PDA

View Full Version : Design kad kahwin aq(komen sikit)



nafi46
11-05-2010, 08:28 AM
Ni aq baru buat kad kahwin.....baru kali pertama...aq nak mintak komen korang semua....baru 2hari belajor pastu buat lalu...x tahu menjadi x??..

contoh 1

http://img517.imageshack.us/img517/6378/contoh2.jpg

http://img825.imageshack.us/img825/9448/contoh2z.jpg

contoh 2

http://img600.imageshack.us/img600/1842/contoh1.jpg

http://img151.imageshack.us/img151/2957/contoh1z.jpg


kalo aq buat model baru,aq akan update kat sini mintak komen korang semua sesuai x?

Mohamad Rizwan Edris
11-05-2010, 10:53 AM
salam,ini pandangan saya ...nampak sangat gmbar di copy and paste mcm tu saje..satu lagi,yang bewarna merah ni,dekat bunga tu,memang background di warna kekuningan ke?

faezil
11-05-2010, 11:58 AM
pada pendapat saya, mungkin lagi nampak cun kalau hiasan2 tu kelam2 sket.. dan warga bg jgn la putih sangat... buat la warna biru sket2

abelljefrry
11-05-2010, 01:06 PM
Salam hormat TT dan sahabat semua,

ok, first saya nak tanya, design ni buat guna software apa?

kalau Ai, saaya saran kan saudara google banyak banyak vector kerawang dan floral motives. sebab kekurangan kad kahwin ni, banyak pada bahagian kerawang. images yang saudara paste tu tak blend dengan design border. plus, masih ada visible background pada kerawang. kalau boleh buang bahagian yang visible tu.
http://www.google.com/search?aq=2&oq=free+floral+vect&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=free+floral+vector+graphics

lagi satu, banyak kan research tentang clor scheme.boleh google "Color Scheme Generator", saudara boleh test drive mana mana yang berkenan. :)

Kad kahwin ni, kalau kena gaya nya, memang best. dan bila dah ready nak buat servis ni, dah ada portfolio, boleh hubungi saya. saya ada benda free yang bernilai RM199 nak bagi.

Good luck!

KaixerGroup
11-05-2010, 02:51 PM
Perkara yang perlu di ambil berat:

- Typography tak sesuai
- Pemilihan warna
- Infomasi
- Arrangement

mungkin bahasa kasarnye, tak menarik..Kena banyak buat research pasal kat kahwin, tak boleh main buat je.
kalo bro bukan designer saya tak kisah sangat, pelan2 belajar. :D

Wan Sufi
12-03-2010, 03:46 PM
Salam TT,

Boleh mencelah sikit tak?:D

Saya setuju dengan komen-komen di atas mengenai corak kad yang terlalu simple & warna yang kurang sesuai kerana mungkin terlalu cerah. Bro kena mantapkan sikit lagi.

Tak apa bro, cuba lagi sampai design kad cantik. Sekarang ni memang tak berapa lawa. Mana la tahu esok lusa makin mengancam. :-bd

Imabiz
12-03-2010, 03:49 PM
tahniah... cantik gak tue... kalau print kat kertas berwarna cantik gak tue... save budget nie... hehe...

Tengku Faris
12-03-2010, 05:05 PM
Wahh, semua dah komen bernas-bernas kat atas, tak tahu la nak komen apa lagi..
Huhu.. Terbaekk da komen2 designer kat atas ni.. Tapi, mana pegi TT ni? :)

johnnytk
12-03-2010, 08:52 PM
no comment design kad kahwin ni cuma...perlu sikit ruangan

laser
12-04-2010, 06:11 AM
salam semua,

buat masa ni, saya taknak sentuh pasal design..saya nak sentuh pasal benda lain dulu yang saya rasa lebih penting..

penggunaan nama/logo Allah tu memang tak sesuai digunakan..faham˛ je lah kad kawin ni, kadang˛ orang langkah, terpijak, campak˛ dll..boleh saya tahu apa motif penggunaan nama/logo Allah tu?

instead boleh guna perkataan lain seperti walimatulurus, assalamualaikum, ke hadrat illah dll..

terima kasih,

JenamaOnline
12-06-2010, 01:54 PM
tahniah... cantik gak tue... kalau print kat kertas berwarna cantik gak tue... save budget nie... hehe...

hehehe untuk cik ima ke hehehehe

cyber82
12-21-2010, 04:45 AM
nak terbaik guna software yg bersesuian...guna adobe photoshp or Ai...

KaixerGroup
12-21-2010, 08:21 PM
nak terbaik guna software yg bersesuian...guna adobe photoshp or Ai...

untuk kerja2 printing ni, sesuai pakai Ai atau inDesign. :D

syaz_apple
04-06-2011, 09:29 AM
lawa jugak nie..tapi perlu dipertingkatkan lagi..kalau amik gmbr lain..kne pndi ubah2 jadi diri kite pnye sendiri..:)

Krussh
04-09-2011, 07:33 AM
salam semua,

buat masa ni, saya taknak sentuh pasal design..saya nak sentuh pasal benda lain dulu yang saya rasa lebih penting..

penggunaan nama/logo Allah tu memang tak sesuai digunakan..faham˛ je lah kad kawin ni, kadang˛ orang langkah, terpijak, campak˛ dll..boleh saya tahu apa motif penggunaan nama/logo Allah tu?

instead boleh guna perkataan lain seperti walimatulurus, assalamualaikum, ke hadrat illah dll..

terima kasih,

sy sangat bersetuju aper yg bro laser ckp. x ptt letak nama Allah dlm kad kahwin. psl design pla terlalu simple. bg modern ckit ble letak color yg agak gelap dan guna vector floral yg lebih advance atau sesuai. ni klo dah cetak x baper cantik. color floral x blend ngn background. nampak sangat copy and paste. blum smpi tahap yg boleh jual. klo bt ntuk diri sendiri ble la. ni komen jujur bkn ntuk bt TT rasa rendah diri. ble cuba lg pertingkatkan design.

EZ FanPage
04-13-2011, 06:35 PM
saya tak baca semua post tapi just tengok design TT.

1. Tak ada apa-apa gambar ke?
2. Cuba cari design vector tepak sirih ke, cincin ke ape2.
3. background warna tu memang putih ke? too dull..

Dalam kad kahwin rasanya yang penting design dan keunikan.
sebab depa ni nak kahwin sekali, atau dua, atau tiga atau empat :))
so kad tu kena nampak grand sebab nak bagi kat ribuan pengunjung nanti

PS: teringat pula kad kahwin aku yang lama..untuk VIP guna bentuk card credit :)

eddi88
04-23-2011, 10:21 AM
Buat gambar kad kawin fb pun cun

zaeem
04-26-2011, 10:43 AM
simple sgt kad kahwin nie..kalau buat image seperti 3D dan menggunakan warna yang sesuai comfirm cantik...
teruskan usaha, Practise make perfect

edu_gen
05-06-2011, 12:34 AM
boleh tambah kerawang2 sikit...

kamonmedia
05-10-2011, 08:27 AM
Salam, yep, logo Allah tu tak sesuai. Better change perkataan walimatulurus dalam jawi. Kalau nak vector dia, PM aku. Tengs!

arifammar
05-10-2011, 08:42 AM
kalau nak buat one colour printing mintak pantone colour code dengan printer, matchkan dengan jenis paper

dari segi design.. kena improve banyak lagi.
mungkin penggunaan software belum cukup mahir jadi hasilnya pun ala kadar je :)

red ants
05-25-2011, 05:25 AM
design nie biase je..sblm design byk buat research ttg kad kawen dulu..ape yg paling latest..design cmnie dh agak ketinggalan...cbe mskkkan kombinasi fotogrphy+grphic ..nmpkkan kelainan sket..alang2 nk buat biar puas hati..klau design mcm nie..rudi gile utk buat printing..baik gne ready made template yg sedia ade kat kdai2 printing kad kawen..

Maheez
06-17-2011, 03:56 PM
design tu simple sangat la... mugkin boleh pertingkatkan lagi...

giftsandfavor
06-25-2011, 02:33 AM
ok tu utk permulaa:-)

AlimAriff
07-17-2011, 01:38 PM
ok la tu kalau kategori org baru belajar...
anyway, ni edit guna software apa ye?

Alexandria90
03-19-2012, 05:11 PM
Still ada room for improvement..anyway,good design for the 1st try..

Master Zuheir
06-06-2012, 03:24 PM
Salam hormat TT dan sahabat semua,

ok, first saya nak tanya, design ni buat guna software apa?

kalau Ai, saaya saran kan saudara google banyak banyak vector kerawang dan floral motives. sebab kekurangan kad kahwin ni, banyak pada bahagian kerawang. images yang saudara paste tu tak blend dengan design border. plus, masih ada visible background pada kerawang. kalau boleh buang bahagian yang visible tu.
http://www.google.com/search?aq=2&oq=free+floral+vect&sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=free+floral+vector+graphics

lagi satu, banyak kan research tentang clor scheme.boleh google "Color Scheme Generator", saudara boleh test drive mana mana yang berkenan. :)

Kad kahwin ni, kalau kena gaya nya, memang best. dan bila dah ready nak buat servis ni, dah ada portfolio, boleh hubungi saya. saya ada benda free yang bernilai RM199 nak bagi.

Good luck!


bro aku nak boleh?ade lgi?ni portfolio aku www.masterzuheir.com/design

BlackWoods
07-16-2012, 08:54 AM
Merah punya sesuai sikit.
Biru mia looks professional.

wartikahcinta
08-15-2012, 11:47 AM
Salam..Sy bru memulakan bisnes kad kahwin ni...Jom klik link di signature untuk lihat tempah kad kahwin berkualiti dengan harga bajet..Pelbagai design dan promosi menarik :)..salam ramadhan & salam lebaran warga CG

3 pixel design
05-04-2014, 04:41 PM
komen saya. kad kahwin ni nampak mcm satu2 image yg d tampal2.