PDA

View Full Version : macam mana nak dapatkan bentuk badan yang menarik (Lelaki sahaja)



spycat
10-21-2010, 07:41 PM
ada x ahli2 dalam wc nih yang rajin pergi gym?
ada x cara2 yang betul untuk guna besi2 dalam tuh?

Dr. Peace
10-22-2010, 12:48 AM
first, nak guna apa? setiap bhgn bdn ada alat yg tertentu nak digunakan utk membentukkannya.. :)

spycat
10-22-2010, 05:17 AM
nak guna benda apa sy pun x taw dan x pasti.
mula2 pergi gym dengan kawan. dia kata minggu ni main dumbell dulu.
1 ari saya main gym dekat bukit beruang melaka, main dumbell je memanjang tiba2 ada sorang brader tegur
cara saya main salah.
kena buat chest, shoulder dan seterusnya sampai ke lengan.

adeh, sy pun xtaw nak buat mana 1.

fuhhh™
10-22-2010, 06:57 AM
jgn ada yg sruh beli ebook sudah :D

Booz
10-22-2010, 07:08 AM
memang ada ebook berkenaan :P setakar kongsi saja mah
SINI (http://www.jombinabadan.com/)

spycat
10-22-2010, 12:35 PM
memang ada ebook berkenaan :P setakar kongsi saja mah
SINI (http://www.jombinabadan.com/)

dah beli pun beberapa hari lepas...

ada x yang ambil protein tambahan?

mfm84
10-22-2010, 12:59 PM
salam bro

saya nak bg nasihat sket

saya x galakkan bro ambik protein tambahan atau pon hormon

sebabnya mende tu akan beri kesan pada otot badan dan tulang

ni saya citer berdasarkan pengalaman saya sendiri

tgk mber saya ambik protein ngan hormon

umo br 25 sbb ambik hormon ,dia jatuh sket je,terpelecok kaki dia ada small fracture

main tanpa ambik mende2 tu lg bagus sbb otot yg terbina tu akan kekal sampai ke tua

;)

dr_zool
10-22-2010, 01:42 PM
utk setiap anggote bdn,ade care2 and teknik untk dptkn shape yg kite nak.so,bro pnye target mane 1?
kaki?tgn?dade?abdomen?

ni salah 1 web yg ak rse bergune
http://www.bodybuilding.com/exercises/

dr_zool
10-22-2010, 01:48 PM
salam bro

saya nak bg nasihat sket

saya x galakkan bro ambik protein tambahan atau pon hormon

sebabnya mende tu akan beri kesan pada otot badan dan tulang

ni saya citer berdasarkan pengalaman saya sendiri

tgk mber saya ambik protein ngan hormon

umo br 25 sbb ambik hormon ,dia jatuh sket je,terpelecok kaki dia ada small fracture

main tanpa ambik mende2 tu lg bagus sbb otot yg terbina tu akan kekal sampai ke tua

;)

sorri bro,aku rse dy jatoh tu walo sedikit tp maybe impak beso yg sbbkn dy jadi gtu,jadi maybe xd kaetn dgn supplement yg dy amek.btw,kalu nk bdn beso and ketak2,supp wajeb diambil.kalu hnye bergntung pade meal harian,take too much time

fuhhh™
10-22-2010, 01:54 PM
dah beli pun beberapa hari lepas...

ada x yang ambil protein tambahan?

dah beli, tapi still bertanya? xkan dalam ebook tu tak terangkan?

laser
10-22-2010, 01:54 PM
bro try pumping 100x..buat la 5-6 kali sehari..

pumping ni bagus sebab dia akan regang semua otot dari bahu, tangan, dada, abdomen, peha, dan keting..tapi pumping tu kene teknik betul la..pastikan badan straight..jangan bontot naek atas plak atau lutut cecah lantai..haha

cara ni memang paling berkesan..tak payah keluar modal pon dan ia akan kekal selamanya..

pastikan pumping sampai lenguh otot² tu semua..masa otot tu macam kejang² sikit adalah masa terbaik untuk bentuk otot..kalau berhenti sebelum lenguh sia² je..awal² memang akan rasa kejang² tapi kene teruskan jugak selagi termampu..tengoklah dalam seminggu dua..mesti rasa ringan je..

kalau tak boleh nak straight, buatlah 20x pastu stop seminit..pastu sambung lagi 20x..buat la bape banyak pon..

kalau ikut teori, sebelum nak mula bentukkan otot, kita kene cederakan/koyakkan otot tu dulu..maksud cederakan tu bukanlah pegi tarah dengan pisau..tapi dengan buat latihan..tu yang jadi lenguh² atau sakit otot tu masa mula²..tapi kalau dah sakit pastu terus stop 2-3 bulan, dah elok baru sambung balik, lupakanlah hasrat nak bina otot..

spycat
10-22-2010, 02:06 PM
salam bro

saya nak bg nasihat sket

saya x galakkan bro ambik protein tambahan atau pon hormon

sebabnya mende tu akan beri kesan pada otot badan dan tulang

ni saya citer berdasarkan pengalaman saya sendiri

tgk mber saya ambik protein ngan hormon

umo br 25 sbb ambik hormon ,dia jatuh sket je,terpelecok kaki dia ada small fracture

main tanpa ambik mende2 tu lg bagus sbb otot yg terbina tu akan kekal sampai ke tua

;)

hui, sy sendiri pun takut nak ambil benda tuh. bukan apa, takut ada kesan masa dah tua2 nanti..



utk setiap anggote bdn,ade care2 and teknik untk dptkn shape yg kite nak.so,bro pnye target mane 1?
kaki?tgn?dade?abdomen?

ni salah 1 web yg ak rse bergune
http://www.bodybuilding.com/exercises/


ingat nak buat badan dan lengan aje.
thanks bg link tuh, banyak jugak info dalam tuh



dah beli, tapi still bertanya? xkan dalam ebook tu tak terangkan?

memandangkan sub forum health & fitness ni ada, sy open je la thread ni.



bro try pumping 100x..buat la 5-6 kali sehari..

pumping ni bagus sebab dia akan regang semua otot dari bahu, tangan, dada, abdomen, peha, dan keting..tapi pumping tu kene teknik betul la..pastikan badan straight..jangan bontot naek atas plak atau lutut cecah lantai..haha

cara ni memang paling berkesan..tak payah keluar modal pon dan ia akan kekal selamanya..

pastikan pumping sampai lenguh otot² tu semua..masa otot tu macam kejang² sikit adalah masa terbaik untuk bentuk otot..kalau berhenti sebelum lenguh sia² je..awal² memang akan rasa kejang² tapi kene teruskan jugak selagi termampu..tengoklah dalam seminggu dua..mesti rasa ringan je..

kalau tak boleh nak straight, buatlah 20x pastu stop seminit..pastu sambung lagi 20x..buat la bape banyak pon..

kalau ikut teori, sebelum nak mula bentukkan otot, kita kene cederakan/koyakkan otot tu dulu..maksud cederakan tu bukanlah pegi tarah dengan pisau..tapi dengan buat latihan..tu yang jadi lenguh² atau sakit otot tu masa mula²..tapi kalau dah sakit pastu terus stop 2-3 bulan, dah elok baru sambung balik, lupakanlah hasrat nak bina otot..

pumping setakat ni paling jauh boleh pergi 60x non-stop, tp 1 hari 1 set je la sy buat

fuhhh™
10-22-2010, 02:27 PM
memandangkan sub forum health & fitness ni ada, sy open je la thread ni.

ebook tersebut xda terangkan pasal ni ka?

laser
10-22-2010, 02:46 PM
pumping setakat ni paling jauh boleh pergi 60x non-stop, tp 1 hari 1 set je la sy buat
bro satu hari banyak² set sikit..sebab apa kene banyak? kalau sehari 1 set je..bila tunggu esok otot tu dah kecut balik..sama macam bro start dari zero balik bila buat set baru keesokan harinya..so bila buat banyak set..belum sempat yang lama nak kecut, bro dah bina yang baru..jadi setiap kali buat set yang baru, takde la macam start dari zero..

fuhhh™
10-22-2010, 02:54 PM
bro satu hari banyak² set sikit..sebab apa kene banyak? kalau sehari 1 set je..bila tunggu esok otot tu dah kecut balik..sama macam bro start dari zero balik bila buat set baru keesokan harinya..so bila buat banyak set..belum sempat yang lama nak kecut, bro dah bina yang baru..jadi setiap kali buat set yang baru, takde la macam start dari zero..

setuju dgn bro laser,
bt ja 20x satu set, kalau bt 60 terus, mmglah pnat

Likexise
10-22-2010, 02:56 PM
memang ada ebook berkenaan :P setakar kongsi saja mah
SINI (http://www.jombinabadan.com/)

bli buku mmg bgos....tp kekurangan kita xtau step gerakan sebenar..baik tgk video bro...
saya cadangkan Muscle and Fitness Training System (http://www.google.com/search?q=muscle+and+fitness+training+video&hl=en&client=opera&rls=en&prmd=v&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=eaTBTOGNO4OSuwO8st3ZCA&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=5&ved=0CDoQqwQwBA)


salam bro

saya nak bg nasihat sket

saya x galakkan bro ambik protein tambahan atau pon hormon

sebabnya mende tu akan beri kesan pada otot badan dan tulang

ni saya citer berdasarkan pengalaman saya sendiri

tgk mber saya ambik protein ngan hormon

umo br 25 sbb ambik hormon ,dia jatuh sket je,terpelecok kaki dia ada small fracture

main tanpa ambik mende2 tu lg bagus sbb otot yg terbina tu akan kekal sampai ke tua

;)

bro dh pernah mkn protein ke bro?
saya minx maaf kalo saya silap..juz berkongsi..mmg btol, jgn ambil steroid ...kalo g gym nnt mmg ada org jual..mkn steroid nnt otak jadi bengong..bla bengong kita leh wat byk repetition..cpat bsar..dan bla mkn steroid, bdn cepat besar,tp xnormal bro..besar mcm nh..

http://rayshealth.com/wp-content/uploads/2010/04/muscle_building_steroids4.jpg

tp protein penting bro..mau ka bro g gym pas setahun badan xberubah2 jgk?
badan kita besar bkn sbb repetition tp sbb ckup tidur n cukup protein..bro pilih nk mkn dada ayam atau nk mkn 1 gelas cawan protein?
kalo xmkn protein,bdn xbesar, cuma xda lemak..nk cth?
bro leh lihat badan bruce lee...

http://www.earthsmightiest.com/images/users/uploads/198/bruce-lee.jpg


bro try pumping 100x..buat la 5-6 kali sehari..

pumping ni bagus sebab dia akan regang semua otot dari bahu, tangan, dada, abdomen, peha, dan keting..tapi pumping tu kene teknik betul la..pastikan badan straight..jangan bontot naek atas plak atau lutut cecah lantai..haha

cara ni memang paling berkesan..tak payah keluar modal pon dan ia akan kekal selamanya..

pastikan pumping sampai lenguh otot² tu semua..masa otot tu macam kejang² sikit adalah masa terbaik untuk bentuk otot..kalau berhenti sebelum lenguh sia² je..awal² memang akan rasa kejang² tapi kene teruskan jugak selagi termampu..tengoklah dalam seminggu dua..mesti rasa ringan je..

kalau tak boleh nak straight, buatlah 20x pastu stop seminit..pastu sambung lagi 20x..buat la bape banyak pon..

kalau ikut teori, sebelum nak mula bentukkan otot, kita kene cederakan/koyakkan otot tu dulu..maksud cederakan tu bukanlah pegi tarah dengan pisau..tapi dengan buat latihan..tu yang jadi lenguh² atau sakit otot tu masa mula²..tapi kalau dah sakit pastu terus stop 2-3 bulan, dah elok baru sambung balik, lupakanlah hasrat nak bina otot..

btol bro..tp utk sementara shj..lepas nh,cth berat badan skarg 60kg...kalo bro wat lagi pumping2 lepas nh, otot xnaik dh..sbb kna tambah beban..sbb tu org g gym..mula dgn ringan, pas2 makin berat...jadi mmg kna g gym..kalo xtambah berat,lepas badan immune,xjadi apa dh...


nak guna benda apa sy pun x taw dan x pasti.
mula2 pergi gym dengan kawan. dia kata minggu ni main dumbell dulu.
1 ari saya main gym dekat bukit beruang melaka, main dumbell je memanjang tiba2 ada sorang brader tegur
cara saya main salah.
kena buat chest, shoulder dan seterusnya sampai ke lengan.

adeh, sy pun xtaw nak buat mana 1.

kena main smua bro..kalo bdn besar tp kaki kecik nnt jadi masalh jgk..kaki xdpt support berat badan...sakit ape ntah..arthritis ke???
kalo nk main kena btol2 bro...

Likexise
10-22-2010, 02:58 PM
nh cth video...ikut ja jadual dia..dan follow step dia..


http://www.youtube.com/watch?v=Xo37qRzhNCg&feature=related

dr_zool
10-22-2010, 03:18 PM
mantap ah gmoz
ko men besi gk ke?
lame dah men?

Likexise
10-22-2010, 03:23 PM
mantap ah gmoz
ko men besi gk ke?
lame dah men?

Baru ja bro..badan pon kcik lagi..
tp xpe,pelan2 kayuh...kena maintain..
jgn tringin sgt bdn besar, minx badan sihat..
kena set lam otak, jgn amek steroid..kalo xsabar n nk cpat besar, nnt jadi la bkn2...

dr_zool
10-22-2010, 06:03 PM
Baru ja bro..badan pon kcik lagi..
tp xpe,pelan2 kayuh...kena maintain..
jgn tringin sgt bdn besar, minx badan sihat..
kena set lam otak, jgn amek steroid..kalo xsabar n nk cpat besar, nnt jadi la bkn2...

steroid byk side effect dy.better amek supp yg btol2 seswai.ko xd amek pape?gainer?protein?

Likexise
10-23-2010, 01:00 AM
steroid byk side effect dy.better amek supp yg btol2 seswai.ko xd amek pape?gainer?protein?

yup..aku ada amek weight gainer,sbb badan aku kecik dan metabolisma tggi...jadi kena amek weight gainer sbb weight gainer ada kalori yg tggi..
Tp aku xamek tiap2 hari..hanya pada hari aku p gym dan hari keesokkannya (cara aku)..kalo lusa xp gym, aku xamek dh..

sbb apa?
sbb protein xbole diambil sesuka hati..kna ambil bla muscle kita dh koyak (dh workout)..baru protein itu akan digunakan..

kalo kita ambil protein dan badan kita xperlukan, lama-lama hati dan buah pinggang kita akan rosak sbb hati dan buah pinggang kena bekerja utk buang protein yg berlebihan sbg najis..Jadi bayangkan kalo kita amek protein tiap2 hari tanpa workout (muscle koyak)..tiap2 hari buah pinggang dan hati kena proses dan lama2
rosak la hati dan buah pinggang dia.

Dan kita juga kna tau yg protein adalah salah satu benda yg paling susah nk diproses..badan kita perlu wat kerja yg byk utk tapis protein..
sbb tu kalo yg xkurang berat, leh ambil isolate protein (90 % pure) dan workout..dan lama2, metabolisma seseorg itu akan meningkat dan dapat tolong dia kurangkan berat badan..dan isolate adalah yg pling mahal..

ada 3 jenis protein...isolate,concentrate dan blends...isolate pling pure..concentrate (70-85%) manakala blends dia combination..blends xsesuai utk org gemok sbb dia juga tggi kalori..

Bagi kurus...mula2 weight gainer,pas2 baru tukar ke protein:D

spycat
10-23-2010, 04:34 AM
ebook tersebut xda terangkan pasal ni ka?

ada..tapi belum baca semua habis lagi..



bro satu hari banyak² set sikit..sebab apa kene banyak? kalau sehari 1 set je..bila tunggu esok otot tu dah kecut balik..sama macam bro start dari zero balik bila buat set baru keesokan harinya..so bila buat banyak set..belum sempat yang lama nak kecut, bro dah bina yang baru..jadi setiap kali buat set yang baru, takde la macam start dari zero..

belum pernah cuba 1 ari banyak set, tapi sy akan cuba buat lah.




kena main smua bro..kalo bdn besar tp kaki kecik nnt jadi masalh jgk..kaki xdpt support berat badan...sakit ape ntah..arthritis ke???
kalo nk main kena btol2 bro...

sy xnak badan besar sgt macam abg kulit hitam tuh.
cukup macam bruce lee pun kira bagus jugaklah



bli buku mmg bgos....tp kekurangan kita xtau step gerakan sebenar..baik tgk video bro...
saya cadangkan Muscle and Fitness Training System (http://www.google.com/search?q=muscle+and+fitness+training+video&hl=en&client=opera&rls=en&prmd=v&source=univ&tbs=vid:1&tbo=u&ei=eaTBTOGNO4OSuwO8st3ZCA&sa=X&oi=video_result_group&ct=title&resnum=5&ved=0CDoQqwQwBA)


thanks bro bagi link video, banyak video bagus tuh



Baru ja bro..badan pon kcik lagi..
tp xpe,pelan2 kayuh...kena maintain..
jgn tringin sgt bdn besar, minx badan sihat..
kena set lam otak, jgn amek steroid..kalo xsabar n nk cpat besar, nnt jadi la bkn2...

bro pergi gym celebrity fitness ke fitness first atau gym yang biasa je?



yup..aku ada amek weight gainer,sbb badan aku kecik dan metabolisma tggi...jadi kena amek weight gainer sbb weight gainer ada kalori yg tggi..
Tp aku xamek tiap2 hari..hanya pada hari aku p gym dan hari keesokkannya (cara aku)..kalo lusa xp gym, aku xamek dh..

sbb apa?
sbb protein xbole diambil sesuka hati..kna ambil bla muscle kita dh koyak (dh workout)..baru protein itu akan digunakan..

kalo kita ambil protein dan badan kita xperlukan, lama-lama hati dan buah pinggang kita akan rosak sbb hati dan buah pinggang kena bekerja utk buang protein yg berlebihan sbg najis..Jadi bayangkan kalo kita amek protein tiap2 hari tanpa workout (muscle koyak)..tiap2 hari buah pinggang dan hati kena proses dan lama2
rosak la hati dan buah pinggang dia.

Dan kita juga kna tau yg protein adalah salah satu benda yg paling susah nk diproses..badan kita perlu wat kerja yg byk utk tapis protein..
sbb tu kalo yg xkurang berat, leh ambil isolate protein (90 % pure) dan workout..dan lama2, metabolisma seseorg itu akan meningkat dan dapat tolong dia kurangkan berat badan..dan isolate adalah yg pling mahal..

ada 3 jenis protein...isolate,concentrate dan blends...isolate pling pure..concentrate (70-85%) manakala blends dia combination..blends xsesuai utk org gemok sbb dia juga tggi kalori..

Bagi kurus...mula2 weight gainer,pas2 baru tukar ke protein:D

ini yang sy xberani nak amek protein, takut ada efek kat badan.

imosnet
10-23-2010, 05:13 AM
wah ada thread barulah..... saya pun nak jadi tuff lah... sy belajar sikit2 kat sini (http://panduan-bina-badan.blogspot.com/) tapi x beli ebook hehehe

1 minggu 3kali main besi & in between tu buat senaman cardio... smalam sy dah main besi.. hari ni senaman kardio plak..

dr_zool
10-23-2010, 05:42 AM
yup..aku ada amek weight gainer,sbb badan aku kecik dan metabolisma tggi...jadi kena amek weight gainer sbb weight gainer ada kalori yg tggi..
Tp aku xamek tiap2 hari..hanya pada hari aku p gym dan hari keesokkannya (cara aku)..kalo lusa xp gym, aku xamek dh..

sbb apa?
sbb protein xbole diambil sesuka hati..kna ambil bla muscle kita dh koyak (dh workout)..baru protein itu akan digunakan..

kalo kita ambil protein dan badan kita xperlukan, lama-lama hati dan buah pinggang kita akan rosak sbb hati dan buah pinggang kena bekerja utk buang protein yg berlebihan sbg najis..Jadi bayangkan kalo kita amek protein tiap2 hari tanpa workout (muscle koyak)..tiap2 hari buah pinggang dan hati kena proses dan lama2
rosak la hati dan buah pinggang dia.

Dan kita juga kna tau yg protein adalah salah satu benda yg paling susah nk diproses..badan kita perlu wat kerja yg byk utk tapis protein..
sbb tu kalo yg xkurang berat, leh ambil isolate protein (90 % pure) dan workout..dan lama2, metabolisma seseorg itu akan meningkat dan dapat tolong dia kurangkan berat badan..dan isolate adalah yg pling mahal..

ada 3 jenis protein...isolate,concentrate dan blends...isolate pling pure..concentrate (70-85%) manakala blends dia combination..blends xsesuai utk org gemok sbb dia juga tggi kalori..

Bagi kurus...mula2 weight gainer,pas2 baru tukar ke protein:D

yeap..cumenye pasal protein ni,ak ad tnye 2 org bodybuilder,depa ckp amek tiap ari.even kt tong pon tulis 2-3 ari sekali.so,ak ikot ckp diorng amek 2 kli sehari since aku pon nk besokan bdn

skng tong hbs da,tunggu duit dlu :)):))

dr_zool
10-23-2010, 05:44 AM
btw,bagi sape2 yg nk tau konsep asas utk membesokan diri,leh check this website.ak slalu gk tnye owner web ni since dy jual mcm2 supplement
http://www.fitnutritions.com/index.php?main_page=page&id=7

Likexise
10-23-2010, 08:05 AM
ini yang sy xberani nak amek protein, takut ada efek kat badan.
aduh...mkn je la..yg org xbg tu mkn steroid..hehe, releks bro..kalo nk bantu bdn ko bsar, ko kna amek,kecuali la tiap2 hari makanan ko adalah 2-3 dada ayam..yg pasti jgn men mkn ja protein tu..pilih yg terbaek..tnya org2 yg pernah mkn dh..org2 yg dh pergi gym


yeap..cumenye pasal protein ni,ak ad tnye 2 org bodybuilder,depa ckp amek tiap ari.even kt tong pon tulis 2-3 ari sekali.so,ak ikot ckp diorng amek 2 kli sehari since aku pon nk besokan bdn

skng tong hbs da,tunggu duit dlu

haah...aku amek ari2,tp 2 kali sehari..tp aku amek 1 scoop ja skali mkn..bkn ape, xda duit bro:D
lgpon, kita org nusantara, xbdn besar cam org putih tu..bleh ja..

laser
10-23-2010, 08:29 AM
belum pernah cuba 1 ari banyak set, tapi sy akan cuba buat lah.
kalau bro rasa tak cukup masa nak buat banyak set..saya cadangkan bro buat satu set dalam 30x sebelum dan selepas sembahyang..automatik bro akan dapat 10 set (300x)..jangan cakap nak sembahyang takde masa plak..parah dah tu..

sekarang target bro nak badan besar atau nak fit sahaja?

kalau nak badan besar, bro terpaksa la makan protein ke, steroid ke apa ke..sebab kalau tak ambil benda tu memang takkan jadi besar berketul²..

tapi kalau nak just fit macam bruce lee tu, memang tak perlu ambil benda tu semua..workout dengan tubuh sendiri je..gym pon rasanya tak perlu..just buat push-up, pumping, angkat badan kat tiang ke..pape je la..beli dumbel sebijik letak kat umah..

tambahan : pergi berenang..

faiz_sufi
10-23-2010, 10:02 AM
wah....syok ada thread ni...hoho...
kalau nak badan fit,masuk askar..gerenti fit. Kemudian pi training komando...SEAL ke. Konpom fit + tought punya. haha...juz joking.

Saya pun ada buat gak training untuk dapat bentuk badan cun melecun ni. Senior saya cakap,buat time malam. kita buat sampai lenguh otot aka otot koyak/pecah/cedera kemudian, tidur. Dan jangan ambil apa-apa makanan. Masa muscle tengah panas dan kembang tu,bdan akan recover balik la mana muscle yang koyak tu.

Seperti yg diperkatakn di atas,kalau buat pumping etc kemudian sakit + lenguh kemudian tak mahu buat. Maka lupakan hasrat nak bentukkan badan nih..Dalam experimen saya,tempat paling susah nak bentukkan badan adalah di bahagian perut,terutama sekali bahagian bawah perut. Lemak situ memang susah nak hilangkan.
opss..sy nak badan macam bruce lee or macam Jet li ajer...

Ada perempuan kata,badan ketul2 ni geli tengok....betul ker?

dr_zool
10-23-2010, 11:48 AM
wah....syok ada thread ni...hoho...
kalau nak badan fit,masuk askar..gerenti fit. Kemudian pi training komando...SEAL ke. Konpom fit + tought punya. haha...juz joking.

Saya pun ada buat gak training untuk dapat bentuk badan cun melecun ni. Senior saya cakap,buat time malam. kita buat sampai lenguh otot aka otot koyak/pecah/cedera kemudian, tidur. Dan jangan ambil apa-apa makanan. Masa muscle tengah panas dan kembang tu,bdan akan recover balik la mana muscle yang koyak tu.

Seperti yg diperkatakn di atas,kalau buat pumping etc kemudian sakit + lenguh kemudian tak mahu buat. Maka lupakan hasrat nak bentukkan badan nih..Dalam experimen saya,tempat paling susah nak bentukkan badan adalah di bahagian perut,terutama sekali bahagian bawah perut. Lemak situ memang susah nak hilangkan.
opss..sy nak badan macam bruce lee or macam Jet li ajer...

Ada perempuan kata,badan ketul2 ni geli tengok....betul ker?

soaln gneral ni,msing2 ade pndpt.tp bg lelaki yg ade dah ketak2 kt bdn,kalu nk tunjuk2 pon xpe sbb bukn sng oo nk dpt bdn gtu.komirmen,azam,smgt,sume kne ade beb

laser
10-23-2010, 12:15 PM
kalau ketul² sikit ok la..kalau ketul² banyak sampai nampak cam cacat, dah tak rupa manusia, jangan kata pompuan, aku pon geli nak tengok

spycat
10-23-2010, 12:32 PM
wah ada thread barulah..... saya pun nak jadi tuff lah... sy belajar sikit2 kat sini (http://panduan-bina-badan.blogspot.com/) tapi x beli ebook hehehe

1 minggu 3kali main besi & in between tu buat senaman cardio... smalam sy dah main besi.. hari ni senaman kardio plak..

aiseh..x research abes la pulak...



kalau bro rasa tak cukup masa nak buat banyak set..saya cadangkan bro buat satu set dalam 30x sebelum dan selepas sembahyang..automatik bro akan dapat 10 set (300x)..jangan cakap nak sembahyang takde masa plak..parah dah tu..

sekarang target bro nak badan besar atau nak fit sahaja?

kalau nak badan besar, bro terpaksa la makan protein ke, steroid ke apa ke..sebab kalau tak ambil benda tu memang takkan jadi besar berketul²..

tapi kalau nak just fit macam bruce lee tu, memang tak perlu ambil benda tu semua..workout dengan tubuh sendiri je..gym pon rasanya tak perlu..just buat push-up, pumping, angkat badan kat tiang ke..pape je la..beli dumbel sebijik letak kat umah..

tambahan : pergi berenang..

cukup jadi macam brader sebelah kanan ni pun dah ok
http://cdn.buzznet.com/media-cdn/jj1/headlines/2010/08/cristiano-ronaldo-david-beckham.jpg



wah....syok ada thread ni...hoho...
kalau nak badan fit,masuk askar..gerenti fit. Kemudian pi training komando...SEAL ke. Konpom fit + tought punya. haha...juz joking.

Saya pun ada buat gak training untuk dapat bentuk badan cun melecun ni. Senior saya cakap,buat time malam. kita buat sampai lenguh otot aka otot koyak/pecah/cedera kemudian, tidur. Dan jangan ambil apa-apa makanan. Masa muscle tengah panas dan kembang tu,bdan akan recover balik la mana muscle yang koyak tu.

Seperti yg diperkatakn di atas,kalau buat pumping etc kemudian sakit + lenguh kemudian tak mahu buat. Maka lupakan hasrat nak bentukkan badan nih..Dalam experimen saya,tempat paling susah nak bentukkan badan adalah di bahagian perut,terutama sekali bahagian bawah perut. Lemak situ memang susah nak hilangkan.
opss..sy nak badan macam bruce lee or macam Jet li ajer...

Ada perempuan kata,badan ketul2 ni geli tengok....betul ker?

masuk askar tuh betul jugak, kawan sekolah sy lepas spm masuk askar. dulu badan sepapan je, sekarang dah berketak badan die.

betul la tuh pasal perempuan geli tengok badan ketul2. ada sesetengah geli, ada sesetengah suke.

Likexise
10-23-2010, 05:50 PM
aiseh..x research abes la pulak...




cukup jadi macam brader sebelah kanan ni pun dah ok
http://cdn.buzznet.com/media-cdn/jj1/headlines/2010/08/cristiano-ronaldo-david-beckham.jpg




masuk askar tuh betul jugak, kawan sekolah sy lepas spm masuk askar. dulu badan sepapan je, sekarang dah berketak badan die.

betul la tuh pasal perempuan geli tengok badan ketul2. ada sesetengah geli, ada sesetengah suke.

tnya awek or bini sndri la..tp camna pon confident level akan naik..saham akan meningkat..ronaldo pnya wing mantap woo

imosnet
10-23-2010, 05:59 PM
haha sejak saya mula main besi & jaga badan, bini saya sgt hepi & gumbira...... masa mula2 kawin dulu sy kurus cekeding 50kg je, skrg dah naik skt 75kg... tapi saya x amik supplemen, hanya jaga makan & rehat ontime je sekadar mampu.

saya masih newbie dlm hal ni, harap2 dptlah otai2 bodibilder kongsi tips & panduan kat thread ni.... timakasih

faiz_sufi
10-23-2010, 06:14 PM
badan ronaldo tu memang mantap...nak jadi macam tu....tapi di bahagian perut, Makk aiii...susah nak dapat 6 pax tu...LEMAK TEPU!!! susah oo nak bentuk otot perut.

Seperti kata Gmoz...saham wanita meningkat sekiranya mereka langsing. Tapi wanita tak berapa kisah bentuk badan lelaki. Cuma antara kita as a man,mesti jelez tengok badan laki lain macam C.ROnaldo tu kan?

Sebb itu kita mengidam nak badan macm tu...tapi nak mengenakan sport attire pun punya la susah....hoho

imosnet
10-23-2010, 06:48 PM
bdn atlit bola sepak x digalakkan berotot besar mcm bodibilder, sebab nanti pergerakan atas pdg jadi lembab & lambat. Saya sendiri suka otot sedang2 je sbb sy suka long run 10-15 km & utk bina ketahanan badan. klu otot besar bhgn upper body x larat nak masuk maraton beb!

cuba tengok bruce lee, otot sedang2 je tapi laju giller

spycat
10-23-2010, 06:53 PM
dengan latihan yang berterusan sy akan dapat badan macam tuh.hehehe...
ada sapa2 ahli forum wc badan macam CR?

imosnet
10-23-2010, 07:15 PM
dengan latihan yang berterusan sy akan dapat badan macam tuh.hehehe...
ada sapa2 ahli forum wc badan macam CR?

saya suka badan mcm CA = cristina aguilera haha:D

Likexise
10-23-2010, 11:27 PM
saya suka badan mcm CA = cristina aguilera haha:D

Hahahaha...Mengancam :P:P:P
yg penting kita jgn separuh jalan sudah...


bro pergi gym celebrity fitness ke fitness first atau gym yang biasa je?

Lupa bgtau..saya g gym rakyat ja..mana2 pon ada..insyaallah..kalo gym rakyat, skali msuk RM2 ja.leh la nk main hari2

dr_zool
10-24-2010, 04:57 AM
dengan latihan yang berterusan sy akan dapat badan macam tuh.hehehe...
ada sapa2 ahli forum wc badan macam CR?

ak rase kalu ade pon xd yg nk ngaku pnye..ekekek..


btw,ronaldo tu bukn calang2 nk dpt cmtu.tp advantage sbb dy atlet,and most atlet bdn mmg + - mmg gtu
besides,kne tmbh weight lifting utk prominentkan otot2 gtu

MrDisc
10-24-2010, 05:00 AM
haha sejak saya mula main besi & jaga badan, bini saya sgt hepi & gumbira...... masa mula2 kawin dulu sy kurus cekeding 50kg je, skrg dah naik skt 75kg... tapi saya x amik supplemen, hanya jaga makan & rehat ontime je sekadar mampu.

saya masih newbie dlm hal ni, harap2 dptlah otai2 bodibilder kongsi tips & panduan kat thread ni.... timakasih

huhu...faktor "berbini" pon bro membantu bro agaknya naik badan...supplemen pon original nya takyah beli2 kat kedai bro..:P

spycat
10-24-2010, 11:43 AM
Hahahaha...Mengancam :P:P:P
yg penting kita jgn separuh jalan sudah...



Lupa bgtau..saya g gym rakyat ja..mana2 pon ada..insyaallah..kalo gym rakyat, skali msuk RM2 ja.leh la nk main hari2

ouh..gym rakyat. dekat wangsa maju seksyen 5 ada jugak gym rakyat, tapi peralatan kat situ x terjaga. banyak rosak.

sekarang kat melaka, sy pergi OHM gym dekat bukit beruang kene byr RM5. mahal sikit tapi puas hati.



haha sejak saya mula main besi & jaga badan, bini saya sgt hepi & gumbira...... masa mula2 kawin dulu sy kurus cekeding 50kg je, skrg dah naik skt 75kg... tapi saya x amik supplemen, hanya jaga makan & rehat ontime je sekadar mampu.

saya masih newbie dlm hal ni, harap2 dptlah otai2 bodibilder kongsi tips & panduan kat thread ni.... timakasih

bro jaga makan eh..
ada tips penjagaan makanan x bro?

dr_zool
10-25-2010, 01:45 AM
leh korang listkan supplement ape yg korng amek?
ak stat dlu la ek
ak layan truemass gainer sbb nk tmbh size
ngeh3..

mohanis
10-25-2010, 07:17 AM
Salah satu trget utk dpt bntuk badan yg cntik bodyfat kena rndah.. bru ketul2 otot nmpak ngn mantap hehe..:D 10%-8% dh mantap dh. Masa bodyfat 15% ke atas senang je lemak nk hilang, kurangkn karbohidrat pastu exercise @ weight lifting je trus naik muscle.. Bila bodyfat dh dlm area 15%-12%, klau ikut program yg sama bdn akan start reject utk bina muscle, sbb badan kita punya defensive dh mula assume kita kebuluran sbb kekurangan glucose@karbohidrate.. Jd setiap sumber yg masuk dlm bdn akan digunakan utk mengekalkan bodyfat tersebut. Yg paling teruk skali muscle yg dibina dgn titik peluh air mata darah pn akan dipecahkan kepada asid amino utk tenaga:(( Boleh dikatakan cabaran sebenar utk mendapatkan bentuk badan yg menarik adalah perjuangan utk menurunkan bodyfat dari 15%-12% kepada 8%-10% bodyfat.. Skang alhmdulillah skang lemak dh makin nipis dh, buat weight lifting dgn cycle diet.. Bile la 6pack nk kuar ni he he he :D:D

imosnet
10-25-2010, 08:03 AM
huhu...faktor "berbini" pon bro membantu bro agaknya naik badan...supplemen pon original nya takyah beli2 kat kedai bro..:P

haha betul tu, bila ada isteri tentulah kena jaga badan supaya sentiasa menarik & 'power' hihi... gerenti bini x lari & suka 24/7:P

ttg supplemen, saya time bujang2 dulu suka minum 20thcentury punya muscle gain yg ada kolostrum tu....masa tu main rugby tapi kurus cekeding gak hoho

bila dah kawin x amik dah supplemen weight gain & x jaga makan sgt, cukup sekadar makan ontime & berhenti sebelum kenyang & makan sekadarnya selepas main besi; memang lapar giller lps main besi rasa nak bedal je mcm2...

apapun saya kurangkan pengambilan gula & mknn berminyak & selalu amalkan berhenti mkn sblm kenyang:D

kuasalelaki
10-25-2010, 08:07 AM
camne nk dapatkan bentuk badan menarik??
ketul2 ke??

mohanis
10-26-2010, 08:06 AM
camne nk dapatkan bentuk badan menarik??
ketul2 ke??

Ketul-ketul pun menarik jgak bro, kalau body macam model xkn la bini nk lari lagi hehe :D Tapi kalau kurus nk start weight lifting mula la dgn supplement dulu, satu sebabnya untuk energy boost nk angkat besi, lagi satu kebaikan supplement ni bukan sahaja mengandungi protein, jgak vitamin-vitamin macam B1, B2, B3, B12.. Penting untuk aktifkan balik hormon-hormon untuk bodybuilding mcm tyroid, testosterone. Hormon-hormon ni la yg akan menentukan kadar sintesis muscle nanti bila kita buat weight lifting.. Muscle cepat naik @ lambat.

Lagi satu pentingnya supplement ni uuntuk org yg berdiet, nk turunkan berat badan dan buat weight lifting.. Bila berdiet secara tak lansungnya kurang makan @kurang mendapat nutrien. Bila nutrien kurang, proses sintesis muscle x efektif. Lemak akan terbakar dan berat badan turun, tapi tiap-tiap hari angkat besi sampai nak tercabut lengan, muscle yang terbina tak seberapa.. Sadis jugak tu.. :-O Macam-macam supplement ada kt pasaran dgn nutrien lengkap. Sekarang ni ambil spirulina 10 biji setiap hari. Sebotol baru RM110 ada 600 biji, boleh tahan 2 bulan! :-bd

spycat
10-26-2010, 08:30 AM
leh korang listkan supplement ape yg korng amek?
ak stat dlu la ek
ak layan truemass gainer sbb nk tmbh size
ngeh3..

sy x amek ape2 supplement buat masa ni..takut ada kesan sampingan masa tua2 nanti..



haha betul tu, bila ada isteri tentulah kena jaga badan supaya sentiasa menarik & 'power' hihi... gerenti bini x lari & suka 24/7:P

ttg supplemen, saya time bujang2 dulu suka minum 20thcentury punya muscle gain yg ada kolostrum tu....masa tu main rugby tapi kurus cekeding gak hoho

bila dah kawin x amik dah supplemen weight gain & x jaga makan sgt, cukup sekadar makan ontime & berhenti sebelum kenyang & makan sekadarnya selepas main besi; memang lapar giller lps main besi rasa nak bedal je mcm2...

apapun saya kurangkan pengambilan gula & mknn berminyak & selalu amalkan berhenti mkn sblm kenyang:D

aiseh..sy pulak jenis makan sampai kenyang baru berhenti




camne nk dapatkan bentuk badan menarik??
ketul2 ke??

terpulang pada bro, nak fit ke..nak ketul2 ke..

MrDisc
10-26-2010, 08:38 AM
haha betul tu, bila ada isteri tentulah kena jaga badan supaya sentiasa menarik & 'power' hihi... gerenti bini x lari & suka 24/7:P

ttg supplemen, saya time bujang2 dulu suka minum 20thcentury punya muscle gain yg ada kolostrum tu....masa tu main rugby tapi kurus cekeding gak hoho

bila dah kawin x amik dah supplemen weight gain & x jaga makan sgt, cukup sekadar makan ontime & berhenti sebelum kenyang & makan sekadarnya selepas main besi; memang lapar giller lps main besi rasa nak bedal je mcm2...

apapun saya kurangkan pengambilan gula & mknn berminyak & selalu amalkan berhenti mkn sblm kenyang:D

hoho...lagi tambah mantap kalo org rumah sentiasa masak ikut makanan kegemaran bro lagi cepat laa badan naik..:D

Tapi bro mungkin bro amalkan senaman yang sihat nie..seminggu 2-3 dalam 20 minit bro bersenam pon membantu gak nie...tapi senaman "Malam" yg memujarabkan bentuk badan yg menarik aa bro..:P

imosnet
10-26-2010, 09:22 AM
hoho...lagi tambah mantap kalo org rumah sentiasa masak ikut makanan kegemaran bro lagi cepat laa badan naik..:D

Tapi bro mungkin bro amalkan senaman yang sihat nie..seminggu 2-3 dalam 20 minit bro bersenam pon membantu gak nie...tapi senaman "Malam" yg memujarabkan bentuk badan yg menarik aa bro..:P

haha, saya x cerewet bab makan, ada nasi & telur goreng & sayur salad cicah sambal blacan dah ok dah.... cuma lepas main besi saya misti bedal 4-6 biji telur & mkn berat skt spt ayam/dgg cuma kurangkan nasi je. pastu rehat 2 hari x main besi utk recovery otot2 & dlm 2 hari rest tu saya tumpu senaman kardio bina stamina spt longrun/joging 6-10km. Ni pun utk senaman bhgn kaki sbb time main besi saya x buat senaman utk otot kaki.

Saya pun x brani nak amik supplemen buatan yg dah campur bhn kimia, cukup skadar makan madu & telur je.... benda ni sy tengok bapak saya telan hari2 time kecik2 dulu hihihi

senaman malam? kdg2 saya main besi mlm2 kat ofis (ada alat2 saya beli sorok bwh meja) klu x sempat waktu ptg. Biasanya lepas jemput anak blk skolah wktu ptg bru saya main besi.

eh eh, senaman malam yg mana nih? yg sakit pinggang tu ke?

MrDisc
10-26-2010, 09:32 AM
haha, saya x cerewet bab makan, ada nasi & telur goreng & sayur salad cicah sambal blacan dah ok dah.... cuma lepas main besi saya misti bedal 4-6 biji telur & mkn berat skt spt ayam/dgg cuma kurangkan nasi je. pastu rehat 2 hari x main besi utk recovery otot2 & dlm 2 hari rest tu saya tumpu senaman kardio bina stamina spt longrun/joging 6-10km. Ni pun utk senaman bhgn kaki sbb time main besi saya x buat senaman utk otot kaki.

Untung aa umah umah bro tak cerewet bab makan bukan per ada kes suami tendang ala kungfu kat isteri hanya kerana menu tak sedap @ tak kena selera...:D


Saya pun x brani nak amik supplemen buatan yg dah campur bhn kimia, cukup skadar makan madu & telur je.... benda ni sy tengok bapak saya telan hari2 time kecik2 dulu hihihi

Sekadar makan madu ok tue bro cuma org rumah skrg nie kalo dengar word "madu" jek sensitif sgt..kalo tak nanti mau tido luar si suami mcm citer P Ramlee..:D


senaman malam? kdg2 saya main besi mlm2 kat ofis (ada alat2 saya beli sorok bwh meja) klu x sempat waktu ptg. Biasanya lepas jemput anak blk skolah wktu ptg bru saya main besi.

eh eh, senaman malam yg mana nih? yg sakit pinggang tu ke?

Senaman mlm yg kwn takrifkan tue utk kedua-dua gak...hoho Main besi pon biasanya malam gak bagi yang bekerja..tapi kalo fulltime IM myb main besi pagi kot...senaman cakar harimau pon malam gak...:P

spycat
10-27-2010, 07:06 AM
makan madu & telur je


telur tuh bro makan macam mana?
separuh masak ke? telur rebus ke? mentah2 ke?




Senaman mlm yg kwn takrifkan tue utk kedua-dua gak...hoho Main besi pon biasanya malam gak bagi yang bekerja..tapi kalo fulltime IM myb main besi pagi kot...senaman cakar harimau pon malam gak...:P

alamak..bab ni x berani nak masuk campur..xkawen lagi..hehehe

MrDisc
10-28-2010, 08:24 AM
telur tuh bro makan macam mana?
separuh masak ke? telur rebus ke? mentah2 ke?
alamak..bab ni x berani nak masuk campur..xkawen lagi..hehehe

huhu...belum kawin nie kena banyak tambah ilmu senang nanti nak praktik..:P

p/s: mana pg abg imosnet nie...sibuk berGYM nie gaknya...:)

imosnet
10-28-2010, 08:31 AM
telur tuh bro makan macam mana?
separuh masak ke? telur rebus ke? mentah2 ke?

kdg2 buat telur rebus @ goreng & saya TIDAK buang telur kuning! jgn membazir!
rezki halal Tuhan bagi jgn buang ada manfaatnya....makan je jgn takut:D

imosnet
10-28-2010, 08:33 AM
huhu...belum kawin nie kena banyak tambah ilmu senang nanti nak praktik..:P

p/s: mana pg abg imosnet nie...sibuk berGYM nie gaknya...:)

haha smalam lps isya dah main besi sampai sengal2, ptg ni & ptg esok buat longrun plak....lusa main besi balik hihii

MrDisc
10-28-2010, 08:36 AM
haha smalam lps isya dah main besi sampai sengal2, ptg ni & ptg esok buat longrun plak....lusa main besi balik hihii


perghh mmg maaaattooooopp ( bak kater nada shamsul dalam raja lawak)...main besi sampai sengal2...ptg plak wat longrun...mlm buat per plak bro...:D

spycat
10-28-2010, 07:58 PM
kalau main besi ni kan...mana lagi bagus ye?
main hari2 ke atau main selang sehari?

perindu
10-28-2010, 08:55 PM
kalau main besi ni kan...mana lagi bagus ye?
main hari2 ke atau main selang sehari?

kalau bro main besi, cuba selangkan hari lagi bagus.
macam set hari isnin, rabu dan jumaat je main dumbell.
hari2 lain dan sabtu ahad rehatkan bagi muscle tu masa untuk baiki tisu.
duration satu sesi 1jam cukup.

kalau untuk kardio pepagi boleh gi berlari2 tiap2 hari.
ni untuk bakar lemak dan stamina. kalau bekerja boleh jogging belah petang.

mohanis
10-28-2010, 11:00 PM
kalau main besi ni kan...mana lagi bagus ye?
main hari2 ke atau main selang sehari?

Skang ni jadual dalam 1 minggu 4 hari straight low-carb + main besi, 1 hari carb-load dengan 2 hari makan maintenance macam biasa + kardio dengan main besi. Nak nipiskan lemak perut ni ada sikit lagi padding haha.. Target dah tercapai 8% ke 10% bodyfat baru nak start workout schedule macam biasa :D

Likexise
10-28-2010, 11:05 PM
kalau main besi ni kan...mana lagi bagus ye?
main hari2 ke atau main selang sehari?

kalau main different part xpa la nk main hari2...
cam aku 1 hari satu part..
ahad ja xp..sbb gym tutup..

dr_zool
10-29-2010, 09:48 AM
kalau main besi ni kan...mana lagi bagus ye?
main hari2 ke atau main selang sehari?

maen selang sbb otot perlu rest.kalu bantai tiap hari,hbsla otot kite
setiap kali maen tuh fokus pade ms yg nk dibine

cth hari senin,buat chest dgn biceps
rbu buat abdomen,bla3

spycat
10-29-2010, 09:17 PM
Nak nipiskan lemak perut ni ada sikit lagi padding haha.. Target dah tercapai 8% ke 10% bodyfat baru nak start workout schedule macam biasa :D

cara terbaik nak nipiskan lemak dekat perut macam mana ye bro?



kalau main different part xpa la nk main hari2...
cam aku 1 hari satu part..
ahad ja xp..sbb gym tutup..

selalu bro buat difrent part tuh ikut turutan bermula dari mana?




maen selang sbb otot perlu rest.kalu bantai tiap hari,hbsla otot kite
setiap kali maen tuh fokus pade ms yg nk dibine

cth hari senin,buat chest dgn biceps
rbu buat abdomen,bla3

kalau xsilap otot kena rest lebih 8jam kan?

Likexise
10-29-2010, 10:49 PM
Isnin:Chest
Selasa:Tricep
Rabu:Shoulder
Khamis:Biceps
Jumaat:Back
Sabtu:Leg

Perut main ja kalo leh hari2..

Repetiton kna ckup utk smua set..Shari aku wat 1part pon dh ckup pnat..
xlarat nk buat yg lain dh:)

http://www.midpenchiro.com/uploads/Image/muscle_diagram.jpg

Likexise
10-29-2010, 10:53 PM
Kalo main chest, kita akan rsa effect jgk dkat tricep..kalo nk combine rsa combine chest + triceps..
Jgn triceps + biceps, sbb pernah dgr org kat gym ckap..Satu dpan dan satu belakang..
Kalo buat back, kita juga akan rsa effect dkat kaki..tp skit ja la....

Likexise
10-29-2010, 11:26 PM
http://www.muscleandstrength.com/sites/default/files/images/articles/transformations/mario-fanzolato/mario-fanzolato-before-and-after.jpg

Nk blajar tentang protein ===> Klik sini (http://www.muscleandstrength.com/supplements/protein.html)

Nk tahu top protein product ===> Klik sini (http://www.muscleandstrength.com/store/top-sellers.html)

Kadang-kadang company-company protein nh diorg syco kita ja..
Dia tulis berjela-jela kandungan protein dia..
Padahal, kalo kita tau nama-nama scientific rupa-rupanya telur dgn whey shj (contoh).
Jadi kalo bole, tnya siapa org2 lama xpon tgk dkat top protein product tu..
Bagi yg Islam, pastikan Halal yep..

faiz_sufi
10-30-2010, 01:01 AM
kalau buat training sendiri....kesannya kurang bagi saya kerana akan cepat mengalah bila letih.
tapi jika ada Personal training,kita akan paksa diri untuk buat seperti apa yang diarahkan. Dan PT ini
lebih berkelayakan dan tahu cara yang sebenar nak belasah kita...hoho

Kalau saya buat sendiri,30x rest la 1 minit 2 minit. kalau guna PT,non stop dia bagi tapi mampu buat dan rasa ringan
badan after buat set-set yang disuruh tu.

dr_zool
10-31-2010, 07:48 AM
cara terbaik nak nipiskan lemak dekat perut macam mana ye bro?




selalu bro buat difrent part tuh ikut turutan bermula dari mana?




kalau xsilap otot kena rest lebih 8jam kan?

xsure bro kne rest bape lame.tp yg pasti kne dpt rehat secukupnye so that ms leh wt keje berat semule

spycat
10-31-2010, 06:14 PM
Isnin:Chest
Selasa:Tricep
Rabu:Shoulder
Khamis:Biceps
Jumaat:Back
Sabtu:Leg

Perut main ja kalo leh hari2..

Repetiton kna ckup utk smua set..Shari aku wat 1part pon dh ckup pnat..
xlarat nk buat yg lain dh:)

http://www.midpenchiro.com/uploads/Image/muscle_diagram.jpg

wow...terbaik lah bro punye tips...



kalau buat training sendiri....kesannya kurang bagi saya kerana akan cepat mengalah bila letih.
tapi jika ada Personal training,kita akan paksa diri untuk buat seperti apa yang diarahkan. Dan PT ini
lebih berkelayakan dan tahu cara yang sebenar nak belasah kita...hoho

Kalau saya buat sendiri,30x rest la 1 minit 2 minit. kalau guna PT,non stop dia bagi tapi mampu buat dan rasa ringan
badan after buat set-set yang disuruh tu.

hah, betul la tuh. dulu ada gak terfikir nak cari PT. Fitness First gym dulu pernah offer sy pakej yg ada PT. ingat nak ambil, tapi xdapat pasal kena sambung study. melepas.

mohanis
11-03-2010, 09:26 AM
cara terbaik nak nipiskan lemak dekat perut macam mana ye bro?


Andaikata lemak-lemak lain (buncit, gempal dll) dah hilang, cuma tinggal nipiskan lemak bawah perut je untuk bagi nampak 6 packs, masa ni kita kena adjust badan kita untuk bakar lemak tapi kekalkan muscle.

Nak nipiskan lemak tak sama macam mula-mula diet untuk kurangkan berat dulu, cthnya teknik diet dengan kurangkan karbohidrat, lebihkan protein dan workout. Sebab masa berat badan tinggi jumlah asid lemak pun tinggi, jadi walau tak ambil banyak karbohidrat dalam diet muscle masih boleh disintesis dari asid lemak..

Bila kandungan lemak dah rendah, teknik terbaik sekarang saya try dengan meneruskan workout tapi diet kena switch antara low-carb dengan high-carb. Gilir-gilir la.. Nak kesan yang lagi mantap workout dengan weight training, xkesah nak repeatition mana-mana part pun yang penting sampai muscle exhausted xlarat nak angkat dah. Weight training lagi bagus dari kardio sebab bila muscle kena bantai je badan akan signal untuk bakar kalori dengan sintesis muscle bukan untuk tenaga semata-mata. Dari sini la lemak bawah perut akan diuraikan kepada asid lemak untuk sintesis muscle masa low-carb.

Tapi jaga-jaga workout masa low-carb, tak boleh lama-lama sebab badan akan programkan kita dalam kebuluran bila bodyfat rendah karbohidrat pun rendah. Bila jadi macam ni badan akan lebih utamakan untuk bina lemak dari muscle.. Tak jadi la nak nipiskan lemak camtu. Masa ni kena switch workout dengan high-carb. Pendek kata kena bijak fahami bahasa tubuh kita.. :D

dr_zool
11-03-2010, 09:50 AM
tu dy..mcm2 tips ad dari otai2 badan besi nih
tp yg penting sume tu adelah azam dan keinginan
kalu supp bertong2,dumbell bertan2,azam ngn semangat xd,out gk

tahan takat 2-3 mgu jek,pastu ilng

spycat
11-03-2010, 10:15 AM
Andaikata lemak-lemak lain (buncit, gempal dll) dah hilang, cuma tinggal nipiskan lemak bawah perut je untuk bagi nampak 6 packs, masa ni kita kena adjust badan kita untuk bakar lemak tapi kekalkan muscle.

Nak nipiskan lemak tak sama macam mula-mula diet untuk kurangkan berat dulu, cthnya teknik diet dengan kurangkan karbohidrat, lebihkan protein dan workout. Sebab masa berat badan tinggi jumlah asid lemak pun tinggi, jadi walau tak ambil banyak karbohidrat dalam diet muscle masih boleh disintesis dari asid lemak..

Bila kandungan lemak dah rendah, teknik terbaik sekarang saya try dengan meneruskan workout tapi diet kena switch antara low-carb dengan high-carb. Gilir-gilir la.. Nak kesan yang lagi mantap workout dengan weight training, xkesah nak repeatition mana-mana part pun yang penting sampai muscle exhausted xlarat nak angkat dah. Weight training lagi bagus dari kardio sebab bila muscle kena bantai je badan akan signal untuk bakar kalori dengan sintesis muscle bukan untuk tenaga semata-mata. Dari sini la lemak bawah perut akan diuraikan kepada asid lemak untuk sintesis muscle masa low-carb.

Tapi jaga-jaga workout masa low-carb, tak boleh lama-lama sebab badan akan programkan kita dalam kebuluran bila bodyfat rendah karbohidrat pun rendah. Bila jadi macam ni badan akan lebih utamakan untuk bina lemak dari muscle.. Tak jadi la nak nipiskan lemak camtu. Masa ni kena switch workout dengan high-carb. Pendek kata kena bijak fahami bahasa tubuh kita.. :D

terbaiklah bro...perut berlemak dengan perut buncit same ke?
saya rasa saya xde masalah lemak, perut saya buncet sikit ke depan. aisehhh...
itu yang tak best tuh.


tu dy..mcm2 tips ad dari otai2 badan besi nih
tp yg penting sume tu adelah azam dan keinginan
kalu supp bertong2,dumbell bertan2,azam ngn semangat xd,out gk

tahan takat 2-3 mgu jek,pastu ilng

ada x orang macam ni..silalah berikan dumbell anda kepada sy..hahaha...

mohanis
11-03-2010, 10:50 AM
terbaiklah bro...perut berlemak dengan perut buncit same ke?
saya rasa saya xde masalah lemak, perut saya buncet sikit ke depan. aisehhh...
itu yang tak best tuh.


Kalau buncit diet biasa low-carb tambah dengan workout dh ok.. Buncit tu lemak visceral fat, ni lemak-lemak yang dalam perut menyaluti organ-organ dalam perut. Paling senang terbakar ni yang penting exercise :-bd Yang susah nak hilang lemak bawah kulit perut dengan tepi belakang pinggang. Lemak ni yang degil, biasa badan dah slim pun tapi kat bahagian perut dengan tepi pinggang lembik lagi tak hilang-hilang. Dah hilang buncit nanti jumpa la lemak ni he he he :D

spycat
11-03-2010, 12:45 PM
kalau exercise sit-up boleh hilangkan buncit x?

Han
11-03-2010, 02:05 PM
wow.. ramai juga yg suka badan fit ek..

nak sit pack tak senang oh..
makan kena jaga.. low karbo..
workout pula.. 500 ab workout setiap hari.. (knee raises, decline sit up, normal sit up, crunches, side bend dan byk lagi) boleh buat setiap jenis 100 kali..

azam kena kuat kalau nk fit..

dr_zool
11-03-2010, 04:17 PM
kalau exercise sit-up boleh hilangkan buncit x?

sit up tu hnye menguatkan otot tp sebb kite bg beban kt bhgian tuh.so,otot akan mmbesar kt stu
tp utk baka lemak2,kne buat cardio exercise.exe yg bg tekanan kt jantong smpai kite mengah2,jantung dupdap2

cth seperti berenang,jogging,cycling,men bola ke.senaman gni akn baka lemak byk..ni skdr pemahaman aku.mayb ad yg nk tmbh

FendyAziz
11-03-2010, 04:49 PM
Aku pergi gym.. :D
Tapi body aku memang dah mcm atletic..
Kalo aku pergi pantai bini aku sampai jeles sebab awek suka tengok bdan aku smpai tak kelip2..
HAhahahhahahahah :D

imosnet
11-03-2010, 05:26 PM
kalau exercise sit-up boleh hilangkan buncit x?

kalau perut buncit, kena banyak buat senaman cardio utk bkr lemak.
klu perut buncit & buat sit-up hari2, otot 6pack boleh mmbesar & mantap, tapi sbb lemak masih dok ada atas otot tu, perut akan nampak lagi boyot walaupun buat 200 situp sehari. Senaman kardio hari2 bleh digunakan utk bakar lemak perut ni xkisahlah joging, main bola, futsal, berenang, kayuh basikal bodo (haha) etc

saya pernah lepas kawin dulu 2-3 tahun perut buncit jadi 1pack....tapi kurus! kan pelik & buruk tu?
jadi awal2 dulu saya amalkan joging hari2 & buat sit-up lps joging. Dalam 2-3 tahun ni je baru belajar main besi (utk gumbirakan bini).....saya ngakulah masih newbie lagi dlm bidang 'pengangkatan-bosi' nih haha

spycat
11-03-2010, 06:13 PM
wow.. ramai juga yg suka badan fit ek..

nak sit pack tak senang oh..
makan kena jaga.. low karbo..
workout pula.. 500 ab workout setiap hari.. (knee raises, decline sit up, normal sit up, crunches, side bend dan byk lagi) boleh buat setiap jenis 100 kali..

azam kena kuat kalau nk fit..

macam ni kena lah pergi jog selalu nampak gayanya...




sit up tu hnye menguatkan otot tp sebb kite bg beban kt bhgian tuh.so,otot akan mmbesar kt stu
tp utk baka lemak2,kne buat cardio exercise.exe yg bg tekanan kt jantong smpai kite mengah2,jantung dupdap2

cth seperti berenang,jogging,cycling,men bola ke.senaman gni akn baka lemak byk..ni skdr pemahaman aku.mayb ad yg nk tmbh

sy nak bagi ada pack dekat perut yg buncet ni hah..kene sit up+jog la camni




Aku pergi gym.. :D
Tapi body aku memang dah mcm atletic..
Kalo aku pergi pantai bini aku sampai jeles sebab awek suka tengok bdan aku smpai tak kelip2..
HAhahahhahahahah :D

bagus la tuh kalau dah macam atlet..xsabar sy pun nak jadi macam atlet




kalau perut buncit, kena banyak buat senaman cardio utk bkr lemak.
klu perut buncit & buat sit-up hari2, otot 6pack boleh mmbesar & mantap, tapi sbb lemak masih dok ada atas otot tu, perut akan nampak lagi boyot walaupun buat 200 situp sehari. Senaman kardio hari2 bleh digunakan utk bakar lemak perut ni xkisahlah joging, main bola, futsal, berenang, kayuh basikal bodo (haha) etc

saya pernah lepas kawin dulu 2-3 tahun perut buncit jadi 1pack....tapi kurus! kan pelik & buruk tu?
jadi awal2 dulu saya amalkan joging hari2 & buat sit-up lps joging. Dalam 2-3 tahun ni je baru belajar main besi (utk gumbirakan bini).....saya ngakulah masih newbie lagi dlm bidang 'pengangkatan-bosi' nih haha

kene ikut style bro lah macam ni..
lepas jog buat sit-up pulak...

masalah saya sekarang perut kelihatan agak buncet sikit..
lagi 1 dada kurus..nak bagi dada ke depan sikit..
penat la hari2 jalan mendada nak cover badan... hahaha

mohanis
11-05-2010, 03:36 AM
kalau exercise sit-up boleh hilangkan buncit x?

Boleh.. Yang penting kalori yang dibakar lebih tinggi dari jumlah kalori yang diambil. Macam-macam tips ada tengok he he :D Cadangan sy paling bagus amalkan kardio macam jogging seminggu 3 kali ke.. Selain boleh bakar lemak dan kalori, juga bagus untuk kesihatan jantung :-bd

imosnet
11-05-2010, 04:29 AM
masalah saya sekarang perut kelihatan agak buncet sikit..
lagi 1 dada kurus..nak bagi dada ke depan sikit..
penat la hari2 jalan mendada nak cover badan... hahaha

tahniah bro, sy pun dulu2 kurus cekeding xde otot pejal.....ya utk otot dada bro bleh amalkan pumping/pushup 5 set, 1 set 20x rep, buat 1hari & rehat 2 hari, cara ni sesuai utk newbie. Klu ada duit lebih belilah dumbell 5kg 2 biji & buat dumbell flies 5 set juga, 1 set 20x rep utk bina otot dada. Saya buat pumping/pushup (http://www.google.com.my/url?q=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DX72LtRcXR6g&sa=U&ei=XofTTJvCCciHcZzWsOkE&ved=0CCsQtwIwAQ&usg=AFQjCNF8y-NCOmucatUqigh4MCEbDpMKhQ) & dumbell flies (http://www.google.com.my/search?q=dumbell+flies&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a) sekaligus...... klu dah pegi gym barulah buat benchpress (http://www.google.com.my/search?hl=en&client=firefox-a&hs=3cE&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=bench+press&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=)hehe . apa2 pun sy suka senam kat ofis sendiri sbb privacy & bleh jaga mata dpd tengok aurat org lain ehehe

bro buat sikit2 dulu lama2 jadi bukit. harap2 tips ni otai2 bodibilder bleh tambah ye....

spycat
11-05-2010, 06:21 AM
Boleh.. Yang penting kalori yang dibakar lebih tinggi dari jumlah kalori yang diambil. Macam-macam tips ada tengok he he :D Cadangan sy paling bagus amalkan kardio macam jogging seminggu 3 kali ke.. Selain boleh bakar lemak dan kalori, juga bagus untuk kesihatan jantung :-bd

petang ni insyaAllah nak mulekan jogging dekat taman botanikal...



tahniah bro, sy pun dulu2 kurus cekeding xde otot pejal.....ya utk otot dada bro bleh amalkan pumping/pushup 5 set, 1 set 20x rep, buat 1hari & rehat 2 hari, cara ni sesuai utk newbie. Klu ada duit lebih belilah dumbell 5kg 2 biji & buat dumbell flies 5 set juga, 1 set 20x rep utk bina otot dada. Saya buat pumping/pushup (http://www.google.com.my/url?q=http://www.youtube.com/watch%3Fv%3DX72LtRcXR6g&sa=U&ei=XofTTJvCCciHcZzWsOkE&ved=0CCsQtwIwAQ&usg=AFQjCNF8y-NCOmucatUqigh4MCEbDpMKhQ) & dumbell flies (http://www.google.com.my/search?q=dumbell+flies&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a) sekaligus...... klu dah pegi gym barulah buat benchpress (http://www.google.com.my/search?hl=en&client=firefox-a&hs=3cE&rls=org.mozilla%3Aen-US%3Aofficial&q=bench+press&aq=f&aqi=g10&aql=&oq=&gs_rfai=)hehe . apa2 pun sy suka senam kat ofis sendiri sbb privacy & bleh jaga mata dpd tengok aurat org lain ehehe

bro buat sikit2 dulu lama2 jadi bukit. harap2 tips ni otai2 bodibilder bleh tambah ye....

terima kasih bro.
tapi badan saya xda la cantik pun.
cutting sikit2 je ada. kalau rajin berlatih insyaAllah boleh jadi cantik.
kiranya dekat sini kalau buat pumping/push-up ni boleh buatkan chest ke depan sikitlah kan?
lepas ni xperlulah jalan nak mendada je..hahaha

fathaz
11-05-2010, 06:30 AM
kalau badan kurus cekeding nak kasi berisi nak kena amalkan ape ek... minum susu tiap2 ari ok ker??

hehe..tingin gak nk badan mantap.....

ilhamputra
11-05-2010, 06:36 AM
badan saya pun dah start naik ni.maklumla, duk depan pc je.menelaah.
joging gune treadmill je kat rumah.sambil tu try minum minuman kesihatan. :)

Likexise
11-05-2010, 07:09 AM
kalau badan kurus cekeding nak kasi berisi nak kena amalkan ape ek... minum susu tiap2 ari ok ker??

hehe..tingin gak nk badan mantap.....

kalo minum susu ja ari2 nnt hati bro dan buah pinggang bro rosak..
hati akan kerja keras hari2 sbb nk singkir protein berlebihan..begitu jgk ngan buah pinggang..
kalo mau minum kna mau kerja jgk..workout =)
kalo minum appeton weight gain, xtw la yep..

fathaz
11-05-2010, 07:38 AM
erkk.. gtu ek.. so kna work out ngan exercise gak la.. takat bangun+makan+kerja+tidur jer xleh la..

dr_zool
11-05-2010, 08:12 AM
erkk.. gtu ek.. so kna work out ngan exercise gak la.. takat bangun+makan+kerja+tidur jer xleh la..

mmg gtu sifir utk dptkn bdn mantap tuh
plan ur meal + do exercise = hot body

fathaz
11-05-2010, 08:16 AM
Thanks DR.. saya test tengok camne sebulan hehe.. bagi berat badan naik...

Likexise
11-05-2010, 12:51 PM
Thanks DR.. saya test tengok camne sebulan hehe.. bagi berat badan naik...

hehe, gd luck bro..pling simple..g gym + trainer...pastu usaha la..pening2 blaajr step pon susah jgk..takut malu bwat last2 skali tggal terus..
bkn apa, skadar pengalaman..first time msuk gym mmg susah sgt nk maen2 besi..perlukan pengetahuan..kalo x, takut silap lak..nnt takut org tgur salah..atau org pandang lain mcm ..n xkurang org gelakkan kita jgk...
jadi pling senang sbb tgk bro cam dh bekerjaya...amek ja trainer utk 2-3 bulan..belajar sgguh2 dgn dia..tnya smua benda..
pas2, leh la bro wat semua benda sndri..
gd luck bro..smoga berjaya:)

org lain pon kna ikut sama..xmau foolow ja..:>

dr_zool
11-05-2010, 02:50 PM
Thanks DR.. saya test tengok camne sebulan hehe.. bagi berat badan naik...

amek dlu pic skng,then lpas sebuln amek lg
lpas tu tepek sni
kompem ramai yg teruje
gudluck dude
ak pon ad misi ni
ngeh3

imosnet
11-05-2010, 03:28 PM
saya pernah jumpa satu produk CB ttg bina badan, tapi berkonsepkan PRISON MUSCLES.

Yg saya faham, org dlm penjara hanya diberi makanan asas 4x sehari & depa langsung x amek supplemen protein, whey dsb. Tapi cuba tengok org yg dibebaskan keluar penjara, bodi depa tough berketul2!
hanya main besi dlm penjara & makan benda2 asas tanpa supplemen bina badan!

cuba search ttg 'prison muscles' nanti insyaAllah jumpa bnyk info menarik yg best utk di amalkan sebagai asas bina otot!

Syedz
11-06-2010, 01:42 AM
kalau badan kurus cekeding nak kasi berisi nak kena amalkan ape ek... minum susu tiap2 ari ok ker??

hehe..tingin gak nk badan mantap.....

kalo dah geneticly kurus keding payah nak naik...cam ada kawan saya tu kurus keding, makan nasik 19 pinggan sehari pun bdn xnaik....

faiz_sufi
11-06-2010, 05:26 AM
kalo dah geneticly kurus keding payah nak naik...cam ada kawan saya tu kurus keding, makan nasik 19 pinggan sehari pun bdn xnaik....

hoho(^_^)...sama macam kawan2 saya..makan nasi 14 pinggan...makan tidur makan tidur tapi badan tak naik2 jugak...saya ni makan setengah pinggan jer dah naik mencanak2 badan....huhu..

spycat
11-06-2010, 10:28 AM
saya pernah jumpa satu produk CB ttg bina badan, tapi berkonsepkan PRISON MUSCLES.

Yg saya faham, org dlm penjara hanya diberi makanan asas 4x sehari & depa langsung x amek supplemen protein, whey dsb. Tapi cuba tengok org yg dibebaskan keluar penjara, bodi depa tough berketul2!
hanya main besi dlm penjara & makan benda2 asas tanpa supplemen bina badan!

cuba search ttg 'prison muscles' nanti insyaAllah jumpa bnyk info menarik yg best utk di amalkan sebagai asas bina otot!

agak2 dekat penjara malaysia die bagi makanan asas jugak ke?

amim
11-09-2010, 08:55 AM
tgk kat youtube banyak jugak tutorial2 pasal bina badan ni.

Syedz
11-15-2010, 05:47 AM
tgk kat youtube banyak jugak tutorial2 pasal bina badan ni.

mmg banyak, tapi sanggup ke kita ikut cara dorang tuh,
mmg payah kalo nak dapatkan body yg perfect..
disiplin kena tinggi, jaga makan, exercise ari2...

spycat
11-15-2010, 12:03 PM
mmg banyak, tapi sanggup ke kita ikut cara dorang tuh,
mmg payah kalo nak dapatkan body yg perfect..
disiplin kena tinggi, jaga makan, exercise ari2...

yup, disiplin, pemakanan dan exercise..tarak menatang ni..badan pun tarak hasil

imosnet
11-15-2010, 12:22 PM
kesimpulannya;
bina badan bukan utk org malas! hahaha.....

mcm pernah ku dengar ayat tu tapi di mana yeah?

imosnet
11-15-2010, 12:39 PM
oklah saya dedahkan sikit jadual latihan saya sebagai newbie, mungkin teman2 bleh tiru klu mampu;

Isnin - latihan angkat berat
Selasa - senaman kardio & otot kaki
Rabu - senaman kardio
Khamis - latihan angkat berat
Jumaat - senaman kardio & otot kaki
Sabtu - senaman kardio
Ahad - senaman kardio

Saya bukanlah bodibilder, cuma suka mantapkan badan supaya sihat & menarik minat isteri (harharhar!) jadi jadual latihan tu sesuai utk saya sebagai newbie. Klu sy x dpt buat siang, saya akan ganti pd waktu malam; contoh saya joging mlm utk senaman kardio klu x dpt joging petang. Saya ambil 2 hari utk rest slps main besi utk beri masa rehat & revovery otot2 upper bodi, kdg2 rest 3 hari sbb otot2 rasa kejang sgt huhu....

semuanya latihan biasa2 je & saya x ambil supplemen protein/whey yg mahal nak mampoih!...kecuali madu/telur/tkt-ali hehehe
apa pun rasanya otai2 bodibilder training hari2 kot utk dptkan shape sbb otot depa dah mantap giller.....

jadi jadual training saya yg hampeh ni akan digelakkan je oleh otai2 ni huhuhu

Rakan-Iklan
11-15-2010, 02:40 PM
Saya rasalah bentuk badan menarik(lelaki) bukanlah pakej menjadi tarikan wanita. Yang penting kita sihat dan dapat mencari duit banyak. Kalau banyak duit, ketik je jari banyak perempuan mari, biar kita macam gorila sekali pun. Tapi kenalah sihat, kalau tak sihat macammana pulak nak cari duit kannnnn

dr_zool
11-15-2010, 05:10 PM
oklah saya dedahkan sikit jadual latihan saya sebagai newbie, mungkin teman2 bleh tiru klu mampu;

Isnin - latihan angkat berat
Selasa - senaman kardio & otot kaki
Rabu - senaman kardio
Khamis - latihan angkat berat
Jumaat - senaman kardio & otot kaki
Sabtu - senaman kardio
Ahad - senaman kardio

Saya bukanlah bodibilder, cuma suka mantapkan badan supaya sihat & menarik minat isteri (harharhar!) jadi jadual latihan tu sesuai utk saya sebagai newbie. Klu sy x dpt buat siang, saya akan ganti pd waktu malam; contoh saya joging mlm utk senaman kardio klu x dpt joging petang. Saya ambil 2 hari utk rest slps main besi utk beri masa rehat & revovery otot2 upper bodi, kdg2 rest 3 hari sbb otot2 rasa kejang sgt huhu....

semuanya latihan biasa2 je & saya x ambil supplemen protein/whey yg mahal nak mampoih!...kecuali madu/telur/tkt-ali hehehe
apa pun rasanya otai2 bodibilder training hari2 kot utk dptkan shape sbb otot depa dah mantap giller.....

jadi jadual training saya yg hampeh ni akan digelakkan je oleh otai2 ni huhuhu

bgs gk gni
cume latihn angkt berat tu leh bro spesifikkan x?
part body yg mne tuh

dr_zool
11-15-2010, 05:12 PM
Saya rasalah bentuk badan menarik(lelaki) bukanlah pakej menjadi tarikan wanita. Yang penting kita sihat dan dapat mencari duit banyak. Kalau banyak duit, ketik je jari banyak perempuan mari, biar kita macam gorila sekali pun. Tapi kenalah sihat, kalau tak sihat macammana pulak nak cari duit kannnnn

bentuk bdan menarik of course bdn tu sehat=mampu cari duit=mampu sare anak org=daye tarikan anak org=wanita

bentuk bdn menarik=daye tarikan wanita

btol ke x sifir aku tuh

:">

spycat
11-15-2010, 10:53 PM
Isnin - latihan angkat berat
Selasa - senaman kardio & otot kaki
Rabu - senaman kardio
Khamis - latihan angkat berat
Jumaat - senaman kardio & otot kaki
Sabtu - senaman kardio
Ahad - senaman kardio


nak tanya:
main bola | parkour | wall climbing, boleh dikategorikan senaman kardio jugak x?





Saya rasalah bentuk badan menarik(lelaki) bukanlah pakej menjadi tarikan wanita. Yang penting kita sihat dan dapat mencari duit banyak. Kalau banyak duit, ketik je jari banyak perempuan mari, biar kita macam gorila sekali pun. Tapi kenalah sihat, kalau tak sihat macammana pulak nak cari duit kannnnn

ada sesetengah wanita suka badan lelaki menarik..ada sesetengah tidak.
macam dr_zool cakap, bentuk badan menarik of course badan sihat.

duit banyak itu pun salah 1 faktor buatkan wanita tertarik. tapi kalau dah dapat awek jenis nak lelaki kaya je. huhu.. bukan taste sy.

kalau sy duit banyak pun xnak mengaku duit banyak. nanti org ambil kesempatan, jangan kate pompuan je, lelaki pun same.






bentuk bdan menarik of course bdn tu sehat=mampu cari duit=mampu sare anak org=daye tarikan anak org=wanita

bentuk bdn menarik=daye tarikan wanita

btol ke x sifir aku tuh

:">

setuju dengan sifir bro ni hah..hahaha

dr_zool
11-16-2010, 12:52 AM
nak tanya:
main bola | parkour | wall climbing, boleh dikategorikan senaman kardio jugak x?

setau aku,kardio exer ni adelah snaman or aktiviti yg bg beban ke jantung utk dy lebey bekerje.kire kalu korng mengah2 tuh,sempot2 tuh,cungap2,tande da berat sgtla keje tuh

and ape yg bro tulis tuh rasenye mmg cardio exe lg2 bula
parkour tu mend bro?

spycat
11-16-2010, 03:00 AM
parkour itu adalah ini:


http://www.youtube.com/watch?v=eaV-SWfiC7A

jerryl ke
11-16-2010, 03:10 AM
parkour itu adalah hiperaktif,..huhuhu....

lompat2 bangunan...

imosnet
11-16-2010, 03:41 AM
bgs gk gni
cume latihn angkt berat tu leh bro spesifikkan x?
part body yg mne tuh

oh tu latihan biasa je bahagian upper bodi antara kapla & pinggang:P
Contohnya latihan utk bina otot bahu, dada, bicep, tricep, lengan, perut, otot blkg & kepak.

Sebagai contoh, utk latihan otot dada saya buat 4 set push up, 1 set 25x rep/ulangan atau dumbell flies 4 set juga, 1 set 25x rep. saya hanya pakai dumbell 5kg je ringan skt hehe sbb masih newbie:P

imosnet
11-16-2010, 03:43 AM
gila betol parkour ni....extreme cardio exercise nih....

spycat
11-16-2010, 04:06 AM
parkour itu adalah hiperaktif,..huhuhu....

lompat2 bangunan...

yeszaaa...
tapi kat malaysia xde bangunan sesuai nk panjat hah...




gila betol parkour ni....extreme cardio exercise nih....

kira parkour kategori extreme cardio la eh...

Rakan-Iklan
11-17-2010, 12:54 PM
kalau nak sihat dan menawan pun cari le cara yang lebih selamat, nanti sihat dicari maut menanti.....

spycat
11-17-2010, 01:16 PM
kalau nak sihat dan menawan pun cari le cara yang lebih selamat, nanti sihat dicari maut menanti.....

maksud bro lebih selamat tu macam mane?

dr_zool
11-17-2010, 03:17 PM
maksud bro lebih selamat tu macam mane?

mungkin dy refer pade parkour tu kot..nmpk cm bahaye tp kalu kene pade step,xd hal
cth cm rugby,kalu pandai and maher,kacang jek sume tuh

dr_zool
11-17-2010, 03:18 PM
parkour itu adalah ini:


http://www.youtube.com/watch?v=eaV-SWfiC7A

ouh...yg ni...ak pgel yamakasi

:)):))

dr_zool
11-17-2010, 03:19 PM
oh tu latihan biasa je bahagian upper bodi antara kapla & pinggang:P
Contohnya latihan utk bina otot bahu, dada, bicep, tricep, lengan, perut, otot blkg & kepak.

Sebagai contoh, utk latihan otot dada saya buat 4 set push up, 1 set 25x rep/ulangan atau dumbell flies 4 set juga, 1 set 25x rep. saya hanya pakai dumbell 5kg je ringan skt hehe sbb masih newbie:P

ouh...paham2...
sistematik gini mmg bgus
cume masalah bile kite x disiplinkn diri
cm aku
:">:">

dr_zool
11-28-2010, 12:53 PM
berhabuk thread ni
so cne tt?ad perkembngn?
geng2 laen lak cne?
ak still dlm usehe nk besokan badan lg
berperang dgn malas + tyme ujan..ngeh3
btw,ak ad jmp artikel berkaetan fitness ni kt blog ni
http://darkbatman.com/category/exercise-info-part-1/
tryla usha
lpas usha amalkan..heheh

mohanis
11-28-2010, 04:44 PM
berhabuk thread ni
so cne tt?ad perkembngn?
geng2 laen lak cne?
ak still dlm usehe nk besokan badan lg
berperang dgn malas + tyme ujan..ngeh3
btw,ak ad jmp artikel berkaetan fitness ni kt blog ni
http://darkbatman.com/category/exercise-info-part-1/
tryla usha
lpas usha amalkan..heheh

Menarik :D Banyak tips-tips yang boleh diamalkan serta teknik workout ringkas untuk dilakukan di rumah. :-bd

spycat
11-28-2010, 08:12 PM
berhabuk thread ni
so cne tt?ad perkembngn?
geng2 laen lak cne?
ak still dlm usehe nk besokan badan lg
berperang dgn malas + tyme ujan..ngeh3
btw,ak ad jmp artikel berkaetan fitness ni kt blog ni
http://darkbatman.com/category/exercise-info-part-1/
tryla usha
lpas usha amalkan..heheh

eh, saya tetap buat rutin harian
pumping 30-60 kali 3-5 set 1 hari
sit-up 20-30 kalik 3-5 set 1 hari
ada trick baru saya rajin buat
handstand pumping 10-20 kali 3-5 set 1 hari

gym buat masa ni tak pergi sebab baru abes cuti daripada u.
dekat sane rajin sikit pergi gym, sini kureng. hehehe

wah, blog info yang bahasa melayu..nice...
thank dr zool

dr_zool
11-28-2010, 09:12 PM
eh, saya tetap buat rutin harian
pumping 30-60 kali 3-5 set 1 hari
sit-up 20-30 kalik 3-5 set 1 hari
ada trick baru saya rajin buat
handstand pumping 10-20 kali 3-5 set 1 hari

gym buat masa ni tak pergi sebab baru abes cuti daripada u.
dekat sane rajin sikit pergi gym, sini kureng. hehehe

wah, blog info yang bahasa melayu..nice...
thank dr zool

bgos bro konsisten
nnt da smart tepek la gmabo sbg motivasi
kalu link tu bergune sile2 la klik thanx ek
ngeh3...:">

mohanis
12-01-2010, 05:25 AM
eh, saya tetap buat rutin harian
pumping 30-60 kali 3-5 set 1 hari
sit-up 20-30 kalik 3-5 set 1 hari
ada trick baru saya rajin buat
handstand pumping 10-20 kali 3-5 set 1 hari

gym buat masa ni tak pergi sebab baru abes cuti daripada u.
dekat sane rajin sikit pergi gym, sini kureng. hehehe

wah, blog info yang bahasa melayu..nice...
thank dr zool
Bagus2 konsisten :D Sekarang ni dh kurangkan repeatition, nak mula tambahkan berat badan BMI dh turun sampai 19.5. Nak fokus untuk bentukkan chest (pectoral).. Masih lagi mengkaji senaman yang paling sesuai untuk chest - ringkas dan boleh dilakukan di rumah. Ada otai-otai yang boleh kongsikan idea? :D

fazbiz
12-01-2010, 10:21 PM
saya baru beli ebook jom bina badan... baru baca sikit, tapi setakat ni ok lagi... cuma ia byk tertumpu kepada latihan gym... skrg ni saya byk tertumpu pada latihan di rumah dan menggunakan apa yang ada saja untuk membantu senaman...
gym mungkin len kali kot...

dr_zool
12-02-2010, 06:12 AM
saya baru beli ebook jom bina badan... baru baca sikit, tapi setakat ni ok lagi... cuma ia byk tertumpu kepada latihan gym... skrg ni saya byk tertumpu pada latihan di rumah dan menggunakan apa yang ada saja untuk membantu senaman...
gym mungkin len kali kot...

bole bg link ebook tuh?

spycat
12-02-2010, 07:49 PM
bgos bro konsisten
nnt da smart tepek la gmabo sbg motivasi
kalu link tu bergune sile2 la klik thanx ek
ngeh3...:">

hahaha...segan woo nak tepek gambar..
kalau tepek gambar org lain muka sy ok x?hahaha..acah mak enon

rasanya ini link fazbiz cakap tu kan.
http://www.jombinabadan.com

puterakatak
12-12-2010, 05:16 PM
u boleh beli ebook Kevin Zahri dgn harga RM40 ada dalam 10 ebook mengenai nutrisi n fitness...
Mmg sesuai utk nk kuruskn badan n nk shape badan bg tough =)

bukharie
12-19-2010, 02:26 PM
Salam,

Pendapat saya ialah boleh tanya kat 'brader' yang jaga gym yang kita nak buat pakej sampai bentuk badan cantik..first,lepas warming up,bentukkan chest jgn pakai berat sangat,bersesuaian dengan kederat..lepas tu shoulder,lengan belakang...ulang 10 kali sampai 40 kali..Kita kena tanya kalau tak tahu kalau tidak kena gelak..selepas tu otot perut,jangan baring sampai habis dan bangun perlahan..ulang 10 kali berhenti,sampai 40 kali..ulang selama sebulan..biasakan dengan alat-alat gym..selepas itu,baru gandakan seb

Semasa berada di gym,jangan berasa cepat nak habis nanti badan sakit..

bukharie
12-19-2010, 02:43 PM
salam


Pada pendapat saya,lebih baik kita daftar sebagai ahli dan ambil pakej sampai badan kita jadi berotot..Selepas warming up,buat chest tapi jangan terlalu berat..sekadar

kederat yang kita mampu,seterusnya shoulder dan lengan,buat secara perlahan-lahan sebanyak 10 kali sampai 40 kali..Lepas itu,buat perut..jangan terlalu baring sangat,

hanya separuh sahaja,dan bangun perlahan sebanyak 10 kali sampai 40 kali..selama sebulan buat itu,dan main alat-alat gym supaya kita tahu

cara penggunannya..Sekiranya dah selesa tambahkan lagi sebanyak 60 kali..Saya lebih gemar bertanya kepada senior2 yang telah berjaya bina badan..Penggunannya

protein penting untuk membentuk otot dengan lebih cepat,minum sebelum main..kalau ada duit lebih minum selepas main..kerana protein agak agak mahal,kurangkan

pengambilan karbohidrat..InsyAllah dalam masa 6 bulan badan kita mula membentuk..

ps:semasa saya main alat gym seorang warga india sedang menunjuk-nunjuk bahawa dia mengangkat dengan lebih berat,selepas itu dia sakit pinggang..:)

asasindino
06-17-2011, 07:51 AM
salam bro

saya nak bg nasihat sket

saya x galakkan bro ambik protein tambahan atau pon hormon

sebabnya mende tu akan beri kesan pada otot badan dan tulang

ni saya citer berdasarkan pengalaman saya sendiri

tgk mber saya ambik protein ngan hormon

umo br 25 sbb ambik hormon ,dia jatuh sket je,terpelecok kaki dia ada small fracture

main tanpa ambik mende2 tu lg bagus sbb otot yg terbina tu akan kekal sampai ke tua

;) aku rase xde mslh mcm tue...aku dh ambik protein selama 4 thn n member aku yg pernah jatuh pn x pernah ade small fracture..satu lagi kalu nk bina otot tanpa ambik supplement..korang larat ke telan sampai 8 biji telur sekali gus? kalu larat..so xyah nk amek supplement..hehe

bata
06-23-2011, 05:46 AM
salam semua....tk sangka kt sini pn ada thread pasal fitness ni...hehehe

nampaknye ada nama yg familiar kt sini...dr_zool hehe


Chow

bata
06-23-2011, 08:04 AM
badan ronaldo tu memang mantap...nak jadi macam tu....tapi di bahagian perut, Makk aiii...susah nak dapat 6 pax tu...LEMAK TEPU!!! susah oo nak bentuk otot perut.

Seperti kata Gmoz...saham wanita meningkat sekiranya mereka langsing. Tapi wanita tak berapa kisah bentuk badan lelaki. Cuma antara kita as a man,mesti jelez tengok badan laki lain macam C.ROnaldo tu kan?

Sebb itu kita mengidam nak badan macm tu...tapi nak mengenakan sport attire pun punya la susah....hoho


kisah sebenarnye, try lepak2 dgn kawan2 perempuan yg berfikiran terbuka, bincang pasal badan dan sex secara sihatlah, jgnj lucah pulak.
aku dah bincang banyak kali, perempuan sama je cam laki, cuma mereka tk begitu visual.

they also enjoy looking at men;s butt, round butt.

six packs? of coz...sama cam laki suka boobs :)


Chow

spycat
06-23-2011, 10:49 AM
aku rase xde mslh mcm tue...aku dh ambik protein selama 4 thn n member aku yg pernah jatuh pn x pernah ade small fracture..satu lagi kalu nk bina otot tanpa ambik supplement..korang larat ke telan sampai 8 biji telur sekali gus? kalu larat..so xyah nk amek supplement..hehe
naik balik thread aku hah...hahaha
aku sebenarnya teringin nak amek supplement.. tapi aku takut ada efek je..

spycat
06-23-2011, 10:50 AM
kisah sebenarnye, try lepak2 dgn kawan2 perempuan yg berfikiran terbuka, bincang pasal badan dan sex secara sihatlah, jgnj lucah pulak.
aku dah bincang banyak kali, perempuan sama je cam laki, cuma mereka tk begitu visual.

they also enjoy looking at men;s butt, round butt.

six packs? of coz...sama cam laki suka boobs :)


Chow

puiiiii... aku kene sharp kan lagi 6 packs aku nih..

dr_zool
06-23-2011, 05:21 PM
salam semua....tk sangka kt sini pn ada thread pasal fitness ni...hehehe

nampaknye ada nama yg familiar kt sini...dr_zool hehe


Chow

otai besa nih

p/s : buh siggy bro.promote sket fitnutritions

bertong
06-23-2011, 11:19 PM
yup...baik dapatkan bentuk badan yg asli...

dari ambik ubat ubatan ni kan..

abdfatah
06-23-2011, 11:34 PM
jom bina badan ketul ketul...

bata
06-24-2011, 06:48 AM
naik balik thread aku hah...hahaha
aku sebenarnya teringin nak amek supplement.. tapi aku takut ada efek je..

supplement apa? cuba spesifik skit.
kalo protein, aminos, creatine, tiada documented journal lagi yg cakap ada bad effect kpd badan kecuali kita ada kronik disease macam renal, liver etc.

Utk pengetahuan saudara, even BPFK (Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan) juga tidak memerlukan supplement protein, aminos, dan creatine ni didaftar. So nampak tak kt sini? Kalo bahaya Biro ni takkan senang2 bagi lepas camtu je. Diorg ni cabang kpd MOH. Even benda2 minuman cam ECPI tu sume perlu berdaftar, tp supplemen sukan dari jenis ni tak perlu.

Cuba google benefits benda2 ni kpd ahli sukan, dan bukan asing lagi atlet2 yg bernaung di bawah MSN pun guna supplement. Jika bahaya takkan negara nk bahayakan atlet sendiri?

FYI, sy ada dapat emel dari Presiden Persatun Bola Keranjang, pun nak guna creatine dan supplement...


Chow

spycat
06-26-2011, 07:05 PM
supplement apa? cuba spesifik skit.
kalo protein, aminos, creatine, tiada documented journal lagi yg cakap ada bad effect kpd badan kecuali kita ada kronik disease macam renal, liver etc.

Utk pengetahuan saudara, even BPFK (Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan) juga tidak memerlukan supplement protein, aminos, dan creatine ni didaftar. So nampak tak kt sini? Kalo bahaya Biro ni takkan senang2 bagi lepas camtu je. Diorg ni cabang kpd MOH. Even benda2 minuman cam ECPI tu sume perlu berdaftar, tp supplemen sukan dari jenis ni tak perlu.

Cuba google benefits benda2 ni kpd ahli sukan, dan bukan asing lagi atlet2 yg bernaung di bawah MSN pun guna supplement. Jika bahaya takkan negara nk bahayakan atlet sendiri?

FYI, sy ada dapat emel dari Presiden Persatun Bola Keranjang, pun nak guna creatine dan supplement...


Chow

supplement utk bentuk kan badan aku...
aku takut ada efek long term je..
maksud aku mcm aku makan benda tu skrg memang takde ape2 kesan..
mane tau 10-20 tahun akan dtg ada kesan ape2 ke.. itu yg aku risau..
kalau dah macam ni aku kene consider balik utk ambil supplement nih

bata
06-30-2011, 08:26 AM
supplement utk bentuk kan badan aku...
aku takut ada efek long term je..
maksud aku mcm aku makan benda tu skrg memang takde ape2 kesan..
mane tau 10-20 tahun akan dtg ada kesan ape2 ke.. itu yg aku risau..
kalau dah macam ni aku kene consider balik utk ambil supplement nih

rmi bodybuilder di umur yg senja masih sihat. cuba tgk Lou Ferrigno, Arnold, Sylvester Stallone.

Cuba google Serge Nubret, dia baru meninggal, tp di usia 72 tahun.

pada saya apa yg bro patut risau, kalo bro merokok, clubbing atau minum alkohol. itu yg patut dirisaukan.
sy kadang heran, ada org cakap, ak tkut la pki supplement ni, tp padahal dia tu sedang merokok hahaha...kan ke ironi tu.


ssatu lg, kalo bro betul2 pentingkan kesihatan, sy cadagnakn wat health check tiap tahun sekali...bro bleh trgk sniri keadaan badan bro camne...


Chow

once85
08-14-2011, 07:05 AM
salam sejahtera.....

maaf,,,saya orang baru....berminat ngn tpik ni.....
tgk pada bro dk sembang...cam dah lama dalam bidang ni......
kalau yg plg basic....pe yg pelu kite wat kalau baru nk stat...

once85
08-14-2011, 07:24 AM
saya dah lbh krg 5taun bina badan ni.....tp xsampai taget yg sy nk.....cume ade prubahan dlm shape bdn je...tp xbsr sgt...kin ade silap mase sy workout tu.....sy ade amik pic sy skrg.....bkn nk mnunjuk tp jz nk berkongsi.....kalau ade yg lbh b'pengalaman dr sy....nk jgk nsht dr dyer....

dietkamikaze
09-21-2012, 01:09 AM
tunggu ebook dietkamikaze yg terbaru ada cara nak bina muscle!!!

Charl55es
09-21-2012, 01:59 AM
kena buat chest, shoulder dan seterusnya sampai ke lengan.
http://www.gqth.info/0.jpghttp://www.gqth.info/7.jpghttp://www.gqth.info/8.jpghttp://www.gqth.info/9.jpghttp://www.ymeu.info/test5.jpg

zulhusmi
10-24-2012, 08:27 AM
sy baru dalam forum nie...nampak menarik perbincangan disini...sy mempunyai berat badan 114kg....dan sekarang sy sudah dekat sebulan main gym....minggu nie baru hendak cheak berat badan ada turun atau tak...:D
ada penurunan atau tak...itu tak tahu...tp ms kat gym 2 ada kawan yg ajar asas2 main gym... :D

alhawariyyun
11-06-2012, 06:26 AM
sy baru dalam forum nie...nampak menarik perbincangan disini...sy mempunyai berat badan 114kg....dan sekarang sy sudah dekat sebulan main gym....minggu nie baru hendak cheak berat badan ada turun atau tak...:D
ada penurunan atau tak...itu tak tahu...tp ms kat gym 2 ada kawan yg ajar asas2 main gym... :D

Kalau kawal pemakanan (pastikan kalori deficit) setiap masa, maka berat badan akan turun kot mana pun. Yang penting ialah diet dan exercise. Tidak boleh diabaikan kedua-duanya.

spycat
11-06-2012, 04:54 PM
yang paling penting penjagaan makanan tu... badan cepat turun/menjadi kalau makanan anda jaga

alhawariyyun
11-07-2012, 05:38 AM
Bermula ramadhan tahun ini, aku sudah letakkan azam nak turunkan berat badan. Sudah setahun berdoa dan buat searching kat internet cara nak kuruskan badan. Personally, aku tak berapa suka menggunakan produk sebab duit aku tak banyak. Last-last aku berjaya kuruskan badan dengan cara yang betul. Ikut panduan kevin zahri. So far, berjaya kuruskan 7 kg. Kombinasi antara diet dan exercise. Sekarang tengah berazam nak dapatkan berat badan yang ideal iaitu sekitar 55-57 kg. Fitness level pun semakin bertambah. Target bila dah dapat berat ideal, nak try buat workout insanity. Sekarang buat workout yg ringan ajo.

diarisikurus
11-30-2012, 04:20 PM
Aku ada beli buku bertajuk "complete guide to dumb bell training". Terbitan magbook. Beli kat onefitnessconcept. Harga RM24.90 ajo. Memang puas hati buat exercise dalam tu, tak payah pergi gym pun, yang penting ada 2 ketul dumbbel pun cukup dah. Tapi buku tu boleh dapat percuma (dalam bentuk pdf). Kalau sesiapa berminat boleh PM aku. Aku ada softcopy, nanti aku bagi link untuk download. Just sharing bukan nak buat meniaga dgn buku tu. :)

Rodríguezz
12-05-2012, 06:19 AM
I was wondering how to get an attractive body but someone gave me great tips. I am sharing with you people. Basically by following a nutritious diet plan and working out daily in gym I managed to get desired physique that I was dreaming for. Plus I use some supplements in getting great cuts on my body.

diarisikurus
12-19-2012, 05:45 PM
Bukannya senang nak dapatkan berat badan yang menarik. Ianya ultimate level dalam fitness. Kalau ianya perkara yang senang, sudah pasti tiap2 hari kita boleh nampak orang berjalan dengan perut ada six pack abs. Huhuhuhu

Vance539
12-20-2012, 01:32 AM
jgn ada yg sruh beli ebook sudah

Mentor Shah
01-28-2013, 06:14 AM
I was wondering how to get an attractive body but someone gave me great tips. I am sharing with you people. Basically by following a nutritious diet plan and working out daily in gym I managed to get desired physique that I was dreaming for. Plus I use some supplements in getting great cuts on my body.

Yes, right. I'm using vemma liquid nutrition. Complete nutrition for dietary supplement.

JenamaOnline
02-06-2013, 03:06 PM
boleh lagi ke nak bentuk nih hehehehe

changibear
02-06-2013, 04:01 PM
saya sedang mencari jalan penyelesaian juga hehe. lame tak bersenam ni