PDA

View Full Version : Ps3 kmeaw cfw 3.55 . Q & a



nzie
09-23-2011, 08:57 PM
saja nk kumpul modded ps3 user kat sini.dah explore dlm2 tak jumpe pulak puak2 modded ps3 user berkumpul hehe.aku baru join sini.nk share la sket exp psl ps3.system aku skrg kmeaw cfw + multiman v2.06.03.

masa aku beli dulu original.belom ada jb2 ni lagi.then dlm 3 bulan lepas aku baru perasan ps3 dah ada jb haha.

aku try la buat sendiri.tak susah pon.tak pakai pun dongle2 bagai,ku nk share beberape guide tentang modding ps3 ni.daripada hantar kedai berhabis duet baek la korang explore sendiri mslh2 dlm ps3 scene ni.memang bnyak guide tp kalau korang tak phm boleh tnya otai2 ps3.*aku bukan sokong piracy eh,aku setuju gak dgn geohot ckp dulu."user ade hak atas ps3 dorang sendiri"

sape2 yg still kat fw 3.55 dan ke bawah je boleh jb.korang pon dah maklumkan,setakat ni baru 3.55 and 3.41 yg dah jb.bg yg rase nk maen online,tak perlu la nk mod ps3 korang.aku prefer game bnyak dr maen online.sebab tu aku mod ps3.jgn bimbang,korang boleh revert blk ke OFW kalau korang nk.


1st step - install custom firmware


aku explain secare ringkas je la ye

-download cfw kmeaw 3.55.UPDATED - KMEAW 3.55 DOWNLOAD

-dah siap download,letak file PUP tu dlm folder pth mcm ni “x:\PS3\UPDATE\PS3UPDAT.PUP” dlm usb stick korang

-cucuk kat ps3.g setting,pilih system update,pilih “Update via Storage Media

-the rest should be obvious.ikot je prompt yg keluar

-lepas siap install,ps3 korang akan reboot.then korang boleh jumpe “app_home” & “Install Packages” options.

-anda berjaye modding ps3

2nd step - install backup manager


-aku rekemen multiman la.wide used.memang ade peningkatan dlm setiap version.download multiman v2.06.00

-download BDEMU2.ni utk mounting game ke bluray disc.tp rasanya ada dlm multiman korang download td

-extract BDEMU2 & multiman(pkg) ke root usb drive korang.pastikan root ye.

-cucuk ke ps3,g kat “Install Packages” menu kat XMB

-nnti akan keluar list package file untuk multiman & BDEMU2,simply install both of them

-selesai install akan ade multiman di menu dlm kolum games

-kat situ korang akan tau mcm mana nk copy game ke int hdd atau cop ke ext hdd.

cara revert ke ofw

-ok skrg korang tgh pakai cfw,untuk revert korang perlukan update fw 3.55.download update kat playstation official site

-skrg access ke recovery mode :
1. turn off ps3
2.on blk ps3 tp hold power button smpai bunyi bip,then tnggu smpai bip yg kedua
3.ps3 akan turn off
4.hidupkan semula n ps3 boot on to recovery mode.

-letak ofw td ke dlm 'x:\PS3\UPDATE' (USB stick) then connect ke ps3.

-update ps3
-beres

Cara download,transfer,install ps3 game

download link ps3 game kat sini


memandangkan game tu pakai link megaupload,aku rekemen korang pakai JDOWNLOADER

*semua game dalam list tu bercampur (3.55 + 3.60 games)
3.60 games masih belom ada fix.so korang kalau tak sure game yg download tu key 3.55 atau 3.60 better tanye dulu ok.

bile dah siap download,korang extract la semua file jd 1 folder

*yg paling penting folder games tu mesti nama 'game id' contoh : BLES10021 (ni pes11 kot) folder ni la yg korang akan transfer ke ps3.

ade 2 cara :

-ext hdd
-ftp pc to ps3

untuk 1st method,sebelum transfer ke ext,make sure korang dah format ext tu ke fat32.kalau korang format pakai windows aku rasa susah sket.aku suggest korang format pakai easeus partition manager

dah siap format ,buat 1 folder 'GAMES' kat root external hdd.then baru la transfer folder game kat dlm tu. 'x:/GAMES/BLES10021'

BUT,sebelum korang transfer,perlu diigtkan ade file2 dlm games tu yg >4gb.as well korang tau fat32 tak support file transfer >4gb.tp tak semua game ade file >4gb.depend kat game la.aku suggest lg ni,haha search 'ps3splitter' kat google.download,install mcm biasa.



bila dah launch,klik execute.pilih folder game td 'BLES10021'.ia akan automatik detect file >4gb n split file tu.prompt akan keluar bile dah siap split.

baru la boleh connect ke ps3.connect,bukak multiman n refresh.list game akan keluar.

untuk 2nd method,ftp(without internet connection),korang kene download blackbox ftp untuk ps3 dgn ftp client untuk pc.


bila dah siap download,install filezilla kat pc mcm biase.instal blackbox ftp kat ps3.caranya sama mcm install multiman.(PKG).setup :

-disconnect ps3 korang dari sebarang networking device

-plug ethernet cable ke ps3 ke pc korang,directly

-kat ps3,g ke internet setup,pilih wired connection lepastu ikot di bawah ni :

10.1.1.1 for the IP address
255.255.255.0 for the subnet mask
10.1.1.1 for the default gateway
10.1.1.1 for the DNS

-then kat pc,g kat local area connection n ipv4.pilih properties n tukar ip kepada static.input :

10.1.1.2 for the IP address
255.255.255.0 for the subnet mask
10.1.1.1 for the default gateway
10.1.1.1 for the DNS

-g blackbox ftp kat ps3.launch

-untuk filezilla punya configuration

10.1.1.1 as the connection
Port 21
password - boleh letak apa2
username - FTPD12345

-klik connect
-done

upload game directly ke int hdd ps3

-kat tab pc desktop(filezilla),cari folder game untuk diupload ke ps3.contoh 'BLES10021'

-untuk ps3 tab di sebelah kanan (filezilla) pastikan korang bukak path '/dev_hdd0/game/GAMES'

-right klik pada game folder dlm pc (untuk transfer ke ps3),pilih upload

- bile dah siap,quit ftp (ps3).launch multiman,buat refresh.

-siap

*siape2 yg dah download game tp still tak boleh main,gtau nama game tersebut kat aku.aku try cari fix untuk game tu

LINK DOWNLOAD AKU TAK BOLEH LETAK KAT SINI LAGI.NANTI KU UPDATE

tengkuhasan
10-26-2011, 10:57 AM
Nice share your tutor