Results 1 to 6 of 6
  1. #1
    Active Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cloud
    Posts
    1,852
    Thanks
    149
    Thanked 102 Times in 71 Posts

    Exclamation Apa itu 'File Extension PDF' & File Extension RAR



    sapa yang bley tolong... tolong yeeer.

    apa tu file extension PDF & file extension RAR??

    lau tawu tlong jelaskan dan kat mana mana ley dapat info lagi tentang nie?

    YANG XTAHU. saya ler tu :confused:

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Location
    Advertising world
    Posts
    Many
     

  3. #2
    Moderator aWe 9's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Bukit Jalil, MY
    Posts
    1,910
    Thanks
    49
    Thanked 39 Times in 17 Posts

    Default

    kalau x salah saya...

    .pdf ( portable document format )----> byk digunakan untuk buat ebook

    .rar (RAR: Roshal ARchive) ----> untuk kecilkan file2 yg bersaiz besar.. digunakan untuk share lagu2, movie2, video2, dan lain2 antara pengguna..


    info ?

    google sahaja...



  4. #3
    Active Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cloud
    Posts
    1,852
    Thanks
    149
    Thanked 102 Times in 71 Posts

    Default

    oh...:o ok2.. tapi yang "extension" tu pe dia... mana ley dapat g ye tentang maklumat2 tentang nie...

  5. #4
    WC Premium reezluv's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    ee-poh
    Posts
    3,994
    Thanks
    73
    Thanked 154 Times in 68 Posts

    Default

    extension tu cuma wording untuk (*.exe, *.pdf, *.rar, *.zip)

    macam file word.. (*.doc, dan memacam lagi..)

    dipanggil extension..yeke aku cakap ni..hhe

  6. #5
    WC Premium engshahrul's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    Shah Alam
    Posts
    2,466
    Thanks
    152
    Thanked 48 Times in 41 Posts

    Default

    basic sgt nih, cam ne nk jwp yek.
    file extension .pdf utk buka dgn Adobe Reader
    file extension .rar , sebarang file yg telah dicompress dgn winrar software. Kalau nk extract blk, buka dgn winrar juga.
    cth lain .doc buka dgn microsoft word, .mp3 utk lagu, .avi utk video.
    Pendek kata, setiap extension ada software utk bukanya lah.
    Ape aku merepek ni. Jawapan ni membantu ke x?
    <embed src="http://shahrulnizam.com/iklan/p.swf" width="488" height="60"></embed>

  7. #6
    Active Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Cloud
    Posts
    1,852
    Thanks
    149
    Thanked 102 Times in 71 Posts

    Default

    cantikk la bro.. banyak membantu dengan xplanation tu..

Similar Threads

  1. Burning file ISO untuk Window 7
    By palihapiz in forum Ada Sesiapa Yang Tahu...
    Replies: 5
    Last Post: 08-11-2009, 06:34 PM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •