sebenarnya dlm vbulletin ni, dah ada satu built-in feature utk anda meluahkan rasa kurang puas hati atas post yg melampau ataupun utk berterima kasih di atas sesuatu post yg bernas. Feature tersebut ialah user reputation tetapi saya hairan kenapa tidak ada org menggunakannya, mungkin tidak tahu.
Apa yg perlu anda buat utk menggunakan user reputation system ini ialah, dgn klik pada tanda dacing

pada setiap post, dan jika anda merasakan post itu bermanfaat, pilih approve dan jika tidak, pilih Disapprove. Anda digalakkan, meninggalkan komen kenapa anda berbuat demikian, beserta dgn nickname anda.
Setiap kali anda approve atau disapprove, reputation point akan ditambah atau ditolak daripada member tersebut. Semakin tinggi reputation, maka semakin banyaklah butang hijau

di bahagian username tersebut. Jika reputation point semakin berkurang dan menjadi negatif, butang hijau tersebut akan bertukar menjadi merah, dan jika terlalu banyak akan menyebabkan user tersebut di ban secara automatik.
Jadi saya rasa kalau kita betul2 menggunakan sistem ini, members wangcyber akan berfikir panjang utk nak menulis post.
Utk membaca lebih lanjut tentang user reputation, sila baca di sini
http://www.vbulletin.com/docs/html/reputation