PDA

View Full Version : Minggu Lepas Sahabat Saya Disaman Jabatan Hasil Tak Bayar Cukai Bisnes Internet



johari
03-03-2008, 04:04 PM
Saya terima hampir 50 private email, pujuk dan rayu agar saya buat semula post kat sini.

Jadi saya kata, insyallah kalau ada "great story" baru saya akan posting.

So, hari ini saya ada so huge and very interesting story to publish, ceritanya gini , minggu lepas saya ada pi makan
kat kedai sahabat saya di Kepala Batas, S.Perai.

Lepas tu dia ada bercerita tentang dia disaman kerana tak membayar cukai perniagaan di Internet????
Saya nak tanya kat Moderator, adakah benar kita kena bayar income tax ebiz ni?

Kalau diikutkan logiknya, memanglah kena sebab itu adalah perniagaan so let the Moderator give explanation>

Tq:cool:

Adnin
03-03-2008, 04:30 PM
Tiada cukai sebab tiada akta yang telah dibuat baru-baru ini .

Akta yang mewajibkan cukai terhadap perniagaan internet tidak ada melainkan cukai perniagaan yang telah diishtiharkan contoh Enterprise dan SDN BHD. Yang ini kena cukai walau apa jua bisnes anda.

So ada beberapa kemungkinan :

Kawan anda telah ditipu oleh pihak jabatan
HOAX iaitu berita palsu
Kawan anda telah tipu anda

TheReds
03-03-2008, 04:49 PM
Tak jelas ceritanya ni...
patut explain lebih jelas..
dia buat biz ape?..
ade register company ke tak?..

hexagold
03-03-2008, 10:27 PM
Assalammualaikum,

Perkembangan terbaru ni, ni first time dengan pasala kena bayar cukai bisnes internet. Cukai pendapatan kot.

aku
03-04-2008, 12:45 AM
aku suspect memandangkan dia daftar perniagaan, dia tak bayar cukai pendapatan kot.. :D

reezluv
03-04-2008, 02:09 AM
erm..tu ar macam en aku cakap tu..mungkin die sudah register company..tu pasal la kot..tapi ape type of business de buat tu?:D

usahawanebay
03-04-2008, 02:40 AM
Kalau dia ada Nama Syarikat tak kira buat apa bisness pun...lepas tu guna akaun bank atas nama syarikat... itu mestilah kena bayar cukai.....

kalau setakat buat duit kat internet ni tak der apa2 hal...

hexagold
03-04-2008, 10:36 AM
Mungkin dia ada daftar syarikat kot

johari
03-04-2008, 01:20 PM
Tiada cukai sebab tiada akta yang telah dibuat baru-baru ini .

Akta yang mewajibkan cukai terhadap perniagaan internet tidak ada melainkan cukai perniagaan yang telah diishtiharkan contoh Enterprise dan SDN BHD. Yang ini kena cukai walau apa jua bisnes anda.

So ada beberapa kemungkinan :

Kawan anda telah ditipu oleh pihak jabatan
HOAX iaitu berita palsu
Kawan anda telah tipu anda

Dear friend,

I'm looking ur face for several times and I was thinking is it your real face.
Cause posting and showing people the face like this.... show ..... the carector behind the scene....
How about my latest signature... still any comment..
Anyway thank for everything buddy....:D

mansurbiz
03-05-2008, 01:26 PM
wei asalkan korg ada income yg wajib dicukai (aku x pasti tapi rasanya above RM2,500 sebulan), korg mmg kena bayar. source of income tu sama ada internet ke, part time ke, mkn gaji ke, bonus, hadiah etc yg berupa income, mmg kena cukai.

jadi kalau korg ada income byk, jgn heboh2. kalau tak maybe korang dpt surat atau ajen LHDN serbu umah korang pd waktu yg tak sesuai (selepas subuh, tgh mlm etc). ni bukan citer tipu, ni cerita kwn aku tax advisornyer experience.

byk cara ejen LHDN ni detect - akaun bank, pembelian umah, keta atau maybe korg hebohkan drp website, buku, paper etc.

aku baru je terima cek LHDN RM380 sbb terlebih bayar cukai tahun lepas... hehehe... lupa plak nak cash in...

Adnin
03-05-2008, 01:41 PM
Dear friend,

I'm looking ur face for several times and I was thinking is it your real face.
Cause posting and showing people the face like this.... show ..... the carector behind the scene....
How about my latest signature... still any comment..
Anyway thank for everything buddy....:D

Well, Nice and professional good looking :D .

Yes, thats my real pict (only one pict like that on earth :D)

mansurbiz
03-05-2008, 02:55 PM
wah hensem jugak rupe paras bro Adnin ni... :p

ingatkan muke saper la bro amik, rupanya mmg muke betul. kena berguru ni...

Adnin
03-05-2008, 03:06 PM
wah hensem jugak rupe paras bro Adnin ni... :p

ingatkan muke saper la bro amik, rupanya mmg muke betul. kena berguru ni...

Yer lah <<< jawapan biasa saya terima :p

Lain macam jer ayat tu nak saya belanja minum ker ? :D

mansurbiz
03-05-2008, 07:30 PM
aik sape yg belanja ni? sepatutnya sayer la belanja bro Adnin, sbb nak korek ilmu then korek poket kemudian... hihihi

Adnin
03-05-2008, 07:53 PM
aik sape yg belanja ni? sepatutnya sayer la belanja bro Adnin, sbb nak korek ilmu then korek poket kemudian... hihihi

Menarik gak rancangan nih :D.

Saya ada kemusykilan mungkin tak da kena mengena ngan thread , bagaimana kalau PM -ve pada IM cam dia buat dulu kat blogger ?

ammarebest09
03-08-2008, 07:39 AM
huh...korang dah off topic dah nih.. muaz handsome gak.. kalo boleh saya nak berguru jugak ngan pangeran

Luqman-S
03-08-2008, 09:46 AM
Huh, jadi kesimpulannya, tak payah daftar ke?
kalau daftar, lepas tu tak byr tax..habis..~

azmitaufik
03-09-2008, 04:14 AM
hemmm.... aku hutang kredit card banyak, hutangan LHDN tak ada, bisnes internet punya income pun susah nak masuk, adsense ada sikit-sikit je tapi modal keluar banyak.

kalau LHDN serbu rumah aku, aku bagi statement hutang kad kredit aku dengan resit (email) bayaran domain name & hosting (dekat ribu juga ni).. kalau di congak2, modal keluar lebih banyak dari masuk adale...

...berbaloi ke mereke serbu? baik serbu kedai mamak yang buka 24 dan caj 5% service charge... mana diaorang hantar that 5% yang di ambil dari pelanggan... aku rasa ni lagi berbaloi dari kejor bebudak buat internet busines yang tak seberapa macam aku ni...

korang dah cuba tanya gobala, edmund loh atau Patric Chan ke..?

rajaads
03-09-2008, 02:07 PM
Kalo income melebihi 24K setahun, baik declare la..kalo skit skit tu,tak perlu susah susah la..kalo saman pun seratus lebih la..

tapi kalo biz,24k setahun tu kira skit la sebab banyak benda leh tolak untuk elak cukai mcm insurans,buku,bil bil & segala macam yang leh tolak cukai..korang pandai pandai,tanya accountant/ penasihat kewangan anda..

saya tak declare pun lagi,huhuhu..biasanya syarikat enterprise, LHDN tak pandang sangat..Kalo sendirian berhad,wajib declare..

saya pernah tanya kawan saya kat LHDN pasal cukai biz enterprise ni, dia cakap jangan risau sangat sebab lepas 3 tahun baru diorang minta statement sebab diorang paham kalo enterprise adalah kecil kecilan je & 3 tahun adalah masa untuk survive..kalo lepas tu kena stand by la kalo diorang mintak..

takde orang wat ebook pasal cukai ke? Ada demand tu..:p

smartusaha
03-09-2008, 03:50 PM
Kalo income melebihi 24K setahun, baik declare la..kalo skit skit tu,tak perlu susah susah la..kalo saman pun seratus lebih la..

tapi kalo biz,24k setahun tu kira skit la sebab banyak benda leh tolak untuk elak cukai mcm insurans,buku,bil bil & segala macam yang leh tolak cukai..korang pandai pandai,tanya accountant/ penasihat kewangan anda..

saya tak declare pun lagi,huhuhu..biasanya syarikat enterprise, LHDN tak pandang sangat..Kalo sendirian berhad,wajib declare..

saya pernah tanya kawan saya kat LHDN pasal cukai biz enterprise ni, dia cakap jangan risau sangat sebab lepas 3 tahun baru diorang minta statement sebab diorang paham kalo enterprise adalah kecil kecilan je & 3 tahun adalah masa untuk survive..kalo lepas tu kena stand by la kalo diorang mintak..

takde orang wat ebook pasal cukai ke? Ada demand tu..:p
A'aa.. Buat ebook bertajuk "Bagaimana Nak Lari Dari Cukai Pendapatan". :p

Untuk maklumat lanjut pasal cukai ni, boleh rujuk di laman web LHDN:

Selamat Datang ke Laman Web Rasmi Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (http://www.hasil.org.my)

goldtrader
02-11-2010, 06:54 AM
A'aa.. Buat ebook bertajuk "Bagaimana Nak Lari Dari Cukai Pendapatan". :p


Yea....coming soon...

goldtrader
02-11-2010, 07:00 AM
Salam sume,

Saya ada buat post tentang ini di blog saya

kamarudinazhar.com/umum/lepas-cukai-lari-cukai

kena copy dan paste pada address la yer sebab baru nak menulis disini...:)

abdfatah
02-11-2010, 07:15 AM
wah... thread 2008... ada ke yang kena saman?

Imabiz
02-11-2010, 07:50 AM
wah.. bagus la.. nampaknyer ramai ahli WC mule gali kembali tread lame.. bagus2.... blaja rajin2 tau,.. hehe///

engshahrul
02-11-2010, 09:34 AM
minggu lepas, 2 tahun lalu.

Syedz
02-11-2010, 02:48 PM
kena byr ker?
saya dah dekat 3 tahun ebiz nih..
xda dpt letter pe2 pun dari mana2 pihak...
maybe sesapa yg ada syarikat persendirian je kot kena cukai...

penang
02-11-2010, 03:15 PM
nie income riban2 tu kena cukai kot....

Hakim Najili
02-11-2010, 03:37 PM
kawan sy ada sorang kerja di lhdn

di sana mmg ada satu dept yg khas utk baca surat khabar, tgk tv, website, yg cerita diorang nie bisnes bagus and so on

terus lhdn akan check, tp kalau diorang declare cukai, its oke, takder masalah

perindu
02-11-2010, 03:45 PM
kawan sy ada sorang kerja di lhdn

di sana mmg ada satu dept yg khas utk baca surat khabar, tgk tv, website, yg cerita diorang nie bisnes bagus and so on

terus lhdn akan check, tp kalau diorang declare cukai, its oke, takder masalah

owh, begitu plak ye.
dah mcm cerita fbi plak. hehe.
:)

engshahrul
02-11-2010, 03:51 PM
kawan sy ada sorang kerja di lhdn

di sana mmg ada satu dept yg khas utk baca surat khabar, tgk tv, website, yg cerita diorang nie bisnes bagus and so on

terus lhdn akan check, tp kalau diorang declare cukai, its oke, takder masalah
Jd dia org ni kene usha2 la friendster, tagged, facebook. Ramai je org declare income dia org RM500 sehari la. Enth betul ke tidak, biar LHDN check mereka. Klu betul tu, kene minta cukai la kat dia org.

Hakim Najili
02-12-2010, 03:45 PM
Jd dia org ni kene usha2 la friendster, tagged, facebook. Ramai je org declare income dia org RM500 sehari la. Enth betul ke tidak, biar LHDN check mereka. Klu betul tu, kene minta cukai la kat dia org.

kalau diorang buat bisnes dan declare income serta bayar cukai takpa, tiada masalah

yg jadik masalah, xnak declare cukai dan seterusnya tak bayar cukai

alan
02-12-2010, 10:39 PM
Bisnes IM kena Tax ke?

rujuk http://www.hasil.gov.my/lhdnv3/individuIndex.jsp?process=21000&menu=2&expandable=1&pg_title=Pengecualian%20Cukai

Pendapatan Diremit Dari Luar Malaysia

Mulai tahun taksiran 2004, pendapatan yang diperoleh dari luar Malaysia dan diterima di Malaysia oleh seseorang individu yang bermastautin dan diremitkan ke Malaysia dikecualikan daripada cukai pendapatan.


Siapa blh confirm?

+kool+
02-19-2010, 06:37 PM
kiranya kesimpulannya tk yah bayar cukai @ declare la yek?

matpc
03-28-2010, 02:26 PM
Ingin tahu bagaimana untuk mengurangkan bayaran cukai pendapatan anda dengan mudah, pantas & terbukti berkesan?
Untuk jawapannya, sila layari: arsb.cz.cc

adaem
03-28-2010, 03:19 PM
Kalau tak nak bayar cukai, ok boleh elak, tapi jangan sampai tak bayar zakat pulak ye... nak tipu boleh cuma tanggungle sendiri.. tak banyak 2.5% je, itu pun daripada keuntungan bersih.

sally
03-28-2010, 03:39 PM
Buat duit diinternet pun kena bayar cukai jugak....tak tau lak sebelum ni

code7
03-28-2010, 04:48 PM
yg penting belajar malaysian taxation.. ada byk teknik relief + deductible taxes boleh dipraktikkan..

wangfm
03-29-2010, 03:46 AM
Thread reloaded.

Mana ada cukai untuk perniagaan internet.