Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16
  1. #1
    Active Member NazSobju's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    1,122
    Thanks
    5
    Thanked 131 Times in 56 Posts

    Default Mcm mana nak besarkan gambar supaya nampak jelas?



    salam..

    saya nak tanya..mcm mana nak besarkan gambar yang kecik?

    saya tahu just zoom in zoom out je.

    tapi bila saya buka di adobe photoshop dan saya
    zoom in gambar jadi makin kelabu.

    mcm mana nak besarkan saiz gambar tanpa merosakkan rupa
    muka dalam gambar tu??

    harap ahli WC yg terer bab2ni boleh tlg saya.

    pleaseeeee...

    thanks

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium edward's Avatar
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    Kuching, Sarawak.
    Posts
    523
    Thanks
    8
    Thanked 2 Times in 2 Posts

    Default

    Bro boleh gunakan Free Online Image Editor (Percuma)
    http://www.online-image-editor.com/
    Download The Operation Quick Money Handbook For Free Today.
    Click Here < -------


  4. #3
    WC Premium Booz's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ipoh
    Posts
    1,303
    Thanks
    50
    Thanked 75 Times in 55 Posts

    Default

    ini adalah masalah gambar tu sendiri. jika dimension (pixel) adalah kecil, maka bila zoom pun, gambar tidak akan jelas..anda boleh cuba tukar images size (image > image size) tu menjadi besar, tetapi jika original tidak jelas, jadi besar pun tak jelas jugak

  5. #4
    Active Member NazSobju's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    1,122
    Thanks
    5
    Thanked 131 Times in 56 Posts

    Default

    salam terima kasih sebab respond.

    hmm..oh mcm tu ke..mmg tak de penyelesaian ke.

    nak2 kalau file kene jangkitan..saiz yg besau dah jadi kecik

    sedih sangat2...

    mmg tak boleh ke hah?habis tu yg mcm dalam tv buat tu..

    kalau gambar kecik2(cerita investigation cthnya)..pic2 yg kecik boleh dibesarkan.

    ada software khas tak atau mmg tak boleh buat apa2
    dah..

    saya dah tanya ramai otai dan designer..nampaknya mereka sndiri
    tak boleh bantu...mrk tak tahu,,ada yg tak reply lagi.

    ok thanks.

    tq edward..nice sharing

  6. #5
    WC Premium Booz's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    Ipoh
    Posts
    1,303
    Thanks
    50
    Thanked 75 Times in 55 Posts

    Default

    hahah tu film mah~~~mungkin ada kot i tak tahu lah~~cuba PM gambar u kat i, tengok i boleh bantu tak?

  7. #6
    WC Premium Imabiz's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    http://www.pakarbuatblog.com
    Posts
    13,549
    Thanks
    221
    Thanked 337 Times in 226 Posts

    Default

    cube guna tool image size dan tukar saiz pixel besar skit... atau cuba guna transform >> scale.. leh tarik kasi besar itu gambar,,

  8. #7
    WC Premium dandelion's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    kyuubey.com
    Posts
    1,844
    Thanks
    41
    Thanked 109 Times in 85 Posts

    Default

    Kalau gambar original tu saiz dia kecik, kalau besarkan memang jadi pixelated.
    Rujuk kat sini > http://en.wikipedia.org/wiki/Pixelation

  9. #8
    Normal Member halimijuliana's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    Bersembang dgn Pakcik G
    Posts
    959
    Thanks
    136
    Thanked 69 Times in 40 Posts

    Default

    Ada sikit perbincangan di link nie ...

    http://forum.putera.com/tanya/index....r-tanpa-pecah/

    Mungkin boleh dpt ilham kot ...

  10. #9
    WC Premium syuxx's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Kuching, Sarawak
    Posts
    3,347
    Thanks
    0
    Thanked 75 Times in 45 Posts

    Default

    Save as png, kemudian scaling. Tapi tetap masih kabur.
    Sebab image jpg, png, gif yg kita biasa guna adalah berdasarkan pixel.
    Kalau pixel 300 nak dibesarkan ke 900 memang pecahlah.

    Yang dalam CSI tu rasanya dalam makmal saja yang ada.

  11. #10
    Active Member NazSobju's Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Malaysia
    Posts
    1,122
    Thanks
    5
    Thanked 131 Times in 56 Posts

    Default

    wah2..banyak betul respond..siap
    ada yg minat nak tgk pic tu lagi.

    thanks bro tapi malu lah pulak.

    kalau saya bagi pic cth blh tak.

    mmg bukan gambar sebenar tapi
    saiz pic saya lebih kurang dengan saiz
    pic cth..

    i will PM you!

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. (GAMBAR)MPV Perodua, Nampak Menarik Kan?
    By ishamzana in forum Sembang Umum
    Replies: 31
    Last Post: 10-27-2009, 06:40 PM
  2. mcm mane nak edit gambar supaya nampak old skool mcm ni?
    By AlanMarz in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 14
    Last Post: 10-12-2009, 03:56 PM
  3. Macam Mana Nak Ekjas Avatar Supaya Clear?
    By Kasyidi in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 2
    Last Post: 01-28-2008, 05:34 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •