Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17
  1. #1
    WC Premium aurora ice's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    2,204
    Thanks
    42
    Thanked 69 Times in 25 Posts

    Default Beza dan kelebihan akaun semasa dan akaun simpanan.



    Salam..

    Seperti tajuk di atas, boleh sy tau apa beza antara kedua2 jenis akaun?
    Dan apa pula kelebihan dan kekurangan pada dua jenis akaun ni..

    Sy pernah dgr, ada org kena freeze akaun simpanan dia, sbb terlampau byk duit masuk. lebih kurang mcm tu la. lupa lak kes dia cmna..

    mari bincangkan..

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    Join Date
    Always
    Posts
    Many
     

  3. #2
    WC Premium Zairi Zaidi's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Kota Bharu, Kelantan
    Posts
    2,229
    Thanks
    55
    Thanked 22 Times in 21 Posts

    Default

    nak tahu jugak...

  4. #3
    WC Premium aurora ice's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    2,204
    Thanks
    42
    Thanked 69 Times in 25 Posts

    Default

    Akaun semasa ada cek. akaun simpanan tak ada cek.
    so far, itu la dpt tau.

    ada lg tak.??

  5. #4
    Normal Member
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    85
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    akaun simpanan dapat interest
    akaun semasa kena charge RM10 setahun dan takde interest.

    mana2 jenis akaun pun boleh di freeze kalo disyaki terlibat dengan money laundering.

    Anti-Money Laundering Act sgt2 dikuatkuasakan oleh institusi kewangan di Malaysia. Sebarang KEJUTAN (i.e duit tiba2 masuk dengan sangat banyak ke dalam akaun) akan trigger bank untuk freeze akaun dan pemilik akaun akan disiasat oleh Bank Negara dan Unit Jenayah Komersial Bukit Aman.

    harap membantu..
    :rolleyes:

  6. #5
    Normal Member Pak Mie's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    465
    Thanks
    5
    Thanked 7 Times in 4 Posts

    Default

    waaa....kalow telampau bnyk duit msuk pown kena freeze?
    adeh....
    ...

  7. #6
    WC Premium aurora ice's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Posts
    2,204
    Thanks
    42
    Thanked 69 Times in 25 Posts

    Default

    mak aih..
    menakutkan..
    camana ya agaknya owner2 ebook mcm jamal dan lain2 tu hadapi masalah ni bila byk sgt duit masuk kat personal akaun semasa pelancaran ebook dorang yea..??

    tertanya2 pulak..

  8. #7
    WC Premium johnjimat's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    subang
    Posts
    2,883
    Thanks
    104
    Thanked 107 Times in 44 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by aurora ice View Post
    mak aih..
    menakutkan..
    camana ya agaknya owner2 ebook mcm jamal dan lain2 tu hadapi masalah ni bila byk sgt duit masuk kat personal akaun semasa pelancaran ebook dorang yea..??

    tertanya2 pulak..
    oo yg tu dorng bukak akaun pakej bisnes la tu.. klu yg slalu kene freeze ni sbb pakai akaun pesonal.. betulkan saya klu tersilap

  9. #8
    Active Member +kool+'s Avatar
    Join Date
    Nov 2008
    Posts
    1,327
    Thanks
    1
    Thanked 13 Times in 4 Posts

    Default

    kalo tk salah.. akaun simpanan ni lebih kepada utk menyimpan atau menabung je.. akaun semasa ini untuk bisnes.. duit keluar masuk selalu..
    Quote Originally Posted by +kool+




    MASIH BELUM SEMPURNA



    Chase The Dream Not The Competition

  10. #9
    WC Premium johnjimat's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    subang
    Posts
    2,883
    Thanks
    104
    Thanked 107 Times in 44 Posts

    Default

    boleh sesape tunjukkan thread yg cite psl bagaimana nk elak akaun maybank diblok ble jual ebook ni.. rasenyer thread yg bro jamal buat.. boleh sesape tunjukkan xjumpe lak haha

  11. #10
    WC Premium Razif's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    TuneTalk.Asia
    Posts
    3,186
    Thanks
    62
    Thanked 66 Times in 34 Posts

    Default

    Salam,

    Rasanya 150 transaction sahaja yang boleh ditampung akaun simpanan.

    Penjual ebook...?

    Saya amat cadangkan buka akaun semasa dengan segera.
    Jangan menyesal pulak nanti...

Page 1 of 2 12 LastLast

Similar Threads

  1. akaun paypal kena limited access-settlekan dalam masa 15 minit
    By mijie in forum JV Centre & Prelaunch!
    Replies: 95
    Last Post: 08-25-2011, 02:56 AM

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •