PDA

View Full Version : Servis Daftar Perniagaan



yusli
11-10-2006, 04:35 PM
Daftarkan perniagaan anda . Hanya RM150.00 sahaja (untuk negeri Johor saja, sori). Enterprise saje ye.

joerzoe
02-10-2007, 12:41 PM
Ada lagi ke service ni?Kenapa hanya orang Johor jer?Orang Selangor dan lain-lain pun nak gak daftar.

Badruzamani Bin Azmi
02-10-2007, 12:56 PM
Mungkin patut ada ahli WC yang boleh JV dengan Yusli untuk buat service tolong daftar perniagaan di setiap negeri di Malaysia. Kalau yusli hanya tumpu kat negeri Johor sahaja, mungkin negeri lain ada ejen masing - masing. Ada ahli WC yang lain nak cari pendapatan seperti ini? Yusli, bukalah tawaran kepada ahli untuk JV. :)

p/s - Hanya sekadar cadangan.

taiping_online
02-10-2007, 02:21 PM
buat ape nak daftar perniagaan? anda maksudkan perniagaan online ke?

yusli
02-10-2007, 03:13 PM
buat ape nak daftar perniagaan? anda maksudkan perniagaan online ke?

A'kum taiping, smartzul dah daftar, awak bila lagi? Bukan apa sbg persediaan..
Buat masa sekarang KPDN tak kacau biz online, tapi eloklah sediakan bot sebelum banjir.

joerzoe, bukan saya tak nak register luar johor, tapi rule skrg kena buat di negeri masing2, takleh la daftar johor alamat kat taiping!

zamani (bukan slam ye), idea awak tu mmg ada sy terfikir, tapi org tu kena dah biasala buat kerja register ni

onealienz
02-11-2007, 05:36 AM
harap2 ada la yg buat servis ni kat kedah.. sy ni mmg nak register company.. enterprise atau trading.. tp sbb masa dan tempat pendaftaran tu yg jauh dr tempat sy ni, sampai skrg x register lagi.. kalau ada servis online camni kan senang.. dengar cita, kat pjbt pendaftar tu pon ada runner dok tunggu kt luar.. so x perlu direct msk pjbt sbb biasa laa, wat sendiri ni leceh skit.. mcm2 borang nk kna isi, lgpon kita tatau prosedurnya.. kalau la runner2 kt luar tu wat servis online.. musti jln pnya laa.. kt tmpt sy ni nak ke tmpt pendftr perniagaan tu lebih kurang 100KM lebih.. so online la alternative terbaik.. ha ni kira satu idea bisnes la ye??

nekizar
02-11-2007, 06:39 AM
Nak register company Enterprise kat Kedah? Hehehe....tempat register tu tak jauh dari rumah saya... :)
Pengalaman saya sendiri register Enterprise....amatlah memenatkan dan mendukacitakan.. :( Bukannya apa, nak menunggu giliran satu hal, info yg kurang @ tak lengkap lain hal. Banyak kali gak la naik turun pejabat SSM tu.
Bermula dari pemilihan nama company, macam2 syarat dan peraturan. Tp yg tak bestnye, info2 macam tu takde lak diberi sama melalui laman web atau kat papan kenyataan diorg. Tebalkan muka je tanya macam2 kat officer tu. Lain officer, lain lak penerangannya.... aduhhh!! Banyak gak la nama yg dipilih kena reject...
Banyak gak la pengalaman saya dapat masa register company enterprise tu. Panjang kalau nak citer. Kurang2nya tau gak la prosedur & camne nak register.... Kalau rasa2 malas nak buat sendiri @ takde masa nak buat..better guna runner je.. Sebab kalau nak register sendiri, memang banyak masa akan terbuang.

nizam
02-11-2007, 06:43 AM
Nak register company Enterprise kat Kedah? Hehehe....tempat register tu tak jauh dari rumah saya... :)
Pengalaman saya sendiri register Enterprise....amatlah memenatkan dan mendukacitakan.. :( Bukannya apa, nak menunggu giliran satu hal, info yg kurang @ tak lengkap lain hal. Banyak kali gak la naik turun pejabat SSM tu.
Bermula dari pemilihan nama company, macam2 syarat dan peraturan. Tp yg tak bestnye, info2 macam tu takde lak diberi sama melalui laman web atau kat papan kenyataan diorg. Tebalkan muka je tanya macam2 kat officer tu. Lain officer, lain lak penerangannya.... aduhhh!! Banyak gak la nama yg dipilih kena reject...
Banyak gak la pengalaman saya dapat masa register company enterprise tu. Panjang kalau nak citer. Kurang2nya tau gak la prosedur & camne nak register.... Kalau rasa2 malas nak buat sendiri @ takde masa nak buat..better guna runner je.. Sebab kalau nak register sendiri, memang banyak masa akan terbuang.

ada udang disebaik mee tulah die buat mcm tu..patutnya keje tu boleh setel cepat, tp jadi lambat.
emmm kene kenal ngan org dalamla....

onealienz
02-11-2007, 07:06 AM
erm betul tu.. lg senang pakai runner sbb depa ni da knai org dalam dan da tau selok belok.. kita ni tatau apa.. nk pegi da la jauh.. watnya ada bnda tak setel jenuh nak ulang alik.. lau dkt x ksh.. sy ni jauh d pedalaman.. uhu..

yusli
02-12-2007, 08:42 AM
ingat nak buat website register co. tapi setakat johor aje tak jadi. kalau ada wakil setiap negeri boleh la

amanz
02-13-2007, 09:27 AM
kalo gi register sendiri, brape dia caj? and ape beza sdn. bhd ngan enterprise? aku dgr yang kalo sdn. bhd. di istihar bankrup, cuma company jer lingkup, yang orang die tak bankrup...enterprise lak camne?

zall
02-13-2007, 09:38 AM
kalo gi register sendiri, brape dia caj? and ape beza sdn. bhd ngan enterprise? aku dgr yang kalo sdn. bhd. di istihar bankrup, cuma company jer lingkup, yang orang die tak bankrup...enterprise lak camne?

kalau register sendiri dalam RM70. Elok kalau pegi pagi, kot idak lama menunggu...
yes, kelebihan sdn bhd kalau bankrupt company je bankrupt, so dia rampas reta company jer... kalo enterprise ngan harta kita kena...
apa pun sdn bhd kena audit every year... kena ada company secretary... byk citer... byk kos gaks

yusli
02-13-2007, 12:29 PM
amanz, buat permulaan register enterprise aje dulu, tapi tak semestinya letak kat hujung tu enterprise. sbg cth sy punya "aura minda" saja.

onealienz
02-14-2007, 09:01 AM
Apa prosedur nak mendaftar Enterprise? Apa form atau salinan yg perlu? So tak payah berulang 2 3 kali nak register..

yusli
02-14-2007, 09:50 AM
Apa prosedur nak mendaftar Enterprise? Apa form atau salinan yg perlu? So tak payah berulang 2 3 kali nak register..

isi form, salinan ic, 3 senarai nama(kalau 1 dah ada org register diorang ambil no 2 dan seterusnya. blh check nama yg dah register kat http://www.ssm.com.my

Badruzamani Bin Azmi
02-14-2007, 11:26 AM
Yusli,

Kalau kita baru nak daftar nama syarikat / perniagaan, apakah borang yang patut kita isi kat situ? (Borang A, A1, B1, B2, B3, B4, C atau PNA.42?)

Apa yang perlu yang dilakukan oleh setiap pemohon dari awal hingga akhir? Awak ada pengalaman? Cerita la pengalaman awak. :)

p/s - Tak rugi pun sebab saya ada kat BM ...:)

yusli
02-14-2007, 01:49 PM
Yusli,

Kalau kita baru nak daftar nama syarikat / perniagaan, apakah borang yang patut kita isi kat situ? (Borang A, A1, B1, B2, B3, B4, C atau PNA.42?)

Apa yang perlu yang dilakukan oleh setiap pemohon dari awal hingga akhir? Awak ada pengalaman? Cerita la pengalaman awak. :)

p/s - Tak rugi pun sebab saya ada kat BM ...:)

Isi Borang A dan A1.
A-nerekodkan butir2 perniagaan spt nama per, jenis, alamat dantarikh mula.
A1 - butir pemilik spt nama, alamat , no kp, tlahir dll.

Pergi ke ssm yg berdekatan, isi borang, salinan ic sahkan dgn lawyer dan tunggu giliran spt biasa.

smartzul ada pengalaman buat kat jb, ada dibincang dlm forum sblm ini.

sy cuma ejen kpd kawan RM150 saje. bg salinan ic dan cth ttgn, bg nama sykt . tunggu 2 minggu insyaallah siap.

onealienz
02-14-2007, 02:17 PM
Mcmana plak kalau nak tukar nama Company? boleh ka? Contohnya Onealienz Trading, bleh tak tukar nama ke Twoalienz Trading? atau nak kna tutup yg asal n register baru?

amanz
02-14-2007, 02:34 PM
kalo kat selangor, kat ne ar pejabat daftar die.. ?

yusli
02-14-2007, 02:52 PM
Yusli bin Mustaffa
dengan kerjasama
Nur Cempaka Management Sevices (JM0366810-X)

Prosedur Daftar Perniagaan

Jika anda ingin memulakan operasi secara serius dalam perniagaan mail order (atau apa-apa bentuk bisnes), langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah mendaftarkan perniagaan anda dengan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM).

Pilih nama perniagaan yang sesuai dengan jenis perniagaan anda, sedap didengar, positif dan profesional. Namun kebanyakan nama yang menarik sudah didaftarkan terlebih dahulu. Terpulang kepada anda mencari nama yang sesuai yang belum didaftarkan. Anda boleh letakkan perkataan Enterprise, Trading, Training & Services di hujung nama yang anda cadangkan.

Penggunaan nama penuh pemohon, sama seperti dalam sijil pendaftaran, contohnya nama pemohon Ali bin Abu, nama perniagaan pun Ali bin Abu juga dibenarkan. Manakala Shukor Enterprise (tidak dibenarkan), Maju Shukor Enterprise (dibenarkan). Selain itu, boleh juga letak nama perniagaan sahaja tanpa Enterprise dan sebagainya.

Sila senaraikan 3 pilihan nama perniagaan anda yang berlainan untuk tujuan pendaftaran. Ini kerana jika pilihan 1 sudah ada dalam rekod pendaftaran, pilihan 2 dan seterusnya akan digunakan.

Tempoh kelulusan ialah 2 minggu jika tiada masalah seperti nama yang ditolak kerana sudah digunakan.

Caj hanya RM150 atas nama Bizaz Enterprise, no. akaun 01050013312056 BCB atau guna wang pos.

Sila poskan:

 Bank in slip yang asal atau wang pos berjumlah RM150
 Salinan kad pengenalan (kertas saiz A4)
 Senarai tiga nama perniagaan yang ingin didaftarkan serta tandatangan anda

ke

Nur Cempaka Management Services
No. 47A, Jalan Mohd Salleh
83000 Batu Pahat Johor

Segala pertanyaan sila hubungi Cik Zai di talian 013-7388680 atau 07-4344418










EN. MUHAMAD NASIR BIN ZAKARIASURUHAN
JAYA SYARIKAT MALAYSIA TINGKAT 10,
MENARA SENTOSA JALAN TUNKU IBRAHIM
05675 ALOR SETAR, KEDAH
TEL: 04-7330111 FAX: 04-7315517
EMAIL: znasir@ssm.com.my

EN. WAN ABDUL RAHIM BIN WAN DAUD
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
TKT. 6-7, BANGUNAN KWSP
NO. 3009 OFF LEBOH TENGGIRI 2
BANDAR SEBERANG JAYA
13700 PULAU PINANG
TEL: 04-3977793FAX: 04-397771
3EMAIL: wrahim@ssm.com.my

EN. GHAZALI BIN ISMAIL
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
NO.2, TINGKAT 2C, GREENTOWN MALL
JALAN HOSPITAL30450 IPOH,
PERAK
TEL: 05-2419600 FAX: 05-2554805
EMAIL: ghazali@ssm.com.my

EN. NAJIB BIN ABU SAMAH
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
TINGKAT 2,3 & 4,
BGNN KOTA SRI MUTIARA JALAN SULTAN YAHYA PETRA
15150 KOTA BHARU, KELANTAN
TEL: 09-7482860 / 7484599FAX: 09-7447622 / 7472607
EMAIL: najib@ssm.com.my

EN. ZAINUDIN BIN ZARIN
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
TINGKAT 6-7, MENARA YAYASAN ISLAM
JALAN SULTAN OMAR
20300 KUALA TERENGGANU
TEL: 09-6237127 / 6237170FAX: 09-6230945
EMAIL: zainudinz@ssm.com.my

EN. HAIRUL ANUAR BIN YASIN
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
LOT 202-216, BLOK B, TINGKAT 2
KUANTAN CENTRE POINT
JALAN HAJI ABDUL RAHMAN
25000 KUANTAN PAHANG
TEL: 09-5164866 FAX: 09-5161869
EMAIL: hairul@ssm.com.my

EN. ROSLI BIN HAJI AHMAD
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
ARAS 7, BANGUNAN YAYASAN MELAKA
OFF JALAN HANG TUAH
75300 MELAKA
TEL: 06-2840720 FAX: 06-2838976
EMAIL: rosli@ssm.com.my

EN. ABU HASSAN BIN KASIM
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
PODIUM 4B & 5,
MENARA ANSAR 65 JALAN TRUS
80000 JOHOR BAHRU, JOHOR
TEL: 07-2233589 FAX: 07-2241714/2357545
EMAIL: abuk@ssm.com.my

PN. ROSNAH BT ALI
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
LEVEL 4, MENARA MAA
NO.6, LORONG API-API
BEG BERKUNCI 2039
88999 KOTA KINABALU,
SABAH
TEL : 088-233551 / 233346 FAX: 088-237884
EMAIL: rosnah@ssm.com.my

EN. ROHAIMI BIN ABD. MANAN
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
NO. 6A1 & 6A2, TINGKAT 6,
BLOK 4 KOMPLEKS UJANA KEWANGAN
JALAN MERDEKA 87000
WILAYAH PERSEKUTUAN LABUAN
TEL: 087-408016 / 414100 DIRECT LINE: 087-424019
FAX: 087-408018
EMAIL: rohaimi@ssm.com.my

EN. SULAIMAN BIN SARTO
SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
LEVEL 2 & 3, WISMA STA26,
JALAN DATUK ABANG ABDUL RAHIM
93450 KUCHING, SARAWAK
TEL: 082-428499 / 410194 FAX: 082-240721
EMAIL: sulaiman@ssm.com.my

IBU PEJABAT SURUHANJAYA SYARIKAT MALAYSIA
TINGKAT 2, 10-17, PUTRA PLACE
100 JALAN PUTRA 50622 KUALA LUMPUR

syia
02-15-2007, 12:10 AM
saja nk bertanya, agak2.. berape ramai kat WC ni ada syarikat sendiri utk perniagaan internet??

yusli
02-16-2007, 12:39 PM
smartzul dah ada khas utk biz internet .dlm sijil ssm tu tertera "perniagaan internet". betul tak zul

onealienz
02-16-2007, 01:46 PM
akhirnya aku da daftar.. tak la susah sgt pon.. tp kna ulang 2 kali gak sbb kna dptkan cop penghulu atau pegawai kerajaan kelas A atau yg seangkatan dengannya.. tp bab memilih nama yg susah skit, 7 nama aku pilih kna reject padahal nama2 tu aku x terpikir pon ada org da pakai.. uhu..

muhdmuax
02-16-2007, 01:54 PM
sorang lagi

Abang fai kita

AmirulFaisyal
02-16-2007, 02:05 PM
kalo kat selangor, kat ne ar pejabat daftar die.. ?

Amanz, Selangor kat Plaza Alam Sentral.

hilmitaxconsult
04-12-2007, 03:21 PM
Assalamualaikum...

Jikalau di area KL atau Selangor saya boleh tolong bantu,tetapi untuk soleproprioter ataupun partnership ( erti kata mudahnya : perniagaan enterprise) saya mengsyorkan anda daftar sendiri perniagaan anda di Suruhanjaya Syarikat Malaysia

Ini adalah kerana untuk membantutkan ulat2 di kaunter yang mengcaj pelanggan2 sehingga RM3000 utk satu dokumen yang hanya bernilai RM70.

Sebagaimana pandangan rakan-rakan yang lain.apa yang perlu di bawa adalah satu salinan I/C dan andaikata hendak meletakkan nama Consultant dan yang berbunyi professional pastikan anda bawa bersama-sama dengan anda satu salinan sijil diploma atau degree anda sebagai bukti anda pernah belajar subjek tersebut di Universiti.

WaAllahua'lam

rafaizul
04-12-2007, 05:39 PM
Bagi pandangan aku lah seeloknya kita daftar sendiri perniagaan kita, so kita dapat pengalaman berkaitan urusan yg terlibat dan tak perlu bazir duit bayar runner utk charge yg tak berkaitan. Lagipun bukannya lama sgt utk proses pendaftaran tu, paling lamapun separuh hari dah beres, lepas tu tunggulah mungkin seminggu atau 2 minggu utk dapat kelulusan, itu je tak susahlah.

hafiz
04-13-2007, 07:46 AM
betul tu, bukan susah pin nak register pendaftaran tu. kalu kat kl berdekatan ngan putra station tu pun ada satu tempat pendaftaran perniagaan.

e-fun
04-13-2007, 12:47 PM
pndapat aku plak.. tak elok sembang mcm ni dalam thread "Perkhidmatan Bebas".. kalau nak berbincang bagaimana nak daftar perniagaan, susah atau senang, juz bukak thread Ingin Tahu dan mudah.

"Perkhidmatan Bebas" yang ditawarkan pembuka thread adalah untuk orang yang tidak berkesempatan untuk mendaftar perniagaan mereka.

p/s: entahlah.. tiba2 saya rasa mcm tak sedap hati plak..

code7
04-13-2007, 10:37 PM
yang rajin tu leh la gi SSM.. yg takde masa dan byk keje lain boleh manfaatkan intermediator ni.. at least takyah pening2 kepala pk nak isi borang.. sstgh org pening isi borang yg banyak dan prosedur yg banyak di SSM.. so dgn servis org tgh ini ia memudahkan walaupun anda di rumah atau di tempat lain selain SSM..

Zack
04-14-2007, 01:40 PM
saja nk bertanya, agak2.. berape ramai kat WC ni ada syarikat sendiri utk perniagaan internet??

saya ada daftar tahun lepas...
saya letak jenis perniagaan "Khidmat internet dan multimedia"...
sebab daftar... nak tau caraČ daftar perniagaan... "Oooo... camni rupanya..."
tak susah pun... buat sendiri dpt pengalaman... kalau yg xde masa boleh la mintak pihak berkenaan yg buat...

leomas
04-14-2007, 06:11 PM
sy setuju ngan cadangan wat sendiri utk pengalaman..

zhafran
04-14-2007, 06:52 PM
bleh cite ngan detail x cara2 nak reg syarikat ni..pastu kalau la contoh kita nak bukak company yg de sangkut paut ngan IT, mesti kene ade degree dlm IT ke..sori kalo soklan basic sgt..hehe

code7
04-15-2007, 12:10 AM
company ni bole buat 2 jenis.. sama ada enterprise atau sdn bhd.. kalo enterprise atau milikan tunggal prosesnya lebih mudah krn owner adalah individu itu sendiri... just bawa ic, gi ssm kat the mall kl, minta borang pendaftaran perniagaan untuk enterprise. Isi borang sampai lengkap, cari nama sesuai utk company enterprise, photostat ic dan cop pesuruhjaya sumpah.. pastu hantar je lah.. kalo tak reti bley guna org tgh atau ulat2 kat situ.. maybe dlam area RM200 kot.. dah tak igt sbb dah lama tak gi sana..

kalo sdn bhd plak kene ada partner atau share holder, biasanya kalo nak wat sdn bhd ni mmg kene proper lah, dari segi management dan finance.. kene ada accountant atau paling kurang accountant clerk.. proses daftar dia agak berbeza memandangkan ia kene tentukan berapa peratus shareholder utk company tu.. tapi roughly utk sdn bhd better ada modal RM50ribu ke atas.. bley apply MOF (sijil kementerian kewangan) utk status bumiputra dan dapatkan tender kerajaan... sesapa yg nak dptkan MOF atau company status bumi boleh contact saya di webmaster@softhands.com.my .. mmg saya skrg ni dah dptkan sebahagian projek kerajaan antaranya di kementerian kesihatan dan kementerian pelajaran.. so apply MOF cepat tak kiralah enterprise atau sdn bhd sbb ia memberi kelebihan utk tawaran tender...

zhafran
04-15-2007, 02:26 AM
ape beza enterprise ngan sdn bhd tu? maksudnye cukup tak sbg permulaan buat enterprise dulu pastu upgrade jadi sdn bhd bile modal dan bisnes dah stabil.

untuk apply MOF tu perlukan apa2 tak? cam brape kene bayar..atau kene ada degree dlm bidang yg berkaitan ke dan apa2 lagi la syarat utk apply MOF tu..

aku
04-15-2007, 02:38 AM
nak apply MOF tu, kalo sorang partner dah ada degree pon dah ok.. rasa2nya kena bayar... buat permulaan enterprise ler dulu.. tapi kalau ko dah rasa perniagaan ko tu melibatkan risk yang tinggi, start terus ngan sdn bhd. hutang enterprise bleh jadi hutang peribadi, means segala kereta, umah ko abih sume kene sapu ntuk langsai hutang. sdn bhd, syarikat ko jer gulung tikar.. tapi rasa2nya owner ada kene tempias sket kot..

ada sesapa yang expert bleh betulkan fakta aku tu?

zhafran
04-15-2007, 02:42 AM
oo camtuh..tp kalo degree yg tak berkaitan ngan syarikat tu leh ke? contohnya aku nak bukak company IT, tp degree dlm engineering..boleh tak?

aku
04-15-2007, 03:32 AM
tak boleh rasanya...

mod, tolong split topic kami.. dah ganggu yusli nak berniaga..

maaf ye yusli..

code7
04-15-2007, 04:46 AM
a'a better splitkan topic ni... dah byk menyimpang seh.. hehe...

Zack
04-15-2007, 10:16 AM
sebelum split tu saya nak tambah sikit...

nak daftar perniagaan tak semestinya kita ada degree dlm bidang yg kita nak buat bisnes tu...
kalau tak, semua peniagaČ kat kedai runcit tu ada degree dlm bisnes???

tapi kalau nak berniaga dlm sesuatu bidang tertentu mcm nak bukak tadika, kena ada approve dr kementerian pembangunan masyarakat dulu... contoh aje...

beza enterprise ngan sdn bhd... enterprise boleh daftar sorang pemilik tapi sdb bhd minimum 2 pemegang share... kena ada secretary... auditor lagi...

hilmitaxconsult
04-17-2007, 07:55 PM
yup betul..tak perlu degree cert utk penubuhan syarikat

tetapi andaikata kita hendak menubuhkan syarikat profesional ataupun consultant..perlu ada deg or dip cert utk membuktikan anda pernah belajar subjek tersebut
mungkin di sini sy bole senaraikan beberapa jenis nama syarikat yang mungkin memerlukan kepada degree cert

consultant
TAX
secretarial
financial

tapi kalau takat niaga pasar malam...tak perlu cert pun takper...tapi untuk kesenangan anda ..bawak ajela cert semasa pendaftaran.kalau diorang minta berila ..kalau tak takyah...hehehe