PDA

View Full Version : Mykad & Lesen Memandu Hilang



dell
11-02-2010, 08:02 AM
tumpang tanya, kalau mykad hilang dan lesen hilang, saya nak buat lesen baru kat JPJ boleh tunjuk report polis tak ? atau kena buat mykad baru dulu baru boleh buat lesen baru.

paklong
11-02-2010, 08:06 AM
rasanya buat my kad dulu, pas tu baru buat lesen

dell
11-02-2010, 08:08 AM
adeh.mykad lama nak siap kan..ada dlm sebulan ?

Encik Cot
11-02-2010, 08:17 AM
adeh.mykad lama nak siap kan..ada dlm sebulan ?

sekarang kan dah cepat.. tak sampai sebulan rasanya..

dell
11-02-2010, 08:33 AM
ye ke..berapa hari tu agak agak..tak pegi buat lagi ni.hehe

faezil
11-02-2010, 08:40 AM
kalau tak silap, selepas kita buat mykad, dia ada beri kad pengenalan sementara... so dengan mende tu dah boleh buat lesen

Encik Cot
11-02-2010, 08:45 AM
woo.. sori, kalau cepat siap.. tu untuk K/P baru.. kalo hilang, dalam masa 3 bulan kot.. rujuk link ni :
http://www.jpn.gov.my/piagampelanggan/piagam-pelanggan-bahagian-kad-pengenalan

laser
11-02-2010, 08:50 AM
kalau hilang memang lambat la siap..

bawak je surat report tu..tak pon gi amik kad pengenalan sementara kat jpn..

Booz
11-02-2010, 09:01 AM
sediakan wang denda apabila pohon dekat JPN :D

dell
11-02-2010, 09:02 AM
kiranya takleh la nak buat lesen guna report polis ye.takpe2.hehe

dell
11-02-2010, 09:03 AM
sediakan wang denda apabila pohon dekat JPN :D

110 kan..makan duit betul diorang ni.huhu

matborhan
11-02-2010, 09:04 AM
rasa dengan report polis tu dah
boleh buat. Kalau tak bro memandu
dikiran tanpa lesen la. Lagi berat kes ni.. :)

dell
11-02-2010, 09:09 AM
rasa dengan report polis tu dah
boleh buat. Kalau tak bro memandu
dikiran tanpa lesen la. Lagi berat kes ni.. :)

tq.esok pagi try gi buat lesen dulu.kalau takleh baru pegi buat IC baru.hehe.

matborhan
11-02-2010, 09:28 AM
Cakap jer kat JPJ tu..kalau tak boleh encik nak
saya memandu tanpa lesen ke?..ke encik/pn boleh bagi
jaminan, kalau saya kene tahan polis/JPJ saya boleh
diberi pelepasan..hehehehehe

Compom dia mesti dia risau nyer.. :)

dell
11-03-2010, 12:57 AM
Cakap jer kat JPJ tu..kalau tak boleh encik nak
saya memandu tanpa lesen ke?..ke encik/pn boleh bagi
jaminan, kalau saya kene tahan polis/JPJ saya boleh
diberi pelepasan..hehehehehe

Compom dia mesti dia risau nyer.. :)

kang sy plak kena hentam..hehe..bukan ke mykad boleh gabung ngan lesen jadi satu kad

matborhan
11-03-2010, 01:08 AM
Yup, boleh..tapi kan u dah xde
my card..so buat lah lesen dulu
susah juga memandu tanpa lesen,
kalau tak jadi apa2, tak apalah
Juz nasihat sahaja ni.. :)

Awang Adam
11-03-2010, 01:10 AM
bawak je report polis tu ke jpj, nanti kena bayar rm20 untuk buat lesen baru..kalau IC , 1st time hilang denda rm100, tapi kalau ada report polis boleh buat rayuan kurangkan denda..mungkin kena bayar dalam rm60-80

Syedz
11-03-2010, 10:13 AM
sediakan wang denda apabila pohon dekat JPN :D

yerpi, xsilap RM100 kena denda mykad ilang...

dell
11-03-2010, 01:56 PM
dah pegi JPN tadi...bayar rm10 je..dapat pengecualian..hehe

Booz
11-06-2010, 05:17 AM
yerpi, xsilap RM100 kena denda mykad ilang...

hanya kehilangan seperti rompak, bakar, banjir denda ini boleh diabaikan. kalau tak silap tak sampai RM100, jika kehilangan pertama...