PDA

View Full Version : Kedai Basuh Kereta, apa pandangan anda..?



bertong
06-07-2011, 01:58 AM
Jom kita sembang-sembang tentang nak menyediakan kedai basuh keta yang paling simple n orang tengok je minat nak masuk...

camna nak mule buat biz ni ye..
dari segi moda....
lokasi...
pekerja..
gaji..
ada lagi kaa..
tambah tambah...

jom bincang...

shuth
06-07-2011, 02:12 AM
saya paling gemar tempat cuci kereta yang berhampiran supermarket/restoren...
mudah untuk tinggal kereta dan pergi shopping / makan...

paling tak minat, tempat cuci kereta yang sebiji2...
maksudnya, kalau nak cuci kereta, kena tunggu & tercongok je kat situ..
memang tak gi lah tempat camtu...

so.. lokasi.. amatlah penting bila nak buka kedai cuci kereta nie...

meezwan
06-07-2011, 02:24 AM
saya suka cuci kereta yang menjalankan kerja dengan pantas tetapi puas hati..sebb apa dia boleh buat cepat? sebb banyak pekerja dan alatan.. :D pastu dia dekat dengan kedai2..sambil tinggal kete sambil jalan-jalan.

p.s. ada air compressor kat umah tebiar jer..ingat nak jual kat mudah..tak terjual sampai sekarang..hehe

KMZack
06-07-2011, 02:29 AM
Sy pernah Cuci Kereta Dekat Kedai Cuci Kereta Yang menyediakan Kemudahan (URUT KAKI)
Kita Bagi Kunci Kereta Kemudian Masuk satu bilik Khas Berhawa Dingin
Kemudian Boleh Urut Kaki (Mesin Urut Kaki). Upah Basuh RM8 hinggittttt aje pun

Pandangan Saya: Pemilik Kedai Cuci kereta Perlu Sediakan Kemudahan Seperti Bilik Menuggu yg Berhawa Dingin. ADA Mesin urut kaki. Astro. Mineral pot. Gula-gula. WIFI . Semuanya untuk keselesaan Kami yg nak cuci Kereta. Lotih nak tunggu brader...:D

abutalib
06-07-2011, 05:19 AM
# Carilah lokasi yang sesuai dan strategik dan kurang persaingan

kedai cuci kereta yang menawarkan servis yang lebih kurang

sama.Jika ada kelainan dari segi servis tak mengapa jika

lokasi berdekatan antara satu sama lain.


# Servis yang pantas dan harga yang berpatutan

redfar
06-07-2011, 05:36 AM
member aku buat Kedai Basuh Keta ni..
penat memang penat tapi masyuk!

yang penting kena banyak pekerja dan semua kena rajin..
orang ckp member akunya carwash tu terkenal kat KL.. :)

faezil
06-07-2011, 05:38 AM
Sy pernah Cuci Kereta Dekat Kedai Cuci Kereta Yang menyediakan Kemudahan (URUT KAKI)
Kita Bagi Kunci Kereta Kemudian Masuk satu bilik Khas Berhawa Dingin
Kemudian Boleh Urut Kaki (Mesin Urut Kaki). Upah Basuh RM8 hinggittttt aje pun

Pandangan Saya: Pemilik Kedai Cuci kereta Perlu Sediakan Kemudahan Seperti Bilik Menuggu yg Berhawa Dingin. ADA Mesin urut kaki. Astro. Mineral pot. Gula-gula. WIFI . Semuanya untuk keselesaan Kami yg nak cuci Kereta. Lotih nak tunggu brader...:D

wow.. menarik tu... confirm hari2 hantar kete utk basuh

ayap
06-07-2011, 10:16 AM
aku rasa modal maybe dlam rm7000,.aku minat biz nie n dah kaji la.....1 blan leh untung dalam 1k..tu klw wat kat kampong.klw leh wat kat sblah kdai minum la broo

rexoxo
06-07-2011, 10:25 AM
memang masyuk kalau buat bisnes ni.. tapi lokasi amat penting..

kalau tak silap sepatutnya tak boleh guna pekerja asing untuk car wash ni..

ayap
06-07-2011, 12:10 PM
hrm yela klw kat temp aku tokeh kedai bg rm 40% gaji kat bdak2 yg keja..mknanya bdak2 nie klw nk duit msuk bayak kena la cuci keta byak2,,so xdak la npak bdak keja yg belkira keja antara diaorg kan...

zall
06-07-2011, 01:25 PM
bisnes ni paling utama ialah cari pekerja... aku rasa budak melayu susah nak keje cuci2 kereta ni...

bertong
06-07-2011, 01:33 PM
ya cuci kereta..
berapa untuk satu kete yg anda-anda semua pernah bayar..
aku pon minat nak bukak..tapi tak tau asas2 nya lagi..
tu ajak geng2 wc sembang2...nanti ada idea bernas untuk kita bersama...

bertong
06-07-2011, 01:35 PM
aku rasa modal maybe dlam rm7000,.aku minat biz nie n dah kaji la.....1 blan leh untung dalam 1k..tu klw wat kat kampong.klw leh wat kat sblah kdai minum la broo

ang ada kertas kerja dak ayap..meh kongsi-kongsi..rate untuk bayaran cuci mengikut jenis....kira ikut pasaran semasa laa..

zall
06-07-2011, 01:59 PM
hari tu ada mamat dari kedah sorang offer pakej utk bukak carwash RM1900 - water jet high pressure + dry & wet vacuum + snow wash tank...

bertong
06-07-2011, 02:04 PM
memang dah lama bercita2 nak jalankan biz carwash ni..
tapi kawasan aku la ni kawasan kampung..

yg menariknya tak dak sebiji pon carwash yg betoi2....
cuma yg main2 tu ada laa..ngan tempat basuhnya tak kemas...
water jet pon bleh guna dua tiga biji kete je..
kekadang bukak kekadang tutup..

jadi...tu membuat aku minat nak bukak yg betoi2 nye...
tolong kasi idea...

zall
06-07-2011, 02:20 PM
bro,
ada ebook ni mungkin membantu...

sansnowwash.blogspot.com

bertong
06-07-2011, 02:33 PM
bro,
ada ebook ni mungkin membantu...

sansnowwash.blogspot.com

tq broo jap nak usha

bertong
06-07-2011, 02:35 PM
ingat pree kena beli gak...

ayap
06-07-2011, 04:33 PM
ala bro apa susah kalaw kat mukah ko buka la kat pekan dia tu haarea masjid atau hotel kingwood

bertong
06-07-2011, 10:47 PM
ala bro apa susah kalaw kat mukah ko buka la kat pekan dia tu haarea masjid atau hotel kingwood

hahah dah belambak bro kat area kingwood tu...tepi kingwood saja tak silap aku ada 3 buat kedai car wash...

redfar
06-08-2011, 01:09 AM
buka jer banyak2.. banyak lar pilihan kepada pemilik keta.. :)

bagi servis terbaik mesti diorg dtg lg.. :)

melankolia
06-08-2011, 02:36 AM
Info ...Kepada yang berminat dalam perniagaan sebaik-baiknya dapatkan latihan yang cukup, maklumlah kereta yang dihantar macam-macam jenis.. kalau setakat basuh bahagian luar mungkin tak ada masalah tapi bab enjin kena hati-hati juga. Nak latihan boleh .. tapi perlu ada dalam 15 orang satu kumpulan. Ada yang minat ke ???

bertong
06-08-2011, 06:22 AM
Info ...Kepada yang berminat dalam perniagaan sebaik-baiknya dapatkan latihan yang cukup, maklumlah kereta yang dihantar macam-macam jenis.. kalau setakat basuh bahagian luar mungkin tak ada masalah tapi bab enjin kena hati-hati juga. Nak latihan boleh .. tapi perlu ada dalam 15 orang satu kumpulan. Ada yang minat ke ???

ha dah ada yg nak kasi latihan tu...camna bayar nya tuan...n kat mana tempatnya

Irham Dhani
06-08-2011, 08:36 AM
sy stuju bab lokasi..memang plg penting utk bisnes ni...

yg aku perhati, lokasi yg strategik:

-kawasan berhampiran Apartment - coz penghuni2 apartment mmg payah nak cuci kete snirik

-berhampiran ngan restoran 24jam, mamak etc

Irham Dhani
06-08-2011, 08:40 AM
kat area aku ni ade satu syarikat siap bukak 3 cawangan kat satu area...gile babeng punye laku...suma bukak 24jam..suma dekat ngan restoran...

bertong
06-08-2011, 08:57 AM
oouh..dekat restoren memang masyuk..sambil2 tungu sambil menjamu selera...tak pon sambil2 nak menjamu selera..g basuh keta dulu jap...

jadi lokasi tepi jalan...kalo tak dak kedai ka apa ka..bleh jalan ke..??

Irham Dhani
06-08-2011, 09:04 AM
oouh..dekat restoren memang masyuk..sambil2 tungu sambil menjamu selera...tak pon sambil2 nak menjamu selera..g basuh keta dulu jap...

jadi lokasi tepi jalan...kalo tak dak kedai ka apa ka..bleh jalan ke..??

depends gak la...klo traffic tinggi mybe boleh..

n lagi satu rahsia yg syarikat kt tempat aku ni pakai..die bg kupon...

stiap kali basuh die akan cop..smpai 6 kali, then after that dpt basuhan percuma...cara ni scara x lngsung dpt menarik org supaya basuh slalu kat tmpt die...

cam aku pn, rase rugi lak klo gi basuh kat tmpt len..even kdai ni mmg sntiasa penuh 24jam n kene beratur berderet2..tp org snggup tnggu smata2 nak dptkan cop tu haha

bertong
06-08-2011, 11:36 AM
bagus gak tu...cara bagi kupon tu....bleh dipraktik tu...tq

Nikman
06-08-2011, 11:46 AM
saya setuju ...saya pun paling suka yang dekat-dekat kedai makan...
boleh pekena bandung cincau ais dulu sementara menunggu kereta siap di basuh...
saya paling gemar tempat cuci kereta yang berhampiran supermarket/restoren...
mudah untuk tinggal kereta dan pergi shopping / makan...

paling tak minat, tempat cuci kereta yang sebiji2...
maksudnya, kalau nak cuci kereta, kena tunggu & tercongok je kat situ..
memang tak gi lah tempat camtu...

so.. lokasi.. amatlah penting bila nak buka kedai cuci kereta nie...

bertong
06-08-2011, 11:51 AM
ya lagi satu kalo pekerja tu buat kita puas ati....

mesti kita nak p lagi basuhh..mahal sket pon tak pa...

ni kalo basuh cincai2...sekali tu je p basuh...

rexoxo
06-09-2011, 06:15 AM
kalau bro nak cari info ni kat majalah(dot)com ada banyak.. ramai yang boleh tlg kat sana..

pasal off line bisnes lain pun ada..

bertong
06-10-2011, 04:06 AM
ya kah banyak biz offline kat sana..lom sempat nak bukak lagi

Irham Dhani
06-10-2011, 04:37 AM
kalau bro nak cari info ni kat majalah(dot)com ada banyak.. ramai yang boleh tlg kat sana..

pasal off line bisnes lain pun ada..

thanks alot for the info..mmg byk GILE sumber kat situ..slalu gak ternmpak link tu sblom ni..tp x terpkir nak klik..now baru tau tu sumber besar gile

thanks alot

rexoxo
06-10-2011, 06:23 AM
thanks alot for the info..mmg byk GILE sumber kat situ..slalu gak ternmpak link tu sblom ni..tp x terpkir nak klik..now baru tau tu sumber besar gile

thanks alot


sama-sama bro.. memang best kalau nak cari offline biz kat situ..

johari
06-10-2011, 02:05 PM
MMMMMMM..setuju sangat ngan Tuan Shuth...sye gemar gune mesin tu...cool jerk...

bertong
06-10-2011, 03:50 PM
mesin apa tu tuan tuan

bertong
06-14-2011, 11:05 PM
up lagi untuk perbincangan...supa jadi lebih menarik n lebih menpaat..bagi yg nak mula biz ni

Rash
06-15-2011, 12:51 AM
Saya pernah sebelum ni plan buka car wash tetapi problem paling besar adalah pekerja, nak dapatkan pekerja yang setia dan ikhlas susah sikit.

Irham Dhani
06-15-2011, 06:41 AM
sesape ada pengalaman bleh tak tlg cite skit camane nk dapatkan pekerja.

kat tmpt aku ni suma pkerja indon. camane nak dapatkan dorg? kene pakai agent ke? atau iklan kat akhbar ke? cecite cecite..

Rash
06-15-2011, 07:19 AM
sesape ada pengalaman bleh tak tlg cite skit camane nk dapatkan pekerja.

kat tmpt aku ni suma pkerja indon. camane nak dapatkan dorg? kene pakai agent ke? atau iklan kat akhbar ke? cecite cecite..

Kalau pakai agent kos tinggi bro, tapi boleh kerja dengan aman. Kalau tanpa permit kena "kacau" dan pening kepala...lebih baik ambil dengan permit dan agent for long term business. Lagi satu, bro kena sediakan tempat mereka menginap, duit makan untuk bulan pertama, bil2 elektrik dan air pun kena tanggung. Kawan saya agent juga dan boleh bagi pekerja, sekarang bisnes dia pun bahagian cleaning dan ada seramai 40 pekerja.

bertong
06-17-2011, 12:51 PM
wah...kira ambik pekerja luar le ni...

cari pekerja memang sukar nak yg betoi2 jujur...

Irham Dhani
06-18-2011, 06:37 AM
oh thanks bro for the info..

baru tau x brapa anggaran gaji utk dorg ni termasuk kos byr utk agent tu tiap2 bulan?


Kalau pakai agent kos tinggi bro, tapi boleh kerja dengan aman. Kalau tanpa permit kena "kacau" dan pening kepala...lebih baik ambil dengan permit dan agent for long term business. Lagi satu, bro kena sediakan tempat mereka menginap, duit makan untuk bulan pertama, bil2 elektrik dan air pun kena tanggung. Kawan saya agent juga dan boleh bagi pekerja, sekarang bisnes dia pun bahagian cleaning dan ada seramai 40 pekerja.

anasztj
06-18-2011, 04:43 PM
Idea Menarik..:D

Sy tgh mencari bisnes yg senang diurus.

bertong
06-18-2011, 11:27 PM
senang nak urus basuh kete ni..kalo kena gaya

akulelaki
06-19-2011, 01:35 AM
cari lokasi yg senang utk org singgah....dekat ngan kedai2 makan ke, sambil org tunggu leh makan jap...

Rash
06-20-2011, 01:30 AM
oh thanks bro for the info..

baru tau x brapa anggaran gaji utk dorg ni termasuk kos byr utk agent tu tiap2 bulan?

Anggaran bayaran sekali RM3000 kepada agent, 1 tahun visa. Selepas itu gaji tiap2 bulan bro boleh bagi RM600 - RM800, mengikut bajet bro. Yang bayaran untuk agent boleh dirunding.

Irham Dhani
06-20-2011, 11:59 AM
Anggaran bayaran sekali RM3000 kepada agent, 1 tahun visa. Selepas itu gaji tiap2 bulan bro boleh bagi RM600 - RM800, mengikut bajet bro. Yang bayaran untuk agent boleh dirunding.

rm3000 tu utk sorang pekerja ke?

bertong
06-20-2011, 12:02 PM
dah suram thread ni..mari lagi yg dah ada kedai basuh kereta lagi bagus kongsi kat sini

re3ze
12-22-2011, 12:18 PM
ade pglmn mengenai cuci kereta..kalau bkk berdekatan dgn IPT lg masyuk..huhuhu

Rash
12-26-2011, 04:31 PM
rm3000 tu utk sorang pekerja ke?

Yup bro :)

Sri Keladi
12-26-2011, 05:08 PM
bisnes ni agak mudah dan boleh buat duit tapi kena Carilah lokasi yang sesuai dan strategik dan kurang persaingan, Servis yang pantas , harga pula berpatutan dan pelanggang peas hati

mamatpenang
01-29-2012, 06:08 AM
Kat US tempat cuci kereta perempuan muda ja cuci siap pakai bikini hari hari penuh orang mai cuci.

Kereta cuci pun mai juga bagi cuci,saya ingat nak buat gak tapi awek melayu tak leh la bagi amoi amoi gebu cuci rasa laku hari hari kot

narsira
01-29-2012, 10:30 AM
pada pandangan saya perniagaan ni memang bleh buat duit tapi bergantung kepada lokasi kedai, kena cari tempat yang jadi tumpuan orang ramai..kena buat research dulu sebelum buka kedai...

Dr. Peace
01-29-2012, 11:15 AM
kalau nak buat pastikan mempunyai pekerja yg pandai cuci kereta.. silap2 nnt masih ada lg tempat yg kotor..
dan ada satu tempat cuci kereta di kawasan sy yg tak menggunakan perempuan yg seksi masih mendapat pelanggan yg begitu ramai hari2.. siap beli tanah kat sebelah lg utk meluaskan kawasan perniagaan tersebut..

malah ada jg yg tak gunakan perempuan langsung atas dasar aurat dan menggunakan perempuan sebagai pelaris jualan (tanda kiamat). semua bergantung kpd strategi dan cara memilih pekerja..

jiheccc
01-29-2012, 01:54 PM
dunia sekarang semua nak cepat. Jadi kalau ada orang melayu boleh buka car wash guna mesin cuma tunggu pekerja lap sahaja lagi ramai customer pergi. tapi car wash yang guna mesin tu bangsa lain yang dominan. KAlau ada anak muda yang berani saya rasa tak rugi sebab bilangan kereta terlampau banyak di jalanraya sekarang

1stStep
01-31-2012, 02:47 AM
aku der basuh keter kat shah alam..saje tny pekerja tue..
pekerja bangladesh..
aku: u sudah lama kerja sini??
pekerja: xlama la bang...bru 3 thun
aku: brape gaji bos bagi
pekerja: basic 1100 belum komisen lagi
aku: dalam hati ( alamak gaji tukang cuci kereta pon dan 1100 amboiii)
aku: sini 1 hari boleh dapat berapa
pekerja: 1 bulan boleh collect 9~11k

wooowww tercengang gak aku..hukhuk..dia citer sebulan terus..

FirdausManaf
01-31-2012, 08:25 AM
saya suka cuci keta tempat outomatik ja heheh.... outomatik nih selalunya oag pai beratur2... tempat plak strategik tepi jalan...

FirdausManaf
01-31-2012, 08:33 AM
saya suka cuci keta tempat outomatik ja heheh.... outomatik nih selalunya oag pai beratur2... tempat plak strategik tepi jalan...

m0rFez
06-07-2012, 02:13 AM
kdai cuci kete ni klu kena tempat dan servis pun bagus mmg masyukkk la..

ayap
06-11-2012, 12:53 PM
ada xk antara korang yg tau berapa sewa tapak...strategik xk klw buka kat giant ja?

BuahDurian
06-11-2012, 01:41 PM
sempoi gak bkk kat giant. kat tmpt sy ade gak org buat servis cuci kereta ni kat giant. tp tu la, giant sendiri x strategik, kat ceruk hulu. org x bnyk dtg. bisnes cuci kereta pon nmpk slow je

joe123456
06-12-2012, 12:38 AM
lau nk bukak pastikan bukak kedai makan sebelah..
org yg g basuh keta borink tunggu leh lepak minum kopi dlu..
kalau aku basuh keta pun aku cari yg ada kedai minum..

$$$
07-08-2012, 03:26 PM
jual nasi lemak lebih baik

Akmal ZA
07-15-2012, 09:46 PM
Jom kita sembang-sembang tentang nak menyediakan kedai basuh keta yang paling simple n orang tengok je minat nak masuk...

camna nak mule buat biz ni ye..
dari segi moda....
lokasi...
pekerja..
gaji..
ada lagi kaa..
tambah tambah...

jom bincang...

salam.buat bisnes carwash autowash lg masyuk. sy dh ade lokasi nk buat.tgh cr supplier mesin autowash & kumpul modal je.:D