PDA

View Full Version : buat video guna movie maker dan power point?



xtaupape
03-30-2011, 08:25 PM
salam pada warga wc,

mcm mane nak ambil slide dari power point dan hantar ke movie maker? dah cube godek2 tapi x jumpe.

ade sesapa yang ade cara lagi senang buat video selain movie maker?

Dr. Peace
03-30-2011, 08:39 PM
nak ambil slide dan pindah ker movie maker?

ada caranya.. tp leceh sikit.. lgpun yg statik jer.. segala animasi kat slideshow tu xdpt bw skali..

kalau nak yg animasi better pakai flash.. :)

xtaupape
03-30-2011, 10:05 PM
flash mcm mane tu?
x tau

sharoshah
03-31-2011, 12:23 AM
better guna camtasia studio jika nak jadikan powerpoint ke video..cuma sdkt cadangan..

zamrie
03-31-2011, 02:47 AM
guna camtasia lagi praktikal rasanya..terus rekod powerpoint presentation

zaidievo
03-31-2011, 02:56 PM
Jika sekadar ingin pindahkan image slide powerpoint kepada movie maker,hanya perlu save slide sebagai jpeg dan exportkan ke movie maker.Insya Allah boleh.Cumanya transation gunakan yg ada pada movie maker lah.Jika mahukan seperti dalam powerpoint adalah lebih baik gunakan camtasia.

PapaBlogger
03-31-2011, 03:34 PM
Sebenarnya, Windows Movie Maker xde fungsi untuk import/masukkan Power Point secara terus. Tapi oleh kerana Windows Movie Maker boleh import fail seperti video, gambar, audio atau muzik jadi mungkin cara di bawah ni boleh dicuba..

Cara pertama
-----------------------------------------------------------------------------------------------
1 ) 'Save' setiap slide PowerPoint sebagai 'picture'.
Pada PowerPoint, pergi kat File > Save as. Kemudian pada pilihan 'Save as type', pilih format 'picture'. Ada 6 format yang boleh dipilih iaitu *.gif, *.jpg, *png, *tif, *bmp, *emf. Pilih mana-mana pun ok. Format biasa digunakan, gif, jpg, png. Kemudian klik 'Save'. Akan muncul pop up, pilih 'Every slide'. Pastu ada paparan 'Each slide in your presentation has been saved as a separate file in the folder: ***'. Bila buka folder tersebut akan ada gambar-gambar yang dah di'export'.

Lancarkan Windows Movie Maker, kemudian boleh 'import' kesemua gambar tersebut, edit dan bolehlah hasilkan video menggunakan gambar-gambar tu.

Kekurangan cara ni ialah audio dan animasi asal PowerPoint tak dapat digunakan. Jadi untuk atasi masalah ni saya rasa boleh guna cara yang kedua..
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Cara kedua
-------------------------------------------------------------------------------------------------
2 ) Menukarkan persembahan PowerPoint ke dalam bentuk video.
Jawapannya mudah je, gunakan perisian khas. (Klik sini http://bit.ly/h1lvAh (http://bit.ly/h1lvAh) untuk download perisian ini percuma. Maklumat lanjut berkenaan perisian ni boleh tengok di sini http://bit.ly/hM33bk (http://bit.ly/hM33bk).). Perisian ni boleh tukarkan PowerPoint kepada hampir semua bentuk video seperti WMV, MPEG, AVI dan lain-lain. Ia akan mengekalkan struktur asal PowerPoint dan rekabentuk serta elemen di dalamnya.
Hanya lakukan 3 langkah mudah:
a ) 'import' persembahan PowerPoint.
b ) pilih format output yang dikehendaki
c ) mulakan proses
Tunggu beberapa ketika maka terhasillah video.

Kemudian boleh import video ke dalam Window Movie Maker dan 'edit' sesuka hati.

zaidievo
04-02-2011, 10:56 AM
Terbaek dari PapBlogger:)

xtaupape
04-02-2011, 08:46 PM
terima kasih pada info yg sgt berguna...thanks utk anda!!!

xtaupape
04-02-2011, 09:14 PM
watermark ttg moyea byk sgt la bro..boleh buang dgn movie maker x?

PinguSpy
04-02-2011, 10:50 PM
ada tak apa2 software untuk hasilkan video2 yg power? .. selain basic dari power point..
sebab rasa nk hasilkan 1 video... agak pjg lah jugak..

KhairulMN
04-06-2011, 08:18 AM
Sebenarnya, Windows Movie Maker xde fungsi untuk import/masukkan Power Point secara terus. Tapi oleh kerana Windows Movie Maker boleh import fail seperti video, gambar, audio atau muzik jadi mungkin cara di bawah ni boleh dicuba..

Cara pertama
-----------------------------------------------------------------------------------------------
1 ) 'Save' setiap slide PowerPoint sebagai 'picture'.
Pada PowerPoint, pergi kat File > Save as. Kemudian pada pilihan 'Save as type', pilih format 'picture'. Ada 6 format yang boleh dipilih iaitu *.gif, *.jpg, *png, *tif, *bmp, *emf. Pilih mana-mana pun ok. Format biasa digunakan, gif, jpg, png. Kemudian klik 'Save'. Akan muncul pop up, pilih 'Every slide'. Pastu ada paparan 'Each slide in your presentation has been saved as a separate file in the folder: ***'. Bila buka folder tersebut akan ada gambar-gambar yang dah di'export'.

Lancarkan Windows Movie Maker, kemudian boleh 'import' kesemua gambar tersebut, edit dan bolehlah hasilkan video menggunakan gambar-gambar tu.

Kekurangan cara ni ialah audio dan animasi asal PowerPoint tak dapat digunakan. Jadi untuk atasi masalah ni saya rasa boleh guna cara yang kedua..
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Cara kedua
-------------------------------------------------------------------------------------------------
2 ) Menukarkan persembahan PowerPoint ke dalam bentuk video.
Jawapannya mudah je, gunakan perisian khas. (Klik sini http://bit.ly/h1lvAh (http://bit.ly/h1lvAh) untuk download perisian ini percuma. Maklumat lanjut berkenaan perisian ni boleh tengok di sini http://bit.ly/hM33bk (http://bit.ly/hM33bk).). Perisian ni boleh tukarkan PowerPoint kepada hampir semua bentuk video seperti WMV, MPEG, AVI dan lain-lain. Ia akan mengekalkan struktur asal PowerPoint dan rekabentuk serta elemen di dalamnya.
Hanya lakukan 3 langkah mudah:
a ) 'import' persembahan PowerPoint.
b ) pilih format output yang dikehendaki
c ) mulakan proses
Tunggu beberapa ketika maka terhasillah video.

Kemudian boleh import video ke dalam Window Movie Maker dan 'edit' sesuka hati.

bagus reply ni. :) rekod dulu powerpoint presentation tu dalam bentuk video, pastu export ke windows movie maker. Rasanya tkde sofwe lagi senang utk buat video selain windows movie maker..pasal lagi advance video tu, lagi macam2 yang ada dalam sofwe tu. Windows movie maker mmg yang paling basic, sesuai untuk yang baru nak berjinak2 dengan video editing dan sesuai untuk buat video tutorial secara ringkas. :)

KhairulMN
04-06-2011, 08:19 AM
ada tak apa2 software untuk hasilkan video2 yg power? .. selain basic dari power point..
sebab rasa nk hasilkan 1 video... agak pjg lah jugak..

sofwe paling power, sony vegas pro 10 le bro... tapi tu mmg sangatlah mahal....aku tgh cari crack... (kalau sape2 ada bagitau..hahaha)

buat masa skang ni, aku guna avs4you ...bole la tahan..effects video, text lebih banyak dari Windows Movie Maker...tak semahal vegas... :)