

    “Pengurusan UiTM menerusi Pusat Islam, Pegawai Pembangunan Pelajar Kolej, pihak masjid, polis bantuan dan seluruh warga kampus berhadapan dengan isu ini buat jangka masa lama.

    “Secara zahirnya, kebanyakan pelajar diganggu histeria adalah dari kalangan pelajar wanita dan memulakan pengajian dari semester satu hingga tiga,” katanya kepada Sinar Harian, di sini semalam.

    Justeru, beliau menasihatkan hampir 9,000 pelajar di kampus berkenaan, selain kira-kira 5,000 pelajar yang ditempatkan di kampus cawangan bandar Melaka menumpukan kepada pelajaran dan tidak terpengaruh dengan cerita menakutkan.

    Sementara itu, mengenai dakwaan pelajar berhubung kejadian pukau dan duit pelajar yang hilang, Muhammad Anwar Fahmi berkata, ia dipercayai disebarkan pelajar yang menyalah gunakan wang diberikan ibu bapa untuk perkara tidak bermanfaat.

    “Laporan kejadian pukau, kononnya pelajar hilang wang masih belum ada kejadian serius berlaku,” katanya.

    Beliau turut berharap ibu bapa tidak perlu bimbang dengan khabar yang dilaporkan dalam laman blog, Facebook dan Twitter mengenai kejadian itu yang turut mendapat perhatian Ketua Menteri, Datuk Seri Mohd Ali Rustam selain pihak tertinggi universiti berkenaan.


    Sumber: http://www.sinarharian.com.my/edisi/...hantu-1.123279

    p/s: Ingin membaca isu-isu semasa yang lain? Semuanya di blogzis.com
    Mega Service Boost Your Rank With Our Mega Service blogzis .com
    YouTube Adsense Increase Your Income With Youtube Adsense blogzis .com
    Ads by zis

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium vyner's Avatar
    Join Date
    Apr 2012
    Location
    Di Sebelah Mu
    Posts
    2,735
    Thanks
    62
    Thanked 315 Times in 201 Posts

    Default

    tengah hot skg ..

  4. #3
    Normal Member
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    141
    Thanks
    1
    Thanked 6 Times in 5 Posts

    Default

    kalau nak tau betul ke tak citer tu, cube tanya pak gad yg jaga malam

  5. #4
    Normal Member nazairi83's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Location
    http://nazairiibrahim.blogspot.com/
    Posts
    162
    Thanks
    6
    Thanked 22 Times in 14 Posts

    Default

    baca tajuk ja kat blog2, tapi x baca pula isinya...
    jap g nak carilah

  6. #5
    WC Premium JenamaOnline's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    www.rahsia3k.com
    Posts
    6,553
    Thanks
    64
    Thanked 226 Times in 165 Posts

    Default

    Betul ke hantu?

  7. #6
    Normal Member greenharis's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    35
    Thanks
    1
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default



    nie membuat ramai nk masuk uitm lendu sbb nk merasa pengalaman nmpk hantu..
    I'M ALWAYS GREEN

  8. #7
    zis
    zis is offline
    WC Premium zis's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    414
    Thanks
    5
    Thanked 6 Times in 6 Posts

    Default

    ahakzzz..

    hehe kisah uitm lendu berhantu ni mmg dah lama..dulu masa zis study kat sana pon mmg dah macam2 cerita zis dengar..
    lagipon bukan sekadar kat uitm lendu aje..kat mana2 U pon mmg ada hantu..hehe
    cuma bezanya cerita ni jadi hot sebab budak2 sana yg "menghotkan" cerita ni..budak2 U lain takde pon nak "menghotkan" cerita dorang sampai masok blog bagai..hehe
    Mega Service Boost Your Rank With Our Mega Service blogzis .com
    YouTube Adsense Increase Your Income With Youtube Adsense blogzis .com
    Ads by zis

  9. #8
    Normal Member MohdHanis.Com's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    69
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 2 Posts

    Default

    kawan saya skrg ada di uitm lendu. dia cakap berita di laman2 web tu, kat fb semua bnyk ditokok tambah dah

  10. #9
    Normal Member TaukehFacebook's Avatar
    Join Date
    Jan 2013
    Posts
    49
    Thanks
    0
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Tapi lah kan...yang plik tu.smpai kes kecurian pun ader...cm ader amik kesempatan lah plak..

  11. #10
    zis
    zis is offline
    WC Premium zis's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Posts
    414
    Thanks
    5
    Thanked 6 Times in 6 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Mohd Hanis View Post
    kawan saya skrg ada di uitm lendu. dia cakap berita di laman2 web tu, kat fb semua bnyk ditokok tambah dah
    ahakzzz..

    biasa laa tu..cerita ni kalo tak ditambah dengan ajinomoto tak sedap rasanya..haha
    tapi pokok pangkalnya tempat tu ada hantu mmg betul..nak2 kat tasik tun fatimah tu..hehe
    tapi dulu zis pernah terjun dalam kolam tu..haha
    Mega Service Boost Your Rank With Our Mega Service blogzis .com
    YouTube Adsense Increase Your Income With Youtube Adsense blogzis .com
    Ads by zis

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Lokap Mona Berhantu?
    By sally in forum Lucu, Ajaib, Pelik & Misteri
    Replies: 19
    Last Post: 05-19-2011, 04:01 PM
  2. Rumah BERHANTU di Shah Alam...
    By Cikgu Umi in forum Lucu, Ajaib, Pelik & Misteri
    Replies: 17
    Last Post: 04-20-2011, 07:03 AM
  3. sape student uitm??
    By phatrebirth in forum Sembang Umum
    Replies: 41
    Last Post: 01-10-2010, 06:53 AM
  4. Temuduga UiTM...
    By newz in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 12
    Last Post: 04-09-2009, 08:09 AM
  5. Lagu Berhantu!!
    By vibe venom in forum Sembang Umum
    Replies: 11
    Last Post: 01-31-2007, 03:03 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •