PDA

View Full Version : Cara nak semak kadar pos terkini



iluvsuperstore.com
07-14-2011, 01:14 AM
Assalamualaikum..ini panduan untuk pos bungkusan, khas untuk yang menjual produk Fizikal

Biasanya untuk pos bungkusan ada 2 jenis pos di Pos Malaysia

Kadar ni untuk yg nak pos barang dalam Malaysia sahaja

Satu Pos Bungkusan Biasa/Pos Domestik-tracking no bermula dengan C

Tempoh sampai 3-7hari, maximum 7 hari waktu bekerja

kelebihan utama dia kalo barang tu berat, terutamanya lebih 2kg, harganya agak murah berbanding Pos Laju..
cnth kalo barang berat 2.5 kg, kalo Pos bungkusan biasa ni kos pos dalam Semenanjung RM16,
Tapi kalo pos laju berat 2.5kg kos pos RM40.61..PERBEZAANNYA RM24.61

Rate Pos Malaysia (Bungkusan Dalam Semenanjung/Sabah/Sarawak)
check rate kat sini http://www.pos.com.my/pos_bm/appl/parcel_rate.asp

contoh rate bungkusan
kos pos bermula dengan RM7.00

http://iluvsuperstore.com/kadarpossemenanjung.jpg

Rate Pos Malaysia (Bungkusan Melalui Udara Dari Semenanjung ke Sbh/Swk & Sebaliknya)
contoh rate bungkusan
kos pos bermula dengan RM8.50

http://iluvsuperstore.com/kadarpos.jpg

iluvsuperstore.com
07-14-2011, 01:17 AM
sebelum jual barang, kita kena timbang dulu berat barang tue berapa, dan kita blh bgtahu dekat customer kos pos yang betul

cnth saya pos timbang set alfurqan selepas DIBALUT, beratnya 562gram

http://iluvsuperstore.com/posalfurqan.JPG

asasindino
07-14-2011, 01:18 AM
perkhidmatan pos laju kt tempat aku hampeh...brg yg dihantar x sampai2..padahal sama negeri..lps 3 bulan dorang htr balik kat aku..hampehh

iluvsuperstore.com
07-14-2011, 01:21 AM
POS LAJU pulak sepatutnya LAJU..biasa sampai dalam 1-3 hari bekerja

start Rate dalam semenanjung/sabah/sarawak RM6 (SETELAH CAMPUR CAJ 31% dari pos laju)
manakala ANTARA semenanjung dan Sabah/sarawak start price dia RM9
(SETELAH CAMPUR CAJ 31% dari pos laju)


untuk pos Laju pula kita check dekat web pos

http://www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp

cnth berat barang 1.4kg , maka

http://iluvsuperstore.com/doc.jpg

dan kita kena tambah 31% dari total kos yg di check dekat web pos



Note :

The above amount is not inclusive of 10% fuel surcharge, 10% handling charges and 6% GST
No 6% GST for item posted from Langkawi and Labuan

dan terkini surcaj bahan api dah naik lagi 5%, bukti lihat disini http://www.pos.com.my/pos_bm/about_us/update/important.aspx

maka, kadar pos laju yg kita check dekat web pos laju http://www.pos.com.my/pos/appl/fast_mail_rate.asp mesti ditambah 31% dari kos pos

cnth, kalo kita check dekat web pos laju RM15, maka kita kena tambah 31% dari harga yg kita check dekat web pos laju tue,

31% dari RM15 IALAH RM4.65

Maka totalnya akan jadi RM19.65

iluvsuperstore.com
07-14-2011, 01:24 AM
perkhidmatan pos laju kt tempat aku hampeh...brg yg dihantar x sampai2..padahal sama negeri..lps 3 bulan dorang htr balik kat aku..hampehh

masa duk semenanjung, syaa guna GDEX..sangat berpuashati...dia call pelanggan kita sebelum sampai, servis sangat pantas

tapi, bila duk sabah, xblh apply GDEX, kena guna POS LAJU

tu kena update RATE POS LAJU ni

iluvsuperstore.com
07-14-2011, 01:32 AM
kalo nak jimat, blh juga guna POS EKSPRESS..tapi barang yg ringan je la blh guna POS EKSPRESS, CNTH MACAM BUKU NIPIS KE..

sebab ada barang yg blh muat Pos ekspress yg harganya RM4.50 ade, yg RM7 pun ade

harganya sama je seluruh Malaysia..

kalo macam cloth diaper berat lebih 1kg lebih tu kena la guna poslaju kalo nak cepat sampai

tunfairuz
07-14-2011, 09:27 AM
good info...
thanx 4 sharing... =)

norazhar
07-17-2011, 05:21 AM
Guna Post Malaysia mmg mudah sebab Branch yg banyak.. tapi kalau nak opt lain boleh cuba Kangaroo Express.. Lebih murah tapi service x tau la hancur ke x..

azdee
07-18-2011, 07:26 AM
perkhidmatan pos laju kt tempat aku hampeh...brg yg dihantar x sampai2..padahal sama negeri..lps 3 bulan dorang htr balik kat aku..hampehh

uihhh, bro tak tracking ker, lamanya 3 bulan tur

rajaads
07-18-2011, 07:53 AM
Actually ada 2 cara pengiraan kos pos laju..satu guna kaedah timbangan berat dan satu lagi kaedah matriks.

Saya ada tulis di:

http://www.shamsuriyadi.com/perniagaan/bagaimana-menentukan-kos-penghantaran-produk-di-malaysia/

http://www.shamsuriyadi.com/perniagaan/kaedah-pengiraan-kos-pos-laju-mengunakan-kaedah-matriks/

Jika anda ke pejabat pos biasa, kaedah timbangan akan digunakan. Kalau ke Pusat Pos Laju, kemungkinan kaedah matriks akan digunakan jika kotak yang anda guna besar.

rajaads
07-18-2011, 07:54 AM
Kaedah timbangan adalah seperti TT tunjukkan diatas. Bermula 15hb julai kadar surcaj bahan api dinaikkan kepada 31%. Sebelum ni hanya 26%. Naik 5%.

azdee
07-18-2011, 08:05 AM
Info berguna ni kalau buat bisnes pos mengepos brg..

p/s Pos laju ada kotak besar tak mcm Pos ekspress

mavia
07-18-2011, 09:50 AM
Apa lagi, jom kita serbu pos malaysia

iluvsuperstore.com
10-11-2011, 01:04 AM
website pos laju slow betul loading 2-3 hari ni..saya nak pos barang kena timbang dulu...nak kira kos pos cane ni..hu hu..pos laju2

alfatihstudio
10-11-2011, 01:41 AM
iluvsuperstore, camne apply gdex?

iluvsuperstore.com
10-13-2011, 01:05 PM
iluvsuperstore, camne apply gdex?

pegi wbesite gdex http://www.gdexpress.com/

klik kat network, pilih negeri kita, cnth selangor, pastu pilih kawasan kita, pastu telefon diorang, tanya cane nak apply

diorang dtaang rumah, hantar dokumen ke rumah kita

kita kena ada pendaftaran syarikat, rubberstamp.. kalo ada daftra dengan ssm..semua dokumen kena ada

MoSya Berjaya
10-17-2011, 12:55 PM
thanx for the info.. banyak membantu..

meezwan
01-06-2012, 02:26 AM
Salam. Nak tahu pos laju jer ke yang kena caj 31%? Kalau pos biasa macam mana?

Ak-Modz*
01-06-2012, 02:35 AM
pos free kan ade..


>>>>>>>>>>>>>>>>> gmail <<<<<<<<<<<<<<<<<

hehe..

mcm7878
01-06-2012, 03:14 AM
Great idea. Thanks

meezwan
01-06-2012, 03:22 AM
Pos email bulehla..hehe..


pos free kan ade..


>>>>>>>>>>>>>>>>> gmail <<<<<<<<<<<<<<<<<

hehe..

temi1512
01-06-2012, 06:30 AM
Terima kasih for the info.. memang berbaloi kepada sesiapa yang menjual fizikal products..