PDA

View Full Version : Tak paham dengan FPX...



mnf
04-04-2011, 01:49 AM
sapa2 tau apa sebenarnya fungsi FPX ni? payment channel ke?

dandelion
04-05-2011, 01:30 PM
Payment channel untuk bank yang guna MEPS.

http://www.meps.com.my/meps/services/fpx

mnf
04-05-2011, 01:34 PM
die macam ipay88 n netbuilder gak ke?

quickies
04-06-2011, 11:04 AM
lebih kurang la..dia mcm org tengah mcm 2 la..

mnf
04-06-2011, 03:37 PM
kat mane kita nak register? tgk dalam website xde pon cara nak register.

dandelion
04-06-2011, 03:47 PM
Kalau cuma untuk membayar dengan FPX, tak perlu register dengan FPX. Cuma kena ada akaun internet banking dengan bank yang terlibat.

Kalau sebagai merchant, cuba tengok FAQ (http://www.meps.com.my/faq/fpx) untuk merchant, no 3.

mnf
04-06-2011, 04:00 PM
tu yang saya heran tu..ari tu g branch cimb tanya dorang pasal ni..tapi sorang pun xtau..penah dgr pun x dorang ckp...g tanya manager cimb pun sama..xtau apa2 pasal fpx ni..

quickies
04-07-2011, 10:43 AM
tu yang saya heran tu..ari tu g branch cimb tanya dorang pasal ni..tapi sorang pun xtau..penah dgr pun x dorang ckp...g tanya manager cimb pun sama..xtau apa2 pasal fpx ni..


sebenarnya tak payah risau pn dengan FPX ni..lagi satu, bkn pihak bank yang sedia kan perkhidmatan FPX ni..contohnya time

bayar PTPTN guna banking online..mungkin pihak PTPTN ni yang guna perkhidmatan FPX ni..

Irham Dhani
04-07-2011, 11:12 AM
tu yang saya heran tu..ari tu g branch cimb tanya dorang pasal ni..tapi sorang pun xtau..penah dgr pun x dorang ckp...g tanya manager cimb pun sama..xtau apa2 pasal fpx ni..

yang menyediakan fpx tu bukan pihak bank sendiri..tp 3rd party...

mnf
04-07-2011, 01:21 PM
tapi aritu saya kol srvice center cimb bank..die ckp g branch cimb minta borang nak jadi dealer fpx..tu yg saya berani g cimb tanya tu..

Shamsul Amry
04-07-2011, 07:38 PM
yang menyediakan fpx tu bukan pihak bank sendiri..tp 3rd party...
Website FPX kata, "You can register as an FPX merchant at your preferred FPX participating bank. The respective bank will make all necessary arrangements for you."


tapi aritu saya kol srvice center cimb bank..die ckp g branch cimb minta borang nak jadi dealer fpx..tu yg saya berani g cimb tanya tu..
Cuba call MEPS tanya diorang terus. No phone ada di http://www.meps.com.my/meps/contact-us/corporate-office. Saya pun berminat juga nak tau prosedur nak jadi merchant dan kosnya. :)

EZ FanPage
04-08-2011, 01:48 AM
Just want to share my experience since i used to work in banking line.
Harap tiada yang salah faham kerana saya tiada niat ingin menunjuk tapi sekadar ingin berkongsi.
Apa pun sudah bertahun saya tinggalkan Banking line dan jika maklumat ini sudah luput, diminta beri tunjuk ajar.

FPx adalah Financial Process Exchange dan ini adalah salah satu product/service dari MEPS.
Ditubuhkan pada 1997, MEPS atau nama sebenarnya Malaysian Electronic Payment System Sdn Bhd
telah sebati dengan Malaysian Financial Institution sebagai sebuah entiti yang membantu consumer serta corporate
dalam proses memudahkan segala trasaksi yang berkaitan dengan aliran wang di Malaysia.

Antara produk selain FPx adalah Interbank GIRO, e-Debit, Direct Debit dan sebagainya.
Diorang ni akan sentiasa bantu serta mencari alternatif untuk memudahkan consumer dengan corporate.

Apa dan Kenapa FPx?
Umum tahu pengguna internet di Malaysia semakin meningkat
dan semakin ramai melibatkan diri dalam urusan jual beli online.
Kebiasaannya kita akan menggunakan credit card mahupun debit card
bagi segala tujuan transaksi online atau dalam talian.
So team yang diketuai oleh M.Kumar telah comes with this idea dipanggil FPx
dengan tujuan memudahkan setiap lapisan masyarakat termasuk yang tiada card credit untuk berjual beli.
Jadi FPx ini memudahkan consumer untuk membayar direct melalui online baking (bank yang selected sahaja)

Pengguna perlu daftar?
- Tidak perlu daftar apa-apa untuk enjoy FPx
- Asalkan anda ada any Online Banking account (cthnya M2u) then anda boleh buat FPx
- Contohnya pernah lihat lelong.com.my? Mereka mempunyai system pembayaran FPx (alternatif kepada credit card)

Corporate (Penjual/Syarikat Online) perlu daftar?
- YES jika anda ingin menjadikan ini sebagai salah satu payment method
- Daftar dengan participating bank yang terlibat
- Ada yuran yang dikenakan depending on the bank (tidak standard)


TT ada bertanya bagaimana cara mendaftar, dan kenapa tanya bank mereka tidak tahu.
Sebenarnya soalan di atas ni memang menarik.... Jawapannya kerana system pengurusan bank yang teruk.

Kenapa?
- Bank mempunyai seribu employee contohnya dan semuanya dari department yang berlainan
- Contohnya staff dari Teller, Customer Service, Branch, Recovery, E-Business, Sales dan sebagainya
- Pernah tak anda tanya Teller dapat jawapan A, dan tanya Customer Service dapat Jawapan B dan tanya Branch dapat C..?

Inilah masalahnya, lack of product knowledge dan some of them tak nak ambil tahu sebab bukan related dengan Job Scope mereka.

So bagaimana nak daftar FPx?
- Pergi atau call bank dan cari department Internet Banking
- Mereka yang menguruskan hal FPx adalah Internet Banking maka mereka lebih arif dengan product knowledge
- Untuk Citibank sila approach SAAC (Strategic Alliance & Alternate Channel)
- Untuk Standard Chartered sila approach E-Business Development Division (EDD)
- Untuk bank lain saya tak pasti nama department tapi cari yang menjaga Internet Banking

Bagaimana saya tahu?
- Saya pernah bekerja dengan Citibank dan Standard Chartered serta pernah terlibat secara langsung dengan FPx
- Tapi itu dahulu sebelum saya berhenti menjadi Full Time IM dan mungkin ada perubahan dengan FPx setelah sekian lama
- Yang penting sila approach staff yang berkaitan dalam Internet Banking Department

Mudahan information di atas berguna buat semua. TQ

Shamsul Amry
04-08-2011, 02:16 AM
BlackMarket / mnf, tak terdetik di hati untuk hasilkan ebook untuk dijual bertajuk "Rahsia FPX" (or something like that) memandangkan buat masa ni prosedur daftar dengan FPX agak kabur. :)

EZ FanPage
04-08-2011, 02:25 AM
BlackMarket / mnf, tak terdetik di hati untuk hasilkan ebook untuk dijual bertajuk "Rahsia FPX" (or something like that) memandangkan buat masa ni prosedur daftar dengan FPX agak kabur. :)

sekarang pun tak cukup tangan nak buat benda lain..
tak perlu ebook, kat sini pun saya boleh share based on my working experience yang lalu.. :)

anyway sape nak buat ebook tu mungkin berbaloi.
look at it this way, di malaysia ramai IM jual barang.
every sales atau minisite ada buy now tapi bila masuk je kena bayar offline dan copy paste receipt.
bagi yang kaya mungkin boleh pakai iPay88 dan sebagainya.
so dengan ebook ni mungkin boleh mengajar mereka cara masukkan FPx ke dalam minisite :) Food For Thought

mnf
04-08-2011, 02:30 AM
Just want to share my experience since i used to work in banking line.
Harap tiada yang salah faham kerana saya tiada niat ingin menunjuk tapi sekadar ingin berkongsi.
Apa pun sudah bertahun saya tinggalkan Banking line dan jika maklumat ini sudah luput, diminta beri tunjuk ajar.

FPx adalah Financial Process Exchange dan ini adalah salah satu product/service dari MEPS.
Ditubuhkan pada 1997, MEPS atau nama sebenarnya Malaysian Electronic Payment System Sdn Bhd
telah sebati dengan Malaysian Financial Institution sebagai sebuah entiti yang membantu consumer serta corporate
dalam proses memudahkan segala trasaksi yang berkaitan dengan aliran wang di Malaysia.

Antara produk selain FPx adalah Interbank GIRO, e-Debit, Direct Debit dan sebagainya.
Diorang ni akan sentiasa bantu serta mencari alternatif untuk memudahkan cosumer dengan corporate.

Apa dan Kenapa FPx?
Umum tahu pengguna internet di Malaysia semakin meningkat
dan semakin ramai melibatkan diri dalam urusan jual beli online.
Kebiasaannya kita akan menggunakan credit card mahupun debit card
bagi segala tujuan transaksi online atau dalam talian.
So team yang diketuai oleh M.Kumar telah comes with this idea dipanggil FPx
dengan tujuan memudahkan setiap lapisan masyarakat termasuk yang tiada card credit untuk berjual beli.
Jadi FPx ini memudahkan consumer untuk membayar direct melalui online baking (bank yang selected sahaja)

Pengguna perlu daftar?
- Tidak perlu daftar apa-apa untuk enjoy FPx
- Asalkan anda ada any Online Banking account (cthnya M2u) then anda boleh buat FPx
- Contohnya pernah lihat lelong.com.my? Mereka mempunyai system pembayaran FPx (alternatif kepada credit card)

Corporate (Penjual/Syarikat Online) perlu daftar?
- YES jika anda ingin menjadikan ini sebagai salah satu payment method
- Daftar dengan participating bank yang terlibat
- Ada yuran yang dikenakan depending on the bank (tidak standard)


TT ada bertanya bagaimana cara mendaftar, dan kenapa tanya bank mereka tidak tahu.
Sebenarnya soalan di atas ni memang menarik.... Jawapannya kerana system pengurusan bank yang teruk.

Kenapa?
- Bank mempunyai seribu employee contohnya dan semuanya dari department yang berlainan
- Contohnya staff dari Teller, Customer Service, Branch, Recovery, E-Business, Sales dan sebagainya
- Pernah tak anda tanya Teller dapat jawapan A, dan tanya Customer Service dapat Jawapan B dan tanya Branch dapat C..?

Inilah masalahnya, lack of product knowledge dan some of them tak nak ambil tahu sebab bukan related dengan Job Scope mereka.

So bagaimana nak daftar FPx?
- Pergi atau call bank dan cari department Internet Banking
- Mereka yang menguruskan hal FPx adalah Internet Banking maka mereka lebih arif dengan product knowledge
- Untuk Citibank sila approach SAAC (Strategic Alliance & Alternate Channel)
- Untuk Standard Chartered sila approach E-Business Development Division (EDD)
- Untuk bank lain saya tak pasti nama department tapi cari yang menjaga Internet Banking

Bagaimana saya tahu?
- Saya pernah bekerja dengan Citibank dan Standard Chartered serta pernah terlibat secara langsung dengan FPx
- Tapi itu dahulu sebelum saya berhenti menjadi Full Time IM dan mungkin ada perubahan dengan FPx setelah sekian lama
- Yang penting sila approach staff yang berkaitan dalam Internet Banking Department

Mudahan information di atas berguna buat semua. TQ


explaination yang saya dapat dari warga WC lebih clear dari web fpx/cimb. selain dari fpx, ada lg x method yang seangkatan dengannya?

mnf
04-08-2011, 02:31 AM
sekarang pun tak cukup tangan nak buat benda lain..
tak perlu ebook, kat sini pun saya boleh share based on my working experience yang lalu.. :)

anyway sape nak buat ebook tu mungkin berbaloi.
look at it this way, di malaysia ramai IM jual barang.
every sales atau minisite ada buy now tapi bila masuk je kena bayar offline dan copy paste receipt.
bagi yang kaya mungkin boleh pakai iPay88 dan sebagainya.
so dengan ebook ni mungkin boleh mengajar mereka cara masukkan FPx ke dalam minisite :) Food For Thought


so maksudnya cost untuk fpx ni tak semahal ipay88?

mnf
04-08-2011, 02:32 AM
BlackMarket / mnf, tak terdetik di hati untuk hasilkan ebook untuk dijual bertajuk "Rahsia FPX" (or something like that) memandangkan buat masa ni prosedur daftar dengan FPX agak kabur. :)

menarik jugak cadangan shamsul amry..xde orang buat lagi ke?

EZ FanPage
04-08-2011, 02:34 AM
so maksudnya cost untuk fpx ni tak semahal ipay88?

each bank have different setup charges.
so kalau you pasang 10 bank?
charges x 10 = maybe equal or more than iPay88
so choose wisely...

anyway ni 10 tahun lepas la...sekarang kalau ada perubahan mungkin sesiapa yg masih kerja di bank boleh betulkan :)

Shamsul Amry
04-08-2011, 02:34 AM
anyway sape nak buat ebook tu mungkin berbaloi.
look at it this way, di malaysia ramai IM jual barang.
every sales atau minisite ada buy now tapi bila masuk je kena bayar offline dan copy paste receipt.
bagi yang kaya mungkin boleh pakai iPay88 dan sebagainya.
so dengan ebook ni mungkin boleh mengajar mereka cara masukkan FPx ke dalam minisite :) Food For Thought

Yes, that's the idea. Sebab nampak ramai orang tak tau nak implemen FPX tu macam mana (termasuk saya), dan maklumat yang ada pun tak jelas. Hanya sekadar menyuruh kita tanya orang bank sendiri nak buat camne, dan isu orang bank sendiri pun tak tau sangat pasal FPX.

So kalau boleh buat ebook yang bagi detail step by step nak buat camne apa semua, kos di setiap bank (memandangkan BlackMarket kata kos dia tak standard), rasa boleh sangat jadikan produk ebook tu.

By the way, BlackMarket, "bagi yang kaya mungkin boleh pakai iPay88 dan sebagainya", adakah ayat tu turut memaksudkan yang FPX ni kos dia agak murah? Kalau ya, sangat2 menarik. Kalau ada buat ebook, saya nak booking. :)

EZ FanPage
04-08-2011, 02:37 AM
cuma satu la, bila nak bertanya sesuatu tu pastikan direct to the source atau pihak yg berkaitan.
sebab contohnya kalau kita nak tau hal bank ni, so kita expect setiap employee tu tahu semuanya.
tapi sebenarnya tidak, paling teruk bila ada employee yang buat-buat tahu dan main tembak je bagi jawapan.
kadang2 circular atau memo tu tak sampai ke certain department atau mungkin manager tu tak terangkan ke downline.

contohnya ada beberapa customer service bank ******* sering confius antara FPx dan M2u merchant.
M2u merchant adalah untuk daftar nama company anda dalam M2u seperti bayar bil astro, indah water dan sebagainya.

mnf
04-08-2011, 02:38 AM
Yes, that's the idea. Sebab nampak ramai orang tak tau nak implemen FPX tu macam mana (termasuk saya), dan maklumat yang ada pun tak jelas. Hanya sekadar menyuruh kita tanya orang bank sendiri nak buat camne, dan isu orang bank sendiri pun tak tau sangat pasal FPX.

So kalau boleh buat ebook yang bagi detail step by step nak buat camne apa semua, kos di setiap bank (memandangkan BlackMarket kata kos dia tak standard), rasa boleh sangat jadikan produk ebook tu.

By the way, BlackMarket, "bagi yang kaya mungkin boleh pakai iPay88 dan sebagainya", adakah ayat tu turut memaksudkan yang FPX ni kos dia agak murah? Kalau ya, sangat2 menarik. Kalau ada buat ebook, saya nak booking. :)

kenapa la saya tak terpikir pasal ebook ni...

Shamsul Amry
04-08-2011, 02:40 AM
kenapa la saya tak terpikir pasal ebook ni...

Ya, mnf boleh buat ebook tersebut. Saya booking awal2 lagi. Hehe.

mnf
04-08-2011, 02:41 AM
cuma satu la, bila nak bertanya sesuatu tu pastikan direct to the source atau pihak yg berkaitan.
sebab contohnya kalau kita nak tau hal bank ni, so kita expect setiap employee tu tahu semuanya.
tapi sebenarnya tidak, paling teruk bila ada employee yang buat-buat tahu dan main tembak je bagi jawapan.
kadang2 circular atau memo tu tak sampai ke certain department atau mungkin manager tu tak terangkan ke downline.

sebab tu saya lebih percaya cust service dari staff kat branch..sbb dulu saya kerja cust service semua benda saya kena tau...

EZ FanPage
04-08-2011, 02:46 AM
kalau ada modal lebih better terus ambil third party.
tapi ada fees dan charges laa...

http://www.netbuilder.com.my/html/modules/tinycontent/index.php?id=49

tapi nak buat sendiri pun boleh, just directly approach internet banking department each bank.

mnf
04-08-2011, 02:47 AM
Ya, mnf boleh buat ebook tersebut. Saya booking awal2 lagi. Hehe.

InsyaAllah saya akan buat tapi tertakluk kepada kelapangan saya...

EZ FanPage
04-08-2011, 02:50 AM
kenapa la saya tak terpikir pasal ebook ni...

nak buat ebook tu mungkin ok.
tapi kena dapatkan maklumat yang tepat dan jangan harapkan internet dan customer service.
directly pergi office Meps dan each bank untuk dapatkan more info untuk lengkapkan ebook.

mungkin ni info berguna bukan setakat tambah FPx sebagai alternate payment method.
tapi mungkin ada bumiputera yang nak buat payment/merchant provider service seperti iPay88 atau nb-epay.
yang pasti kena ada server yang mantap la..

Shamsul Amry
04-08-2011, 02:52 AM
kalau ada modal lebih better terus ambil third party.
tapi ada fees dan charges laa...

http://www.netbuilder.com.my/html/modules/tinycontent/index.php?id=49

tapi nak buat sendiri pun boleh, just directly approach internet banking department each bank.

Saya tau memang ada third party, dah pernah survey pun API untuk iPay88 dan NBePay. Cuma berminat nak tau kalau FPX lebih murah (dan tak terlampau susah nak implement), boleh consider guna FPX terus untuk jimat long term cost.

Shamsul Amry
04-08-2011, 02:54 AM
nak buat ebook tu mungkin ok.
tapi kena dapatkan maklumat yang tepat dan jangan harapkan internet dan customer service.
directly pergi office Meps dan each bank untuk dapatkan more info untuk lengkapkan ebook.

mungkin ni info berguna bukan setakat tambah FPx sebagai alternate payment method.
tapi mungkin ada bumiputera yang nak buat payment/merchant provider service seperti iPay88 atau nb-epay.
yang pasti kena ada server yang mantap la..

Kantoi plan saya. :P

EZ FanPage
04-08-2011, 02:55 AM
Saya tau memang ada third party, dah pernah survey pun API untuk iPay88 dan NBePay. Cuma berminat nak tau kalau FPX lebih murah (dan tak terlampau susah nak implement), boleh consider guna FPX terus untuk jimat long term cost.

betul tu..
participating bank memang banyak.
tapi just choose yang biasa orang/consumer guna seperti M2u dan CIMB e-Click.
kat situ mungkin dah boleh jimat.
you can even buka service kat dalam WC untuk bantu diorang setup FPx.


PS: and kalau ada service ni kat WC, aku orang pertama akan outsource kat bro untuk setup kat ministe aku :)

mnf
04-08-2011, 03:22 AM
Kantoi plan saya. :P

go for it...saya sokong..bumiputera lak tu..

Shamsul Amry
04-08-2011, 03:28 AM
go for it...saya sokong..bumiputera lak tu..

Tapi saya masih menanti ebook bro, nak kena tau dulu detail prosedur dan sebagainya mengenai FPX. Hehe~ :D

mnf
04-08-2011, 03:33 AM
Tapi saya masih menanti ebook bro, nak kena tau dulu detail prosedur dan sebagainya mengenai FPX. Hehe~ :D

boleh2..insyaAllah saya akan usahakan..tapi mengambil sikit masa la untuk nak launching..

Shamsul Amry
04-08-2011, 03:36 AM
boleh2..insyaAllah saya akan usahakan..tapi mengambil sikit masa la untuk nak launching..

Takpe, take your time. :)

EZ FanPage
04-08-2011, 03:50 AM
Mungkin ada info di Meps website yang tidak diupdate oleh webmaster.
Just nak tambah sikit participating bank tu supaya anda tahu bank apa yang terlibat.

Which are the participating banks for FPX?
Bank Islam
CIMB
Maybank
Public Bank
RHB Bank
Citibank
Deutsche Bank
Hong Leong Bank
Standard Charteres Bank
OCBC

Cara guna untuk Customer:
Click pada ‘FPX’ icon within the merchant’s web page
Choose pilihan bank for debiting purposes
Anda akan di direct ke bank’s Internet Banking website to login User ID and Password (cthnya M2u)
Purchase value akan ditolak from the customer’s account dan credited to the merchant’s account
Customer and merchant receives notification confirming transaction

Cara wang anda atau transaksi diproses:
http://pbebank.com/en/en_content/images/fpx_chart.gif

For more info:
- OCBC Bank (http://www.ocbc.com.my/myIQ/iq_convenience/01.html)
- Bank Islam (http://www.bankislam.com.my/en/Pages/FinancialProcessExchange.aspx?tabs=6)
- Public Bank (http://pbebank.com/en/en_content/business/promotion/fpx.html)
- Dbix (http://www.dbix.com.my/about/10282004FPX-MEPS.pdf)


PS: Insya'allah kalau aku jumpa kertas kerja launching FPx waktu aku kerja dulu nanti aku share kat sini


Edit:
Aku tak jumpa mana aku letak tapi aku ada salah satu kertas kerja mengenai FPx yang mungkin amat berguna.
Ini full report source hasil kerjasama MSC, MEPS, MP Sepang dan Bank Islam
Dia terangkan konsep eBayar MP Sepang guna FPx

Download Di Sini (http://www.mediafire.com/?hreys9ha1fa6dx) (Sesuai untuk Webmaster)

Banyak yang dah guna FPx dan tidak guna melalui iPay atau NB-ePay.
Maknanya diorang setup sendiri untuk jimat kos dan fee charges oleh Merchant.
Antaranya MP Sepang, MP Seberang Prai, Lelong, Great Eastern, Public Mutual,PTPTN...

mnf
04-08-2011, 04:09 AM
Mungkin ada info di Meps website yang tidak diupdate oleh webmaster.
Just nak tambah sikit participating bank tu supaya anda tahu bank apa yang terlibat.

Which are the participating banks for FPX?
Bank Islam
CIMB
Maybank
Public Bank
RHB Bank
Citibank
Deutsche Bank
Hong Leong Bank
Standard Charteres Bank
OCBC

Cara guna untuk Customer:
Click pada ‘FPX’ icon within the merchant’s web page
Choose pilihan bank for debiting purposes
Anda akan di direct ke bank’s Internet Banking website to login User ID and Password (cthnya M2u)
Purchase value akan ditolak from the customer’s account dan credited to the merchant’s account
Customer and merchant receives notification confirming transaction

Cara wang anda atau transaksi diproses:
http://pbebank.com/en/en_content/images/fpx_chart.gif

For more info:
- OCBC Bank (http://www.ocbc.com.my/myIQ/iq_convenience/01.html)
- Bank Islam (http://www.bankislam.com.my/en/Pages/FinancialProcessExchange.aspx?tabs=6)
- Public Bank (http://pbebank.com/en/en_content/business/promotion/fpx.html)
- Dbix (http://www.dbix.com.my/about/10282004FPX-MEPS.pdf)


PS: Insya'allah kalau aku jumpa kertas kerja launching FPx waktu aku kerja dulu nanti aku share kat sini


Edit:
Aku tak jumpa mana aku letak tapi aku ada salah satu kertas kerja mengenai FPx yang mungkin amat berguna.
Ini full report source hasil kerjasama MSC, MEPS, MP Sepang dan Bank Islam
Dia terangkan konsep eBayar MP Sepang guna FPx

Download Di Sini (http://www.mediafire.com/?hreys9ha1fa6dx3) (Sesuai untuk Webmaster)

Banyak yang dah guna FPx dan tidak guna melalui iPay atau NB-ePay.
Maknanya diorang setup sendiri untuk jimat kos dan fee charges oleh Merchant.
Antaranya MP Sepang, MP Seberang Prai, Lelong, Great Eastern, Public Mutual,PTPTN...

heran la bank2 ni..kenapa la tak explain cam ne nak daftar fpx..kan lebih memudahkan customer..

EZ FanPage
04-08-2011, 04:09 AM
Privacy Policy:
eBook atau kertas kerja kat atas tu hanya untuk tujuan informasi dan pengetahuan sahaja.
tiada hak untuk pengeluaran mahupun dijual kerana ia milik MSC, Meps, MP sepang dan Bank Islam

mnf
04-08-2011, 04:12 AM
Privacy Policy:
eBook atau kertas kerja kat atas tu hanya untuk tujuan informasi dan pengetahuan sahaja.
tiada hak untuk pengeluaran mahupun dijual kerana ia milik MSC, Meps, MP sepang dan Bank Islam

thanks bro..banyak info bro bagi ni..

EZ FanPage
04-08-2011, 04:19 AM
thanks bro..banyak info bro bagi ni..

Alhamdulillah mudahan ia berguna :)

Cuma bila ternampak topik FPx tu yang terkenang kembali nostalgia lama.
Rindu pula zaman2 waktu bekerja kat bank dan pagi petang siang malam brainstorming meeting pasal FPx ni.
Tu yang aku mencelah masuk tadi tu...