PDA

View Full Version : Broker Selalu Menang Trader Selalu Kalah!



saifulsyn
09-01-2009, 11:38 AM
Kenapa Ramai Trader sering kalah?

Kita sebagai trader selalu melakukan analisis , kajian demi kajian tetapi berakhir dengan kekalahan!

Tetapi semua broker terus mengaut keuntungan!
Memang pelik tapi benar

Broker sediakan kemudahan pelbagai jenis indicator, custom indicator robot & news dll,
tapi yg berjaya BROKER SAHAJA menang. Trader TERUS KALAH...

Kenapa tidak 95% Trader Berjaya dan Broker 5%?

Broker membuat keputusan yg terbalik dari Trader
Trader Selll Broker Buy atau sebaliknya.

Ada yang memberi jawapan seperti berikut:

" 95% adalah statistik data Trader tidak melakukan analisis TEPAT market selalu berlawan arah. Ramai Trader hanya mengharap/impikan/angan untuk market ikut trader!"

erm...mungkin juga

Adakah kita terfikir ada sesuatu yg selalu silap pada Trader atau Broker je yg selalu betul?


Bersambung....

lur4ys
09-02-2009, 10:31 AM
"If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing the opposite of what other people do."
W.D Gann , commodity trader. NYSE

saifulsyn
09-07-2009, 01:28 PM
"If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing the opposite of what other people do."
W.D Gann , commodity trader. NYSE

Bagus kata2 boleh buat guidance pada kita semua.TQ

saifulsyn
09-07-2009, 04:16 PM
Antara fakta2 yang patut kita renungkan....

95% Trader tidak mengunakan MM yang betul.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang Custome Indicator.
95% Trader Tiada ilmu lengkap tentang EA/Robot
95% Trader Bersikap Tamak.
95% Trader Hanya Tahu Basic Sahaja
95% Kelas Forex Menipu
95% Trader X Pandai, Broker je Pandai
95% Trader X tahu baca News/COT dll
95% Trader X tau apa itu Forex?
95% Broker memang Niat, untuk Kalahkan Trader?
95% Platform dari Broker tu delay/x accurate/requote
95% Trader Tiada Plan/Perancangan Untuk Trade
95% bla bla bla....





Tetapi Kenapa 95% ? Banyak tuu!

perindu
09-07-2009, 04:32 PM
ada tips/nasihat nak bagi mengurangkan trader selalu kalah?

saifulsyn
09-07-2009, 04:49 PM
ada tips/nasihat nak bagi mengurangkan trader selalu kalah?

So, apa yg patut trader buat?

Kena Ada DATA. (Tapi Actual fact susah nk dapatkan DATA2 ni)
xpe ni kira ala2 Brainstorming seison.

1) DATA tentang Broker. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna broker apa?)
2) DATA Trading Method. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna Manual atau EA)
3) DATA Trading Style. (95% Trader yg kalah/rugi tu guna Scalping, Intraday , Swing atau Carry Trade? )
4) DATA (95% Trader yg kalah/rugi tu pernah hadiri kelas Forex Genuin ke tidak?)
5) Dll


katakan kat Malaysia ni ada 5000 orang trade dalam suatu masa yg sama.
Confirmed 250 org je profit. yg lain (4750 tu rugi) kita x yah citer untung kecik ke besar
cukup untuk pemahaman untung/menang @ rugi/kalah.

Kalau dapat la data ni mesti best!:
Dari 5000 ni lak tgok lak berapa % guna platform Meta 4 ?, Dukascopy ?, Marketiva? Oanda & dll
dari sini kita leh tgok percentage mana yg lebih.

Kalo Meta 4 byk yg Trader kalah/rugi...MUNGKIN leh katakan Meta 4 tu x bagus!
Tapi Kalo Meta 4 tu yg byk bagi untung cmner pulak?

95% tu ratio dia besar...mcm gak kalo time exam kt sekolah dulu..
95% pelajar rugi! kan pelik tu...sama gak laa ngan % Trader yg kalah/rugi ni.


Kalo cmtu kita buat terbalik! Kalo BUY kita SELL ( sebaliknya tgok jadi X ?) hehhheeh
ni ckp kawan2 sy masa mula2 buat Forex..lawakpun ada. Jadi 95% UNTUNG!

addykl
09-07-2009, 07:02 PM
so kesimppulannya ialah beli atau join lah program yg si saiful buat

8U7UH
09-08-2009, 03:35 PM
Lagi satu cara kalau nak kurangkan kekalahan ialah dengan HEDGING (http://berjayaforex.com)

saifulsyn
09-09-2009, 12:48 PM
so kesimppulannya ialah beli atau join lah program yg si saiful buat


Salam & Terima Kasih

Joint atau x tu terpulang, cuma kalo ada trader yg trade lebih kurang teknik saya, bgtau saya nk belajar gak!

saifulsyn
09-09-2009, 12:54 PM
Lagi satu cara kalau nak kurangkan kekalahan ialah dengan HEDGING (http://berjayaforex.com)


Hedging tu ok gak laaa cuma tu lebih pada acc locked.

Hedging ni ada byk style "Futile hedge" pun sama.

Baru2 NFA x benarkan trade gune hedging technique, so xleh guna gak laa hedge style ni. (Pendapat Peribadi)

saifulsyn
09-09-2009, 12:56 PM
Salam & Terima Kasih.

Minta Maaf Sebelum memulakan Bicara....(bahasa rojak Melayu + English)

"No mentor, or course, or literiture can give anyone the "HOLY GRAIL to the secrets of success in trading in the markets". By FTI

ermm.. state ni mungkin betul jugak! sebab nya kerana :

-"and no one, sells the goose that lays golden eggs, probably the eggs, but never the goose". FTI

Sejak dahulu lagi ramai Engineer's/Reseacher menemui teknik2 dlm trading :
Pengkajiannya khusus kepada Technical Prediction base on Indicator.
Maka lahirlah GURU untuk menjual idea hasil penemuan mereka seperti.

1. Charles Dow --> Dow theory Kemudian menjadi Dow Jones Indexes.
2. Rene Descarte dengan Spiral studies Conceptnya.
3. Leonardo Da vincci --> Fibonacci principles,
4. W.D. Gann, memperkenalkan "Cyclic Studies of Squaring time and price".
5. R.N.Elliot --> Elliot Wave Studies.
6. W. Wilders. --> pengiraan overbought and oversold dan byk lagi menggunakan
Pengiraan Math (DI+,DI-, ADX lines Relative Strength Index,Stocastics, MACDs,...dll)
Bayangkan kalo Tuan2 masukkan semua indi dlm satu chart...
wahh cantiknya!....mcm2 ada,,,,Tetapi hanya mengelirukan.

Kajian2 tersebut tidak terhenti disitu sahaja, maka keluarlah teory2 baru dlm trade.
hasil daripada golongan "CHART SPECIALIST" semuanya untuk memberi GUIDE SAHAJA kepada trader.

1. Linear Charts,
2. HiLoClose Bar Charts,
3. Japanese candlestick charts,
4. Point & Figuring,
5. John Hill's Bar Chart
6. congestion & reversal patterns, reverse point waves,
pivots, fractuals, Support, Resistance....dll


Kini teknik2 originaliti masih dikekalkan & digunakan. Tetapi BANYAK juga ia diubah sesuai dengan penggunaan trader masa kini!

Tapi RAMAI yg tidak sedar, semua kajian ini adalah Statistik Data yg menghasilkan GAMBAR yg cantik sahaja.
Mungkin Tuan2 pernah dengar...

SEKEPING GAMBAR SERIBU CERITA....

Ingatan kepada trader, bukan HANYA kerana chart kita mampu untuk:
1. Membuat pilihan Buy or Sell
2. Harapan tinggi supaya Chart itu x menipu

Sudah menjadi tabiat ramai trader (termasuk saya) dengan sedikit ilmu sudah mengharapkan HOLY GRAIL. Dan dgn itu juga sudah berangan untuk menakluk semua platform yg ada.


Techincal Indicator & Candlestick Sejauh mana kebenarannya....



Bersambung...

bong
09-10-2009, 12:54 PM
Kadang kala kena tengok broker yang digunakan.. broker akan take up position against u kalo u buka akaun kecik macam micro atau mini. Macam tulah mereka dapat profit apabila kitorang rugi. Contohnya kita beli, mereka jual. Bila kita rugi mereka ambik la duit kiter tu.

saifulsyn
09-11-2009, 05:15 PM
Kadang kala kena tengok broker yang digunakan.. broker akan take up position against u kalo u buka akaun kecik macam micro atau mini. Macam tulah mereka dapat profit apabila kitorang rugi. Contohnya kita beli, mereka jual. Bila kita rugi mereka ambik la duit kiter tu.



erm...betul tuu

saifulsyn
09-11-2009, 05:46 PM
Sedar atau tidak, Indicator yg kita guna itu adalah hasil BINAAN dari database yg sudah menjadi Sejarah & lambat/lagging!
Indikator hanya TOOLS untuk mengukur/predict Market Structure.

Tools ini samalah dengan Measuring tape yg di gunakan oleh si Tukang Kayu.
yg mana penting? Skill si Tukang kayu tu ke atau JENIS measuring tape yg dia guna?

Sama gak ngan termometer yg Doctor gunakan untuk check suhu badan pesakitnya.
yg mana penting? Skill Doctor tu ke atau JENIS termometer yg dia guna?


Indicator = Tools = Not Important

wellfxsystem
09-11-2009, 06:23 PM
err..saya bagi pandangan boleh tak??
senang saja kalau xnak kalah..
misalkata hari ini untung usd10,withdraw terus
esok main lagi,untung usd10,withdraw lagi..

sebab mengapa trader kalah ialah,kumpul banyak2 dulu baru nak withdraw..
cuba korang untung sikit terus withdraw..dah withdraw ke bank,kumpul je..bukankah menang jawabnya??^^smile

saifulsyn
09-12-2009, 05:08 AM
err..saya bagi pandangan boleh tak??
senang saja kalau xnak kalah..
misalkata hari ini untung usd10,withdraw terus
esok main lagi,untung usd10,withdraw lagi..

sebab mengapa trader kalah ialah,kumpul banyak2 dulu baru nak withdraw..
cuba korang untung sikit terus withdraw..dah withdraw ke bank,kumpul je..bukankah menang jawabnya??^^smile




Betul tu bro utk safety mmg cun kalo cara tu...
tu kalo cara nak elak, supaya kita menang kecil & broker kalah kecil laa.

saifulsyn
09-12-2009, 11:10 AM
Sedikit Imu Adalah Bahaya!....:confused:
Ramai Trader yg mempunyai tahap seperti ini....tgok sahaja lambakan kelas yg ada
No komen bab tu sebab sy pun buat kelas jugak!...hhehehehe
Ilmu yg sedikit ini yg membuatkan ramai trader kantoi! acc koyak! , margin call dll.
Sebab mereka mengharap KEJAYAAN kekal abadi.
Kerana KEGAGALAN indikator tersebut mereka akan terus mencari ,cari ,cari & cari.....
Bagi yg kuat semangat mungkin akan teruskan yg x kuat semangat pasrah & kembali pada SUASANA sebelum mereka menemui Forex.


Trader patut tahu bagaimana menjinakkan market?
Ramai yg bgtau pair Gbp/Jpy Ganas susah nk kawal, High Volatile, Range Besar & dll
TAPI kenyataan tu salah! ---> Trade currency bukan trade Pair!
Selagi Tuan/Puan trade currency mudah untuk membuat keputusan.





Bersambung.....

babusalam
09-12-2009, 02:11 PM
Sedikit Imu Adalah Bahaya!....:confused:
Ramai Trader yg mempunyai tahap seperti ini....tgok sahaja lambakan kelas yg ada
No komen bab tu sebab sy pun buat kelas jugak!...hhehehehe
Ilmu yg sedikit ini yg membuatkan ramai trader kantoi! acc koyak! , margin call dll.
Sebab mereka mengharap KEJAYAAN kekal abadi.
Kerana KEGAGALAN indikator tersebut mereka akan terus mencari ,cari ,cari & cari.....
Bagi yg kuat semangat mungkin akan teruskan yg x kuat semangat pasrah & kembali pada SUASANA sebelum mereka menemui Forex.


Trader patut tahu bagaimana menjinakkan market?
Ramai yg bgtau pair Gbp/Jpy Ganas susah nk kawal, High Volatile, Range Besar & dll
TAPI kenyataan tu salah! ---> Trade currency bukan trade Pair!
Selagi Tuan/Puan trade currency mudah untuk membuat keputusan.





Bersambung.....

Bernas sunggoh penerangan anda...apa2 pun selamat berjaya utk team kuda anda

saifulsyn
09-13-2009, 05:26 PM
Bernas sunggoh penerangan anda...apa2 pun selamat berjaya utk team kuda anda

salam & Terima Kasih

kepada Masta Babu berila komen sikit ....Sharing is caring



BTW Thanks! " Kami plan nk buat Vacum Pips lak lepas ni"

saifulsyn
09-16-2009, 01:45 PM
Salam & Terima Kasih


Fakta:
1) Indicator Terhebat dunia X leh kawal market.
Indicator LANGSUNG tiada memberi kesan pada Price Market.
TETAPI Price Market memberi kesan pada Indicator

Contoh:
20 July 2008 Eur/Jpy Higher Price at 169.36
19 October 2008 Eur/Jpy Lower at 113.76
--------->>> 5560 Pips!

Pada masa ni, mana dia retracement? reversal? Fibonacci? Elliot Wave? mana dia Indicator terhebat dunia? Oversold?
Market Terjun tiruk! terjun x ingat!....Siapa yg masuk Long/Buy....sndiri mau igt laa

2) Indicator HANYA plot apa yg TELAH belaku
CCI pun lagging!

3) Trader gunakan Indicator sebagai guide je...masih ingat citer SiTukang kayu dengan measuring tapenye?

4) Spot Trader mcm sy LANGSUNG x leh kawal market,

Jadi cmner nak buat?


Bersambung....

saifulsyn
09-26-2009, 11:50 AM
Salam Semua.

Berikut adalah himpunan jawapan/cadangan/idea yg saya terima hasil dari membuka thread ni. Untuk pengetahuan saya buka thread dlm beberapa forum yg lain, ....bagus2 KITA teruskan.
MUNGKIN pembaca forum ni X SETUJU dengan pendapat mereka, tapi KITA open mind dan cuba nilaikan/filter pandangan mereka.

Fakta ini di ambil dari Forum2 lain termasuk Forum WC sendiri
Fakta ini dibuat bermula 1 hingga 26 Sept 09'

*******
1) Broker nampak apa yg TRader buat.... Trader tak nampak apa yg broker buat...a significant EDGE utk broker....

2) traders pakai brokers approved indicators...

3) Kebanyakan trader yang kejarkan meksimum profit kebiasaanya akan lost kemudian hari.

4) rasa semua tau kot indi hanya petunjuk. Dan bagi aku ianya tidak berkadar terus dengan keadaan trend. Dan indi ini hanya berkongsepkan Kebarangkalian sahaja.
pade pndgan teman indikator ni sejarah jer...boleyla kot nk gune tp gune ngan wave la...

5)kenapa tak masukan variable lain mcm indeks stock ker, daily interest rate ker,,,etc...sbb kalau ikut portfolio speculation, bila stock indek naik, currency index turun...so ada hubungan dlm equation tu kan....so buat ler equation bagi independent variable tu lebih dari satu iaitu bukan masa(t-1) sahaja masa generate graf tu...

6) boleh ka TRADER 95% menang BROKER 5% menang ....
kita kasi terbalik sama dia ... ada berani ka..........

7) kita align our positions to be on their side....not against these 'market maker'

8) Kebanyakan trader hanya memberi tumpuan memikirkan bagaimana nak mengubah, mengkaji atau menukar sistem / strategi urusniaga kepada yang lebih baik tetapi amat sedikit terfikir untuk mengubah attitude dan tabiat diri mereka.

9) the truth is within us apa yg ada dalam Diri kita sendiri is our worst enemy
Trust ourselves... believe in ourselves...

10) bab nie aku sungguh setuju sgt, bg trade ia memerlukan pengetahuan y meluas sebelum live trade. sy main demo hampir 2 tahun... sblum tul2 live trade... kesabaran n emosi menguji kita semasa trade... nie y kena kawal spenuh yer... y penting profit...

11) nie satu perkara y perlu ade dlm setiap trade... mmg kegagalan menjadikn kita lebih baik dr semalam, tetapi kena kaji kelemahan tersebut dan cuba perbaiki dgn bersungguh2, jgn putus asa... kejayaan akn menanti bagi orang yang sangat sabar dlm menempuh rintangan.

12) "If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing the opposite of what other people do."
W.D Gann , commodity trader. NYSE

13) Lagi satu cara kalau nak kurangkan kekalahan ialah dengan HEDGING

14) Kadang kala kena tengok broker yang digunakan.. broker akan take up position against u kalo u buka akaun kecik macam micro atau mini. Macam tulah mereka dapat profit apabila kitorang rugi. Contohnya kita beli, mereka jual. Bila kita rugi mereka ambik la duit kiter tu.

15) err..saya bagi pandangan boleh tak?? senang saja kalau xnak kalah..
misalkata hari ini untung usd10,withdraw terus esok main lagi,untung usd10,withdraw lagi..

16) the educated trader typically get paid from the trader who has no education,no plan and who trades on emotion

17) sebab overconfident bila terover MM pun terover.

18) Bagaimana pulak utk mengekalkan prestasi agar sentiasa membuahkan hasil? Jawapannya ..ialah PETA dn KOMPAS.

19) .... pasti kena ikut law , disiplin dia .. ikutlah mana yg mudah bagi kita .. yg penting boleh mendapatkan profit ..tak perlu kita menyalahkan teknik 95 % trader yg gagal adalah disebabkan indikator ...( samada naked/indikator )

20) bukannya broker trade akaun client pun..... kita yang trade akaun kita masing-masing.... kenapa nak sibuk akaun org lain????

21) 95% kebanyakkannya tak masuk TADIKA....
kebanyakkannya berlagak/malu untuk masuk TADIKA dan melompat ke sekolah rendah

Lailacute
09-27-2009, 11:34 PM
Trader x byak ilmu..ilmu mau kaya cepat ada!!!pmalas

wellfxsystem
09-28-2009, 12:55 AM
hedging akan membuat kita ni kalah lebih teruk

wellfxsystem
09-28-2009, 12:56 AM
bygkan kalau post masa tu sell saja
pastu korang buka trade hedging
tetiba je terus turun,dan anda buka lagi trade hedging
pastu dah ada 2 buy,nangis ooo...
dan terus turun... ==

saifulsyn
10-01-2009, 08:36 AM
Dari Fakta2 yg ada kita sort kepada 2 faktor kenapa 95% gagal:

a) Human Factor
b) Technical/System Factor

1) Broker nampak apa yg TRader buat.... Trader tak nampak apa yg broker buat...a significant EDGE utk broker....
Technical/System Factor

2) traders pakai brokers approved indicators...
Technical/System Factor

3) Kebanyakan trader yang kejarkan meksimum profit kebiasaanya akan lost kemudian hari.
Human Error

4) rasa semua tau kot indi hanya petunjuk. Dan bagi aku ianya tidak berkadar terus dengan keadaan trend. Dan indi ini hanya berkongsepkan Kebarangkalian sahaja.
pade pndgan teman indikator ni sejarah jer...boleyla kot nk gune tp gune ngan wave la...
Technical/System Factor

5)kenapa tak masukan variable lain mcm indeks stock ker, daily interest rate ker,,,etc...sbb kalau ikut portfolio speculation, bila stock indek naik, currency index turun...so ada hubungan dlm equation tu kan....so buat ler equation bagi independent variable tu lebih dari satu iaitu bukan masa(t-1) sahaja masa generate graf tu...
Technical/System Factor

6) boleh ka TRADER 95% menang BROKER 5% menang ....
kita kasi terbalik sama dia ... ada berani ka..........
Human Factor

7) kita align our positions to be on their side....not against these 'market maker'
Technical/System Factor

8) Kebanyakan trader hanya memberi tumpuan memikirkan bagaimana nak mengubah, mengkaji atau menukar sistem / strategi urusniaga kepada yang lebih baik tetapi amat sedikit terfikir untuk mengubah attitude dan tabiat diri mereka.
Human Factor

9) the truth is within us apa yg ada dalam Diri kita sendiri is our worst enemy
Trust ourselves... believe in ourselves...
Human Factor

10) bab nie aku sungguh setuju sgt, bg trade ia memerlukan pengetahuan y meluas sebelum live trade. sy main demo hampir 2 tahun... sblum tul2 live trade... kesabaran n emosi menguji kita semasa trade... nie y kena kawal spenuh yer... y penting profit...
Human Factor

11) nie satu perkara y perlu ade dlm setiap trade... mmg kegagalan menjadikn kita lebih baik dr semalam, tetapi kena kaji kelemahan tersebut dan cuba perbaiki dgn bersungguh2, jgn putus asa... kejayaan akn menanti bagi orang yang sangat sabar dlm menempuh rintangan.
Human Factor

12) "If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing the opposite of what other people do."
W.D Gann , commodity trader. NYSE
Human Factor

13) Lagi satu cara kalau nak kurangkan kekalahan ialah dengan HEDGING
Technical/System Factor

14) Kadang kala kena tengok broker yang digunakan.. broker akan take up position against u kalo u buka akaun kecik macam micro atau mini. Macam tulah mereka dapat profit apabila kitorang rugi. Contohnya kita beli, mereka jual. Bila kita rugi mereka ambik la duit kiter tu.
Technical/System Factor

15) err..saya bagi pandangan boleh tak?? senang saja kalau xnak kalah..
misalkata hari ini untung usd10,withdraw terus esok main lagi,untung usd10,withdraw lagi..
Technical/System Factor

16) the educated trader typically get paid from the trader who has no education,no plan and who trades on emotion
Human Factor

17) sebab overconfident bila terover MM pun terover.
Human Factor

18) Bagaimana pulak utk mengekalkan prestasi agar sentiasa membuahkan hasil? Jawapannya ..ialah PETA dn KOMPAS.
Technical/System Factor

19) .... pasti kena ikut law , disiplin dia .. ikutlah mana yg mudah bagi kita .. yg penting boleh mendapatkan profit ..tak perlu kita menyalahkan teknik 95 % trader yg gagal adalah disebabkan indikator ...( samada naked/indikator )
Human Factor

20) bukannya broker trade akaun client pun..... kita yang trade akaun kita masing-masing.... kenapa nak sibuk akaun org lain????
Human Factor

21) 95% kebanyakkannya tak masuk TADIKA....
kebanyakkannya berlagak/malu untuk masuk TADIKA dan melompat ke sekolah rendah..
Human Factor

8 Technical/System Factor
13 Human Factor__________________

nizam4122
10-02-2009, 04:04 PM
kasi bump satu kali utk saifulsyn

forexqs.blogspot.com
10-05-2009, 09:12 PM
I am very much interested in forex markets

saifulsyn
10-07-2009, 01:33 PM
kasi bump satu kali utk saifulsyn



Salam Bro Thank you.

Still waiting...when u wanna joint our team.

saifulsyn
10-08-2009, 01:12 PM
Salam semua.

Dari hasil compilation NAMPAKNYA (GENUINE BROKER) XDER MASALAH,
yang masalah skrg ialah TRADER. "Human & Technical/System" je yg contribute to this
problems.

So sy x mau citer bab Human Factor ni....sbb kena control diri sendiri...
kalo TRADER ada jiwa pendekar / pantang kalah / TAMAK x abis .....susah laa



FOCUS more on technical/system solution.
OK kita TRY cari solution nya.

saifulsyn
10-08-2009, 01:13 PM
Salam Semua...

Saya akan cuba share utk mencari solution dlm masalah teknikal.
RAMAI trader belajar bermacam teknik indicator tapi TANPA mengetahui performance
teknik indicator tersebut. Saya pernah share dlm post sebelum ini.
Saya akan cuba share bagaimana DATA COLLECTION PERFORMANCE ini di buat.
Untuk membuat DATA Collection senang TAPI leceh. Sebab Data perlu dibuat untuk
3 tahun kebelakang (faktor kestabilan). Percayalah kalo TUAN2 lakukan pasti akan lebih yakin dengan teknik TUAN miliki sekarang.

<STEP 1>
DATA COLLECTION

Contoh:
KATAKAN Teknik KITA ni PARAMETER nya seperti berikut
1) PAIR (USD/JPY)
2) Take Profit 10pips
3) Stop Loss 10pips
4) Time Frame M1
5) BUY Only ( Maksudnya teknik ni TIADA sell position )

Setiap hari pada PERMULAAN candle open (depends on Broker GMT)
kita akan masuk positon BUY pair USD/JPY dengan TP 10 & SL 10

So, tgok platform position semalam, kelmarin hingga ke balakang...leceh tapi
berkesan.

Hasil dari Data Collection:
29 Sept 09 (Loss)
28 Sept 09 (Loss)

25 Sept 09 (Win)
24 Sept 09 (Win)
23 Sept 09 (Win)
22 Sept 09 (Loss)
22 Sept 09 (Loss)

dan seterusnya....


<STEP 2>
DATA COLLECTION ANALYSIS

OK, KATAKAN Kita dah complete buat data (3 Tahun).

2009 menunjukkan % WIN lebih dari % Loss
Jan (Win xx pips)
Feb (Loss xx pips)
Mar to Aug (Win xx pips)

2008 menunjukkan % WIN lebih dari % Loss
Jan (Loss xx pips)
Feb (Loss xx pips)
Mar to Dec (Win xx pips)

DATA 2007 menunjukkan % WIN lebih dari % Loss
Jan (Win xx pips)
Feb (Loss xx pips)
Mar to Dec (Win xx pips)

Katakan Jan 2007 hingga Aug 2009 Win 70% Loss 30%

<STEP 3>
DECISION
TUAN buat keputusan Teknik ni OK atau gagal.
MAKA....TERBUKTI TEKNIK KITA ni profitable !!!


<STEP 4>
Money Management Plan
Buat MM yg confirm TUAN akan LOSS 30%.

<STEP5>
FUTURE Plan
Ubah Parameter yg lain.
1) PAIR (USD/CAD)
2) Take Profit 50pips
3) Stop Loss 40pips
4) Time Frame H4
5) Teknik SUPERPOWER FX

MAKA AKAN TERHASIL 1001 TEKNIK LAGI sekiranya TUAN rajin.
Saya pernah terfikir untuk upah orang yg kerjanya hanya buat data collection ni sahaja.
Katakan KITA ada 3 Teknik:
Teknik RSI 80% win
Teknik MA 40% win
Teknik MACD 50% win

Lepas tu pilih teknik yg mana "the best" buat coding sket (EA) hantar ke VPS...buat money machine.
Kalo Tuan tidak berapa mahir buat EA pun xpe, masih boleh trade guna
manual. Maknanya TIDAK pelu ubah cara trade sekarang, Cuma Tuan
lebih tenang senang sebab dah tahu performance teknik sendiri.
Hasil dari DATA Collection kita akan menghasilkan
Teknik yg STRESS FREE sebab % win & loss kita dh boleh predict.

---> Power of DATA COLLECTION.

MQA
10-12-2009, 07:33 AM
Pendapat aku, trader tak selalunye salah. Kadang2 memang broker tu sendiri yang penaya trader. Bleh cakap kebanyakan broker2 skrg bucket broker. Korg x directly deal dengan bank. Broker trade against korg and if korg loss, diorg buat duit. Kalau korg compare graph antara those bucket broker pun kdg2 x sama. Lebih2 lagi masa news. Hati2 la dengan spike or gap. If korg ada stop loss, kdg2 spike tu hit stop loss and position ko close and ko loss. If ko xde stop loss and kena spike and market terus pegi againts ko, alamat makin byk la loss.

Tapi trader still bleh main dengan bucket2 broker mcm nie asalkan ada MM yang kukuh. Kalau pro2 rmi yang ada percentage baper yang diorg sanggup burn in each trade. Kebanyakkan akan gune 2% up to 10% daripada capital. Kalau yg memang yakin and gile pro, leh guna up to 20%. So if broker pedajal ko, korg cume hilang let say 5% je dari capital and ko still leh trade utk esok and cover 5% yang loss tu. Stay low profile.

saifulsyn
10-12-2009, 09:00 AM
Pendapat aku, trader tak selalunye salah. Kadang2 memang broker tu sendiri yang penaya trader. Bleh cakap kebanyakan broker2 skrg bucket broker. Korg x directly deal dengan bank. Broker trade against korg and if korg loss, diorg buat duit. Kalau korg compare graph antara those bucket broker pun kdg2 x sama. Lebih2 lagi masa news. Hati2 la dengan spike or gap. If korg ada stop loss, kdg2 spike tu hit stop loss and position ko close and ko loss. If ko xde stop loss and kena spike and market terus pegi againts ko, alamat makin byk la loss.

Tapi trader still bleh main dengan bucket2 broker mcm nie asalkan ada MM yang kukuh. Kalau pro2 rmi yang ada percentage baper yang diorg sanggup burn in each trade. Kebanyakkan akan gune 2% up to 10% daripada capital. Kalau yg memang yakin and gile pro, leh guna up to 20%. So if broker pedajal ko, korg cume hilang let say 5% je dari capital and ko still leh trade utk esok and cover 5% yang loss tu. Stay low profile.


Salam

Yup saya setuju pendapat bro, cuma kena hati2 ngan broker yg mcm tu. Ada gak yg bgtau BROKER x terlibat apa2sebb dorang cuma sediakan platform contohnya META4 dari Metaquotes. So xde kaitan kes broker menipu....erm..nk kena renung2kan bab ni.


Apapun saya suka ngan ayat dari fakta ni...

7) kita align our positions to be on their side....not against these 'market maker'
Ayat ni dari forum sebelah. dari VIP commentor ..hebat ni.
Nanti KITA cuba pk2kan bab ni.
Technical/System Factor

saifulsyn
11-07-2009, 04:15 PM
Salam Semua

Maaf lambat update di forum ni ( lately busy ngan pelbagai aktivity )
Rujukan dibawah sebagai New Input kepada Trader.

Ketika KITA semua sedang mengkaji pasaran pertukaran mata wang, biasanya KITA menjumpai pelbagai teori ekonomi dan kaedah yang terlibat dalam pasaran Forex. Hal ini sangat penting bahawa " pelabur / peniaga memahami teori-teori yang terlibat.


Ada 4 daripada teori-teori ekonomi utama ini ketika KTA dalam FOREX ini.

Teori # 1 - BALANCE OF PAYMENTS
Ada dua segmen yang terlibat dengan sebuah Balance of Payment (BOP), yang merupakan senarai dari seluruh transaksi antara satu negara dalam tempoh masa tertentu. Ketika KITA sedang membincangkan BOP itu biasanya dibahas dari sudut STANDARD CAPITAL atau CURRENT ACCOUNTS. Ini adalah saiz kemasukan dan dalam bentuk pengeluaran dari suatu negara samada modal dan barang.

Biasanya, Teori BOP merujuk kepada COUNTRY CURRENT ACCOUNT berbanding dengan Modal . Ini digunakan untuk menentukan arah yang menuju ke mata wang didasarkan pada perdagangan barang nyata. Ketika suatu negara berjalan, current account yang besar dengan baik defisit atau surplus, kadar pertukaran kewangan dikatakan keluar daripada asasnya atau tidak seimbang. Penyesuaian harga mata wang perlu dilakukan.

Ketika suatu negara import melebihi eksport mereka, ini dianggap sebagai defisit dan biasanya mengurangkan nilai mata wang. Sebaliknya, bila melebihi eksport import, ada surplus dan EXCHANGE RATE biasanya akan naik nilainya.

Teori # 2 - Interest Rate parity
Hal ini terjadi ketika perbezaan antara dua negara yang Interest Rate adalah sama dengan perbezaan antara kadar pertukaran FORWARD EXCHANGE berbanding dengan SPOT EXCHANGE VALUE. Karena hubungan antara INTEREST RATE dan kedua nilai tersebut, INTEREST RATE PARTY memainkan peranan yang sangat signifikan di pasaran Forex.
Boleh juga difikirkan bahawa jika tidak ada perbezaan dalam INTEREST RATE, perbandingan antara dua Negara, maka kemungkinan besar tidak akan ada kesempatan untuk mendapat keuntungan dalam kewangan. Hal ini disebabkan oleh fakta bahawa tiada risiko , kerana itu ia menggagalkan banyak harapan untuk mendapatkan kewangan melalui pelaburan.


Teori # 3 - International Fisher Effect (IFE)
Teori ini pada asasnya menyatakan bahawa setiap perubahan yang DIHARAPKAN dalam perubahan CURRENCY RATE antara dua negara kurang LEBIH KURANG SAMA dengan ukuran dasar Perbezaan INTERST RATE antara kedua negara.
Teori menunjukkan bahawa kadar pertukaran antara dua negara harus Flactuate
berdasarkan jumlah yang paling hampir dengan Nilai Interest Rate tersebut.

Jika INTEREST lebih rendah di salah satu negara berbanding dengan yang lain, maka
dalam hal ini Teori EXCHANGE RATE ini boleh diramal.



Teori # 4 - Purchasing Power parity (PPP)
Menjangkakan jumlah penyesuaian/perubahan yang diperlukan antara dua kadar pertukaran negara sehingga nilaiannya mejadi ukuran utk Kuasa Beli dlm sesuatu negara.

Teori menunjukkan bahawa PRICE LEVEL dari kedua negara yang bersangkutan harus sama apabila perubahan EXCHANGE RATE ini lengkap. Teori juga juga mencadangkan
bahawa "LAW of ONE PRICE" di mana harga barang sama dalam basic global.





http://www.secretsuccessmanagementforex.com/index.php
Reply With Quote

xianrul
11-09-2009, 07:25 AM
trader tlalu tmak..tradde ikot nfsu
ttp kn sahaja 20pip profit in one transition
trader tllu percaya technical
fundamental analysis lg kukuh berbanding technicaL

shahimproteam
11-17-2009, 02:34 PM
hurmm
btl bro..
sy da byk kali terkena,,
broker slalu jer tipu
diorg cm taw2 jer kite tgh trade

xianrul
11-18-2009, 07:20 AM
brader sblom u trade u ade selidik x?

saifulsyn
04-07-2010, 01:56 AM
1) 8 Major currency --> 28 pairs

Buy % = (Hi - Ask) / Range
Sell % = (Bid -Lo) / Range


Range = Hi - Lo

mewahgold
04-15-2010, 02:22 AM
kena belajar trade carefully

saifulsyn
04-15-2010, 03:57 AM
kena belajar trade carefully

yup in fact semua perkara perlu teliti & ikut disiplin

rokoksalem
04-15-2010, 03:19 PM
bila stock indek naik, currency index turun...so ada hubungan dlm equation ana suka statement atas tu...teruskan perkongsian kajian anda yg hebat ini :-))

mervynho
04-22-2010, 07:13 AM
betul betul

ajak
04-29-2010, 01:01 AM
wah..ramai bisnesman kat sini..tak berani den bersuara..nati kang salah wat malu jer..
bydway..nice sharing..=)

wonganteng
05-04-2010, 02:09 AM
ini yg salah klo kalah menyalahkan broker..!

Kev.Neoh
05-08-2010, 02:27 PM
wah..ramai bisnesman kat sini..tak berani den bersuara..nati kang salah wat malu jer..
bydway..nice sharing..=)

i think forum good sebab we all can learn n share from ppl frm all walks of life. mungkin businessman pun dapat belajar something macam idea dari pemuda =)

Kev.Neoh
05-08-2010, 02:29 PM
trader tlalu tmak..tradde ikot nfsu
ttp kn sahaja 20pip profit in one transition
trader tllu percaya technical
fundamental analysis lg kukuh berbanding technicaL

betul ni, kadang kita terlalu focus on technical dan lupa pasal fundamental. fundamental affect the marketplace very much

forexrobotgeeks
05-20-2010, 10:42 AM
"If you will only study the weakness of human nature and see what fools these mortals be, you will find it easy to make profits by understanding the weakness of human nature and going against the public and doing the opposite of what other people do."
W.D Gann , commodity trader. NYSE

jadi secara mudah jer..bila public Buy, kita sell, bila public sell kita buy...sbb tu org berjaya hanya 5% sahaja.

saifulsyn
06-12-2010, 03:38 AM
jadi secara mudah jer..bila public Buy, kita sell, bila public sell kita buy...sbb tu org berjaya hanya 5% sahaja.


betul tu, kita ni hanya trader kecil-kecilan sahaja.
Katakan semua trader Malaysia ni Buy satu pair yg sama PADA masa yang sama, x gerak pun candle tu.

so fikir2 kan laaa

laser
06-12-2010, 05:51 AM
senang je sebab broker tak keluar modal..jadi untung adalah 100% bersih

trader kene keluar modal, kene bayar broker, walaupun untung tapi bila tolak modal sana sini untung bersih jadi sikit..

sebab tu la broker selalunya menang walaupun dua-dua broker dan trader dapat untung..

er..kalau salah tolong betulkan..

jomorex
06-27-2010, 06:43 AM
Rasanya kurang tepat kalau disebut menang atau kalah bila kita trading forex. Sebab kita bukan gambling sama itu broker. gangguan server atau apa-apa ajer mesti ada mana broker pon. Yang penting kita kena belajar dan praktis sampai masak.. InsyaAllah OK.. Sebab saya pon tidak pernah problem untuk withdraw ngan broker2 yang pernah saya guna..:rolleyes::rolleyes::rolleyes: