PDA

View Full Version : Guru Sekarang Apa Sudah Jadi?



SFX
10-21-2009, 07:16 PM
Sumber dari kosmo online

JASIN - Gara-gara dituduh ponteng sekolah, seorang pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dang Anum mendakwa ditampar seorang guru lelaki sebanyak lima kali di pipi sehingga bengkak.

Pelajar terbabit, Imran Mahfuz, 15, berkata, selepas perhimpunan pada pagi Isnin lalu iaitu kira-kira pukul 9 pagi, dia mencari kawan-kawannya di padang kerana ketika itu waktu Pendidikan Jasmani (PJ).

Menurutnya, melihat rakan-rakannya tiada di padang, dia terus ke kantin sekolah untuk mencari mereka di sana.

"Ketika melalui gelanggang bola tampar, seorang guru lelaki memanggil saya dan bertanya saya dari mana. Saya memberitahu saya dari padang kerana ketika itu waktu PJ tetapi tiada pelajar lain di padang.

"Namun guru ini tidak percaya dan menuduh saya ponteng dan berbohong lalu mencekak kolar baju dan menampar saya sebanyak dua kali di pipi kiri," ceritanya.

Imran mendakwa, guru berkenaan kemudiannya mengheretnya ke bahagian belakang bangunan dan menamparnya sebanyak dua kali lagi kerana dituduh memanjat pagar sekolah.

"Saya kemudian dibawa ke bilik guru dan ditampar sekali lagi di hadapan guru lain walaupun berulang kali saya menafikan dakwaannya," katanya.

Kata Imran, akibat ditampar, bibirnya pecah dan pipi kirinya bengkak sehingga sukar untuk makan.



P/S: Adakah murid itu bersalah atau guru itu yang tidak usul periksa dahulu sebelum membuat tindakan ?

Orenz
10-21-2009, 07:20 PM
kalo aku jadi budak tu, ICU la cikgu tu..

mdsyah
10-21-2009, 07:23 PM
ko umur brp oren, budak tu umur brp...
budak tu kena sikit jer tu...
bdk2 skrg manje sgt....

SFX
10-21-2009, 07:25 PM
kena tampar 5 kali dengan kuat confirm la bengkak bro, apa perasaan cikgu ni kalau anak dia kena tampar macam tu.

milsum
10-21-2009, 08:18 PM
kena tampar 5 kali dengan kuat confirm la bengkak bro, apa perasaan cikgu ni kalau anak dia kena tampar macam tu.

beliau pasti berasa bangga! kui kui kui...

johnjimat
10-21-2009, 08:25 PM
cikgu ni mmg anjing betul la.. susah cikgu skrng main lps je geram.. igat die bg mkn anak org ni agaknyer?klu da die tampar siap budak tu susah nk mkn mak bapak mane xrisau..

kpd kwn2 yg menyokong tindakan guru ni, cube bygkan anak anda kt ctu?ape yg anda buat?mesti report punyer.. xpun gi serang sendiri cikgu tu..

sy cukup pantang dgn org yg suke bg penampar nih.. haiz klu kat adik sy ni, cukgu tu xduduk da kat tempat sy ni. terus pindah skola gamaknye..

Izo
10-21-2009, 08:53 PM
Sebelum korang bagi komen...ada baiknya korang sendiri test sendiri jadi guru. Baru korang rasa camner...
Budak sekarang nie aku tengok ramai yang kurang ajar, tapi surat khabar asyik nak cari kesalahan guru jer.
Kadang2 anak2 nie didepan ibubapa baik jer..pijak semut pon tak mati. Tapi biler jumpa kawan2 dia tak tahu nak cakap.

Akhir kata kalau dapat sesuatu berita jangan hanya mendengar sebelah pihak saja. Lebih2 lagi berita dari akhbar..kebanyakannya nak bagi sedap cerita jer.

Adnin
10-21-2009, 09:02 PM
Sumber dari kosmo online

JASIN - Gara-gara dituduh ponteng sekolah, seorang pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dang Anum mendakwa ditampar seorang guru lelaki sebanyak lima kali di pipi sehingga bengkak.

Pelajar terbabit, Imran Mahfuz, 15, berkata, selepas perhimpunan pada pagi Isnin lalu iaitu kira-kira pukul 9 pagi, dia mencari kawan-kawannya di padang kerana ketika itu waktu Pendidikan Jasmani (PJ).

Menurutnya, melihat rakan-rakannya tiada di padang, dia terus ke kantin sekolah untuk mencari mereka di sana.

"Ketika melalui gelanggang bola tampar, seorang guru lelaki memanggil saya dan bertanya saya dari mana. Saya memberitahu saya dari padang kerana ketika itu waktu PJ tetapi tiada pelajar lain di padang.

"Namun guru ini tidak percaya dan menuduh saya ponteng dan berbohong lalu mencekak kolar baju dan menampar saya sebanyak dua kali di pipi kiri," ceritanya.

Imran mendakwa, guru berkenaan kemudiannya mengheretnya ke bahagian belakang bangunan dan menamparnya sebanyak dua kali lagi kerana dituduh memanjat pagar sekolah.

"Saya kemudian dibawa ke bilik guru dan ditampar sekali lagi di hadapan guru lain walaupun berulang kali saya menafikan dakwaannya," katanya.

Kata Imran, akibat ditampar, bibirnya pecah dan pipi kirinya bengkak sehingga sukar untuk makan.



P/S: Adakah murid itu bersalah atau guru itu yang tidak usul periksa dahulu sebelum membuat tindakan ?

Normal lah tu, bahkan di sesetengah sekolah cikgu akan MENAMPAR DAHULU kemudian bertanya dari mana dan buat apa dan sebagainya :D

Adnin
10-21-2009, 09:08 PM
Sebelum korang bagi komen...ada baiknya korang sendiri test sendiri jadi guru. Baru korang rasa camner...
Budak sekarang nie aku tengok ramai yang kurang ajar, tapi surat khabar asyik nak cari kesalahan guru jer.
Kadang2 anak2 nie didepan ibubapa baik jer..pijak semut pon tak mati. Tapi biler jumpa kawan2 dia tak tahu nak cakap.

Akhir kata kalau dapat sesuatu berita jangan hanya mendengar sebelah pihak saja. Lebih2 lagi berita dari akhbar..kebanyakannya nak bagi sedap cerita jer.

Ambil tindakan yang betul dan adil.

Adalah x adil guru pukul murid lain gara2 kesalahan orang lain .

X kiralah manja atau x namun tindakan kena betul , cara kena betul dan kalau ia bersalah hukum mengikut garis panduan bukan MENGIKUT GERAM DAN NAFSU AMARAH .

Saya bukan budak nakal (diulang BUKAN BUDAK NAKAL ;) :D) namun dah kena semer jenis hukuman dari rotan (in public) , penampar, penerajang, kayu pembaris 1 meter sampai patah, maki hamun , personal attack to me and family .

Kebanyakan cikgu atau guru tidak professional dengan menjadikan hukuman kepada murid sebagai suatu serangan peribadi .

TheGuru
10-21-2009, 09:53 PM
laaa...ingat panggil saya tadi :)

zyan
10-21-2009, 10:09 PM
boleh percaya ker apa yang murid tu cakap... cikgu tu pun satu hal.. kalau betul pun budak tu ponteng ke apa.. jangan la sampai tahap pecah2 & bengkak..

ishamzana
10-21-2009, 11:46 PM
Sebelum korang bagi komen...ada baiknya korang sendiri test sendiri jadi guru. Baru korang rasa camner...
Budak sekarang nie aku tengok ramai yang kurang ajar, tapi surat khabar asyik nak cari kesalahan guru jer.
Kadang2 anak2 nie didepan ibubapa baik jer..pijak semut pon tak mati. Tapi biler jumpa kawan2 dia tak tahu nak cakap.

Akhir kata kalau dapat sesuatu berita jangan hanya mendengar sebelah pihak saja. Lebih2 lagi berita dari akhbar..kebanyakannya nak bagi sedap cerita jer.

aku setuju dgn ko...kita kena rase dulu caman jd cikgu...saye penah jd cikgu kontrak setahun kire ade la sikit pengalaman...memang berbeza pelajar skrg dgn zaman dulu...mak bapak pun lain walaupun masih ade sperti dulu...ini semua pengaruh media massa elektronik gembar gemburkan berita...lepas tu menjadi ikutan...kita kena dgr drpd dua2 pihak...sejahat jahat cikgu takan sengaja nk pukul pelajar...jauh disudut hati mereka sayang kan pelajar...sayang melihat pelajar yg tak nak belajar...bila cikgu suruh xbuat...cikgu marah report polis,media...sebenarnya cikgu boleh nak gaji je...ajar je..ikut ko la nk belajar tak...tp cikgu xsebegitu mudah....satu lg kalau pelajar tu memang baik xpenah buat salah...lg cikgu xkan mudah hukum...saya pun dulu kena tampar juga akibat salah faham tp fikirkanla kenapa....renung2kanlah...

PinguSpy
10-22-2009, 12:44 AM
memg lah pelajar skang ramai yg nakal...
tp agak2 r... dah cam gester cekak leher..
then main tampar2 plak????

kalau org test buat mcm tuh dekat k0rang ape k0rang rase??

aku pun dulu penah gak...

aku time tuh(darjah 5)

boring2 sandar dekat meja.. and kebetulan ade getah kecik jek...

then aku main tarik2 dlm keadaan bosan slow jek... x sangja tetibe getah tuh terbang???

then terkene cikgu p0mpuan... paling besh getah kecik b0d0 dlm jarak 10meter kne cikgu tuh die pakai tundung....

yg aku terkejutz???

tetibe cikgu tuh menangis kate aku nih jht nk attack die??

aku dah heran dah?????????????????

- dah lah slow kecik bukan kne die pun..kne tudung die tu pun (aku x sengaja)

x pasal2 aku kne tuduh even dah puas aku terangkan!!!

b0d0 #$%^&*&^&**&^% punye cikgu...

x kisah lah korang nk ckp ape.. yg pasti sejak dulu lagi 99% ilmu yg aku belajar x penah masuk ape yg guru ajar..sumenye aku study sendiri...

kadang2 aku tgk guru nieh cam samseng pown ade....

dengan budak2 buat genster.... bile pangil mak bapak jd lembut plak..

bukan nak sedlidik dulu ape2 hal2...

main taram jek...

and second-2 ade 1 cikgu nieh die ade masalah pr0b ngan suami die...
then dia bengang 1 klaz die lepaskan tension dekat budak2...

shial t0l...

ade jugak ustaz dekat skolah yg perasaan suci...
selamber jek maki budak2 dngn perkataan "binatang, shentan" and etc....??

agak2 kalau time tuh mak bapak budak2 ade memang kompom kne pijak ramai2 lah ustaz tuh shial tol!!

aku mmg anti gile cikgu2 yg perasaan genster...

mmg lah budak2 zaman skang nakal..tapi x semua ade yg baik...
so slidik r dulu jgn main taram jek...!!!!

MrEmas
10-22-2009, 12:47 AM
cikgu pun dah tak berapa bagus sekarang ni
seiring dengan pelajar gak
apapun kembalilah kepada Islam

ishamzana
10-22-2009, 12:57 AM
anda tau ke ilmu yg anda dpt atas usaha sendiri...kena paham care patutnya kite...kita belajar dgn guru adalah kerana itu dh suruhan x digalakan belajar sendiri takut ilmu disongsangkan syaitan...yg memahamkan kita bukan kita...Tuhan yg bg kt kita...smua nya penyebab je..anda cakap ade pelajar baik gak...samela dgn cikgu..ade yg memang niat nk anak didik dia cemerlang didunia dan akhirat...kita memang WAJIB hormat guru unyuk berkat ilmu...bila guru redha ilmu dia kt kita maka Pasti ALLAH redha...itulah pentinya guru...kalau xpenting baik xpyh buat sekolah..belajar sendiri semua...tgk skrg anda belajar ilmu IM ddgn sape...walaupun beli ebook tp atas dasar org yg ajar...sebab ape kita tak komplen 'cikgu' IM kerana kita suka...kat sekolah ade subjek yg xsuka sebab tu kita memberontak.....Yg PENTING xkira camana pun...HORMAT GURU SEPERTI HORMAT MAK BAPAK

zakeri
10-22-2009, 01:27 AM
Budak2 sekarang gangter tahap dewa... dah ader geng motor sendiri... siap ader buat sticker :D

Cikgu mana boleh kalah ....

Imabiz
10-22-2009, 01:35 AM
kalau kes mcm nie saye tak sokong guru... sebab takde bukti... mane leh main pukul2 jer.... manusia tue... kalau betul bersalah... buat mesyuarat,, kenekan tindakan... rotan ke. aoe ker... buat keje amal ker... tapi pelajar sekarang nie pun saye tgk kadang2 melampau sgt... dah tak terkawal... kalau kita manjakan sgt pun nanti diorang lebih lak.... tapi bagi saye.. saya taknak anak2 saya rase seperti ape yang saya rase... cume kita perlu didik dengan cara lain yang lebih kretif... mesti ada jalan....

hapizi84
10-22-2009, 01:43 AM
Ala..murid tu just kena tampar je pun smpai blh masuk paper..aku dulu mcm2 kena dgn cikgu..kena tendang,rotan,halau balik rumah n kena pukul dgn pembaris kayu..Malas nak pnjang2 kan kes pasal aku tau time skolah dulu aku nakal n jahat..

Murid2 skarang tak blh nak di usik,padahal time aku dulu klau nak bls dendam dgn cikgu pun just calarkan kereta cikgu tu guna duit syiling je..takde laa sampai nak kecoh2 sampai dlm paper and saman menyaman..

Sebenarnya,benda2 mcm tu le yg jadi kenangan bila dh abis skolah nanti..

Imabiz
10-22-2009, 01:50 AM
Ala..murid tu just kena tampar je pun smpai blh masuk paper..aku dulu mcm2 kena dgn cikgu..kena tendang,rotan,halau balik rumah n kena pukul dgn pembaris kayu..Malas nak pnjang2 kan kes pasal aku tau time skolah dulu aku nakal n jahat..

Murid2 skarang tak blh nak di usik,padahal time aku dulu klau nak bls dendam dgn cikgu pun just calarkan kereta cikgu tu guna duit syiling je..takde laa sampai nak kecoh2 sampai dlm paper and saman menyaman..

Sebenarnya,benda2 mcm tu le yg jadi kenangan bila dh abis skolah nanti..

yela... kalau laki memang la.. tapi bagi saye.. saye takkan benarkan anak saya dihukum sesukahati...

hapizi84
10-22-2009, 01:57 AM
yela... kalau laki memang la.. tapi bagi saye.. saye takkan benarkan anak saya dihukum sesukahati...

Dlm kes mcm ni kena berlaku adil laa..xblh dgr sebelah pihak je..sepatutnya paper tu siarkan jugak feedback dari cikgu tu so baru blh tau hal sebenar..Kebanyakan parents skarang hanya dgr sebelah pihak je..;)

Imabiz
10-22-2009, 01:59 AM
sebagai ibubapa kita takleh la manjakan sgt anak2... nanti lebih2 diorang tue... guru pulak kalau betul pelajar bersalah hukum... tapi dgn saluran yang betul.. jgn main tampar jer... pelajar tue anak orang... kalau ade bukti... panggil ibubapa berbincang dan kenekan tindakan...

zakeri
10-22-2009, 02:02 AM
Masih ingat lagi kisah dulu...

Namanya Cikgu izzudin...

Dia tanya : Kerja rumah kamu mana..??
Aku belum sempat nak keluarkan buku latihan dah kena lempang sebijik..
pastu selamba jer aku keluarkan buku, sambil jawab... Ini cikgu kerja sekolah saya... dah siap.. :D

Ini kisah betul :D... cikgu izzudin oh cikgu izzudin..
kenapa kau lempang aku?? adakah kerna org umah ko lampu merah?

hapizi84
10-22-2009, 02:05 AM
Masih ingat lagi kisah dulu...

Namanya Cikgu izzudin...

Dia tanya : Kerja rumah kamu mana..??
Aku belum sempat nak keluarkan buku latihan dah kena lempang sebijik..
pastu selamba jer aku keluarkan buku, sambil jawab... Ini cikgu kerja sekolah saya... dah siap.. :D

Ini kisah betul :D... cikgu izzudin oh cikgu izzudin..
kenapa kau lempang aku?? adakah kerna org umah ko lampu merah?

Cikgu tu hobi dia suka melempang kot zakeri..:)..

Imabiz
10-22-2009, 02:06 AM
Masih ingat lagi kisah dulu...

Namanya Cikgu izzudin...

Dia tanya : Kerja rumah kamu mana..??
Aku belum sempat nak keluarkan buku latihan dah kena lempang sebijik..
pastu selamba jer aku keluarkan buku, sambil jawab... Ini cikgu kerja sekolah saya... dah siap.. :D

Ini kisah betul :D... cikgu izzudin oh cikgu izzudin..
kenapa kau lempang aku?? adakah kerna org umah ko lampu merah?

hehe... yela tue kot... saye pun penah kene lempang sebab tak dpt jwb soalan kat papan hitam.. hehe.. kelakar tulla... tapi guru sebenarnye mendidik supaya kita menjadi orang berguna...

zakeri
10-22-2009, 02:08 AM
cikgu izzudin tuh ntah camner rezeki dier 2 bulan lepas tuh kena lempang ngan bapak budak :D

dier lempang anak orang.... bapak budak tuh datang sekolah lempang dia semula.... pak imam pulak tuh....

zakeri
10-22-2009, 02:09 AM
tak boleh luper cikgu izzudin :D

kerana dia math aku dapat A

hapizi84
10-22-2009, 02:15 AM
hehe... yela tue kot... saye pun penah kene lempang sebab tak dpt jwb soalan kat papan hitam.. hehe.. kelakar tulla... tapi guru sebenarnye mendidik supaya kita menjadi orang berguna...

Betul tu imabiz,benda2 mcm ni bila dh abis skolah still masih dlm ingatan n jadi kenangan..Time skolah dulu paling aku suka cikgu main kejar2 dgn aku pasal nak tangkap merokok kat skolah..Men kejar2 1 skolah gak laa..:)..

Kesian kat cikgu2 ni,siapa yg jadi cikgu tau laa mcm mana azabnya..

trg7ija
10-22-2009, 02:15 AM
tak boleh luper cikgu izzudin :D

kerana dia math aku dapat A

Hehe.. semua jadi kenangan kan? kalau asyik nak ngadu kat surat khabar je, xde la kenangan untuk ingat balik time tua2 nanti..

Imabiz
10-22-2009, 02:17 AM
Betul tu imabiz,benda2 mcm ni bila dh abis skolah still masih dlm ingatan n jadi kenangan..Time skolah dulu paling aku suka cikgu main kejar2 dgn aku pasal nak tangkap merokok kat skolah..Men kejar2 1 skolah gak laa..:)..

Kesian kat cikgu2 ni,siapa yg jadi cikgu tau laa mcm mana azabnya..

yela... dulu mase skolah kite nie nakal jer... kadang2 tgk kat sekolah tue.. yang nakal la keputusan dahsyat wooo... tapi skrg tgk pelajar dah tahap ganas2 gak... ai.... ibubapa kene pantau nie...

hapizi84
10-22-2009, 02:20 AM
Hehe.. semua jadi kenangan kan? kalau asyik nak ngadu kat surat khabar je, xde la kenangan untuk ingat balik time tua2 nanti..

Kenangan diorg kat surat khabar je laa pasal sekali seumur hidup crita dia masuk paper n di canang seluruh malaysia..:)

cikgu zahran
10-22-2009, 02:25 AM
dari segi peraturan....cikgu tu memang salah sebab ambil tindakan tanpa usul periksa.Sekarang bukan takat nak tampar...nak jentik murid pun tak boleh.Kalau rotan..cikgu disiplin saja yang boleh.tu pun kena bawa g bilik,ada saksi then macam macam prosedur.

Paper sekarang saja nak hot kan story.tambah Met**.ada saja isu panas.kadang story dari satu belah pihak.so berita tu adil ker?kalau tanya diri sendiri...semua kita yang betul..orang lain yang salah..stendet la.Ingat lagi tak kes menteri turun kes budak india kena rotan dengan cikgu?...punyalah heboh satu malaya...sampai menteri campur tangan(menteri tu tadak parti sekarang)alih alih malu sendiri sebab budak tu memang jahat tak padan umur...raba budak pompuan,samseng dsbg.

Jadi cikgu memang kena banyak sabar.Kadang kita gelap mata tak sedar budak dah kena pelempang.Budak sekarang pulak memang susah nak handle.mak bapak bagi muka sangat lepas tu nak harap cikgu saja nak bentuk budak tu jadi manusia.Memang kita marah kalau anak..adik atau family kita yang kena...

Lagi satu kalau kita niat nak ajar budak bagi pandai....lagi besar ujian datang.Maklumlah setan memang tak suka kebaikkan.pernah saya niat dirumah nak ajar anak murid seikhlas hati....bila sampai di kelas..masyaallah lagi menjadi perangai diorang macam nak cabar kita pulak.kalau tak sabar memang masuk paper frontpage.so...cikgu cikgi buatlah pertimbangan dulu sebelum menghukum.Memang niat baik nak ajar tetapi janganlah sampai mendera.

Dalam kes diatas....sebelum kita menghakimi tindakan cikgu tersebut...kena tengok 360 degree.budak tu betul ker apa yang dia cakap.budak pun ingat tak pandai belit ker.tanya pulak cikgu tu macam mana.patut metro cover semua story.taklah jadi macam kes restoren seks dulu yang tak wujud pun.

p/s:
ada satu story...seorang budak pompuan tingkatan 3.dia bengang dengan seorang cikgu yang denda dia sebab tak bawak buku.dia pegi toilet then koyak baju.pastu dia g report polis dakwa cikgu tu nak perkosa dia.tak pasal pasal cikgu tu tido dalam lokap...bebudak sekarang otak diorang memang kreatif...advance giler.belum lagi rakam pakai camera phone cikgu dok makan kat kantin waktu rehat..then hantar kat kementerian...hohoho

Sebagai manusia kita semua ada salah silapnya...cikgu ker,pegawai kerajaan,bank,IM,swasta ker...semua penah buat silap tapi yang selalu dihighlight ialah cikgu...sebab cikgu tanggungjawabnya besar.kalau anak tak pandai...cikgu yang salah,anak ponteng g CC...cikgu tak amik tindakan...cikgu cuma dapat bantu tengok anak-anak kita 6 jam sehari..baki 18 jam mak bapak la kena pantau tapi mak bapak tetap tak salah...saman cikgu lagi adalah.cikgu nak jaga 40 orang anak kita...kita anak sorang pun belum tentu nak jaga lagi...apapun cikgu tetap ingin berbakti kepada anak bangsa.....dalam pisang setandan..bukan semua elok...kelapa setandan ada yang buruk ditebuk tupai...adat la..bukan semua orang baik

budakpandai
10-22-2009, 02:39 AM
hmmmm..guru kena professional selaras dengan peranan diorang.. kalau dah rasa murid tu salah, buatlah perbiacaraan adil dan mak bapak pun kena professional, kalau anak 2 buat salah kenalah mengaku...budak 2 pun mungkin ada buat kurang ajar kot kat cikgu 2...poko takkan bergoyang kalau takde angin

Imabiz
10-22-2009, 02:40 AM
cikgu sudah mai....



dari segi peraturan....cikgu tu memang salah sebab ambil tindakan tanpa usul periksa.Sekarang bukan takat nak tampar...nak jentik murid pun tak boleh.Kalau rotan..cikgu disiplin saja yang boleh.tu pun kena bawa g bilik,ada saksi then macam macam prosedur.

Paper sekarang saja nak hot kan story.tambah Met**.ada saja isu panas.kadang story dari satu belah pihak.so berita tu adil ker?kalau tanya diri sendiri...semua kita yang betul..orang lain yang salah..stendet la.Ingat lagi tak kes menteri turun kes budak india kena rotan dengan cikgu?...punyalah heboh satu malaya...sampai menteri campur tangan(menteri tu tadak parti sekarang)alih alih malu sendiri sebab budak tu memang jahat tak padan umur...raba budak pompuan,samseng dsbg.

Jadi cikgu memang kena banyak sabar.Kadang kita gelap mata tak sedar budak dah kena pelempang.Budak sekarang pulak memang susah nak handle.mak bapak bagi muka sangat lepas tu nak harap cikgu saja nak bentuk budak tu jadi manusia.Memang kita marah kalau anak..adik atau family kita yang kena...

Lagi satu kalau kita niat nak ajar budak bagi pandai....lagi besar ujian datang.Maklumlah setan memang tak suka kebaikkan.pernah saya niat dirumah nak ajar anak murid seikhlas hati....bila sampai di kelas..masyaallah lagi menjadi perangai diorang macam nak cabar kita pulak.kalau tak sabar memang masuk paper frontpage.so...cikgu cikgi buatlah pertimbangan dulu sebelum menghukum.Memang niat baik nak ajar tetapi janganlah sampai mendera.

Dalam kes diatas....sebelum kita menghakimi tindakan cikgu tersebut...kena tengok 360 degree.budak tu betul ker apa yang dia cakap.budak pun ingat tak pandai belit ker.tanya pulak cikgu tu macam mana.patut metro cover semua story.taklah jadi macam kes restoren seks dulu yang tak wujud pun.

p/s:
ada satu story...seorang budak pompuan tingkatan 3.dia bengang dengan seorang cikgu yang denda dia sebab tak bawak buku.dia pegi toilet then koyak baju.pastu dia g report polis dakwa cikgu tu nak perkosa dia.tak pasal pasal cikgu tu tido dalam lokap...bebudak sekarang otak diorang memang kreatif...advance giler.belum lagi rakam pakai camera phone cikgu dok makan kat kantin waktu rehat..then hantar kat kementerian...hohoho

Sebagai manusia kita semua ada salah silapnya...cikgu ker,pegawai kerajaan,bank,IM,swasta ker...semua penah buat silap tapi yang selalu dihighlight ialah cikgu...sebab cikgu tanggungjawabnya besar.kalau anak tak pandai...cikgu yang salah,anak ponteng g CC...cikgu tak amik tindakan...cikgu cuma dapat bantu tengok anak-anak kita 6 jam sehari..baki 18 jam mak bapak la kena pantau tapi mak bapak tetap tak salah...saman cikgu lagi adalah.cikgu nak jaga 40 orang anak kita...kita anak sorang pun belum tentu nak jaga lagi...apapun cikgu tetap ingin berbakti kepada anak bangsa.....dalam pisang setandan..bukan semua elok...kelapa setandan ada yang buruk ditebuk tupai...adat la..bukan semua orang baik

zakeri
10-22-2009, 02:45 AM
Tu baru Cikgu izzudin... lum cerita lagi ttg cikgu Rosli.... huisshhh....

yg ni kalau masuk kelas, semua bangun.... tanya sifir dulu... tak dapat jawab kena baling ngan kapur.... :D

Cikgu Anim jugak bestt... cikgunyer alahai cun melotup-lotup...

Student sekarang ni kalau tak puas hati ngan cikgu abih keta cikgu calar balar.... last2 bawak motor jer cikgu... tupun kena calar jugak....

Ntahlah kan.... kena rotan dulu dah biasa tapi takder lah pulak nak report kat suratkhabar...

paklong
10-22-2009, 02:51 AM
cikgu ni manusia .......ada hati dan perasaan. Orang KPM b*ng*ng dan tak reti buat pertimbangan. Dalam banyak hal masyarakat sering memandang serong pada GURU (macam polis gak). Jadi pandai-pandai lah nak hidup......... Guru mesti VErsatiLE ....... campaklah kat mana , Guru tetap timbul dan pahala & keberkatannya tetap ada. Sebagai GURU (bukan cikgu) aku ........... i did it my way !

Hidup happy, kerja enjoy, life is more than a pretty girl ...... ? (Apa tu).

hairudi
10-22-2009, 04:56 AM
Due2 salah kot bg aku la, budak ni aku rase mmg wat hal, tp cikgu ni pun jgn la tnjuk hero sgt

makcik cyber
10-22-2009, 04:58 AM
Susah nyer nak buat judgement... tapi cikgu tu tak patut...

ker cikgu sandaran jer ia??

SFX
10-22-2009, 05:22 AM
Tu baru Cikgu izzudin... lum cerita lagi ttg cikgu Rosli.... huisshhh....

yg ni kalau masuk kelas, semua bangun.... tanya sifir dulu... tak dapat jawab kena baling ngan kapur.... :D



same la mcm aku, masuk semua kena berdiri jwb sifir..takleh jawab kena hentam dengan buku setebal kamus atas kepala...kepala jgn main cikgu oit boleh membenakkan seseorang..ehehe

Imabiz
10-22-2009, 05:23 AM
itula beza dulu ngan sekarang.... byk perbezaan... perubahan masa..... peredaran zaman...

SFX
10-22-2009, 05:25 AM
pelajar dulu tekun berusaha penuh bergaya, pelajar sekarang sudah menjadi kurang ajar (bukan semua)
guru dahulu tekun bekerja sabar mengajar, guru sekarang panas baran, tidak penyabar kalau pelajar buat salah sikit mesti cakap "aku tak berkat ilmu yang aku bagi kat ko" (bukan semua)

makcik cyber
10-22-2009, 05:36 AM
Guru sekarang banyak join MLM & Skim cepat kaya :D

adamsad
10-22-2009, 05:51 AM
mmg skrg ni kita tengok diorang byk join mlm...
macam diorang nie flexible sikit...jadi senanglah bergerak
cikgu skrg ni pun banyak keja juga...
cuma untuk adillah kan...aku tanya diri sendiri kenapa buat internet marketing???
nak cari duit lebihkan...kan..
so takde bezanya diorang dengan aku nie....

ada berapa banyak "aku" dalam internet marketing..
takkan aku sorang jer kot...walaupun aku buat part time jer kan

cuma bab budak2 skrg nie...mmg manja lar...
dulu aku kena penampar...balik umah buat ***** jer..
lagi kena belasah dengan bapa aku, kalu bapa aku tau yang cikgu tampar kat skolah

johnjimat
10-22-2009, 06:06 AM
Guru sekarang banyak join MLM & Skim cepat kaya :D

yup betul tu.. pernah mase sy skolah dulu, ade sorng ustaz biasa tba2 pegi skolah naik merc.. rupe2nyer buat mlm, die klu ngajar ke bg ceramah ker mesti selit2 mlm die.. abis sume cikgu join bwh die termasuk la pengetua skali, maklumla pengetua wlupun rumah die besor tp mampu naik waja je hoho, xmo kalah gak

mfahmi
10-22-2009, 06:06 AM
zaman dulu2, zaman mak ayah tok nenek kita...orang yang paling di hormati pada waktu tu cikgu la...cikgu2 dimuliakan, tapi zaman sekarang hehe...ntah la, tak tahu sape betol sape salah....zaman makin berubah:)

delb
10-22-2009, 06:44 AM
hmmm...bagi saya,yang salah adalah kedua-dua belah pihak iaitu pelajar dan guru:

1. Pelajar haruslah bersikap seperti seorang pelajar yang berakhlak mulia bukan menjadi seperti kera yang terlompat sana-sini
2. Guru haruslah bersikap seperti seorang guru yang mempunyai sikap penyayang dan bertindak dengan cara yang baik lagi mulia bukan dengn mengikut hawa nafsu dan sifat panas baran semata-mata

cikgu zahran
10-22-2009, 10:15 AM
hehehe dah lari topik plak...sorry tt..juz to explain

Kalau korang nak tahu mengapa cikgu ramai terjebak dengan mlm..skim taik dan lain scam?sebab cikgu ramai yang tak terdedah dengan real oline biz.so IM amik la peluang nih untuk market produk,seminar,bengkel....bukan saja cikgu tapi goverment servant macam polis,askar dll.Kompeni mlm,scammer attack goverment servant sebab senang amik loan bank...so pujuk gomen buat loan then masuk skim diorang.....contoh kompeni jual penapis air "apeeeer tu bio ***" ...starting 23k dan attack gomen servant buat loan.
Cikgu pulak dah kelabu mata bila tunjuk keta merc...sapa taknak rumah besor keta mata belalang...
Cikgu pun macam orang lain.nak financial freedom jugak.so masa lapang yang ada digunakan untuk biz..offline ker online.Tak salah kan?lagi pula pekeliling dah ada membolehkan gomen buat kerja sampingan dengan syarat tidak mengabaikan tugas serta dapat kebenaran ketua jabatan.Cikgu buat online biz pun masa kat rumah saja...tak guna pc office atau internet office punya.semua sendiri punya.Waktu kat sekolah jadual penuh dan padat...so kebanyakkan masa cuti dan masa lapang di rumah digunakan untuk buat biz...(bukan semua).

Saya terdedah dengan IM world sebelum jadi cikgu lagi.syukur sebab banyak dapat ilmu di WC ni.sekarang banyak cikgu nak belajar sebab diorang kebanyakkan tak tahu apa IM nih.so anda semua boleh target market nih...

berbalik kepada topik asal........mungkin ada sesetengah orang tak perlukan guru.guru ni apalah sangat.Guru siswazah macam saya selalu jugak dilabel jadi cikgu sebab terpaksa..takder kerja lain dan bermacam tohmahan..namun semua itu adalah cabaran untuk terus meningkatkan kualiti diri.masa tadika pun kita ada guru...sekolah rendah pun ada guru....dan anda memang insan yang hebat kalau dari tadika lagi anda sudah mampu belajar sendiri tanpa guru......dan guru tak pernah meminta diagungkan kalau anak murid berjaya nanti.cukuplah sekadar gaji bulanan dan sedikit pendapatan daripada bisnes diinternet.

p/s:mengalir air mata sahabat saya apabila anak murid beliau yang paling nakal sekali datang rumah masa raya lalu membawa keluarganya...mamat tu dah ada phd...datang mengucapkan terima kasih pada cikgu tadi...tiada yang lebih menggembirakan guru selain daripada kejayaan anak didik mereka.

dulu aku pun suka kondem cikgu...tapi dah jadi cikgu baru kena batang hidung

taukey
10-22-2009, 10:40 AM
apasal budak tu pandai sesat dan tak bersama dengan rakannya pada awal awal? Dia Pergi kemana erkkk sbelum tu?

p/s : aku dulu kalau dah kena rotan cikgu, balik rumah kena rotan ibu bapa plak.....ganazzzz

fyrule
10-23-2009, 12:15 PM
bagi aku yg mmg cikgu ni, masa mula2 ngajor.. tak terlintas langsung nk cubit ker.. jentik ker.. tapi bila dimakan masa dan zaman.. sabar tu hilang jugak. aku pernah dipanggil ker balai kerana mencubitt murid !! hehe.. lucu kan?? adil ker bg korang ? tapi lepas tu aku berazam utk jadi guru yang 'BAIK' (konon).. aku tak touching dah.. cukup la pengalaman lalu.. tapi, disebaliknya terasa tiada power nak push student buat kerja.. diorang nk paham ker, pandai ker.. ikutt laa.. kalau bertanya aku jwb.. kalau berusaha aku tolong.. kalau tidak.. tiada usaha laa nak di tolong,..

fyrule
10-23-2009, 12:20 PM
tercapai ke maksud pendidikan kalau begitu? TIDAK!! aku tahu tapi apakan daya.. keikhlasan kadang2 mengundang bahaya bg diri sendiri.. bagi aku cikgu tak payah marah2, pukul2 kalau anak yg dihantar ke sekolah tu dah ada apa yg dikatakan akhlak /moral yg baik... tapi jenis ni kalau 35org sekelas, ada laa sorang dua.. nti sapa2 yg marah sgt.. berjanjilah pada diri sendiri bahawa aku akan melahirkan anak yg berakhlak/bermoral... senang cikgu2 nti nak mengajor..

fyrule
10-23-2009, 12:23 PM
dan kompomm tak kena pukul langsung.. selama aku ngajor tak der lagi tgk budak yg jenis ni dipukul cikgu, disenangi.. disayangi.. ada laa lagi.. Bump utk semua student yg baik..

codak
10-23-2009, 02:42 PM
aku sayang cikgu aku walaupun selalu penampar aku,sbb penampar tu la aku masuk U

fyrule
10-25-2009, 11:21 AM
aku sayang cikgu aku walaupun selalu penampar aku,sbb penampar tu la aku masuk U

penerimaan orang tak sama... bg aku tak perlu touching pun sebenarnya.. tp... itulaa... kalu korang duduk kat tempat aku.. aku selalu jer membayangkan kalau anak aku ni dah dapat sedas kat kaki ni.! kat kaki jer k, sbgaimana disarankan oleh agama..

kekuda
10-25-2009, 11:32 AM
dengan penampar 5 kali ni lah aku berjaya masuk Univ..
hahaha.. kalau anak aku , aku suh cikgu tu tampar sampai pecah mulut pun takpe.. janji dia jadi org .. jgn jadi penagih dadah..penyamun.. perogol..
mak bapak skrg manjakan sgt anak mereka.. aku tak .. aku rotan aje anak aku.. :)

delb
10-25-2009, 11:54 AM
dengan penampar 5 kali ni lah aku berjaya masuk Univ..
hahaha.. kalau anak aku , aku suh cikgu tu tampar sampai pecah mulut pun takpe.. janji dia jadi org .. jgn jadi penagih dadah..penyamun.. perogol..
mak bapak skrg manjakan sgt anak mereka.. aku tak .. aku rotan aje anak aku.. :)

ahahaha..sakit tak bro..:D
orang kata bersakit-sakit dahulu,bersenang-senang kemudian..kuikui

dno
10-25-2009, 11:58 AM
cikgu dulu.... bila murid nampak murid kecut perut
cikgu sekarang....... bila nampak murid cikgu kecut perut...

jangan sampai cikgu buat selogan baru dah,
"lantak korang la nak jadi orang ke apa,"
"ajar yang nak belajar sahaja"
" ajar dapat gaji tak ajar pun dapat gaji"

kita tengok sapa yang rugi hehehehe,
P/s masa aku daftar anak kat sekolah dulu aku bawak satu rotan untuk cikgu tu guna buat pukul anak aku, setiap kali kena rotan anak aku akan cerita kat aku (tapi rotan kecik la, kalau besar kang cacat lak anak aku tu)

sarang
10-25-2009, 12:31 PM
Cikgu pun manusia biasa,
ada yang tak ok ada yang agak sempurna,
Pelajar pun sama,
ada yang ganas macam gengster,
ada yang lemah lembut macam sutera....

Tapi kalau nak dihitung kira,
nisbah guru 'bengong' dibandingkan dengan pelajar 'gila',
bezanya sangat ketara,

Tapi adatlah hidup kat dunia, mana ada yang sempurna,
Guru-guru teruskan usaha, tok sah peduli apa orang kata,
Sesekali wat silap biasa le.....
Tapi janganlah sampai...dudok goyang kaki je.....

Pelajar sekarang lak kreatif dan selamba,
Cikgu dipandang lebih rendah dari member...
Kadang-kadang dibuat musuh le pula....

Entahlah! Cikgu 'bengong' versus 'pelajar gila'

p/s: aku pun penah beberapa kali kena rotan (pecah kulit dan berdarah), penampar, penyepak...tapi tak rase dendam pun....macam biase je.... tapi aku bukan pelajar 'gila'.

titaniumhijau
10-25-2009, 12:37 PM
Dulu lain, sekarang lain. Itu aku setuju. Terlalu ketara. Budak-budak zaman sekarang terlalu kreatif. Itu belum lagi yang pelajar bergaduh dengan cikgu. Siap panggil samseng nak pukul cikgu tu. Itu lom lagi yang main ugut-ugut..

Tapi tak semua sekolah. Biasanya berlaku kat sekolah yang pelajarnya memang buas-buas belaka. Jadi, nak tak nak, cikgu kat sekolah tu kena buas jugaklah. Takkan nak bagi pelajar pijak kepala, takkan nak bagi pelajar buat sekolah jadi macam kolej atau universiti. Boleh buat ikut suka, masuk kelas ikut suka hati diorang, ponteng sesuka hati dan macam-macam lagi. Itu belum yang melawan cakap cikgu..

Pendek cerita. Pelajar sekarang ni dah lain. Lagi-lagi kalau jenis yang dah perasan dia pandai dari cikgu. Tapi aku akui, bukan semua pelajar macam tu. Ada yang baik-baik dan mendengar cakap..

ambsmart
10-25-2009, 12:39 PM
Kadang-kadang dua-dua pun salah. Pelajar buat salah macam ponteng kelas, hisap rokok, dsb. Cikgu pulak salah pasal ambik tindakan melulu. Terus tampar, penumbuk, penerajang.

Tapi bila masuk suratkhabar, digambarkan macam pelajar tu tak bersalah langsung. "Saya tak tau apa pun. Tiba-tiba cikgu tendang saya". "Saya nak ambik pen jatuh tapi cikgu tampar kata tido dalam kelas". Dan bermacam-macam ayat lagilah.

Aku masa sekolah dah makan penampar dan rotan tu biasa sangatlah. Biasalah budak-budak kan. Cuma penumbuk dengan penerajang je tak merasa. Tapi aku tak pernah nak hina atau marah cikgu-cikgu aku hanya kerana perangai segelintir guru yang 'kejam' lantas terus kita mengatakan 'kebanyakan' guru. Padahal ramai lagi guru yang berdedikasi dan komited dengan tugasannya.

AdiProper
10-25-2009, 03:33 PM
Sumber dari kosmo online

JASIN - Gara-gara dituduh ponteng sekolah, seorang pelajar tingkatan tiga Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Dang Anum mendakwa ditampar seorang guru lelaki sebanyak lima kali di pipi sehingga bengkak.

Pelajar terbabit, Imran Mahfuz, 15, berkata, selepas perhimpunan pada pagi Isnin lalu iaitu kira-kira pukul 9 pagi, dia mencari kawan-kawannya di padang kerana ketika itu waktu Pendidikan Jasmani (PJ).

Menurutnya, melihat rakan-rakannya tiada di padang, dia terus ke kantin sekolah untuk mencari mereka di sana.

"Ketika melalui gelanggang bola tampar, seorang guru lelaki memanggil saya dan bertanya saya dari mana. Saya memberitahu saya dari padang kerana ketika itu waktu PJ tetapi tiada pelajar lain di padang.

"Namun guru ini tidak percaya dan menuduh saya ponteng dan berbohong lalu mencekak kolar baju dan menampar saya sebanyak dua kali di pipi kiri," ceritanya.

Imran mendakwa, guru berkenaan kemudiannya mengheretnya ke bahagian belakang bangunan dan menamparnya sebanyak dua kali lagi kerana dituduh memanjat pagar sekolah.

"Saya kemudian dibawa ke bilik guru dan ditampar sekali lagi di hadapan guru lain walaupun berulang kali saya menafikan dakwaannya," katanya.

Kata Imran, akibat ditampar, bibirnya pecah dan pipi kirinya bengkak sehingga sukar untuk makan.



P/S: Adakah murid itu bersalah atau guru itu yang tidak usul periksa dahulu sebelum membuat tindakan ?

Dua-dua misunderstanding, murid tu tak cakna , guru tu pula kurang bijak ...

comjep
10-26-2009, 01:43 PM
aku rasa...mesti ada sebab sbb explain yang diberi kurang jelas dan kita bukan berada di tempat itu...
1) cikgu naik hot maybe budak tu menjawab kurang sopan semasa guru menyoal..cthnya : bersuara tinggi!!!
2) murid itu pun bukan berada dalam murid yang berdisiplin sbb ke mana dia pergi sebelum itu sbb rakan sekelasnya tiada semasa dia pergi ke kelas atau mencari padang..maybe dia lewat datang ke sekolah atau sebab2 lain.
3) cikgu tu tampar di hadapan guru2 lain semasa di dalam bilik guru untuk menunjukkan kepada guru2 lain bahawa budak ini memang bersalah!!!!
*** RENUNGKANLAH PENDAPAT AKU INI DAN BERI KOMEN ANDA....TANPA GURU SIAPALAH AKU...
AKU MENGUCAPKAN TERIMA KASIH KEPADA GURU KERANA TAPAK TANGAN GURU LAH AKU MENJADI MANUSIA BERGUNA PADA HARI INI!!!!!
TERIMA KASIH CIKGU......

AlHaqeem
10-26-2009, 01:52 PM
cikgu ni mmg anjing betul la.. susah cikgu skrng main lps je geram.. igat die bg mkn anak org ni agaknyer?klu da die tampar siap budak tu susah nk mkn mak bapak mane xrisau..

kpd kwn2 yg menyokong tindakan guru ni, cube bygkan anak anda kt ctu?ape yg anda buat?mesti report punyer.. xpun gi serang sendiri cikgu tu..

sy cukup pantang dgn org yg suke bg penampar nih.. haiz klu kat adik sy ni, cukgu tu xduduk da kat tempat sy ni. terus pindah skola gamaknye..

Huh baguih punyer hang ni kata cikgu tu anjing .. tobat la sedara ... kita dulu pandai tulis baca kerana cikgu tau...

" Terima Kasih Cikgu "

wanmus
10-26-2009, 02:05 PM
Huh baguih punyer hang ni kata cikgu tu anjing .. tobat la sedara ... kita dulu pandai tulis baca kerana cikgu tau...

" Terima Kasih Cikgu "

betul bro. kehidupan saya dikeliling cikgu. Mak sedara cikgu, sepupu cikgu, si dia pun cikgu, sampaikan housemate pun cikgu..mujur saya tak jadi cikgu. sekarang ni barulah saya tahu betapa besarnya pengorbanan cikgu. Cikgu siang malam prepare untuk ajar kita apa esok, tapi ada kita hargai? Kita lebih hargai cikgu kat tuisyen sebab banyak bagi soalan dan jawapan bocor. Cikgu ni sampai family kekadang tu tak terjaga sebab duk pikir pasal sekolah.

Mak bapak sekarang yang patut disalahkan. Kenapa? sebab ramai yang tahu hantar anak ke sekolah dan bagi duit sucukupnya tapi pernah ke mereka tanya dan cek betul ke anak ke sekolah? Pernah ke mak bapak sekarang berhubung dengan pihak sekolah pasal prestasi anak? pernah ke mereka cek apa yang mereka bawak pergi ke sekolah?

Kalau mak bapak kat rumah pun tengking2 atau marah2 kat anak, logik ke budak tu boleh jadi budak baik kat sekolah? Tu kalau mak bapak jenis panas baran..kalau jenis kaya pulak, boleh ke budak tu hormat kat cikgu atau orang lain kalau kat mak bapak sendiri pun mereka tak hormat? Ni saya cerita dari pengalaman lihat, dengar dan tengok dengan mata dan telinga saya sendiri.

**Tak semua budak @ mak bapak sebegini..tapi ianya semakin bertambah setiap hari. Kita patut elakkan termasuk dalam statistik penambahan ini.

GVO
10-26-2009, 02:16 PM
Jangan hina cikgu yang mengajar kita semua...

johnjimat
10-26-2009, 02:20 PM
adoi wlupun sy suke menyalahkan cikgu, tidak sekali2 sy akan menghina cikgu seperti itu huhu.. wlupun dulu kt skola sy jahat ponteng sane ponteng sini, isap rokok pun dpn cikgu je xpun dlm kelas je.. tp sy xpernah tggi suara or hina cikgu, sampaikan sy la yg plg ringan tulang tlg cikgu buat keje, angkat buku la, antar brg la sume buat huhu

wanmus
10-26-2009, 02:32 PM
adoi wlupun sy suke menyalahkan cikgu, tidak sekali2 sy akan menghina cikgu seperti itu huhu.. wlupun dulu kt skola sy jahat ponteng sane ponteng sini, isap rokok pun dpn cikgu je xpun dlm kelas je.. tp sy xpernah tggi suara or hina cikgu, sampaikan sy la yg plg ringan tulang tlg cikgu buat keje, angkat buku la, antar brg la sume buat huhu

tau bro tak sejahat tu. cuma harap bro tak hina lah cikgu sampai boleh samakan orang yang ajar kita dengan anjing yang hina tu. Saya cukup terasa kalau orang kutuk cikgu sebab setiap hari saya tengok dan dengar pengorbanan seorang cikgu yang nak mendidiknya anak2 luar sana yang sekarang ni ramai yang dah keras kepala dan tunjuk lagak..

SFX
10-26-2009, 02:44 PM
guru itu ibarat lilin, tiada guru malaplah kehidupan kita...Tapi ada sesetengah guru, yang patutnye check exam paper kat rumah di bantainya check dekat skolah pastu suruh murid buat kerja sendiri...rugi masa tuuuuuuuuuuuuu

zuhairy
10-26-2009, 02:48 PM
Sebelum korang bagi komen...ada baiknya korang sendiri test sendiri jadi guru. Baru korang rasa camner...
Budak sekarang nie aku tengok ramai yang kurang ajar, tapi surat khabar asyik nak cari kesalahan guru jer.
Kadang2 anak2 nie didepan ibubapa baik jer..pijak semut pon tak mati. Tapi biler jumpa kawan2 dia tak tahu nak cakap.

Akhir kata kalau dapat sesuatu berita jangan hanya mendengar sebelah pihak saja. Lebih2 lagi berita dari akhbar..kebanyakannya nak bagi sedap cerita jer.

betul tuu..aku stuju dgn pendapat izo.Budak sekarang dah byk lemak. Mak bapak plak selalu bela. Marah sikit tak boleh. Jadi la cikgu dulu, baru korang tau!

mumtahanah
10-26-2009, 02:57 PM
Mak bapak sekarang yang patut disalahkan. Kenapa? sebab ramai yang tahu hantar anak ke sekolah dan bagi duit sucukupnya tapi pernah ke mereka tanya dan cek betul ke anak ke sekolah? Pernah ke mak bapak sekarang berhubung dengan pihak sekolah pasal prestasi anak? pernah ke mereka cek apa yang mereka bawak pergi ke sekolah?



absolutely agree kata2 Wanmus di atas..kalau nak diikutkan waktu pelajar berada di sekolah hanya 6-7 jam sehari..selebihnya berada di rumah..jadi apa peranan mak bapak apabila kat rumah plak yg mpunyai banyak lebihan masa utk mbimbing&mendididik..?

My mum pun cikgu..bila dia citer masalah budak2 yg bmasalah di sekolah,sy akan tanya pasal 'makbapak' si budak..ya,hampir 70-80% budak yg bmasalah datangya dari parents yg bmasalah,wpon tak semua..:)

bila hari kena amek report kad/ada majlis PIBG/majlis bacaan Yasin utk budak exam berapa kerat sangat makbapak yg amek inisiatif utk datang wpon keje..

tapi tak dinafikan,bila cikgu garang sket atau melebih2,aduan akan smpai kat jabatan pendidikan,pastu mula la org jabatan dtg myiasat..kdg2 cikgu nie serba salah gak....huhuhuhu

wanmus
10-26-2009, 03:06 PM
absolutely agree kata2 Wanmus di atas..kalau nak diikutkan waktu pelajar berada di sekolah hanya 6-7 jam sehari..selebihnya berada di rumah..jadi apa peranan mak bapak apabila kat rumah plak yg mpunyai banyak lebihan masa utk mbimbing&mendididik..?

My mum pun cikgu..bila dia citer masalah budak2 yg bmasalah di sekolah,sy akan tanya pasal 'makbapak' si budak..ya,hampir 70-80% budak yg bmasalah datangya dari parents yg bmasalah,wpon tak semua..:)

bila hari kena amek report kad/ada majlis PIBG/majlis bacaan Yasin utk budak exam berapa kerat sangat makbapak yg amek inisiatif utk datang wpon keje..

tapi tak dinafikan,bila cikgu garang sket atau melebih2,aduan akan smpai kat jabatan pendidikan,pastu mula la org jabatan dtg myiasat..kdg2 cikgu nie serba salah gak....huhuhuhu

yang bacaan yassin dan solat hajat tu macamana nak datang bro kalau kat rumah banyak ada skirt dan kain terbelah je..kain sembahyang pun terlupa letak kat mana..Pastu ramai jugak yang sibuk..Balik keje dah pukul 9 baru sampai rumah, macamana nak gi majlis macam tu. Meeting kekadang kat oversea. Anak duk ngan sape? Orang gaji!!!sape suapkan anak?? ORANG GAJI!! Sape layan anak kat rumah? ORANG GAJI!! nahh..so mana peranan mak bapak? hmmmm..sama-samalah kita fikirkan masa depan kita dan anak2 kita..wallahualam

SFX
10-26-2009, 03:10 PM
teringat sekolah aku dulu tiap hari khamis baca yaasin...

mumtahanah
10-26-2009, 03:16 PM
yang bacaan yassin dan solat hajat tu macamana nak datang bro kalau kat rumah banyak ada skirt dan kain terbelah je..kain sembahyang pun terlupa letak kat mana..Pastu ramai jugak yang sibuk..Balik keje dah pukul 9 baru sampai rumah, macamana nak gi majlis macam tu. Meeting kekadang kat oversea. Anak duk ngan sape? Orang gaji!!!sape suapkan anak?? ORANG GAJI!! Sape layan anak kat rumah? ORANG GAJI!! nahh..so mana peranan mak bapak? hmmmm..sama-samalah kita fikirkan masa depan kita dan anak2 kita..wallahualam

wakakaakaka..lawak2..:)

tapi Bro,ada jugak mak bapak yg seksi meksi kain tbelah nie datang kalau ada baca yasin,tp dia pandaila cover the aurah..pakai selendang

yg penting nmpak kesediaan dia amek berat pasal pbelajarn anak dia..hehehehe

johnjimat
10-26-2009, 05:41 PM
Huh baguih punyer hang ni kata cikgu tu anjing .. tobat la sedara ... kita dulu pandai tulis baca kerana cikgu tau...

" Terima Kasih Cikgu "

sori yer sy mmg anti guru yg menampar pelajar sbb dulu trauma dgn mende ni di sekolah sy.. xperlu la sy ceritakan sbb ape.. bg sy perbuatan memukul sebegini adalah perlakuan tidak bermoral .. da tampar smpi lebam pecah2 sana bermoral ke tindakan tu?wlu ape pun alasan klu hendak mendidik, klu nk tampar tu biarlah berpada. jgn lah sampai die nk mkn pun xboleh.. ape yg sy ckp psl 'anjing' tu bermaksud perbuatan cikgu tu.. manusia tetap manusia dan anjing tetap anjing. cume perbuatan je boleh dikategorikan seperti binatang.. ckp la ape anda nk ckp.. tu pendapat sy.. peace..

johnjimat
10-26-2009, 05:46 PM
tau bro tak sejahat tu. cuma harap bro tak hina lah cikgu sampai boleh samakan orang yang ajar kita dengan anjing yang hina tu. Saya cukup terasa kalau orang kutuk cikgu sebab setiap hari saya tengok dan dengar pengorbanan seorang cikgu yang nak mendidiknya anak2 luar sana yang sekarang ni ramai yang dah keras kepala dan tunjuk lagak..

sy xckp pun sy hina guru yg ajar sy bro.. sy ckp perangai cikgu dlm ni seperti ****** . ade byk care boleh diselesaikan selain dari memukul pelajar seperti itu. sy mmg sgt hormat pd cikgu tp klu cikgu perngai cmni, xkire la dak die blasah tu ganster ke ape ke sy hilang rase hormat sy... byk lagi jln penyelesaian selain dari penyelesaian yg merugikan kedua2 belah pihak

johnjimat
10-26-2009, 05:50 PM
teringat sekolah aku dulu tiap hari khamis baca yaasin...

setiap ari khamis mmg bacaan yasin dan tahlil adalah perkara wajib dilakukan dlm keluarga sy pd hari khamis.. klu sesape xblk mase tu bapak sy mmg kaw2 punyer marah :)

cikgu zahran
10-27-2009, 03:24 AM
sebagai guru.....kita biasa dicaci,dihina dan dimaki...itu makanan harian cikgu..biasalah.Cikgu tak pernah ambik hati atau berdendam.Kadang kadang sampai satu tahap 'out of temper'............kalau jenis tak sabar...ini lah jadinya..tampar budak,sepak,flying kick..belum lagi terajang.Cikgu pun manusia biasa bukan wali atau malaikat.Kena pulak cikgu yang gila vs murid gila baban..macam kawan kita cakap.....abiss

Kadang kadang cikgu kena garang kalau tak murid tak heran langsung.Murid sekarang terdedah dengan macam macam...siap ada geng..kongsi gelap dsbg,Kalau cikgu baik sangat..murid bukan pijak kepala saja...siap jijak dan cincang lumat....inilah dilema cikgu sekarang.Macam macam kaedah guna...psikologi dan bermacam logi..dari teori adam smith sampai teori gestalt...dari hukum kelaziman operan samapai macam macam hukum...pun budak tak heran jugak..last sekali bila tanduk sudah tumbuh,setan sudah naik kepala....apalagi..pangggg!dusyum!debish....bila tangan sudah naik muka...baru menyesal.Tanya cikgu tu...memang menyesal takleh cakap...tapi apa nak buat...pelempang dah naik...so sedia untuk menanggung lah.

Saya pasti johnjimat tidak bermaksud untuk menuduh semua cikgu.Jadi cikgu memang kena telinga tebal...tahan maki hamun...biasalah

kata pepatah kalau cikgu kencing berdiri,murid kencing berlari...kalau cikgu anjing...murid?.........itu yang banyak budak rosak sekarang

ishamzana
10-27-2009, 04:24 AM
menarik sungguh isu guru ye...aku dh tak larat nk bace...apepun Guru mesti dihormati...Guru bukan disekolah je...kat forum ni pun ramai guru...

johnjimat
10-27-2009, 06:54 AM
Saya pasti johnjimat tidak bermaksud untuk menuduh semua cikgu.Jadi cikgu memang kena telinga tebal...tahan maki hamun...biasalah

kata pepatah kalau cikgu kencing berdiri,murid kencing berlari...kalau cikgu anjing...murid?.........itu yang banyak budak rosak sekarang

ye betul tu.. itulah sy maksudkan, bknlah kesemua guru sy tujukan.. tp kepada cikgu yg berpelakuan seperti ini shj..

Offline
10-27-2009, 07:12 AM
bdk2 skarang mmg payah nak ajar...
lg2 budak skola rendah...aduhai....

ckgu pn sptutnye kna la selidik dlu....
bukan men sedap lempang je....

msing2 de prsaan n ksbrn....

memang xptot klu cerita budak tu btol tp budak skarang pn da pndai klentong..... msing2 pk lah sendiri.... mls nak amek port kes mcm ni.... Pk sblum btindak...

P/S Kwn2 doakan sy dpt jd ckgu ye.....:)

interfada
10-27-2009, 07:16 AM
aku dh 9 tahun berkhidmat dlm profesion perguruan nih...segala asam garamnya smua dh aku lalui.....mmg benar apa yg cikgu zahran cakap tu....guru mmg sentiasa dihina....emak bapak tau maki hamun guru jer...tp tak pernah ambik tau mcm mana keadaan anak mereka dibelakang mereka....budak2 skrg mmg pandai menipu...depan mak bapak fuhh punya alim pijak semut pun tak mati...tp bila kelibat mak bapak hilang terus jadi hantu....sapa yg kan berdepan dgn bende2 mcm tu? cikgulah orgnya....cuba anda letakkan diri anda dlm situasi seorng guru tersebut....dan kalo la anda rasa diri anda hebat maka jadi la guru....:)

nie kes kene tampar...hmmm betul ker....ingat kawan2 kdg2 paper nih sajer jer tambah ajinomoto dlm laporan diaorg utk tujuan melariskan jualan...tampar skali kata 5 kali hehehe.....cuba anda ingat balik kes budak prempuan terajang cikgu kat perlis satu ketika dulu....ader org kisah sgt????....malah ceritanya x la disensasikan.....kenapa? sebab dia yg kena itu adalah seorang guru.

Offline
10-27-2009, 07:21 AM
Saudara interfada pn guru juga rupanya....
Guru skola n guru im... hehehe...

sharelah experince kt sni....
kdg2 sy pk 2 kali nak jd ckgu ke x ble ada kes2 mcm ni....
salah langkah karang tanggung smpi mati...sian bdk yg xbdosa...

SFX
10-27-2009, 07:56 AM
setiap ari khamis mmg bacaan yasin dan tahlil adalah perkara wajib dilakukan dlm keluarga sy pd hari khamis.. klu sesape xblk mase tu bapak sy mmg kaw2 punyer marah :)

kat sekolah lain kat rumah lain...pagi baca yaasin kat skolah..mlm baca kat rumah

azeri
10-27-2009, 08:15 AM
Guru sepatutnya ada kod etika perguruan.Kes-kes camni biasa berlaku. Kekadang tu murid tu pandai "cong" jer. Guru mana yang tahan sabar kalau hal disiplin seperti dtg kelas menepati waktu pun tak boleh ikut.
Mohon doa supaya budak tu panjang umur dan jadi orang yang berguna bila dewasa kelak.

Kalau betul guru tu cam tu kenapa samseng sangat kalau betul tu 5 penampar.

fyrule
10-31-2009, 06:28 AM
Jadi guru ni sbnrnya serba salah.. kadang2teringin jer nk masukkan dalam laporan disiplin sbb langgar peraturan.. tapi.. dlm hati tak sanggup sbb mgkin merosakkan peluang pelajar ini di masa depan.. paling tak masuk dalam buku disiplin sekadar catatan bkn dalam sistem disiplin yg dihantar ke kementerian. SBB.. sayangkan generasi muda.. sayangkan murid. tak kira mcmana punya bengkeng pun guru ni, masa depan murid mmg diutamakan..

sayyidbest
10-31-2009, 07:11 AM
Ambil tindakan yang betul dan adil.

Adalah x adil guru pukul murid lain gara2 kesalahan orang lain .

X kiralah manja atau x namun tindakan kena betul , cara kena betul dan kalau ia bersalah hukum mengikut garis panduan bukan MENGIKUT GERAM DAN NAFSU AMARAH .

Saya bukan budak nakal (diulang BUKAN BUDAK NAKAL ;) :D) namun dah kena semer jenis hukuman dari rotan (in public) , penampar, penerajang, kayu pembaris 1 meter sampai patah, maki hamun , personal attack to me and family .

Kebanyakan cikgu atau guru tidak professional dengan menjadikan hukuman kepada murid sebagai suatu serangan peribadi .

betol2.tapi kat skola saya.saya respect semua cikgu saya.dorang tak men sergah jer.kecuali ada murid beritahu yang ada budak ponteng.itu ada saksi.tak per.cam ada sorang guru saya ni.dia kalau bdak2 buat bising.dia tak belasah bdak tu.dia akan pandang jer bdak tu.dan automatik bdak tu akan senyap.pastu time kelas dia bdak tu akan terus senyap.lagi kita buat dia.lagi bising lar dia.itu jer.saya kan bdak 12 tahun lagi.macam tu lar

napi87
10-31-2009, 07:12 AM
murid nakal sgt.biasa latu

sayyidbest
10-31-2009, 07:13 AM
kat sekolah lain kat rumah lain...pagi baca yaasin kat skolah..mlm baca kat rumah

betul tu SFX.tapi kadang2.kitaorang baca jugak walau bukan jumaat pon

sayyidbest
10-31-2009, 07:15 AM
aku dh 9 tahun berkhidmat dlm profesion perguruan nih...segala asam garamnya smua dh aku lalui.....mmg benar apa yg cikgu zahran cakap tu....guru mmg sentiasa dihina....emak bapak tau maki hamun guru jer...tp tak pernah ambik tau mcm mana keadaan anak mereka dibelakang mereka....budak2 skrg mmg pandai menipu...depan mak bapak fuhh punya alim pijak semut pun tak mati...tp bila kelibat mak bapak hilang terus jadi hantu....sapa yg kan berdepan dgn bende2 mcm tu? cikgulah orgnya....cuba anda letakkan diri anda dlm situasi seorng guru tersebut....dan kalo la anda rasa diri anda hebat maka jadi la guru....:)

nie kes kene tampar...hmmm betul ker....ingat kawan2 kdg2 paper nih sajer jer tambah ajinomoto dlm laporan diaorg utk tujuan melariskan jualan...tampar skali kata 5 kali hehehe.....cuba anda ingat balik kes budak prempuan terajang cikgu kat perlis satu ketika dulu....ader org kisah sgt????....malah ceritanya x la disensasikan.....kenapa? sebab dia yg kena itu adalah seorang guru.
yups betul bro.tapi mak bapak saya tak pernah maki hamun guru.siap bagi green light lagi pukul saya kalau saya buat msalah.asal saya tak tercedera terok.

cikgu zahran
10-31-2009, 10:49 AM
macam saya cakap..dalam setandan pisang bukan semua buah elok..ada yang buruk ada yang kelat....bukan semua cikgu baik...dan bukan semua parent tak betul....begitu juga sebaliknya...semua kena main peranan...guru,mak bapak,ketua kampung,pak gad sekolah,tukang kebun,makcik kantin...kalau takder diorang kita takkan jadi ORANG.(Ketua kampung perlu masa nak cop sijil).kalau korang baca dalam sms berita harian korang boleh baca macam-macam tohmahan pada cikgu...makan gaji buta,tak bersyukur...diorang tak tahu cikgu bukan setakat masuk kelas mengajar tapi kena basuh berak,bagi duit pada yang tak makan,buat aktiviti,kemah,baywatch(kes jambatan gantung kat kuala dipang),drebar bawa budak gi lawan kuiz..dan bermacam lagi yang tak ada pon dalam job description(aku orang HR..so JD ni macam surat wajib tentang tugas),tapi best jadi cikgu..tambah sekolah rendah macam aku.....marah macam mana pun bebudak ni tetap sayang dekat cikgu...

"Sekolah didahulukan murid diutamakan".diri sendiri dan keluarga dah jatuh nombor last sekali.

P/s:serius cakap..jadi cikgu gaji ciput pun cukup tapi niat kene betul...dulu aku keje private..gaji banyak+elaun tapi cukup bulan ....poket bocor

syuxx
10-31-2009, 10:55 AM
macam saya cakap..dalam setandan pisang bukan semua buah elok..ada yang buruk ada yang kelat....bukan semua cikgu baik...dan bukan semua parent tak betul....begitu juga sebaliknya...semua kena main peranan...guru,mak bapak,ketua kampung,pak gad sekolah,tukang kebun,makcik kantin...kalau takder diorang kita takkan jadi ORANG.(Ketua kampung perlu masa nak cop sijil).kalau korang baca dalam sms berita harian korang boleh baca macam-macam tohmahan pada cikgu...makan gaji buta,tak bersyukur...diorang tak tahu cikgu bukan setakat masuk kelas mengajar tapi kena basuh berak,bagi duit pada yang tak makan,buat aktiviti,kemah,baywatch(kes jambatan gantung kat kuala dipang),drebar bawa budak gi lawan kuiz..dan bermacam lagi yang tak ada pon dalam job description(aku orang HR..so JD ni macam surat wajib tentang tugas),tapi best jadi cikgu..tambah sekolah rendah macam aku.....marah macam mana pun bebudak ni tetap sayang dekat cikgu...

"Sekolah didahulukan murid diutamakan".diri sendiri dan keluarga dah jatuh nombor last sekali.

P/s:serius cakap..jadi cikgu gaji ciput pun cukup tapi niat kene betul...dulu aku keje private..gaji banyak+elaun tapi cukup bulan ....poket bocor

both parents aku guru. memang betul ni.

profession perguruan memang mencabar. kalau doktor balik rumah boleh rilek, hujung minggu memang off tanpa di kacau oleh boss.
Tapi guru, memang sibuk esp kalau sekolah bandar. Haha

ishamzana
11-01-2009, 05:52 AM
nampaknye semua begitu suka isu guru ni...kalau sesape yg blum tahu...lawat le bicaraguru.com...blh sambung kat sane...ramai2kan kat situ...ade semua topik yg korang nak luahkan..hehe

dno
11-21-2009, 10:14 AM
nasib baik aku tak jadi guru, talau tak ari ari aku masuk akhbar,dan ari ari ada budak masuk bawah akhbar,

batagolek
11-21-2009, 10:17 AM
uisk uisk tak elok la panggil cikgu tu anjing ...ni mesti kes cikgu tak sempat abih silibus ni

SFX
11-21-2009, 10:49 AM
berita metro 21 nov

GEORGETOWN: “Harapkan pagar, pagar makan padi”. Itulah yang berlaku apabila seorang guru yang sepatutnya memberi contoh yang baik kepada pelajarnya, sebaliknya mencalit peristiwa hitam apabila sanggup mencabul kehormatan seorang pelajar perempuan berusia lapan tahun.

Lebih memalukan, guru lelaki berusia 47 tahun itu sanggup bertindak rakus apabila meraba dan memasukkan jarinya ke dalam kemaluan mangsa.

Murid tahun dua di sebuah sekolah rendah di daerah Seberang Prai Selatan (SPS) itu menjadi mangsa cabul dan seks oral guru sekolahnya, Selasa lalu.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah negeri, Senior Asisten Komisioner II, Wan Abdullah Tuanku Said, mengesahkan kejadian itu.


semakin banyak kes melibatkan guru ni...

yusz
11-21-2009, 10:54 AM
wah...itu bangsat punyer guru...apelah nasib budak tu yerk...camnerlah nasib anak2 aku akan datang..mintak jauh lah dari semua tu...

Nastrade
11-21-2009, 01:05 PM
ko umur brp oren, budak tu umur brp...
budak tu kena sikit jer tu...
bdk2 skrg manje sgt....

Yang ni aku setuju. Budak sekarang terlampau manja. Zaman aku aritu, rotan dan penampar adalah perkara biasa. Kadang-kadang menjadi kebanggaan bila kena rotan di khalayak ramai. LOL




kpd kwn2 yg menyokong tindakan guru ni, cube bygkan anak anda kt ctu?ape yg anda buat?mesti report punyer.. xpun gi serang sendiri cikgu tu..


seseorang guru takkan mendenda/merotan/menampar seseorang pelajar jika tiada kesalahan. Logik ke jumpa seseorang pelajar terus tampar. Wallahuallam..

p.s: zaman aku dulu tak sanggup report kat keluarga kalau kena rotan atau kena hukum kat sekolah, takut kena tambah lagi kat rumah.




x kisah lah korang nk ckp ape.. yg pasti sejak dulu lagi 99% ilmu yg aku belajar x penah masuk ape yg guru ajar..sumenye aku study sendiri...


Anda cuba menunjukkan kehebatan anda, tetapi pada masa yang sama membuka pekung di dada. 99% tu...



sharelah experince kt sni....
kdg2 sy pk 2 kali nak jd ckgu ke x ble ada kes2 mcm ni....
salah langkah karang tanggung smpi mati...sian bdk yg xbdosa...

Jadi la cikgu kepada pelajar yang terpilih atau pelajar yang berumur dan matang.

Sebagai contoh, cikgu kepada pelajar yang nak ambik Master Degree.. hehehe..

p.s: Kebiasaannya kalau seseorang pelajar itu gagal, ibubapa mempersalahkan guru tidak pandai mengajar. Tetapi jika pelajar itu berjaya, biasa laa..anak mak/anak bapak.

moneyhacker
11-21-2009, 01:12 PM
zaman sekarang ni macam2 boleh berlaku..cikgu teruk,pelajar pun teruk..tapi tak semua la...memalukan golongan cikgu jer...dalam paper hari ni dan semalam polis ade yang hisap dadah la,pecah rumah la....teruk skg ni..ape nak jadi...

SFX
11-21-2009, 01:13 PM
masa aku ting. 2 dulu..pelajar duduk diam pun kena hempuk buku atas kepala...cikgu tu ada sakit mental ke?Sampai sekarang pelik.

Azizi
11-21-2009, 01:33 PM
betui la..budak2 zaman skrg terlalu manja...dlu pengalaman sbb tak siap keje sekolah kene rotan smpi patah pembaris tu tapi tak sakit pun sbb baru kene BCG, bius ade lg..wahaha..tak report pun kat parent. Cikgu tu plak yg takut ngan sy takut report kat parent..hahaha

bebudak sekarang tak pernah dapat sakit, terlalu manja la katakan...pastu masuk tv guris kemaluan kawan ngan pisau..sebab apa? sebab dia tak tahu kene pisau tu sakit...

kat sekolah mana tah dah lupe..ade kes budak tuh gi korek mata seekor kucing sampi mati...nak wat cam na..budak tu tak tahu sakit tu ape...

lagi 2 tahun, sy plak nk kene jad cikgu..hmm...harap2 dpt la perangai yg baik..,takat nakal2 panjat pagar tu biasa la..sy pun penah buat..klu kene perangai cam penjenayah sedih la...zaman skrg mana buleh rotan lagi...harap nasihat je? hmm.. entah la...

dunia..dunia...

mohdhilmi.com
11-21-2009, 01:49 PM
saya lagi 4 tahun akan jadi cikgu..

nsilver005
11-21-2009, 02:13 PM
dua2 ada salah..ader guru yang ambil kesempatan dengan kedudukan dia...kadang2 over bila nak hukum student..tpi student skarang ramai yang nakal2..ska2 jer ponteng skolah, isap rokok dlm skolah..tak respect cikgu.maw cikgu tak hangin..tgk jer la bakal2 cikgu kita pun banyak masalah sosial..

Azizi
11-21-2009, 02:35 PM
walaupun sy bakal guru..dan amik coz TESL (biasa la coz yg amat sosial di mana2 U pn..) sy tetap ngan geng sy men game je dan layan IM...tak men la kuar2 malam nie...huhuhu

johnjimat
11-21-2009, 05:03 PM
seseorang guru takkan mendenda/merotan/menampar seseorang pelajar jika tiada kesalahan. Logik ke jumpa seseorang pelajar terus tampar. Wallahuallam..


tu mmg ler bro.. tp xkan over sgt kot klu nk hukum?

SFX
11-22-2009, 04:43 PM
tu mmg ler bro.. tp xkan over sgt kot klu nk hukum?

betul tu bro, anak sendiri tak plak tampar mcm tu...mcm kes kat skolah aku dulu.anak sendiri buat salah dia buat tak tau je..kalau murid lain buat salah.makan penampar kapit la..

ishamzana
11-22-2009, 06:12 PM
kena tukar tajuk...pelajar sekarang ape sudah jadi...asyik2 guru je salah....bile pelajar kena nak saman guru...bile pelajar cemerlang pelajar yg pandai...guru ntah kemana...

sweetfreak
11-22-2009, 06:19 PM
cikgu keje paling tensen kat dunia :)

SFX
11-26-2009, 03:29 AM
cikgu keje paling tensen kat dunia :)

x nk tensen x yah jadi cikgu..hehe

SFX
11-26-2009, 03:29 AM
guru sekarang pun byk malas tak caye tgk ni

PUTRAJAYA: “Seorang guru mesti sanggup kerja lebih daripada biasa, bila diarahkan guru besar atau pengetua jangan kata tidak boleh atau tidak tahu, sebaliknya lakukan apa yang diarahkan“.

Demikian nasihat Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom kepada graduan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) j-QAF; Kursus Lepasan Ijazah Kursus Dalam Cuti Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (KDC SBK) dan Kursus Diploma Pergurusan Malaysia Latihan Perguruan Berasaskan Sekolah (KDPM LPBS) pada konvokesysen berpusat keempat Institut Pendidikan Guru Malaysia (IPGM) di sini, semalam.

Beliau berkata, seorang guru juga perlu mempunyai sikap mengejar kerja, bukan menolak kerja dengan memberikan pelbagai alasan kerana kebanyakan tugasan atau kerja yang diberikan guru besar atau pengetua membolehkan mereka menimba lebih banyak ilmu.

“Ketika saya menjadi guru dulu, saya tekad nak mendapatkan seberapa banyak pengalaman dan sentiasa meminta jawatan daripada pengetua dan guru besar.

SFX
11-26-2009, 03:30 AM
guru dan pelajar same je la...ade baik ade buruk..tak gitu

faezil
11-26-2009, 04:16 AM
guru dan pelajar same je la...ade baik ade buruk..tak gitu
sebenarnya mana2 kelompok pun ada baik ada buruk. tidak hanya kelompok guru dan pelajar, bahkan kelompok peguam, magistret, lawyer, ahlil muzik, ahli politik kerajaan, ahli politik pembangkang, jurutera, arkitek, usahawan, usahawan Internet...... semuanya ada baik dan buruk.

Hanya satu kelompok manusia sahaja yang baik2 belaka tak pernah buat sebarang dosa.........

SFX
11-26-2009, 04:45 AM
sebenarnya mana2 kelompok pun ada baik ada buruk. tidak hanya kelompok guru dan pelajar, bahkan kelompok peguam, magistret, lawyer, ahlil muzik, ahli politik kerajaan, ahli politik pembangkang, jurutera, arkitek, usahawan, usahawan Internet...... semuanya ada baik dan buruk.

Hanya satu kelompok manusia sahaja yang baik2 belaka tak pernah buat sebarang dosa.........

sorry bro, thread ni membincangkan guru dan murid sahaja tak termasuk peguam, magistret, lawyer, ahlil muzik, ahli politik kerajaan, ahli politik pembangkang, jurutera, arkitek, usahawan, usahawan Internet..

faezil
11-26-2009, 04:54 AM
sorry bro, thread ni membincangkan guru dan murid sahaja tak termasuk peguam, magistret, lawyer, ahlil muzik, ahli politik kerajaan, ahli politik pembangkang, jurutera, arkitek, usahawan, usahawan Internet..

ya.. paham...

thread ni hanya membincangkan kerjaya seorang guru yang sepatutnya maksum, tidak boleh membuat sebarang kesalahan, kebal terhadap sebarang tekanan, mampu bekerja 24/7 (jika tidak akan dianggap malas)

SFX
11-26-2009, 05:02 AM
ya betul tu..pelajar pun sama.., tidak boleh membuat sebarang kesalahan, kebal terhadap sebarang tekanan, mampu belajar 24/7 (jika tidak akan dianggap malas)

edyanie
11-26-2009, 05:14 AM
guru dan pelajar same je la...ade baik ade buruk..tak gitu


nak tgk realiti, boleh la try2 jadi cikgu ganti...tgk tahan ke tak.. ;) tapi kena komitmen lah, tu yang dimaksudkan tahan..kalau masuk nak dapat gaji jer, sume bole... :D

kes2 guru pukul ni boleh kata kes terpencil..memang kalau sape jadi guru disiplin, tu la guru paling dibenci pelajar..memang ada yang guru terlebih bertindak, tapi kecil je peratusnya..so, takkan itu menyebabkan guru disalahkan...aku sendiri dah merasa jadi cikgu praktikal...ada mcm2 ragam budak2 nih..memang kalau boleh sume cikgu nak buat baik ngan pelajar..tapi ada sesetengah budak perlu cara yang lebih tegas..apa pun, sume dalam kawalanlah, tu penting..pelajar2 sekarang kena pastikan mereka menilai diri kita ni ada masa boleh ramah, ada masa kena serius...kalau pelajar rasa korang boleh dipijak, memang abihler...

pembinaan karakter tu penting..cuba bina karakter yang akan disegani oleh pelajar, iaitu pelajar tahu masa untuk "selamba" ngan masa untuk "serius"...biase guru nak pelajar serius waktu belajar jer..serius ni bukan maksudnye masam je, tapi beri fokus dalam kelas..nak wat lawak pun, biar dalam topik pembelajaran..cikgu tak marah... sebab cikgu dapat gaji pasal tanggungjawab mengajar...sebab nak pastikan tanggungjawab terlaksanalah sebabkan mungkin ada guru yang tak tahan kawal, sebab memang mental kena kuat, bukannya senang jadi guru nih...

apa pun pandangan, biarlah berasaskan realiti...sendiri masuk sekolah, kaji persekitaraan sebenar..mana elok mana tak elok..ru kasi pandangan korang..tak perlu jadi guru tetap pun, try apply guru ganti jer... :D

Amirul Hafiz
11-26-2009, 05:16 AM
cikgu x profesional tu

SFX
11-26-2009, 05:20 AM
nak tgk realiti, boleh la try2 jadi cikgu ganti...tgk tahan ke tak.. ;) tapi kena komitmen lah, tu yang dimaksudkan tahan..kalau masuk nak dapat gaji jer, sume bole... :D

kes2 guru pukul ni boleh kata kes terpencil..memang kalau sape jadi guru disiplin, tu la guru paling dibenci pelajar..memang ada yang guru terlebih bertindak, tapi kecil je peratusnya..so, takkan itu menyebabkan guru disalahkan...aku sendiri dah merasa jadi cikgu praktikal...ada mcm2 ragam budak2 nih..memang kalau boleh sume cikgu nak buat baik ngan pelajar..tapi ada sesetengah budak perlu cara yang lebih tegas..apa pun, sume dalam kawalanlah, tu penting..pelajar2 sekarang kena pastikan mereka menilai diri kita ni ada masa boleh ramah, ada masa kena serius...kalau pelajar rasa korang boleh dipijak, memang abihler...

pembinaan karakter tu penting..cuba bina karakter yang akan disegani oleh pelajar, iaitu pelajar tahu masa untuk "selamba" ngan masa untuk "serius"...biase guru nak pelajar serius waktu belajar jer..serius ni bukan maksudnye masam je, tapi beri fokus dalam kelas..nak wat lawak pun, biar dalam topik pembelajaran..cikgu tak marah... sebab cikgu dapat gaji pasal tanggungjawab mengajar...sebab nak pastikan tanggungjawab terlaksanalah sebabkan mungkin ada guru yang tak tahan kawal, sebab memang mental kena kuat, bukannya senang jadi guru nih...

apa pun pandangan, biarlah berasaskan realiti...sendiri masuk sekolah, kaji persekitaraan sebenar..mana elok mana tak elok..ru kasi pandangan korang..tak perlu jadi guru tetap pun, try apply guru ganti jer... :D

biasa la bro, kalau nk jadi guru mesti kena berkorban lebih....tapi kalau sy tanya bro cita2 bro masa kecik mesti jadi guru bukan dalam list kan..mesti mase kecik cita cita nak jadi doktor/peguam/arkitek..hehe..tapi nk buat mcmmana dh layak jadi cikgu je...kata2 cikgu sy dulu "kesilapan doktor merosakkan satu orang sahaja tapi kesilapan guru boleh merosakkan satu generasi" tu kata guru besar lah..so kepada guru2 selamat bertugas..pada tahun hadapan.time cuti ambik masa tenangkan fikiran.

ps:sy tak pernah terpikir pun nak jadi cikgu so x leh nak rasa jadi cikgu lah sebab sy x minat.

edyanie
11-26-2009, 05:32 AM
biasa la bro, kalau nk jadi guru mesti kena berkorban lebih....tapi kalau sy tanya bro cita2 bro masa kecik mesti jadi guru bukan dalam list kan..mesti mase kecik cita cita nak jadi doktor/peguam/arkitek..hehe..tapi nk buat mcmmana dh layak jadi cikgu je...kata2 cikgu sy dulu "kesilapan doktor merosakkan satu orang sahaja tapi kesilapan guru boleh merosakkan satu generasi" tu kata guru besar lah..so kepada guru2 selamat bertugas..pada tahun hadapan.time cuti ambik masa tenangkan fikiran.

ps:sy tak pernah terpikir pun nak jadi cikgu so x leh nak rasa jadi cikgu lah sebab sy x minat.

saya? masa kecik dulu jadi guru salah satu impian saya bro..takde nak tipulah..paling tinggi impian nak jadi pensyarah....sori aa, arkitek ngan doktor bukan impian aku..hehe..kalau polis tuh, termasuklah...;)

dari time praktikal gi memang dah komitmen giler2 mengajar.tiap2 hari prepare bahan mengajar kat budak..bukannya tau tulis je kat papan hitam..orang cakap, lain dari style cikgu biase...bila jadi cikgu nih, korang akan rasa puas bila pelajar2 korang faham n dapat kuasai apa yang korang ajar..lupa dah keletihan korang..tapi akan rasa tensen bila apa yang kita buat, pelajar tetap macam tu jer...hasil kita wat takde pape2, sebab memang niat diorang memang langsung tak nak belajar..pi sekolah sebab mak bapak paksa....

biase cikgu2 akan bertindak dalam 2 keadaan...mengajar sahaja tanpa nilai faham atau tidak pelajar, ataupun terpaksa lebih tegas untuk pastikan pelajar boleh faham walapun sedikit...so, korang boleh sendiri pilih mana nak jadi..tapi biasenyer kes camnih, jawapan sebenar bila dah alaminya, kalau andaian je, sume orang bole..hihihi
:D

SFX
11-26-2009, 05:36 AM
saya? masa kecik dulu jadi guru salah satu impian saya bro..takde nak tipulah..paling tinggi impian nak jadi pensyarah....sori aa, arkitek ngan doktor bukan impian aku..hehe..kalau polis tuh, termasuklah...;)

dari time praktikal gi memang dah komitmen giler2 mengajar.tiap2 hari prepare bahan mengajar kat budak..bukannya tau tulis je kat papan hitam..orang cakap, lain dari style cikgu biase...bila jadi cikgu nih, korang akan rasa puas bila pelajar2 korang faham n dapat kuasai apa yang korang ajar..lupa dah keletihan korang..tapi akan rasa tensen bila apa yang kita buat, pelajar tetap macam tu jer...hasil kita wat takde pape2, sebab memang niat diorang memang langsung tak nak belajar..pi sekolah sebab mak bapak paksa....

biase cikgu2 akan bertindak dalam 2 keadaan...mengajar sahaja tanpa nilai faham atau tidak pelajar, ataupun terpaksa lebih tegas untuk pastikan pelajar boleh faham walapun sedikit...so, korang boleh sendiri pilih mana nak jadi..tapi biasenyer kes camnih, jawapan sebenar bila dah alaminya, kalau andaian je, sume orang bole..hihihi
:D

bagus bro, jadilah guru yang baik dan disanjungi oleh semua pihak.saya respect kat guru yang baik dan penyabar, dan kureng respect guru bekas sekolah sy dulu, ade ke patut masuk kelas bawak buku tebal pastu hentak kepala murid tanpe sebab..kena cek mental agaknya cikgu tu..

faezil
11-26-2009, 05:37 AM
...kata2 cikgu sy dulu "kesilapan doktor merosakkan satu orang sahaja tapi kesilapan guru boleh merosakkan satu generasi"

betul...... kesilapan seorang guru boleh merosakkan lebih seribu orang.

Tapi buat masakini, di malaysia, guru belum lagi menjadi perosak masyarakat no.1.

Bak kata edyanie, kes guru perosak tu hanyalah kes terpencil dan anak muridnya 'diselamatkan' oleh rakan2 gurunya yang elok



ps:sy tak pernah terpikir pun nak jadi cikgu so x leh nak rasa jadi cikgu lah sebab sy x minat.

Kalau tak boleh rasa nak jadi cikgu pun, kena cuba fahami perasan, situasi dan masalah seorang guru. Dari situ kita boleh memberi pendapat, pandangan, cadangan, bangkangan yang bernas

p/s guru, arkitek, jurutera, peguam semua tu bukan cita2 sejak kecil. Cita2 nak jadi pegawai komputer

SFX
11-26-2009, 05:42 AM
betul...... kesilapan seorang guru boleh merosakkan lebih seribu orang.

Tapi buat masakini, di malaysia, guru belum lagi menjadi perosak masyarakat no.1.

Bak kata edyanie, kes guru perosak tu hanyalah kes terpencil dan anak muridnya 'diselamatkan' oleh rakan2 gurunya yang elok



Kalau tak boleh rasa nak jadi cikgu pun, kena cuba fahami perasan, situasi dan masalah seorang guru. Dari situ kita boleh memberi pendapat, pandangan, cadangan, bangkangan yang bernas

p/s guru, arkitek, jurutera, peguam semua tu bukan cita2 sejak kecil. Cita2 nak jadi pegawai komputer

habis tu sape nak selami perasaan jadi pelajar?hehehe..takpe2 dua dua ada kelebihan dan kekurangan tersendiri...bro dah jadi pegawai komputer ek...bagus2

faezil
11-26-2009, 05:56 AM
habis tu sape nak selami perasaan jadi pelajar?hehehe..takpe2 dua dua ada kelebihan dan kekurangan tersendiri...bro dah jadi pegawai komputer ek...bagus2

Semua orang sepatutnya dapat selami jadi pelajar, kecuali yang tak pernah bersekolah je la :D.

Tapi tak boleh salahkan pelajar 100%. Budak umo 7 tahun apa sangat la yg diorang tahu.

Perlu diketahui seorang guru akan mendidik pelajarnya paling awal sewaktu kanak-kanak itu berusia 6 tahun. Bermakna, sebelum bertemu guru, ada pihak lain yang telah (sepatutnya) mendidik kanak-kanak itu selama 6 tahun

johari
11-27-2009, 01:28 PM
Sebelum korang bagi komen...ada baiknya korang sendiri test sendiri jadi guru. Baru korang rasa camner...
Budak sekarang nie aku tengok ramai yang kurang ajar, tapi surat khabar asyik nak cari kesalahan guru jer.
Kadang2 anak2 nie didepan ibubapa baik jer..pijak semut pon tak mati. Tapi biler jumpa kawan2 dia tak tahu nak cakap.

Akhir kata kalau dapat sesuatu berita jangan hanya mendengar sebelah pihak saja. Lebih2 lagi berita dari akhbar..kebanyakannya nak bagi sedap cerita jer.

Nak sokong pun dak..nak kata tak sokong pun dak...tapi satu saja saya nak tanya...anda jadi guru atas dorongan sapa..dan sapa yang suruh anda jadi guru...kalau atas minat sendiri jangan la komplen bebudak la ni perangai teruk...macam jadi askar la jugak...kalau tak minat berhenti saja..kwang kweang..he he he

drift
02-04-2010, 04:27 AM
no comment...xpsti sper yg slh..

mutt
02-04-2010, 05:15 AM
ada cikgu yg bagus dan ada yg hampas.

ada cikgu yg miang ada yg alim. ada cikgu yg baran tak bertempat
ada yg sejuk mata memandang.

ada yg dok promote biz pd student dan cikgu2 lain dan ada yg bersungguh2 promote kelas tmbahan slpas kelas.

ada yg ajar murid malas dan nakal dgn cara berhemah dan ada pula yg suka baling itu ini, cerca dan maki macam2.

kesimpulannya, anda sendiri nilaikan..

dulu masa aku skolah menengah, pengetua aku dari form 3-5 andartu. dah 50+ xkawen2. memang azab gile. ubah peraturan suke2. ada cikgu yg xsekepala dgn die kena gam. pelajar lelaki di anak tirikan obviously.

lepas aku dah habis belajar, selang 1 thn, dia berkahwin dgn seorang pemuda (ye pemuda muda :D ) dgr khabar beliau semakin senang bertolak ansur dan kurang hangin.

kesimpulannya kawen la cepat2 pd yg jd cikgu tu. kesian ke anak2 murid nanti.. hehe :D