Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 20
  1. #1
    Active Member tenteraangin's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Bangsar
    Posts
    1,189
    Thanks
    7
    Thanked 200 Times in 80 Posts

    Default camne nak format Netbook ?



    salam, sesapa taw cara camne nak format netbook.?
    orang cakap kena buat bootable USB Drive, tapi masih x reti..

    sesapa leh tunjuk step by step x untuk format netbook sebab netbook aku sudah digigit virus

    plus, ada orang cakap setiap netbook ni ada button reset yang boleh roll back jadi asal.. tapi aku cari x jumpa pun.. sesapa tahu?

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium Dr. Peace's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    http://profile.to/drpeace/ KK,Sabah
    Posts
    1,725
    Thanks
    5
    Thanked 80 Times in 36 Posts

    Default

    mm.. sy ada beberapa soalan..

    1. apa jenama?
    2. ada cd bootable ke?
    3. pakai antivirus apa?
    4. apa masalah yg laptop awk dpt?
    5. apa yg awk buat sebelum netbook tu dpt masalah camtu?


    kalau dah jwb sume tu dgn jelas insyaallah sy bleh tlg guide sikit2 cara nak settlekan masalah awk tu..
    1. Website Pasif 100% Automatik Amazon
    2. SEO professional
    3. Website Development & Graphic Designing
    (Timeline, Header, Banner, Logo etc.)
    4. Internet Marketing
    wechat id - drpeace

  4. #3
    Active Member tenteraangin's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Bangsar
    Posts
    1,189
    Thanks
    7
    Thanked 200 Times in 80 Posts

    Default

    1) HP Mini 1000
    2) Netbook x de CD Drive
    3) Avira
    4) Software hilang, kena trojan svchost.exe ... skang da jadi sangat worst, semua data kat device manager hilang... and x leh connect USB

    5) Mungkin sebab banyak sangat cucuk pendrive dari member2 sebab wat assignment

    Thnx Dr Peace

  5. #4
    Active Member Faizal's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Posts
    1,031
    Thanks
    111
    Thanked 85 Times in 46 Posts

    Default

    Kalo HP mini rasanya ada Recovery Manager.
    Just restart and sebelum keluar logo window tu, tekan F11.
    Nanti akan ada instruction dia. Just follow je.
    Tp sblm format better create Disk Recovery Manager.
    Saya pakai HP dv2. Kalo saya punya, kena ada 4 dvd utk buat Disk Recovery Manager.
    Pergi kat All Program > Recovery Manager > Recovery Disc Creation

    Then, lepas siap create recovery disc tu, better backup semua data dlm notebook.
    Pastu baru restart, tekan F11 sblm logo window keluar..

    p/s: ops! kalo nk create recovey disk tu kena pakai external dvd burner..hoho..

  6. #5
    WC Premium reezluv's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    ee-poh
    Posts
    3,996
    Thanks
    75
    Thanked 154 Times in 68 Posts

    Default

    aku rasa camni la lebih kurangnya..


    1.Masukkan usb yang ada installer windows tu
    2.Restart
    3.Kemudian sebelum boot tu kena tekan F11 tak silap untuk configure boot
    3.Pilih la from USB, default rasanya dia tunjukkn CD/DVD drive
    4.Tekan Enter
    5.Pastu akan kuar ar perkataan sedang boot, press any key to continue..
    6.Pastu macam biasa ar..kalau dah tau format tu takde hal kot...hehe..

    cara kedua..

    -pakai external DVD Drive..setel...hahaha...tapi kena configure semula la bootable tu

  7. #6
    Active Member tenteraangin's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Bangsar
    Posts
    1,189
    Thanks
    7
    Thanked 200 Times in 80 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by reezluv View Post
    aku rasa camni la lebih kurangnya..


    1.Masukkan usb yang ada installer windows tu
    2.Restart
    3.Kemudian sebelum boot tu kena tekan F11 tak silap untuk configure boot
    3.Pilih la from USB, default rasanya dia tunjukkn CD/DVD drive
    4.Tekan Enter
    5.Pastu akan kuar ar perkataan sedang boot, press any key to continue..
    6.Pastu macam biasa ar..kalau dah tau format tu takde hal kot...hehe..

    cara kedua..

    -pakai external DVD Drive..setel...hahaha...tapi kena configure semula la bootable tu
    da google da cara camne nak format guna external tu ... tapi ada beberapa persoalan sikit la...

    External tu nak kena format kasi kosong ker, baru masukkan installer window?

    and... camne nak wat bootable external hard disk... dengar2 kena pakai cmd prmpt... tapi masih x reti...

  8. #7
    WC Premium Masrizal Mastor's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    A, A
    Posts
    1,767
    Thanks
    18
    Thanked 30 Times in 12 Posts

    Default

    installer window yg dimasukkan dalam external dvd/cd drive yang disambung dengan usb...

    tukar boot ke usb lepas tekan f11

  9. #8
    WC Premium Dr. Peace's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    http://profile.to/drpeace/ KK,Sabah
    Posts
    1,725
    Thanks
    5
    Thanked 80 Times in 36 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by tenteraangin View Post
    1) HP Mini 1000
    2) Netbook x de CD Drive
    3) Avira
    4) Software hilang, kena trojan svchost.exe ... skang da jadi sangat worst, semua data kat device manager hilang... and x leh connect USB

    5) Mungkin sebab banyak sangat cucuk pendrive dari member2 sebab wat assignment

    Thnx Dr Peace


    oo.. ok.. jgn format dulu.. format ni bleh rosakkan mother board tau.. try cara ni dulu..

    1. restart dan tekan jer F8 sampai masuk "SAFE MODE".

    2. cari anti-virus Avast! Home Edition (actually lebih baik pakai pro tp nak bayar.. so home edition pun dah agak cukup.

    3. Install dan register online (ikut guide yg ditunjukkan scra auto)..

    4. dah install.. dah register.. anti-virus ni akan minta kebenaran anda utk lakukan "Schedule Boot-Time Scan".. pilih yes atau ok.. pastu pilih delete all problem/threat..

    5. tggu sampai abis scan.. then tgk ada prubahan ke tak.. tp brg2 kat device manager kemgkinan besar mmg xpulih lg..

    6. so try cari CD Recovery dr member2 kalau bro takde CD tu..

    7. Kalau dah ada then bleh la restart semula pakai CD tu dan pilih recovery.. pastikan CD Recovery tu sama dgn windows bro skrg ni.. Kalau Windows XP pastikan Cd tu Windows XP punya..

    8. Kalau takde jugak CD Recovery.. xpe.. masa bro beli laptop ada CD yg disertakan tak? kalau x silap salah satu CD tu adalah CD Driver & Utilities tak?

    9. bro masukkan CD tu dan open.. pastu bro install la apa2 yg dah hilang.. kalau bro xpasti apa yg dah hilang.. just install apa yg takde kat laptop bro masa tu.. (skiranya bro masih bleh masuk ke device manager..

    10. Kalau dah setel then bro pastikan anti-virus Avast! bro sentiasa up-to-date ye.. default dia akan update scra auto..

    p/s: besanya virus/spyware/malware/rootkit akan target svchost.exe.. tu yg jd problem pastu nama virus pun dah detect svchost.exe.. (actually benda ni utk hidupkan dan host processor pc kita.. kalau ni takde xbleh hidup la pc kita)..


    kalau ada masalah lg bleh PM sy or sape2 yg bro rasa bleh tlg bro.. sy berada kat borneo jd xdpt nak tgk laptop bro & servis.. sory ye bro..
    1. Website Pasif 100% Automatik Amazon
    2. SEO professional
    3. Website Development & Graphic Designing
    (Timeline, Header, Banner, Logo etc.)
    4. Internet Marketing
    wechat id - drpeace

  10. #9
    Active Member tenteraangin's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Bangsar
    Posts
    1,189
    Thanks
    7
    Thanked 200 Times in 80 Posts

    Default

    tapi netbook mana ada CD Driver.. kena buat bootable USB

  11. #10
    WC Premium Dr. Peace's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    http://profile.to/drpeace/ KK,Sabah
    Posts
    1,725
    Thanks
    5
    Thanked 80 Times in 36 Posts

    Default

    ada external driver tak? kalau takde mmg susah sikit.. utk jangka masa pjg kena dptkan satu..

    tp kalau nak pakai USB pun bleh jugak.. try install anti-virus tu dulu.. uninstall anti-virus yg bro ada skrg..
    1. Website Pasif 100% Automatik Amazon
    2. SEO professional
    3. Website Development & Graphic Designing
    (Timeline, Header, Banner, Logo etc.)
    4. Internet Marketing
    wechat id - drpeace

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. Cara nak format komputer?
    By puteri_zara in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 14
    Last Post: 03-23-2010, 12:49 PM
  2. Replies: 10
    Last Post: 01-16-2010, 12:42 PM
  3. Camne nak letakkan gambar format .gif kat signature?
    By Khai Akmal in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 9
    Last Post: 12-10-2009, 04:21 AM
  4. [Otai Mailing List] Format email follow-up
    By Faiz Shafie in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 6
    Last Post: 12-01-2009, 08:23 AM
  5. Macam mana cara nak Format Laptop ASPIRE 4920.......
    By suhairi in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 5
    Last Post: 09-15-2009, 05:11 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •