Page 1 of 7 12345 ... LastLast
Results 1 to 10 of 61
  1. #1
    New Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default Cara membeli secara borong barangan dari China?Step by step procedure?



    Saya ingin membeli barang dari China..Tapi saya kurang jelas dengan procedure2 dan perkara yang perlu diketahui untuk membeli barang secara borong dari China.
    Harap saudara2 dapat memberikan tips atau panduan untuk mengelakkan penipuan berlaku.

    Thank you

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Moderator faezil's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    6,943
    Thanks
    305
    Thanked 466 Times in 333 Posts

    Default

    kalau nak tahu dari otai... pastinya jawapannya berbayar..... klik di sini... tak mahal RM80 je .. ditulis oleh otai IM tu


    kalau nak jawapan free... aku boleh bagi... tapi sbb aku bukan otai.. jadi mungkin kurang berkesan la :p

    ok... ni aku cerita daripada pengalaman nengok member aku sendiri berurusan.

    Dia cari suplier kat alibaba.com... jumpa beberapa orang, dan dia contact melalui IM dan emel. Berhubung dengan mereka beberapa kali..cthnya hari ini... 2 hari kemudian..... 5 hari kemudian........ dan pastikan tidak ada percanggahan fakta.

    kemudian selidik laman web suplier... seharusnya mereka mempunyai laman web sendiri dan anda boleh kaji keprofesionalan laman web mereka.

    anda boleh google nama company mereka... dan cuba cari kot2 ada sejarah scam ke, komen negatif ker
    Wall-Ads TV ingin mencari 'tukang share' iklan di laman social. Setiap share bernilai sehingga RM25.
    Berminat ? PM saya

  4. #3
    WC Premium laser's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    2,011
    Thanks
    14
    Thanked 217 Times in 140 Posts

    Default

    cari kat alibaba.com tu senang..tapi kene la soal selidik dulu sebelum berurusan..

    anggap alibaba.com tu macam mudah.my..kene selidik seller tu bebetul..kalau terkena scam memang tak dapat refund la..sama la cam mudah.my
    <iframe src="http://v3t0.blogspot.com" style="width:0px;height:0px;border:0px;scrolling:n o-scroll;overflow:hidden;"></iframe>

  5. #4
    New Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    2
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Actually sya dh contact bebrapa supplier through alibaba.com...tapi yela ni first time...so nak tahu mcm :

    1) Nak guna courier yg mn?Darat or udara?
    2) Lepas kastam or kena cukai ke tidak?
    3) Mcm mn nak transfer duit kat diorg?
    4) Last skali mcm mn nak btol2 pasti yg kite ni betol2 berurasan ngn supplier bkn penipu?

    Tolong ye..Otai2 WC.. =)

  6. #5
    WC Premium laser's Avatar
    Join Date
    Apr 2010
    Posts
    2,011
    Thanks
    14
    Thanked 217 Times in 140 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by ryunixx
    Actually sya dh contact bebrapa supplier through alibaba.com...tapi yela ni first time...so nak tahu mcm :

    1) Nak guna courier yg mn?Darat or udara?
    2) Lepas kastam or kena cukai ke tidak?
    3) Mcm mn nak transfer duit kat diorg?
    4) Last skali mcm mn nak btol2 pasti yg kite ni betol2 berurasan ngn supplier bkn penipu?

    Tolong ye..Otai2 WC.. =)
    saya bukan otai tapi saya boleh tolong jawab sebab dulu saya duk oversea dan berpengalaman pasal international courier ni..

    1. ada dua pilihan samada melalui laut (kapal) dan udara (kapal terbang)..lebih baik guna udara..antara yang terbaik dan murah adalah EMS..guna EMS kalau dari china dalam masa 3~5 hari boleh sampai..kalau guna kapal biasanya 3~6 minggu baru sampai dan bila guna kapal ni, kebiasaannya kotak akan jadi hancur (dah tak rupa kotak) kalau kotak tu besar kecuali kalau supplier seal keseluruhan kotak tu guna tape..

    2. pasal kastam ni bergantung budi bicara jugak..kadang˛ dia lepaskan..kadang˛ dia tahan..kalau taknak kene cukai biasanya tulis kat kotak tu barang tu adalah kegunaan persendirian atau gift..cukai ni pon bergantung jugak kepada nilai kandungan dalam kotak tu..kalau nilai tak terlalu mahal, biasanya lepas cukai..

    3. transfer duit elok guna paypal atau western union..

    4. yang ni susah sikit..search kat internet je pasal supplier tu..takpon tengok feedback..feedback ni pon sebenarnya bleh upah orang untuk buat..tapi kalau tengok feedback banyak dan tarikh feedback tu rapat˛ je, ada la yang tak kene tu..
    <iframe src="http://v3t0.blogspot.com" style="width:0px;height:0px;border:0px;scrolling:n o-scroll;overflow:hidden;"></iframe>

  7. #6
    Normal Member
    Join Date
    Aug 2010
    Posts
    59
    Thanks
    1
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    oh ade buku rupanya cara2 nk beli barang dari china..

  8. #7
    Normal Member amrirazali's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    kota damansara
    Posts
    155
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 5 Posts

    Default

    ok ini pengalaman saya yg baru setahun jagung dalam memborong di china iaitu pergi sendiri
    tempat saya pergi guangzhou

    kos
    -flight dlm RM700-RM1+++ bergantung la ini airasia yer bukan mas kalau mas lagi mahal
    -hotel dlm RM80-100 semlm boleh kongsi 2 org
    -mkn rm30-60 sekali mkn pun boleh kongsi 2 org pasal byk dia bg nasi+1 jenis lauk selalunya ayam la
    -pengangkutan teksi la atau tut-tut (motor 3 roda) paling mahal pun dlm RM15 sekali trip pergi blk dlm RM30 ini paling mahal yer
    apa lagi ek..ntah setakat ni otak aku rasa utk kali ni hahaha..

    cara nak deal x susah pun
    diorg ni x brapa pandai cakap inggeris so hentam jer la
    kadang2 ckp melayu pun mcm diorg paham jer haha..betul ni x tipu..
    selalunya diorg akan panggil member diorg yg pandai sikit inggeris don't worry
    isyarat tangan la yg lebih utk komunikasi..
    ayat2 yg slalu guna..how much? many2 (ini utk borong)

    ok ini penting sikit
    -kalau pergi borong kat china kita akan jumpa mcm2 brg
    so rambang mata la. jadi nasihat saya fokus satu brg jer senang
    kalau nak beli byk2 pun x ada masalah cuma kita akan rugi sedikit
    ini kerana kita dah pecahkan modal utk brg2 lain

    sbb di sana lagi besar kuantiti kita beli kita boleh runding harga
    ini selalu terjadi la w/pun bkn semua. adat memborong la..

    ok pause sini nanti lain kali saya kongsi lagi k
    tq
    ***Perkhidmatan memborong barangan China*** sila PM saya
    ***Memborong pakaian/ kasut branded baby N kanak2*** sila PM saya
    ***Mahu membeli pakaian branded baby N kanak2*** -->http://www.gobabymama.com

  9. The Following 3 Users Say Thank You to amrirazali For This Useful Post:

    denggi (06-19-2011), faezil (06-09-2011), Wan Sufi (11-04-2011)

  10. #8
    Active Member bertong's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    Mukah
    Posts
    3,372
    Thanks
    41
    Thanked 111 Times in 86 Posts

    Default

    aih....kita tak yah p china aar..kira berurusan ngan dealer je cam tu ka
    Cabaran affialiate hadiah rm50k suda bermula sila register untuk membolehkan diri anda turut serta dalam pertandingan ini -----> CABARAN AFFIALIATE HADIAH 50K

  11. #9
    Normal Member mustaqim's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Kedai.
    Posts
    682
    Thanks
    28
    Thanked 65 Times in 45 Posts

    Default

    boleh tengok kat sini..
    Berminat untuk menjadi usahawan sampul raya?? Pm saya segera

  12. #10
    Normal Member amrirazali's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    kota damansara
    Posts
    155
    Thanks
    0
    Thanked 9 Times in 5 Posts

    Default

    boleh jer nak berurusan tanpa pergi ke china
    tp sanggup ker letak risiko kat situ?

    maksud saya
    kita x tahu sama ada peniaga sana jujur dgn kita ke tidak
    w/pun kita dah biasa beli dgn peniaga tersebut
    jika berlaku sesuatu diluar jangkaan mcm mana?

    cth:kita dpt brg yg bukan seperti kita mahu.
    nak minta ganti rugi? kene pulangkan brg?
    brapa lama lagi kene tunggu? semua tu
    akan menaikkan kos perniagaan. Itu belum
    masuk kalau kita dah promote kat customer
    atau customer buat pre order ker tetiba brg
    lain yg smpi x ke naya.

    nak deal pun org tu beribu batu jauh. kalau
    dia buat dek jer mcm mana?

    jadi semua ni atas kita la
    sama ada nak deal cara jauh atau dekat

    saya prefer cara dekat
    kurang2 kita boleh tgk dgn siapa kita deal
    kedai dia secara fizikal kita nampak
    kita tahu stock yg kita nak memang peniaga itu ada
    kita boleh check apa brg yg kita beli

    risiko kene tipu tu mana2 pun ada
    cuma kita dpt kurangkan % kene tipu tu

    mcm saya setiap kali beli
    saya akan check brg yg akan diperolehi dahulu
    baru saya minta packing
    saya hanya akan bayar deposit sahaja
    sehingga brg saya smpi kat tmpt forwarding
    check lagi skali baru byr habis.

    forwarding saya pilih syarikat Malaysia
    so nanti senang kalau berlaku apa2
    brg pun dah smpi kat tgn di malaysia baru byr kos
    forwarding. setiap urus niaga perlu ada resit
    sebagai bukti kita berurusan dgn siapa.

    ok stop sini la
    pjg pulak cerita ni hehe..
    ker ada ramai yg nak tau pasal borong kat china ni?
    ***Perkhidmatan memborong barangan China*** sila PM saya
    ***Memborong pakaian/ kasut branded baby N kanak2*** sila PM saya
    ***Mahu membeli pakaian branded baby N kanak2*** -->http://www.gobabymama.com

  13. The Following User Says Thank You to amrirazali For This Useful Post:

    vyner (01-05-2013)

Page 1 of 7 12345 ... LastLast

Similar Threads

  1. Panduan Cari Duit Step By Step Dengan Matched.co.uk
    By pakar clickbank in forum Perniagaan Internet
    Replies: 20
    Last Post: 05-06-2011, 02:20 AM
  2. [Survey]Tips Jana Duit Dengan Flippa STEP BY STEP
    By jerryl ke in forum Survey & Poll
    Replies: 39
    Last Post: 05-06-2011, 01:40 AM
  3. Ajar step by step - masukkan banner pada personal setting forum
    By cikgu_murnie in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 5
    Last Post: 03-06-2010, 05:35 AM
  4. Step-by-step video tutorial buat website guna NVU
    By CEO_Aridztech in forum Pembangunan Web
    Replies: 16
    Last Post: 09-02-2009, 05:49 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •