PDA

View Full Version : Apa yang perlu ada dalam satu blog perniagaan?



eman
11-30-2010, 09:56 AM
hmmm...salam semua saya nak mintak saudara semua ajar saya apa yang patut ada dalam sesebuah blog perniagaan...sebab baru igt nak buka blog pasal bisnes ne


hope sudi ajar k ;)

ali
11-30-2010, 11:42 AM
apa-apa nak letak pun tak ape, yang penting permintaan ke atas produk tu ade. dan yang penting lepas tu pulak ialah tarik banyak mungkin traffik ke blog anda....

eman
11-30-2010, 11:46 AM
oh thnx ya

faezil
11-30-2010, 12:28 PM
hmmm...salam semua saya nak mintak saudara semua ajar saya apa yang patut ada dalam sesebuah blog perniagaan...sebab baru igt nak buka blog pasal bisnes ne


hope sudi ajar k ;)

apa yang perlu ada ? cerita pasal perniagaan .. kalau takde cerita, namanya bukan blog

atau buat website biasa sudah... letak page about us(kenali kami), our product dan contact us.. cukup

MrEmas
11-30-2010, 12:39 PM
saya pun tak ada blog perniagaan lagi ni

eman
11-30-2010, 02:40 PM
saya tengah mencuba membina blog berkenaan perniagaan harap2 x da nak smpai separuh jalan dh berhenti..

Tengku Faris
11-30-2010, 02:43 PM
Boleh cuba jenguk2 blog baru saya ni:
--> http://tengkufaris.com

Adakah ianya menepati ciri-ciri yang saudara mahukan? :)

Abang Internet
11-30-2010, 02:47 PM
hmmm...salam semua saya nak mintak saudara semua ajar saya apa yang patut ada dalam sesebuah blog perniagaan...sebab baru igt nak buka blog pasal bisnes ne


hope sudi ajar k ;)

mudah aje.
target pembaca blog brader tu sapa?
apa yang target pembaca blog brader tu nak baca?

Safuan_Sipenglipurlara
11-30-2010, 02:56 PM
Sebenarnya perkara utama yang perlu dititik beratkan adalah contentnya.. Cuba fikirkan apakah niche perniagaan untuk content tersebut

Kemudian susun blog agar lebih teratur dan kemas agar orang mudah untuk membaca..

Cuba lihat blog saya http://www.sipenglipurlara.com agar boleh dijadikan contoh :)

Khairul Zainudin
12-08-2010, 06:39 AM
sokong- sokong .. kami tak pandai hasilkan blog yang teknikal sangat biase-biase jer yang boleh

akustatik
12-08-2010, 01:18 PM
kalau blog macam saya ni macam mana erk?? hehe
http://sayanewbie.blogspot.com

fdelixx
12-10-2010, 03:13 AM
design kene mantop
content kene kuat dan bermanfaat
produk perlu mendapat permintaan yang itnggi di internet.
perlukan fanpages blog sendiri dan bina pengikut
gunakan autoresponder untuk autopilot blog.
Gunakan button facebook dan twitter share di blog.
letakkan fc coment plugin.
niche yang saudara pilih kene lebih targeted

adakah blog untuk menjual ataupun share ilmu berkaitan dengan perniagaan?

webdesigncantik
12-10-2010, 04:38 AM
hmmm...salam semua saya nak mintak saudara semua ajar saya apa yang patut ada dalam sesebuah blog perniagaan...sebab baru igt nak buka blog pasal bisnes ne


hope sudi ajar k ;)

Cik nak jual produk atau sekadar beri maklumat?

faezil
12-10-2010, 04:40 AM
adakah blog untuk menjual ataupun share ilmu berkaitan dengan perniagaan?


jika blog untuk menjual... saya mencadangkan agar menggunakan minisite atau shopping cart. Namun begitu, bagi syarikat2 besar, mereka menggunakan blog untuk memaparkan berita terkini mengenai perkembangan syarikat mereka seperti yahoo (http://ycorpblog.com/), facebook
(http://blog.facebook.com/)Daripada blog, mereka link kepada web jualan... bukannya blog itu sendiri bertindak menjadi penjual

jika share ilmu berkaitan dengan perniagaan.... boleh jugak.... tapi kena jadi blogger :D

tenteraangin
12-12-2010, 01:32 AM
letakkan la komuniti untuk interaction 2 ways.. Cam letak facebook Fanpages ker... Kalo ada connection dgn pelanggan, baru leh jual barang

ApiEs Yahaya
02-20-2011, 05:43 PM
cam ner nak buat blog perniagaan yang boleh menarik pelangan???...

thoha
02-21-2011, 03:26 AM
kalau saya, saya akan rujuk pada blog2 usahawan yang dah berjaya..

tengok bagaimana blog mereka beroperasi..

bukan copy 100% cara mereka tapi hanya jadikannya sebagai inspirasi kepada diri kita..

tenteraangin
02-21-2011, 07:32 AM
Nak buat blog perniagaan pun, saudara perlu ada kecenderungan... Kecilkan skop supaya jadi satu skop yang sangat kecil, supaya ia membuatkan bro kelihatan seperti Expertise...

Contoh dalam dunia perniagaan ada Online dan Offline... Fine, bro pilih Online... Dalam dunia Online, jenis buat duit diinternet ataupun perniagaan internet... Fine, bro pilih perniagaan internet, Dalam perniagaan internet, jenis perniagaan mana yang bro nak engage, Ebay? Clickbank?, Buat Ebook? Tawarkan Servis? Fine, bro pilih Ebay..

So, dalam blog bro citer pasal ebay je la memanjang.. Teknik ni adalah teknik untuk switch customer kepada High potential buyer sebab bro adalah expertise di mata diorang. Saya da merasa da hasil daripada teknik ni.. Jika bro buat teknik ni, bro letak ebook berkaitan, confirm laku, tawarkan servis, confirm convert...

Nak tengok blog yang saya funnel guna teknik ni... Tengok sini... http://www.berkatrezeki.com/blog

Keagamaan -> Agama Islam -> Keilmuan Makrifat -> Ilmu Ghaib

Monetize :- Ebook hasil sendiri :- Keilmuan Rezeki = Gempur Rezeki 40 hari

massodasuki
03-07-2012, 12:08 PM
susah bhai ~ pening kepala ni ..

maz07
03-08-2012, 07:22 AM
Nak buat website untuk perniagaan tu senang jer..tapi kena buat research lah. apa yang sekarang "hot" dijual..pastu kena ada design website yang cantik untuk menarik perhatian pelawat website. Yang paling penting, kena ada content yang bagus dan kalau boleh ditambah sikit dengan SEO.

Master Zuheir
03-08-2012, 08:33 AM
lau cm blog aq ni nmpk cm profesional lah sikit.ade logo company. www.globalmilmind.com

Alexandria90
03-14-2012, 11:32 AM
paling penting bagi sesuatu blog perniagaan adalah trafik.trafik = duit :D

Fixaro
03-14-2012, 11:42 AM
Name 2 yg penting.. :D

Master Zuheir
03-15-2012, 12:55 PM
paling penting bagi sesuatu blog perniagaan adalah trafik.trafik = duit :D

yeps..trafik.hehehe

kaklimah
04-11-2012, 03:06 PM
banyak ilmu dapat kat thread ni..

aizuddin89
04-12-2012, 05:28 AM
saya pun ingat nak jadikan blog sebagai tempat perniagaan jugak. ada potensi besar jugak ni. rugi tak cuba..

Hickerson284
04-12-2012, 08:38 AM
oh thnx yahttp://www.momshelper.info/2.jpghttp://www.momshelper.info/3.jpghttp://www.momshelper.info/6.jpghttp://www.momshelper.info/wanhuan1-1.jpghttp://www.momshelper.info/wanhuan1-2.jpghttp://www.momshelper.info/wanhuan4.jpg

Master Zuheir
04-16-2012, 08:49 AM
saya pun ingat nak jadikan blog sebagai tempat perniagaan jugak. ada potensi besar jugak ni. rugi tak cuba..

boleh je der..cm blog aku ni.dah dpt jana dri beberapa program.
tgok sini http://www.masterzuheir.com/tutorial-blog/wow-aku-dapat-duit-rm50-dari-blog-internet.html

Todd332
04-17-2012, 02:40 PM
really great, thank you for your efforts!!http://www.momshelper.info/2.jpghttp://www.momshelper.info/3.jpghttp://www.momshelper.info/6.jpghttp://www.momshelper.info/wanhuan1-1.jpghttp://www.momshelper.info/wanhuan1-2.jpghttp://www.momshelper.info/wanhuan4.jpg

bosz_eminent
04-17-2012, 05:26 PM
sory kalau noob sikit but sy ni suka jawapan direct secara bersembang bkn sy xleh google sendiri but kurang faham ayat wikipedia...plus boleh mengeratkan hubungan antara forumers..kalau asyik silent reader je mmg sape pon tak kenal la...

ni soalan noob saya , RSS Feed tu penting tak? apa sebenarnya fungsi dia? tgk kat web2 ada yg letak ada yg tak.untuk kecilkan lagi skop,blog/web business penting tak benda tu?

massodasuki
04-19-2012, 09:17 AM
sory kalau noob sikit but sy ni suka jawapan direct secara bersembang bkn sy xleh google sendiri but kurang faham ayat wikipedia...plus boleh mengeratkan hubungan antara forumers..kalau asyik silent reader je mmg sape pon tak kenal la...

ni soalan noob saya , RSS Feed tu penting tak? apa sebenarnya fungsi dia? tgk kat web2 ada yg letak ada yg tak.untuk kecilkan lagi skop,blog/web business penting tak benda tu?

tak silap aku lah ~ RSS Feed tu bila seseorang subscribe dekat kita , apa2 post yang terbaru akan di hantar kepada orang yang subscribe tu . Orang yang subscribed tu tak perlu pergi blog pun . Tapi boleh baca dekat tempat lain yang post terbaru .

betulkan saya kalau silap ..

http://cinta-is-abstract.blogspot.com/

Master Zuheir
04-19-2012, 10:57 AM
sory kalau noob sikit but sy ni suka jawapan direct secara bersembang bkn sy xleh google sendiri but kurang faham ayat wikipedia...plus boleh mengeratkan hubungan antara forumers..kalau asyik silent reader je mmg sape pon tak kenal la...

ni soalan noob saya , RSS Feed tu penting tak? apa sebenarnya fungsi dia? tgk kat web2 ada yg letak ada yg tak.untuk kecilkan lagi skop,blog/web business penting tak benda tu?

aku un tak faham function rss tu.siap ade org buat service sewa rss agi..hampeh..huhu

izzat zainal
04-28-2012, 07:09 AM
kalau blog macam saya ni macam mana erk?? hehe
http://sayanewbie.blogspot.com

Kalau ada modal sikit beli la domain dan hosting.. akan nampak lebih serius berniaga.. if xde.. kumpul sikit2. sebab at last mmg kita pakai juga domain dan hosting bayar kalau nak serius..

Mohd Zulhilmi
04-11-2013, 08:31 PM
paling penting bagi sesuatu blog perniagaan adalah trafik.trafik = duit :D

Trafik berkualiti = duit. ;)

Infografik: Kenapa Anda Perlu Mula Bina Blog Perniagaan Sendiri? (http://bit.ly/ZcpmuN)

nightrider85
04-15-2013, 12:58 PM
hmmm...salam semua saya nak mintak saudara semua ajar saya apa yang patut ada dalam sesebuah blog perniagaan...sebab baru igt nak buka blog pasal bisnes ne


hope sudi ajar k ;)


Yang pertama pikir pasal content...Tanya diri kita kalau pelawat datang kat blog kite...apa value dia dapat?? COntent is the king

denish
04-23-2013, 03:13 PM
bukan senang nak tarik customer ke blog, biasanya i dapati mereka yang berjaya dlm blog buat sekaran ialah gunakan facebook dan pergi ke facebook yang buat business yang sama dan tiru cara mereka buat business.