PDA

View Full Version : Cara menghapuskan pijat



abdfatah
10-09-2008, 11:59 PM
Saya nak tanya sedikit persoalan berkenaan pijat. Serangga pijat nih nak hapuskan camner? Ada sessiapa yang boleh nolong bagaimana cara menghapuskan pijat.

Sembur ngan ridsect ke? Atau guna racun anai-anai pun boleh?

surfaddict
10-10-2008, 01:39 AM
Pijat? Erm bahasa sains utk pijat apa erk..kekekek

Dirumah sypun byk serangga perosak begini, so antara langkah-langkah yg sy lakukan. Pastikan buang punca makhluk ini berminat dengan umah anda. Contohnya barang2 di stor yg mungkin dah tamat tempoh simpanan. Then sy juga membeli Kapur anai2 yg kita conteng2 kat dinding tu. Erm mmg berkesan buat masa skang.

spatt
10-10-2008, 02:30 AM
pijat ni ape?

abdfatah
10-10-2008, 03:54 AM
itu laa pasal duk tengah cari serangga pijat neh...

abdfatah
10-10-2008, 03:59 AM
Pijat - Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas (http://ms.wikipedia.org/wiki/Pijat)

sejenis dengan kutu jugak laa... suka main sorok2 laaa...

biznezprepaid
10-10-2008, 04:25 AM
lar fikirkan pepijat computer tadi..kalau tu scan aje ngan antivirus..
Nie haa...
letak hang ada tu pembunuh pijat nieh..lupa plak aku

rwan
10-10-2008, 05:14 AM
Petua Menghalau Pijat
Jika anda makan durian, kulitnya jangan dibuang. Letakkan di bahagian bawah katil atau tempat yang dijangka adapijat. Bagi sesiapa yang tidak tahan dengan bau durian bolehlah digantikan dengan kulit limau manis. Insya-Allahsetelah 4-5 hari, anda akan dapat melihat banyaknya pijat yang mati. Sebahagian lagi tentu lari dari sarangnya keranatidak tahan dengan bau durian dan kulit limau.

spatt
10-10-2008, 09:23 AM
kalo bnyk duit, bro abdfatah g la kt pest control...
bnyk ke pijat nye?

abdfatah
10-10-2008, 12:33 PM
duit tak bape banyak laa untuk pest patrol... nak cari alternatif menghapuskan pijat... lelain cara menghapuskan pijat ada lagi...?

Badruzamani Bin Azmi
10-10-2008, 12:48 PM
Mungkin boleh cuba guna 'bakteria baik' seperti EM (Effective Microorganism). Antara produk EM yang terdapat dipasaran ialah seperti keluaran BIO ACTIVE (keluaran BIOSENSE).

spatt
10-10-2008, 12:59 PM
Mungkin boleh cuba guna 'bakteria baik' seperti EM (Effective Microorganism). Antara produk EM yang terdapat dipasaran ialah seperti keluaran BIO ACTIVE (keluaran BIOSENSE).

aku gune EM, tp utk merangsang pertumbuhan lintah aku...
leh ke gune utk hapuskan pijat?

rwan
10-10-2008, 01:49 PM
cara lain.... bersihkan semua tpt pijat2 tu membiak.

Badruzamani Bin Azmi
10-10-2008, 03:03 PM
aku gune EM, tp utk merangsang pertumbuhan lintah aku...
leh ke gune utk hapuskan pijat?

Insyaallah... dari apa yang saya belajar, untuk ternakan lintah, guna jenis BIO AQUATIC. Untuk menghilangkan bau, merencat 'percambahan' larva lalat / nyamuk, elok guna BIO ACTIVE.

Jadi, kemungkinan ia juga membantu dalam 'memerangi' masalah perpijat/hama/ kutu ini. Selain itu, cara lain (cara lama) ialah jemur di bawah pancaran matahari.

Cuba rujukan : http://en.wikipedia.org/wiki/Bedbug

p/s - try and error

spatt
10-10-2008, 04:01 PM
Insyaallah... dari apa yang saya belajar, untuk ternakan lintah, guna jenis BIO AQUATIC. Untuk menghilangkan bau, merencat 'percambahan' larva lalat / nyamuk, elok guna BIO ACTIVE.

Jadi, kemungkinan ia juga membantu dalam 'memerangi' masalah perpijat/hama/ kutu ini. Selain itu, cara lain (cara lama) ialah jemur di bawah pancaran matahari.

Cuba rujukan : Bedbug - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Bedbug)

p/s - try and error

owh...tq bro 4 d info...

zyan
10-11-2008, 05:03 PM
ada orang kata pakai daun pandan pun boleh tp setahu saya daun pandan tuk halau lipas je kan.... hmmm....

ijamidayu
10-13-2008, 09:10 AM
Pijat nie memang penat nak hilangkan.. Suke dok tempat pelipat tilam.. Fuh!!

highlander
10-13-2008, 09:54 AM
Pijat nie bley jual x???? Ada asaran x??? Ade ker orang nak beli??? Hehe....:)

p/s >> Kepala ingat nak berniaga aje.

abdfatah
10-13-2008, 10:24 AM
kena hantar dobi aaaa kalo gitu....

abdfatah
10-25-2008, 06:49 PM
buat duit dengan pijat ke? pepijat boleh agaknya...

abdfatah
07-19-2009, 07:26 AM
meh sini kita buat duit dengan pepijat online...

Muhamad Ikhtiaruddin
08-29-2010, 11:04 PM
Teknik Rahsia menghapuskan pepijat dengan sekelip mata!

harga promosi!

Cume RM40 sahaja.

terhangat dipasaran.

Tidak perlu gunakan :

1) antivirus
2) pest control
3) ubat gegat.
4) dan lain2..

cume tenyeh sahaja.. haha

localarea
08-30-2010, 01:49 PM
letakkan belerang kuning (sulfur) kat tempat laluan.. blh digunakan utk serangga berbisa juga. Taburkan sekeliling rumah.

firdaus
09-12-2010, 08:11 AM
cara tradisional halau pijat ade kt web nie
firdausmoshi.blogspot.com/2010/09/cara-membunuh-pijat.html

firdaus
09-12-2010, 08:14 AM
firdausmoshi.blogspot.com/2010/09/cara-membunuh-pijat.html

bukak web nie ade cara tradisional halao pijat

firdaus
09-12-2010, 08:15 AM
firdausmoshi.blogspot.com/2010/09/cara-membunuh-pijat.html

firdaus
09-12-2010, 08:16 AM
Saya nak tanya sedikit persoalan berkenaan pijat. Serangga pijat nih nak hapuskan camner? Ada sessiapa yang boleh nolong bagaimana cara menghapuskan pijat.

Sembur ngan ridsect ke? Atau guna racun anai-anai pun boleh?

firdausmoshi.blogspot.com/2010/09/cara-membunuh-pijat.html

eCoswaybiz
09-13-2010, 07:25 AM
Saya nak tanya sedikit persoalan berkenaan pijat. Serangga pijat nih nak hapuskan camner? Ada sessiapa yang boleh nolong bagaimana cara menghapuskan pijat.

Sembur ngan ridsect ke? Atau guna racun anai-anai pun boleh?

aaa.. aku tau.. ko pakai produk ecosway... mesti mujarab

Syedz
09-13-2010, 10:26 AM
pikat ni kecik..payah gak nak hapuskan,
cara paling senang rendam je dalam clorox,
tak pun rendam tilam atau sofa dalam air sabun,
baru mati semua pijat...

remynoor
03-24-2012, 04:37 PM
daun pandan,durian belanda smua saya dah try tp tak berkesan

remynoor
03-24-2012, 04:42 PM
kalau pat cadar tau mana2 yg ada bekas telur yg warna itam tu cuba ilangkan.saya dah buang byk brg2 pat umah yg ada bekas pijat nie.pat tembok yg ada bintat itam tu pun telur pijat,ambik tisu gosok sampai ilang bekas itam 2.2 ari skali kena check tpt yg slalu pijat di lihat and maintain kebersihan pat situ.ubat pijat yg mahal2 pat pasaran pun tak berkesan lama yg baek ialah slalu jaga kebersehan sekitaran rumah.

rednatic
06-16-2013, 09:16 AM
nak hapuskan pijat kena beli Buggybeds dari USA. Ni dia page dia. berkesan gile

http://www.wangcyber.com/forum/produk-fizikal/57130-perangkap-pijat-pepijat-serangga-bed-bugs-trap-dari-usa-sangat-berkesan.html

massodasuki
06-25-2013, 07:31 PM
erk ? letak garam tak boleh ke ?