Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    WC Premium kodin's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    SA
    Posts
    948
    Thanks
    7
    Thanked 7 Times in 3 Posts

    Exclamation Masalah Current Account Maybank (maybank2u)



    salam semua!

    setelah menghampas pulas mencari ttg masalah saya ini di forum ni dan CG, tp tak jumpe plak, jd saya terpaksa mmbuka thread ini utk memerlukan pertolongan sape yg tahu.

    ok camni. saya baru je lepas buat current akaun maybank (akaun company enterprise, partnership).. setelah seminggu apply naik turun office, ptg td baru siap(jumaat ptg).. saya pun apply utk maybank2u utk akaun tersebut dan siap ptg tuh juga, officer tuh siap kasi pin kod n maklumat utk maybank2u..

    so, balik setup maybank2u, siap! cume ade 2 masalah kat sini yg saya tak brp paham:

    1) dari current akaun(company) ke personal (saving) akaun :
    terhad hanya utk akaun tertentu sahaja, yg kite kene registerkan personal akaun itu sendiri, Betol tak ??
    borang die yg ni kan ? 3rd Party Funds Transfer / Interbank GIRO / Bill Payment Registration Form for Small Business: Partnership & Professionals
    btol tak ?

    2) bile personal (saving) akaun nk bayar ke current akaun(company), die kluar msg ini :

    You cannot perform 3rd Party Funds Transfer to a company/business account.

    contohnya, saya ade jual product online tp nk beli kene byr ke akaun company saya melalui maybank2u, so si Abu (customer) pun bayarla melalui maybank2u, bile nk transfer je die kluar msg tu..

    kenapa ek?? saya penah byr (transfer) ke akaun company lain gune maybank2u, contohnye kat hivehosting & Extreme D Enterprise, ok jaa..

    saya tanye anda sume dulu, sbb wekend maybank tutup, so kene tunggu nextweek baru bleh g service center.. pertolongan anda amat saya hargai

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium code7's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    On WorkStation
    Posts
    1,848
    Thanks
    7
    Thanked 34 Times in 15 Posts

    Default

    utk m2u dia ada beberapa jenis je yg leh guna internet banking.. maybe guna kemudahan Small Business : Sole Proprietor yang disediakan khusus maybank... sempoihosting/extreme d enterprise tu guna kemudahan payment gateway via We build N-E-T ! - NetBuilder

  4. #3
    WC Premium smartusaha's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    SmartUsaha.com
    Posts
    3,781
    Thanks
    1
    Thanked 88 Times in 45 Posts

    Default

    Harap kodin dapat share the solutions here bila dah contact pihak Maybank.

    Maybe kawan2 lain ada pengalaman yg boleh dikongsi kat sini?

    p.s. Saya akan pergi buat akaun semasa ni lusa. Baru dapat referral.

  5. #4
    WC Premium kodin's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    SA
    Posts
    948
    Thanks
    7
    Thanked 7 Times in 3 Posts

    Default

    ok. saya dah tau apa masalah saya..

    ini disebabkan kerana ia adalah akaun perkongsian(lebih dr 2 org berkongsi 1 akaun), bg akaun tunggal saya rasa tidak ada masalah...

    mengikut terma & syarat, utk akaun perkongsian, transfer fund hanya dibenarkan kepada akaun yg diregisterkan sahaja.. tidak boleh transfer ke akaun sesapa pun tanpa diregisterkan terlebih dahulu..

    maksudnya, dlm senarai akaun company, ade list akaun yg terpilih sahaja utk dibenarkan transfer gune maybank2u.
    Answers to FAQ

    contohnya: akaun Company ABC hendaklah registerkan maklumat akaun saving customer Ahmad. barulah Company ABC bleh transfer fund kat Ahmad.. dan Ahmad baru boleh transfer ke akaun Company ABC (ini process utk di maybank2u shj)

    utk transfer ke open akaun ( bukan yg diregisterkan ), hanya saving ke saving @ saving ke akaun perniagaan tunggal( dan viceversa)

    bg yg gune ATM, customer still bleh transfer mcm biase.

    utk registerkan akaun saving customer tu, perlu isi borang ni dan hantar dibranch 3rd Party Funds Transfer / Interbank GIRO / Bill Payment Registration Form for Small Business: Partnership & Professionals
    mempunyai limit akaun yg boleh diregister kan..

    maklumat psl akaun : online banking :: about Partnership & Professionals

    FAQ : Answers to FAQ

    -------

    masalah yg tidak boleh diubah, jika daftarkan akaun partnership, :
    - open customer tidak boleh buat bayaran secara maybank2u direct ke akaun company.

    jadi penyelesaian adalah :
    -bayar ke akaun saving seorang dr partner (bukan akaun company, tp yg persendirian, kemudian barulah yg partner tu akan transfer ke akaun company)

    - ataupun gune payment gateway mcm netbuilder

    --------

    ini saya cite ikut pengalaman mase nk buat akaun, mungkin ada silap dan tertinggal.. bg sapa yg tau, blehla tambah lg info.

    salam

  6. #5
    WC Premium smartusaha's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    SmartUsaha.com
    Posts
    3,781
    Thanks
    1
    Thanked 88 Times in 45 Posts

    Default

    Thanks kodin.

    So, kalau katakan saya buka akaun semasa perniagaan persendirian, tak ada masalah lah ya orang nak transfer duit ke akaun saya?

  7. #6
    WC Premium kodin's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    SA
    Posts
    948
    Thanks
    7
    Thanked 7 Times in 3 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by smartusaha View Post
    Thanks kodin.

    So, kalau katakan saya buka akaun semasa perniagaan persendirian, tak ada masalah lah ya orang nak transfer duit ke akaun saya?
    tidak ada masalah

  8. #7
    Han
    Han is offline
    WC Premium Han's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Posts
    794
    Thanks
    5
    Thanked 11 Times in 2 Posts

    Default

    maksud kodin ialah kita register akaun semasa, orang boleh tranfer ke akaun kita tapi kita tak boleh tranfer ke akuan orang...
    betul tak?

    han

  9. #8
    WC Premium kodin's Avatar
    Join Date
    Jul 2006
    Location
    SA
    Posts
    948
    Thanks
    7
    Thanked 7 Times in 3 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Han View Post
    maksud kodin ialah kita register akaun semasa, orang boleh tranfer ke akaun kita tapi kita tak boleh tranfer ke akuan orang...
    betul tak?

    han
    akaun semasa (jenis tunggal/sendirian) = boleh terima n transfer

    akuan semasa (jenis perkongsian) = tidak boleh. hanya terpilih oleh pemegang akaun je boleh transfer.

  10. #9
    WC Premium percuma's Avatar
    Join Date
    Sep 2006
    Location
    Ampang, Selangor
    Posts
    776
    Thanks
    0
    Thanked 6 Times in 5 Posts

    Default

    entah la... saya ada personal saving akaun maybank. Setiap kali kalau saya nak buat transfer ke current acc mesti sangkut.Contoh buat payment kat Alang... ada sesetengah orang boleh je bayar melalui company dia, tapi saya sampai sekarang tak boleh... error dia sama jugak macam kodin tu kot.apasal agaknya
    Video Panduan Blog Wordpress - PANAS !! Bina Blog .com anda sendiri step-by-step !!

    Jom sertai Affiliate VideoBuatBlog.com! Komisen RM40.00 !!

    Mengapa kita gunakan Hostgator? kod kupon diskaun hostgator: specialdiscountnow

  11. #10
    Normal Member
    Join Date
    Mar 2007
    Posts
    17
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by kodin View Post
    akaun semasa (jenis tunggal/sendirian) = boleh terima n transfer

    akuan semasa (jenis perkongsian) = tidak boleh. hanya terpilih oleh pemegang akaun je boleh transfer.
    akaun semasa jenis tunggal tapi nama ada enterprise still boleh terima n transfer ke?

    1 lg.... akaun semasa company enteriprise milikan tunggal tu boleh join satu akaun saving?


    Batik Sutera Kelantan
    Menjual batik sutera Kelantan corak yang berkualiti dengan harga murah....

Similar Threads

  1. Account Rapidshare Premium 1&3 Bulan + 8000 point. RM20/RM45
    By samtlich in forum WTS : Pengiklanan & Pemasaran
    Replies: 23
    Last Post: 01-07-2009, 06:25 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •