PDA

View Full Version : camana nak pegi ke kuala terengganu..??



ajisaziz
05-27-2010, 06:07 PM
salam kawan2..
mcmana nak pegi ke kuala terengganu?
saya dari johor
akan ikut laluan ke kl then ikut jalan ke genting highlands
ikut ke kuantan ke?
boleh tak masuk gua musang dulu?
ada jalan tak dari gua musang utk ke kt?
berapa lama nak ke kt dari kl?

hari tu ada tanya kat wc ni camana nak pegi ke uia pj
dan mmg wc ni sumber yg tepat utk saya rujuk
mmg takde sesat jalan, jumpa terus tu

tu sbb saya tanya lagi
ikut rombongan kawen ke sana

harap ada yg membantu sekali lagi
terima kasih

khairulsmartbiz
05-28-2010, 02:30 AM
Kalau dari johor kenapa tak ikut segamat je
atau muadzam shah lebih dekat skit sebab
lepas tu saudara akan masuk kuantan dan
selepas tu saudara akan sampai ke kemaman dulu.
masa kalau dari kemaman ke KT tu lebih kurang
2 jam kalu dari KL 5 jam.Bila dah sampai kemaman
dekat trafik light bernombor saudara akan lihat
satu papan tanda besar yang digantung yang
menunjukkan arah ke Kuala Terengganu tu.

Kalau ada masalah dan kuarang jelas sila
maklumkan semula ye. Saya orang Kemaman
Terengganu.

Semoga Membantu Bro.... :)

HerbaRimba
05-28-2010, 04:05 AM
Lagi dekat kalau ikut Segamat. Kenapa ikut highway laluan kl? Jauh tu. Saya biasa ikut laluan ni:

Segamat - Muadzam Shah - Simpang empat (traffic light) belok kanan menuju ke kuantan (akan nampak Caltex sebelah kanan) - Naik shortcut highway ke Terengganu sebelah kiri (tengok signboard) - Kemaman - Paka - Dungun - Terengganu.

Tempoh perjalanan lebih kurang 8 jam.

shaifulazhan
05-28-2010, 04:43 AM
Lagi dekat kalau ikut Segamat. Kenapa ikut highway laluan kl? Jauh tu. Saya biasa ikut laluan ni:

Segamat - Muadzam Shah - Simpang empat (traffic light) belok kanan menuju ke kuantan (akan nampak Caltex sebelah kanan) - Naik shortcut highway ke Terengganu sebelah kiri (tengok signboard) - Kemaman - Paka - Dungun - Terengganu.

Tempoh perjalanan lebih kurang 8 jam.

Ini yang terbaik. Nak ada tourist guide? PM saya.

Faiz Shafie
05-28-2010, 06:14 AM
Ini yang terbaik. Nak ada tourist guide? PM saya.

bro saya pun nak ada guide tourist..:D:D:D

olskool
05-28-2010, 07:22 AM
Lagi dekat kalau ikut Segamat. Kenapa ikut highway laluan kl? Jauh tu. Saya biasa ikut laluan ni:

Segamat - Muadzam Shah - Simpang empat (traffic light) belok kanan menuju ke kuantan (akan nampak Caltex sebelah kanan) - Naik shortcut highway ke Terengganu sebelah kiri (tengok signboard) - Kemaman - Paka - Dungun - Terengganu.

Tempoh perjalanan lebih kurang 8 jam.
itu yg terbaik..coz kalu ikut kl..lps tu masuk gua musang..jauh tu ...pusing separuh malaya tu..

faezil
05-28-2010, 07:36 AM
ada sebab kot dia nak gi KL dulu.. mungkin dia nak amik aweks dia dulu kot.

tapi tu la... betul kata bro oldskool... kena pusing separuh malaya

olskool
05-28-2010, 01:10 PM
ada sebab kot dia nak gi KL dulu.. mungkin dia nak amik aweks dia dulu kot.

tapi tu la... betul kata bro oldskool... kena pusing separuh malaya
awek??setahu aq dh berbini nie..hehe
kalu nk lalu kl..
dri kl >gombak>masuk highway karak>lalu terowong..hihi>plaza tol bentong>msuk lebuhraya pntai timur>p2 ikut singboard pi terengganu...akan lalu bndr chukai,kerteh,paka,marang then kuala terengganu..
angaran masa dlm 5jam..nie kalu drive 300km/j

faezil
05-28-2010, 03:14 PM
opss... dah berbini rupanya... sorry.. tak pepasal je nanti tetiba bini dia baca thread ni...huhuhu

mijie
05-28-2010, 04:49 PM
kalau dari johor bharu, keluar di tol yong peng selatan

-selepas tol ambil kiri dan menghala ke segamat/labis..

-dari yong peng ke segamat lebih kurang 1.30-2 jam....akan jumpa labis dulu yer...jalan terus je

-sampai di segamat terus je sampai ke simpang nak ke muadzam shah...(sebelum simpang ada petronas)

-simpang ke muadzam shah masuk kanan pastu terus je sampai ke simpang 4 gambang...sebelah kanan stesyen minyak caltex (jarak dari segamat ke simpang 4 gambang lebih kurang 170km kot, dah lupa)

-pastu dari simpang 4 tersebut....ada 2 pilihan, kalau nak cepat ..jalan terus je sehingga jumpa tol gambang then amik signboard ke terengganu

-kalau ambil kanan dkt simpang gambang...akan masuk bandar dan banyak trafik light, jalan jem, speed trap dan sebagainya

-ok kalau melalui tol gambang...akan keluar di tol Jabor...disini kalau nak lalu jalan tepi pantai terus je....sampai jumpa kuala terengganu...lebih kurang 3 jam, tapi banyak bandar yg akan anda jumpa, kemaman, kertih, paka, dungun dan banyak t.light

-kalau nak cepat dan jalan tak sesak better ambil jalan selepas tol jabor...amik jalan ke al muktafi bilal shah....

terus sehingga sampai ke simpang 3 Ajil
ambil kanan terus je ke kuala terengganu lebih kurang 23 dari ajil

Ok...itu pilihan yg terbaik...

p/s: rekod saya dari segamat ke kuala terengganu ialah 4 jam :)

olskool
05-29-2010, 06:25 AM
kalau dari johor bharu, keluar di tol yong peng selatan

-selepas tol ambil kiri dan menghala ke segamat/labis..

-dari yong peng ke segamat lebih kurang 1.30-2 jam....akan jumpa labis dulu yer...jalan terus je

-sampai di segamat terus je sampai ke simpang nak ke muadzam shah...(sebelum simpang ada petronas)

-simpang ke muadzam shah masuk kanan pastu terus je sampai ke simpang 4 gambang...sebelah kanan stesyen minyak caltex (jarak dari segamat ke simpang 4 gambang lebih kurang 170km kot, dah lupa)

-pastu dari simpang 4 tersebut....ada 2 pilihan, kalau nak cepat ..jalan terus je sehingga jumpa tol gambang then amik signboard ke terengganu

-kalau ambil kanan dkt simpang gambang...akan masuk bandar dan banyak trafik light, jalan jem, speed trap dan sebagainya

-ok kalau melalui tol gambang...akan keluar di tol Jabor...disini kalau nak lalu jalan tepi pantai terus je....sampai jumpa kuala terengganu...lebih kurang 3 jam, tapi banyak bandar yg akan anda jumpa, kemaman, kertih, paka, dungun dan banyak t.light

-kalau nak cepat dan jalan tak sesak better ambil jalan selepas tol jabor...amik jalan ke al muktafi bilal shah....

terus sehingga sampai ke simpang 3 Ajil
ambil kanan terus je ke kuala terengganu lebih kurang 23 dari ajil

Ok...itu pilihan yg terbaik...

p/s: rekod saya dari segamat ke kuala terengganu ialah 4 jam :)

laju tu 4jam..nie mesti paling2 ciput meter kete 180km/j...haha

ajisaziz
05-29-2010, 07:36 PM
wauu...
ramai tul yg reply
terima kasih semua
berbaloi-baloi tanya kat sini
skang dah tau.. kena ikut segamat
tak yah ikut kl
tq tq..
:)