PDA

View Full Version : Prosedur Bawa Masuk Produk Luar Negara



hmjebat
10-23-2009, 12:44 AM
Kalau kita bawa masuk produk luar negara dengan jumlah yang banyak, spt 50-100 unit, apa prosedurnya?

Macam mana dengan urusan cukai dan kastam?

Bentuk delivery apa yang sesuai?

Saya ada jumpa satu produk yang rasanya susah nak dapat kat Malaysia ni. Kat Alibaba.com pun ada, tapi tak jelas tentang prosedur nak bawa produk ni kat Malaysia.

Mungkin ada sesiapa yang berpengalaman spt pernah berurusan dengan Alibaba etc?

Anas Asarani
10-23-2009, 12:50 AM
xtau...serius

miekof
10-23-2009, 03:02 AM
Setahu aku majoriti barang yang dibawa masuk dari oversea kena tahan dgn kastam, dia takkan sampai kat rumah barang tu, so ko kena g amik dekat pejabat pos besar yang ada kastam. Aku dah kena dulu, beli hanset, punya laa susah, nak kena pengesahan sirim la pastu baru la leh g amik dekat pejabat pos besar, dah laa untuk pengesahan sirim kena bayar rm200 untuk satu barang, last2 campur sana sini, jadi lagi mahal yg ada kat malaysia.. Kalo ko beli laptop memang tak ditahan kastam, sbb kastam sendiri bg tau kat aku yg laptop terus sampai kat rumah.
Ko beli melalui alibaba mesti barang dari china,? Aku suggest ko supaya pakai querior selain dari ems, sbb majoriti barang yg dipos ems ke malaysia akan diuruskan oleh pos malaysia, so bila pos malaysia nie la yg memudahkan barang ko ditahan oleh kastam

hmjebat
10-23-2009, 02:12 PM
Setahu aku majoriti barang yang dibawa masuk dari oversea kena tahan dgn kastam, dia takkan sampai kat rumah barang tu, so ko kena g amik dekat pejabat pos besar yang ada kastam. Aku dah kena dulu, beli hanset, punya laa susah, nak kena pengesahan sirim la pastu baru la leh g amik dekat pejabat pos besar, dah laa untuk pengesahan sirim kena bayar rm200 untuk satu barang, last2 campur sana sini, jadi lagi mahal yg ada kat malaysia.. Kalo ko beli laptop memang tak ditahan kastam, sbb kastam sendiri bg tau kat aku yg laptop terus sampai kat rumah.
Ko beli melalui alibaba mesti barang dari china,? Aku suggest ko supaya pakai querior selain dari ems, sbb majoriti barang yg dipos ems ke malaysia akan diuruskan oleh pos malaysia, so bila pos malaysia nie la yg memudahkan barang ko ditahan oleh kastam

Thanx bro.

Susah jugak kalau mcm ni. Takde cara lain ke?

ijamidayu
10-23-2009, 02:31 PM
Cara lain kita kena jumpa bro.. :) Pasai aku ada budak yg bawak masuk barang dari CHINA..

Itu pun kalo ko betoi2 nak bawak masuk la.. Sedia duit jer.. :)

Apa brg tue.. PM aku, aku try tanya dia..Pasai 3/11/09 dia pi CHina...

hmjebat
10-23-2009, 04:04 PM
Cara lain kita kena jumpa bro.. :) Pasai aku ada budak yg bawak masuk barang dari CHINA..

Itu pun kalo ko betoi2 nak bawak masuk la.. Sedia duit jer.. :)

Apa brg tue.. PM aku, aku try tanya dia..Pasai 3/11/09 dia pi CHina...

'Budak' ni dalam setahun brapa kali dia keluar masuk china?

Duit Internet !
10-23-2009, 04:21 PM
aku x tau sgt

codak
10-24-2009, 12:32 AM
pengalaman aku bwk masuk barang china pki ems,mula2 semuanya terlekat
di kastam hehe,pastu g ofis pejabat pos kat lcct tu,deal la ngan org kastam tu,pastu byr cukai ,tp kalau barang ko x lebih dari rm500 x kena cukai tp untuk penghantaran memalui air freight je,kalau kapal laut bwh 200 kot,xpasti sbb org forwarding company yg uruskan.
kalau nk guna ems tp xnk kena cukai 1st pastikan barang kurang rm500,pos sikit2 so selamat la
nk senang pki je forwarding company tp lmbt sb pki kapal dlm 2 minggu jugak dari china.
bergantung kepada barang jugak,ada barang xde cukai,so nk senang tnye kastam :)

hmjebat
10-24-2009, 05:57 AM
pengalaman aku bwk masuk barang china pki ems,mula2 semuanya terlekat
di kastam hehe,pastu g ofis pejabat pos kat lcct tu,deal la ngan org kastam tu,pastu byr cukai ,tp kalau barang ko x lebih dari rm500 x kena cukai tp untuk penghantaran memalui air freight je,kalau kapal laut bwh 200 kot,xpasti sbb org forwarding company yg uruskan.
kalau nk guna ems tp xnk kena cukai 1st pastikan barang kurang rm500,pos sikit2 so selamat la
nk senang pki je forwarding company tp lmbt sb pki kapal dlm 2 minggu jugak dari china.
bergantung kepada barang jugak,ada barang xde cukai,so nk senang tnye kastam :)

tq...

kat website kastam takde maklumat ke bab cukai2 ni? hmmm..kjp cek dulu

mawar2us
11-02-2009, 11:26 AM
yg itu kena try kastam di talian 03-87872020.. pe pun brg dr overseas sume kna thn di kastam 1st, then dorang akan check taxable item

khAINIza
04-30-2010, 01:42 PM
penah beli barang dari indon..
masa 1st order, seller tu hantar pakai ems..kena tahan kastam sbb nilai sepatutnya cuma usd60, dia pi tulis usd600 plak..and then satu lg sbb dia tulis item tu 'baju' padahal 'fabric' jer..org kastam kata kalau baju/pakaian mmg akan kena cukai..jauh sgt nak pi lcct,bgtau nk guna pos m'sia jer..kena fax invoice kat diorg..diorang buka bungkusan cek item..mujur lepas tanpa bayar pape..cuma bayar caj penghantaran pos m'sia kerumah jer RM49.50..

masa 2nd order tu, dh x guna ems sbb caj dia dh naik 2 kali ganda..pakai packetpos international (pos biasa) jer..mintak tolong seller tu terus attach invoice kat parcel..seller cakap better state item tu as 'gift' bukan 'merchandise', jd takperlu invoice..barang smpai smggu lebih..kastam pun xde call bgtau barang kena tahan..barang terus je smpai ke rumah..hehe :D