PDA

View Full Version : Musim "Tanya Kursus Apa Nak Ambil" Kembali



ramfir
03-13-2010, 04:54 AM
Tak lama lagi, dan barangkali, WC akan dipenuhi dengan
beberapa soalan dari Warga WC yang baru sahaja tamat
SPM.

Saya ingat lagi semasa Lebanon tanya soalan
minta pendapat nak ambil course apa, universiti mana,
nak sambung belajar ke tak....

hohoho

shaifulazhan
03-13-2010, 05:27 AM
adik saya awal-awal lagi saya dah suruh set,saya paksa dia fikir masak2 untuk tercebur dalam bidang apa.

sekarang masa untuk tunggu adik saya tu dapat pegi mana pula. result pon syukur - agak mantap.

faezil
03-13-2010, 05:35 AM
teringat dulu masa taklimat fakulti time kitorang dah nak habis matriks... taklimat tu bertujuan utk menerangkan secara detail mengenai kursus2 yang ditawarkan di UKM.

Semasa sesi soal jawab, ada seorang rakan bertanya 'kursus apa yang menjamin masa depan'. Jawab pegawai itu 'semua kursus menjamin masa depan'.

Walau apa jua kursus yang dipilih.... set di minda masuk U sbb nak belajar, nak menuntut ilmu.... bukan sbb nak dapat sekeping ijazah (rasanya sekarang dah tak gulung2), nak keje bagus, nak gaji beso...

kerana ilmulah yang menjamin masa depan.....

norfazli80
03-13-2010, 07:29 AM
teringat dulu masa taklimat fakulti time kitorang dah nak habis matriks... taklimat tu bertujuan utk menerangkan secara detail mengenai kursus2 yang ditawarkan di UKM.

Semasa sesi soal jawab, ada seorang rakan bertanya 'kursus apa yang menjamin masa depan'. Jawab pegawai itu 'semua kursus menjamin masa depan'.

Walau apa jua kursus yang dipilih.... set di minda masuk U sbb nak belajar, nak menuntut ilmu.... bukan sbb nak dapat sekeping ijazah (rasanya sekarang dah tak gulung2), nak keje bagus, nak gaji beso...

kerana ilmulah yang menjamin masa depan.....

orang sekarang mungkin tak tanya " kursus apa yang menjamin masa depan "

tetapi tanya " kursus apa yang boleh buat saya kaya "

Luqman-S
03-13-2010, 09:03 AM
Nasihat ku kepada mereka yang ingin sambung belajar.. (mengikut pengalaman sendiri)
Amiklah kursus yang betul2 anda minat. Aku sanggup lepaskan UiTM sebab takde kursus yang berkenan. Sekarang aku kat Unikl.

..ee, sakit kepala belajar mende yang tak minat ni..! :)

norfazli80
03-13-2010, 09:14 AM
Nasihat ku kepada mereka yang ingin sambung belajar.. (mengikut pengalaman sendiri)
Amiklah kursus yang betul2 anda minat. Aku sanggup lepaskan UiTM sebab takde kursus yang berkenan. Sekarang aku kat Unikl.

..ee, sakit kepala belajar mende yang tak minat ni..! :)

ya.betul
ikut pengalaman saya
jika ambik kursus yang kita tak minat
ia seperti membuang masa
saya rugi masa 10 tahun kerana belajar&kerja yang tak minat
umur 30 baru jumpa yang kita minat iaitu biz

faezil
03-14-2010, 11:11 AM
orang sekarang mungkin tak tanya " kursus apa yang menjamin masa depan "

tetapi tanya " kursus apa yang boleh buat saya kaya "

dan....jawapannya tetap sama :D


Nasihat ku kepada mereka yang ingin sambung belajar.. (mengikut pengalaman sendiri)
Amiklah kursus yang betul2 anda minat. Aku sanggup lepaskan UiTM sebab takde kursus yang berkenan. Sekarang aku kat Unikl.

..ee, sakit kepala belajar mende yang tak minat ni..! :)


betul... betul... betul.....

ambil lah apa yang kita minat....

walaupun ada orang kata minat b oleh dibentuk...kata2 tu utk orang yang langsung takde minat apa jua bidang (sungguh kasihan orang itu)

kalau kita dah ada minat sedia ada... tak perlu lah kita gi develop minat baru........

kita hidup bukannya lama...... buat apa yang kita minat

ramfir
03-14-2010, 04:18 PM
dan....jawapannya tetap sama :D




betul... betul... betul.....

ambil lah apa yang kita minat....

walaupun ada orang kata minat b oleh dibentuk...kata2 tu utk orang yang langsung takde minat apa jua bidang (sungguh kasihan orang itu)

kalau kita dah ada minat sedia ada... tak perlu lah kita gi develop minat baru........

kita hidup bukannya lama...... buat apa yang kita minat

Masalahnya, bukan kita yg tentukan kursus yg diambil.

Kalau Result tak gempaq, mesti tak dapat punya.

Luqman-S
03-14-2010, 10:52 PM
Masalahnya, bukan kita yg tentukan kursus yg diambil.

Kalau Result tak gempaq, mesti tak dapat punya.

Kalo nak amik medic ke, engineering ke, memang patut kene result gempak, jadi kene study sungguh2 la.

Rasanya kita boleh buat pilihan even kalau nak isi UPU pun ade pilihan rasanya. Tapi kalau dapat yang tak kena, nak buat camne..

ladfeamir
03-15-2010, 02:01 AM
kadang2 minat tu dah ada..kursus pun dah berkenan di hati...

tp campur tangan kuasa veto org tua (ibu bapa)..menyebabkan impian nak ambik kursus tu berkubur mcmtu aje. Org tua suruh ambik kursus pilihan mereka lak (mcm diaorg yg smb belajar).

tu yg ramai gagal atau jadi tak minat nak belajar.

kaya
03-15-2010, 03:01 AM
yup..betul2 kuasa veto tu tetap ada pada sesetengah orang ... kalau minat ,gtau pada ibu bapa nape nak kursus tu...pilihlah yang berminat sahaja...senang nak belajar ,sebab mudah masuk otak ..

penang
03-15-2010, 04:26 AM
betul tu....amik kursus yg diminati. Esok nak keje pun rasa gembira sbb kita buat apa yg kita suka....

vandoel
03-15-2010, 02:50 PM
sebaik-baiknya buat pilihan sendiri...tanya diri apa aku nak jadi
pada masa depan...tak salah minta pandangan orang...tapi keputusan biarlah
ditangan kita..

saya dulu lari tingkatan 6,sebab takde tujuan belajar..
niat dalam hati nak jadi pelukis kartun..lari pergi kl
umur 20 tahun..sekarang dah lebih sedekat saya
kerja dalam bidang kartun ni.walaupun tak semewah mana,
tapi gembira buat apa yg kita suka...