Results 1 to 9 of 9
  1. #1
    Normal Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    247
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Post Macam mana cara tak nak orang copy paste entri blog ?



    merujuk kpd title ni, sapa taw ? atau ada cara2 lain nk protect ?

    ramai black hat yg dh copy bulat2, tp kedekut nk bg credit (mintak maaf sapa yg terasa)
    <a href=http://www.wangcyber.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=150476&dateline=1352690184 target=_blank>http://www.wangcyber.com/forum/image...ine=1352690184</a>

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium solehpolysas's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Setia Alam
    Posts
    4,672
    Thanks
    12
    Thanked 428 Times in 245 Posts

    Default


    itu perkara biasa.. mcm2 dah dibuat, tetapi selagi mana ianya berkaitan dengan internet, semuanya boleh dicopy dengan mudah.

    Jika menggunakan wordpress, boleh menggunakan beberapa plugin :

    1. Disable right click
    2. Feed Copyright

    Jadi sukar sedikitlah nak copy & paste, tetapi cara ini tetap boleh diatasi apabila yang menciplak itu pandai copy dari source code.
    Tawakal jela.

  4. #3
    Normal Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    247
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    itulah masalahnya... nk dikawal pun tak boleh jugak kn..
    tp saya guna blogspot..
    <a href=http://www.wangcyber.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=150476&dateline=1352690184 target=_blank>http://www.wangcyber.com/forum/image...ine=1352690184</a>

  5. #4
    New Member jualbelimacam2's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    cakap kat diorang jangan copy paste tapi printscreen.. he he

  6. #5
    Normal Member Shah Myvi's Avatar
    Join Date
    Jul 2012
    Location
    Selangor
    Posts
    182
    Thanks
    30
    Thanked 73 Times in 37 Posts

    Default

    x dan nak protect semua tu.. kalau untuk biasa2 yang tak reti cara lain nak copy paste, boleh guna code ni untuk blogspot..

    <script language=JavaScript>
    <!--

    var message="Function Disabled!";

    ///////////////////////////////////
    function clickIE4(){
    if (event.button==2){
    alert(message);
    return false;
    }
    }

    function clickNS4(e){
    if (document.layers||document.getElementById&&!docume nt.all){
    if (e.which==2||e.which==3){
    alert(message);
    return false;
    }
    }
    }

    if (document.layers){
    document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
    document.onmousedown=clickNS4;
    }
    else if (document.all&&!document.getElementById){
    document.onmousedown=clickIE4;
    }

    document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

    // -->
    </script>
    tapi kalau bagi si ciplak yg dah pro, memang tak dan dah bagi dorang.. byk tools lain boleh guna untuk copy entri gak.. so, redha je.. tak pun terjah ke blog dia.. ahaks

  7. #6
    Normal Member ilendmyhand's Avatar
    Join Date
    Aug 2012
    Posts
    92
    Thanks
    7
    Thanked 1 Time in 1 Post

    Default

    sedekah jer lah... lagi pun kan Bulan Ramadhan ni

  8. #7
    Normal Member
    Join Date
    Dec 2011
    Posts
    247
    Thanks
    0
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    haha.. tp deorang copy tak kira bulan ramadhan atau apa ;p
    <a href=http://www.wangcyber.com/forum/image.php?type=sigpic&userid=150476&dateline=1352690184 target=_blank>http://www.wangcyber.com/forum/image...ine=1352690184</a>

  9. #8
    Normal Member JackyJacky7034's Avatar
    Join Date
    Aug 2011
    Location
    Ipoh
    Posts
    203
    Thanks
    2
    Thanked 3 Times in 3 Posts

    Default

    Saya juga guna code ni dalam blogspot saya. tapi guna Ctrl+C...masih dapat copy saja...

    Quote Originally Posted by Shah Haziq View Post
    x dan nak protect semua tu.. kalau untuk biasa2 yang tak reti cara lain nak copy paste, boleh guna code ni untuk blogspot..



    tapi kalau bagi si ciplak yg dah pro, memang tak dan dah bagi dorang.. byk tools lain boleh guna untuk copy entri gak.. so, redha je.. tak pun terjah ke blog dia.. ahaks

  10. #9
    WC Premium paklong's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Samudera
    Posts
    4,281
    Thanks
    520
    Thanked 184 Times in 143 Posts

    Default

    biarlah dia copy...... google tau sapa copy sapa.

Similar Threads

  1. Boleh tak copy paste post orang lain ?
    By vyner in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 6
    Last Post: 10-29-2012, 09:38 AM
  2. Nak copy paste artikel percuma ..kat mana dan bagaimana ?
    By ROSLANKASIM in forum Sembang Umum
    Replies: 3
    Last Post: 08-28-2011, 05:02 AM
  3. macam mana tak bagi blog blogspot kena copy..? macam plugin blog protector..
    By Hafizi MediaSerius.com in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 2
    Last Post: 05-23-2011, 02:12 PM
  4. cara letakkan link entri blog kita bila komen kat blog lain
    By luna qiszara in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 6
    Last Post: 11-10-2010, 02:56 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •