Page 2 of 28 FirstFirst 12345612 ... LastLast
Results 11 to 20 of 277
  1. #11
    Administrator shuth's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,881
    Thanks
    198
    Thanked 1,097 Times in 293 Posts

    Default



    saya dah lama perhatikan hyprobulksms nie..
    dan dah kaji selidik program dia..

    ini pendapat peribadi saya..
    pada pendapat saya.. hyprobulksms adalah sebuah program affiliate headhunting...
    kalau dulu, kita biasa dengar MLM head hunting je..
    tapi kini, hyprobulksms telah berjaya mengintegratekan model head hunting
    ke dalam model sistem affiliate..

    ciri-ciri head hunting ialah,
    1) produk & keahlian (agen promosi) tidak dapat dipisahkan.
    2) hanya ahli berbayar sahaja yang akan dapat komisyen jualan..

    sedangkan affiliate yang sebenar..
    1) tak perlu beli produk..
    2) boleh daftar sebagai ahli (agen promosi) secara percuma dan boleh dapat komisyen jika ada jualan..

    masalah dengan model biz "head hunting" ini ialah, ianya boleh tepu..
    ini kerana, ianya sangat-sangat bergantung kepada bilangan manusia..
    dan hakikatnya.. manusia itu bukanlah "consumable products" seperti mana sabun, baju, makanan dan sebagainya yang boleh habis dan dibeli semula..

    disebbakan itu, ia akan tepu suatu hari nanti..
    dan apabila ia tepu, "sistem model perniagaan sebegini" ini akan jammed
    dan stop working.. pada waktuu itu.. berpuluh2 ribu (mungkin ratus ribu) orang yang baru masuk.. tidak akan mendapat apa2 hasil..

    masalah kedua dengan model biz "head hunting" ini pula ialah..
    profit (komisyen) base on "signup"..
    jadi, ramai yang akan cari orang cari orang dan cari orang..
    lepas dah dapat orang.. dapat komisyen..
    si downline tadi akan dibiarkan begitu sahaja...
    sebabnya? buat apa nak buang masa layan atau servis downline tu lagi..?
    sebab si upline sudah tidak akan dapat apa2 lagi jika downlinenya berjaya membuat jualan (ahli/mangsa baru)

    dari pada buang masa layan downline sedia ada.. adalah lebih baik si upline cari "downline baru" yang lain...

    berbeza jika hendak dibandingkan dengan MLM pure (seperti amway/cni dll)...
    jika si upline dapat downline.. ia tidak akan menerima sebarang komisyen....
    si upline, hanya akan dapat komisyen setelah si downline berjaya membuat jualan..
    ini kerana komisyen dikira berdasarkan hasil jualan produk.. dan bukannya berdasarkan kemasukkan ahli..
    maka.. lebih banyak downline membuat jualan.. maka.. lebih banyak juga si upline akan dapat komisyen..
    disebabkan itu, si upline akan menjadi lebih bertanggungjawap dan membantu si downline sehiingga berjaya..
    jika downlinenya berjaya.. maka dia juga akan berjaya..

    berbalik semula kepada "head hunting" model.. komisyen berdasarkan kemasukkan ahli.. once ahli tu dah masuk.. ia tidak akan memberikan apa2 manfaat pada uplinenya.. sebab.. si upline hanya menerima komisyen "one time" sahaja... jadi.. lantak pi lah dengan downline tadi.. dia berjaya ke atau tidak berjaya ke.. dia tidak lagi memberikan sebarang keuntungan kepada upline..

    disebabkan itulah... saya mengambil keputusan untuk tidak membenarkan sebarang biz yang menggunakan model biz "head hunting" ini di iklankan di WC.

    Sekian. harap maklum..



    P/s:- seperti biasa... akan ada komen & ahli yang akan menidakkan pendapat saya ini, mereka akan kata saya nie tak tahu apa-apa, hanya sekadar dengar sahaja, tak masuk macam mana nak tahu program tersebut dengan sebenar-benarnya? dan macam2 lagi... samalah macam swisscash, hyip, IRC, ceramic, buluh emas dan yang lain-lain sewaktu masa dulu..

    saya tak paksa anda sependapat dengan saya.. tapi apa yang pasti.. saya ada proven track record tentang penganalisaan model-model biz sebegini..

    jadi, pandai-pandailah.... lu pukirlah sendiri...

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. #12
    Active Member iezat's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    MEKAH & MADINAH
    Posts
    2,427
    Thanks
    7
    Thanked 15 Times in 10 Posts

    Default

    kita saksikan la selanjutnya...kalau RK join,pasti ramai yg ikut join

  4. #13
    WC Premium Imabiz's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    http://www.pakarbuatblog.com
    Posts
    13,505
    Thanks
    220
    Thanked 331 Times in 222 Posts

    Default

    imabiz kalau bab2 downline nie memang anti skit. la... sape yang menyebabkan imabiz jadi anti nie..??? korang la.. warge WC... buken ke korang yang basuh kaw2 imabiz dulu... hehe.. kepada yang sound imabiz tue.. terima kasih yerk...

  5. #14
    WC Premium mfahmi's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    kedah ~ shah alam
    Posts
    1,388
    Thanks
    235
    Thanked 40 Times in 25 Posts

    Default

    RM500 untuk ini saja?
    -web promosi
    -sistem networking

    pastu nak sms kena beli kedit pulak dah

    Quote Originally Posted by mamatpenang View Post

    Bila seseorang join RM500 anda akan dapat web group juga pakej sms blaster untuk digunakan,tapi kredit zero kalau nak guna kena topup kredit kena beli dari syarikat.

    Dan sememangnya syarikat tidak memberi kredit untuk sesiapa yang join.

    Pembayaran RM500 adalah untuk dapatkan sistem networking juga lesen untuk dapatkan kredit sms dengan pembelian dari syarikat.

    Dengan RM500 selepas akaun anda aktif dan web anda dah boleh digunakan untuk tujuan promosi.

  6. #15
    Active Member iezat's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    MEKAH & MADINAH
    Posts
    2,427
    Thanks
    7
    Thanked 15 Times in 10 Posts

    Default

    tp aku ikut shuth...ambil langkah berhati2

  7. #16
    Active Member iezat's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Location
    MEKAH & MADINAH
    Posts
    2,427
    Thanks
    7
    Thanked 15 Times in 10 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by kalam View Post
    RM500 untuk ini saja?
    -web promosi
    -sistem networking

    pastu nak sms kena beli kedit pulak dah
    apa kata RM500 tu bagi kat aku tuk upah wat web portal :rolleyes:

  8. #17
    Administrator shuth's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,881
    Thanks
    198
    Thanked 1,097 Times in 293 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by kalam View Post
    RM500 untuk ini saja?
    -web promosi
    -sistem networking

    pastu nak sms kena beli kedit pulak dah
    hakikatnya RM500 tu untuk tujuan "money game" sahaja..
    sebenarnya.. banyak lagi provider kat luar sana yang bagi servis sms bulk.. dengan harga yang lebih murah...
    bayar kurang RM200, boleh terus guna as sms kredit..
    tak perlu nak bayar2 yuran keahlian...

    tak caya search kat google..
    http://www.google.com.my/search?rlz=...es+in+malaysia

  9. #18
    Moderator faezil's Avatar
    Join Date
    Oct 2007
    Location
    Johor Bahru
    Posts
    6,943
    Thanks
    305
    Thanked 464 Times in 333 Posts

    Default

    bro shuth dan rakan2.....

    bagaimana dengan plan sebegini :

    hanya pembeli/pelanggan sahaja mendapat hak untuk mempromosi produk dan mendapat komisyen.

    Cth pertama..... saya beli ebook A.... sebagai pembeli, saya diberikan hak untuk mempromosikan ebook A dan mendapat komisyen. (bahasa mudahnya hanya pembeli boleh mohon affiliate)


    Cth kedua.... saya melanggan satu ezine di mana saya bayar bulan2 dan dapat ezine setiap bulan. Sebagai pelanggan ezine, saya dibenarkan membuat promosi dan mendapat komisyen selagi saya menjadi pelanggan ezine. Jika saya tamatkan langganan ezine, saya dah tak dapat komisyen sbb hak mempromosi hanya untuk pelanggan ezine sahaja.

    Apa pendapat bro shuth ?
    Wall-Ads TV ingin mencari 'tukang share' iklan di laman social. Setiap share bernilai sehingga RM25.
    Berminat ? PM saya

  10. #19
    Administrator shuth's Avatar
    Join Date
    Dec 2005
    Posts
    2,881
    Thanks
    198
    Thanked 1,097 Times in 293 Posts

    Default

    contoh pertama.. it's ok.. sebab..
    1) jualan lebih ditumpukan kepada produk.. dan bukan pada cari ahli..
    2) kahlian affiliate hanyalah sebagai satu offer/tawaran.. bukannya lepas beli.. terus jadi affiliate.. ianya seperti konsep.. anda dah beli produk dari saya.. kalau anda rasa bagus produk itu.. sila rekemenkan kepada orang lain ya?.. kalau anda rekemenkan.. saya akan bagi sedikit komisyen..

    jadi.. dalam kes ini, orang beli produk tu sebab memang dia nak produk itu, bukanlah sebab semata-mata nak jadi ahli affiliate... dan keahlian affiliate pula hanyalah ditawarkan selepas belian as an optional..


    contoh kedua.. i would said.. it is head hunting..

  11. #20
    WC Premium Kayrol Anwar's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Ejawatan.com - Jawatan Kosong Terkini Setiap Hari
    Posts
    2,585
    Thanks
    32
    Thanked 234 Times in 149 Posts

    Default

    bro shuth...apa hukum model biz "headhunting" ?

Page 2 of 28 FirstFirst 12345612 ... LastLast

Similar Threads

  1. Bila Alam mula menyepi...Arghh!!
    By alamniaga in forum Motivasi & Inspirasi
    Replies: 24
    Last Post: 11-24-2013, 12:57 PM
  2. Jaga Link Anda atau Komisyen/Duit Anda Hilang!
    By zudierahman in forum Perniagaan Internet
    Replies: 29
    Last Post: 07-13-2011, 04:13 AM
  3. [PANAS] Handphone Baru Harga MURAH
    By Azrul The Great in forum Produk Fizikal
    Replies: 510
    Last Post: 12-10-2010, 09:53 AM
  4. Replies: 71
    Last Post: 04-29-2010, 12:44 PM

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •