PDA

View Full Version : Cara Bayar Bill TNB, Air Online



XploR
11-16-2009, 01:27 PM
Salam,

Segan plak nk tanya. tapi baik tanya dari silap.
Saya ni first time nk bayar bil api/air online ni. Tak reti laa pulak...
Sblm ni ex-h/mate yg byr kt pjbt pos. Nak pegi pjbt pos malas.

Saya nk bayar pakai CIMB ni. Dalam borang nk bayar tu untuk Bill Account Number tu nombor yg mana ye?
No. Akaun Pengguna yang panjang tu (002392138982398) atau No.Bil yang pendek tu? (23423534)

Yang Kuno,
XploR :D

mohdhilmi.com
11-16-2009, 01:29 PM
no bil. ;)

xpe, tanye la.. sesat jalan nanti.

XploR
11-16-2009, 01:31 PM
no bil. ;)

xpe, tanye la.. sesat jalan nanti.


betui ka ni? no yg pendek tu?

wanmus
11-16-2009, 01:35 PM
Untuk TNB, cth bil akaun: 03400066081601

cth bil Air SAJ: 99714874L5788988

No akaun mungkin berbeza ikut tempat, tapi leh cek di bil yang dihantar ke rumah..

XploR
11-16-2009, 01:38 PM
Untuk TNB, cth bil akaun: 03400066081601

cth bil Air SAJ: 99714874L5788988

No akaun mungkin berbeza ikut tempat, tapi leh cek di bil yang dihantar ke rumah..

aik no akaun plak. mane satu harus di isi di kotak Bill Account Number kat borang pay bill cimbclick tu yer? :)

mohdhilmi.com
11-16-2009, 01:39 PM
betui ka ni? no yg pendek tu?

betul. sebab dia hanya nak no bil akaun saja. bukan akaun pengguna.

iswaraburuk
11-16-2009, 01:43 PM
no nye yang panjang tu bro

XploR
11-16-2009, 01:45 PM
ehem... nampaknya ada 2 pendapat yang berbeza di sini.... camne nih?
Sape yg betul2 biasa bayar online ni?

iswaraburuk
11-16-2009, 01:47 PM
ala senang je bro..klu pakai maybank2u tu dia bgtau kt mana no bill nye...jgn risau ler...:d

XploR
11-16-2009, 01:53 PM
ala senang je bro..klu pakai maybank2u tu dia bgtau kt mana no bill nye...jgn risau ler...:d

bro ini cimbclicks punya...
mmmm bawak pegi opis jer laa esok.. huhuhu

wanmus
11-16-2009, 02:07 PM
bro ini cimbclicks punya...
mmmm bawak pegi opis jer laa esok.. huhuhu

iya..tu nombor akaun bill lah maksudnya. saya tiap2 bulan bayar ikut CIMB..dan buat wat favourite lagi. Kalau tak masuk yang saya bayar tu, dah lama takleh guna internet sebab bil letrik kena potong. so kat bahagian bill account no tu, letaklah nombor akaun bill tu..ada tercatat dalam bill.sila cek betul2

iswaraburuk
11-16-2009, 02:24 PM
haa btl la kata abg wanmus tu...tak kira la bank apa pun.mesti dia tunjuk cara nak bayor online..cuba check bro

XploR
11-16-2009, 02:39 PM
hehe. ke konpiusan melanda la...xpe2 esok aku try byr & buat pengesahan di sini utk aku dan mereka2 yang tak tahu ;) aku nk snap gambar bil pakai hp cikai aku ni gmbar blurr la pulak :D

Hakim Najili
11-17-2009, 06:05 AM
kalau sapa2 ada kredit kad, pakai citibank online best! semua bil boleh bayar guna cc melalui internet banking citibank

Syedz
11-17-2009, 08:34 AM
no akaun pengguna yg panjang tu...
biasanya no tu special, satu no utk satu pengguna...

XploR
11-19-2009, 03:36 PM
hari ini aku mengesahkan bahawa no yg betulnya ialah no akaun pengguna yang panjang tu. No pendek jgn pakai yer. ;)

fadzli1981
04-12-2010, 10:30 AM
Salam,

Segan plak nk tanya. tapi baik tanya dari silap.
Saya ni first time nk bayar bil api/air online ni. Tak reti laa pulak...
Sblm ni ex-h/mate yg byr kt pjbt pos. Nak pegi pjbt pos malas.

Saya nk bayar pakai CIMB ni. Dalam borang nk bayar tu untuk Bill Account Number tu nombor yg mana ye?
No. Akaun Pengguna yang panjang tu (002392138982398) atau No.Bil yang pendek tu? (23423534)

Yang Kuno,
XploR :D

No. Akaun Pengguna (002392138982398), ni laaaa Bill Account Number

mohdkamarul
04-12-2010, 10:49 AM
saya kalau bil letrik bayar trus kat web TNB

https://e-services.tnb.com.my