Page 1 of 7 12345 ... LastLast
Results 1 to 10 of 61
  1. #1
    WC Premium Noor Azreen Ben Abon's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Serdang, Selangor
    Posts
    247
    Thanks
    19
    Thanked 8 Times in 8 Posts

    Default 4 Cara Mengawal Nafsu Makan



    Makan itu tidak salah, makan saja apa sahaja tetapi yang bermasalah ialah nafsu anda. Oh nafsu..


    Tanya Perut Anda. Tanya perut anda mengapa anda perlu makan, adakah perut tu lapar. Jika bukan kerana lapar, cuba-cuba lah elakkan. Itu bukan perut yang minta tetapi nafsu anda yang minta. Jaga-jaga ya, kadang-kadang nafsu juga boleh menipu anda. Nafsu tu baik tetapi sekiranya dia sudah mula buat hal, ia mungkin boleh menghasut anda untuk makan makan makan makan.

    Cuba alihkan perhatian daripada mengambil makanan yang tidak diperlukan. Contohnya anda terlihat air berkarbonat yang diminum oleh seorang gadis, anda pula teringin untuk meminumnya juga. Sekarang cuba alih perhatian anda dengan cuba mengorat gadis tersebut, apa salahnya.. sekurang-kurangnya ada juga hasilnya nanti daripada menambah kalori di dalam badan. Itu lagi menarik kan?


    Nyalakan lilin beraroma contohnya seperti aroma epal, pudina dan pisang yang mana menurut kajian dapat mengelakkan kita makan berkali-kali ganda banyaknya. Bukan saya cuba menghalang anda daripada makan, tidak sama sekali. Cuma tajuk kali ini ialah cara anda untuk kawal nafsu makan tu. Nah, sekarang pergi ke Alamanda dan beli lilin beraroma tu.


    Point ini agak pelik sikit malah saya juga telah mencubanya. Walaupun ianya akan membuatkan orang sekeliling berkata, "Apa yang kau picit tu?". Anda senyum sahaja, teruskan dengan point ke - 4 ni iaitu - picit urat saraf yang terletak di kawasan tulang rawan dimana rahang anda melekat di bawah telinga. Agak pelik bukan? Cubalah tanya pakar saraf kalau tidak percaya.

  2. The Following User Says Thank You to Noor Azreen Ben Abon For This Useful Post:

    zyan (09-10-2011)

  3. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  4. #2
    Active Member asasindino's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    www.formuladietextreme.com
    Posts
    1,384
    Thanks
    16
    Thanked 48 Times in 27 Posts

    Default

    langkah terbaek nie...ini langkah saya utk mengelak dari makan makanan yg x berkualiti ( x sihat )

    1) Jangan letak coklat, air berkarbonat atau seumpamanya di dalam peti ais anda dan gantikan dengan makanan yg lebih berkhasiat kerana jika perut sudah terasa terasa lapar, makanan dalam peti ais tue yg kita akan makan dan minum..cuba bayangkan di dalam peti ais tue mengandungi makanan berkalori dan tahap gula tinggi...anda sendiri tahu jwpn nya

    2) Saya x akan beli gula dan minuman bergula - jika saya berasa haus..secara automatiknya saya akan minum air kosong akibat tiada pilihan minuman yg lain ( minuman bergula )
    www.formuladietextreme.com

    Dapatkan FAT BURNER dari saya dan sy akan bagi ebook Formula Diet Extreme percuma..PM SAYA

  5. #3
    Active Member abutalib's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Melaka - KL- Perlis
    Posts
    4,060
    Thanks
    470
    Thanked 136 Times in 126 Posts

    Default

    Terima kasih atas perkongsian saudara

  6. #4
    WC Premium Noor Azreen Ben Abon's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Serdang, Selangor
    Posts
    247
    Thanks
    19
    Thanked 8 Times in 8 Posts

    Default

    saudara asasindino, bernas juga point saudara.. ada betulnya tu.. dah kalau simpan coklat dengan air berkarbonat dalam peti ais.. memang itulah yang akan kita minum bila bangun tengah-tengah malam.. eheheh.. (elak terus awal-awal)

  7. #5
    Active Member bertong's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Mukah
    Posts
    3,372
    Thanks
    41
    Thanked 95 Times in 78 Posts

    Default

    ahahaha..bagus na idea tok...nang susah nak kawal nafsu makan ni
    Cabaran affialiate hadiah rm50k suda bermula sila register untuk membolehkan diri anda turut serta dalam pertandingan ini -----> CABARAN AFFIALIATE HADIAH 50K

  8. #6
    WC Premium Sepat-Hazim Rahmat's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Melaka
    Posts
    172
    Thanks
    2
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    tips yang bagus..lagi2 baru lepas raya ni..nak kawal kembali pemakanan..adehh..

  9. #7
    WC Premium zyan's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Posts
    2,313
    Thanks
    356
    Thanked 149 Times in 52 Posts

    Default

    memang susah saya nak elakkan tuan.. kalau rasa letih sikit terutama lepas guna komputer.. jalan2 sekejap mesti buka peti sejuk... ada jer benda nak mengunyah & minum.. terima kasih atas nasihat
    Banyak Info Menarik & Pedas >>> www.Internetmudah.com
    >> http://pemasaranvideo.com << BARU!! - Jana Pendapatan Pasif Setiap Bulan Menggunakan Video
    --------------------------

  10. #8
    WC Premium Noor Azreen Ben Abon's Avatar
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Serdang, Selangor
    Posts
    247
    Thanks
    19
    Thanked 8 Times in 8 Posts

    Default

    yang penting tu kawalan minda kan.. hehehe

  11. #9
    Normal Member
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Shah Alam
    Posts
    83
    Thanks
    28
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Ataupun, minum air masak bnyk2 sebelum makan.
    Dapatkan PERFUME 100% ORIGINAL DENGAN HARGA YANG MURAH click disini . Blog saya yang saya namakan Perfume d'Boutique.

  12. #10
    Normal Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    221
    Thanks
    0
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    klo lapar minum air kosong je. hehe.

Page 1 of 7 12345 ... LastLast

Similar Threads

  1. RM 5 sahaja : Lesen PLR 100 nafsu Manusia
    By budakpandai in forum Produk Digital
    Replies: 11
    Last Post: 11-13-2010, 09:29 PM
  2. Rahsia Cara Si Dia Makan....
    By ikirdz in forum Sembang Umum
    Replies: 18
    Last Post: 04-17-2009, 04:02 AM
  3. Bagaimana Mengawal Spam Cara Saya
    By aku in forum Sembang Umum
    Replies: 0
    Last Post: 10-30-2008, 01:52 AM
  4. Tips mengawal Newsletter dalam inbox (Gmail)
    By e-fun in forum Tips & Panduan
    Replies: 15
    Last Post: 01-02-2008, 02:13 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •