Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12
  1. #1
    WC Premium smartusaha's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    SmartUsaha.com
    Posts
    3,781
    Thanks
    1
    Thanked 112 Times in 51 Posts

    Default Transfer Duit Ke Luar Negara Guna TT



    Ada sesiapa yang tahu atau pernah buat money transfer ke akaun bank di luar negara?

    Secara spesifik, saya nak transfer sejumlah wang ke UK. So, berapa caj dia? Caj ni kalau tak salah saya, akan dikenakan kepada si penghantar dan juga si penerima. Saya kena tahu caj dia, so boleh calculate berapa jumlah yg saya perlu hantar. Untuk makluman, saya yg akan tanggung kedua-dua caj ni.

    Maybe cara yang saya nak guna ialah Telegraphic Transfer (TT). Ya, caj dia memang mahal terutama di belah pihak penerima.

    Refer: online banking*::*about*>*foreign telegraphic transfer

    Ada cara lain tak selain TT? Cara 'offline' ke? Selain Maybank, bank lain ok tak terutama dari segi caj dan kepantasan servis?

    Apa yang saya nak lakukan ialah transfer terus ke bank si penerima kat UK tu. Bukan melalui paypal, egold ataupun moneybookers. Sebab dia tak guna benda2 ni semua.

    Harap yang ada pengalaman boleh kongsi pasal perkara ni.

    Thanks.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium mysticmind's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    1,414
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 5 Posts

    Default

    nape tak pakai Western union je zul?
    lagi senang kot?
    Visit : Pergh! + Blog + Twitter + FB

  4. #3
    WC Premium smartusaha's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    SmartUsaha.com
    Posts
    3,781
    Thanks
    1
    Thanked 112 Times in 51 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mysticmind View Post
    nape tak pakai Western union je zul?
    lagi senang kot?
    Thanks mysticmind. Benda ni buat kat pejabat pos kan? Saya dah baca sikit kat laman web pos malaysia. Nanti saya tanya lebih lanjut pihak pos. Tak pernah buat lagi cara ni dan juga TT. Tu yg nak tanya pendapat dulu.

    Nak buat TT tu, sebab saya 'malas' nak menapak ke pejabat pos. Hehe.. Nak guna maybank2u je terus transfer. Tapi tu lah, mahal jugak fee dia. Si penerima pun kena juga.

    Lain dgn Western Union, penerima tak kena caj. Maybe saya akan guna WU ni lah. Sebab dari segi keyakinan dan modus operandi dia, WU lebih jelas dan mudah.

    Rujukan: Western Union

    Thanks.

  5. #4
    Normal Member mybee's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    500
    Thanks
    0
    Thanked 8 Times in 2 Posts

    Default

    Zul,

    Saya pernah buat transaksi TT Malaysia - Japan.Walaupun Zul bgtau nak TT ke UK,saya hanya nak berkongsi la sikit sebanyak.

    Caj yang saya kene adalah RM100.Itu jika guna maybank.Kalau yang lain saya tak tahu la pulak.Dan tempoh untuk terus masuk ke bank adalah 5 hari bekerja.Ini adalah pengalaman,dan bukan mengikut apa yang tertulis.

    Makaseh

  6. #5
    WC Premium smartusaha's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    SmartUsaha.com
    Posts
    3,781
    Thanks
    1
    Thanked 112 Times in 51 Posts

    Default

    mybee, RM100 tu jumlah kesemua caj ke? Atau tu hanya caj di pihak mybee je?

  7. #6
    Normal Member mybee's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    500
    Thanks
    0
    Thanked 8 Times in 2 Posts

    Default

    Zul,itu adalah caj dipihak saya SAHAJA dan ditolak terus dari jumlah transaksi.Contoh,kalau transfer RM1000 - RM100 = RM900.Caj dipihak penghantar saya tak pasti.

  8. #7
    WC Premium smartusaha's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Location
    SmartUsaha.com
    Posts
    3,781
    Thanks
    1
    Thanked 112 Times in 51 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mybee View Post
    Zul,itu adalah caj dipihak saya SAHAJA dan ditolak terus dari jumlah transaksi.Contoh,kalau transfer RM1000 - RM100 = RM900.Caj dipihak penghantar saya tak pasti.
    Ok, thanks. Daripada yg saya search, saya dapati caj USD25 akan dikenakan kepada pihak penerima. Untuk penghantar pula RM10.00. Saya tak pastilah ada caj tambahan yg lain atau cara kiranya. RM10 tu ada dinyatakan di laman web maybank2u.

    Caj untuk penerima tu kita tak dapat pasti sangat sebab ia bergantung kepada pihak bank kat sana.

  9. #8
    Normal Member mybee's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Posts
    500
    Thanks
    0
    Thanked 8 Times in 2 Posts

    Default

    Lagi satu , kadar tukaran perlu diambil kira jugak.Sebab ia berbeza mengikut bank.(ikut pengalaman saya la)..takut lepas convert jadi tak cukup ke ape ke..

  10. #9
    WC Premium Nastrade's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Posts
    396
    Thanks
    3
    Thanked 26 Times in 13 Posts

    Default

    Zul, mengikut pengalaman saya, cas akan murah kalau bank yang kat UK tu direct terus ngan Maybank. Kalau tak, contohnya ada pihak tengah iaitu bank perantara antara Maybank dan bank yang zul nak masukkan duit tu, zul kena sediakan lebih la..

    Pengalaman saya yang beberapa kali berurusan ngan salah sebuah bank di Swiss yang mana Maybank tak direct terus ke bank tu (ada Bank perantara diantaranya, yang mana bank perantara ni adalah bank direct Maybank), saya terpaksa menyediakan tambahan USD20 setiap kali nak masukkan duit. Sebagai contoh, saya nak masukkan USD1000 ke bank saya di Swiss, jadi saya terpaksa lebihkan amaun sebanyak USD1020 kerana cas bank perantara. Yang RM10 tu cas masa kat sini. Selalunya transaksi berjaya dalam masa 3 hari.

    Untuk lebih bagus baik zul tanya bank nama bank yang hendak dimasukkan duit tu. Kalau dah tahu nama bank, zul boleh pegi jumpa pegawai maybank dan tanya berapa cas yang dikenakan sekiranya nak masukkan duit kebank itu. Selalunya pegawai-pegawai bank akan kucar-kacir sikit, pasal benda ni jarang orang buat. Tak tahu kalau kat tempat zul. Tapi sekarang pegawai kat tempat saya ni dah semakin pro.. ambik iktibar kena marah kot... huhuhu..

    Untuk bank penerima, yang saya buat tiada charge. Yang USD20 tu je..

    Harap membantu.

  11. #10
    WC Premium mysticmind's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Posts
    1,414
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 5 Posts

    Default

    fuh.. gile.. banyak sekali cajnyer..
    tetap western union paling best.

    Pejabat Pos / RHB / dan beberapa bank lagi ada offer. Bleh cube belaka.
    Visit : Pergh! + Blog + Twitter + FB

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Replies: 639
    Last Post: 04-01-2014, 07:11 AM
  2. Macam mana nak transfer duit guna bank islam kat ATM
    By yakuza666 in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 3
    Last Post: 02-14-2008, 10:23 AM
  3. Lowest cost guna wire transfer 2checkout
    By abg_x in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 2
    Last Post: 01-23-2008, 05:37 AM
  4. Hantar physical product ke luar negara
    By nuruddeen710 in forum Perniagaan Internet
    Replies: 6
    Last Post: 12-19-2007, 04:34 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •